FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Boxer

Boxeren er en energisk, glad og legesyg hund, der knytter meget stærke bånd til sin familie. Den har masser af energi i de store muskler, som skal brændes af hver dag, og passer rigtigt godt ind i den aktive familie, der gerne tager hunden med på tur. Den har et stort legehjerte og er derfor ofte rigtigt sjovt selskab for børn. Dog kan dens størrelse og styrke betyde, at den nok ikke skal tumle med små børn. Det er en vogtende hund, der passer på hjemmet og dens mennesker, dog uden at gø særligt meget og helt uden at være aggressivt anlagt. Boxeren er ikke hun en god familiehund, men også en udemærket brugshund, som kan trænes i sporarbejde, som vagthund, eller i forskellige former for hundesport. Den er nemlig meget samarbejdsvillig og motiveres nemt med nogle godbidder eller en bold. Den halvflade snude med den højtsiddende næse, masken af sort pels omkring snudepartiet, og den somme tider tigerstribede krop giver boxeren et ret unikt udseende, og hvis man gerne vil have en stærk hund med et godt temperament, så er denne race et fint valg. Boxeren bliver omkring 10 år gammel.

Læs mere
Boxer

Karaktertræk for en Boxer

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Boxeren er en energisk og aktiv hund der elsker at lege og være sammen med sin familie. Den passer rigtigt godt ind i den aktive familie, der alligevel kommer ud på en løbetyr/cykeltur en gang om dagen. Den er ret social og meget åben overfor alle, og så holder den meget af børn, der gerne vil lege med den. Dens størrelse kan gøre, at den måske kan virke lidt voldsom for mindre børn, hvilket er værd at have in mente. Boxeren er ikke særligt gøende generelt, men kan være vagtsom i hjemmet hvis der kommer besøg. Det er en ret social hund, så hvis gåturen kombineres med en legeaftale mellem hundevenner, så vil boxeren sætte stor pris på det. Den bør selvfølgelig også udfordres og stimuleres mentalt på en daglig basis, så den ikke kommer til at kede sig. Dens høje aktivitetsniveau og dens begejstring for at være sammen med sine mennesker gør, at den er ret nem at træne. Boxeren fungerer ikke kun godt som familiehund, men også som brugshund. Hvis man godt kunne tænke sig at træne en sporhund, en vagthund eller måske en agilityhund, så er boxeren med det høje aktivitetsniveau et godt valg.

 

Udseende

Boxeren er en stor hund, der bliver mellem 53 og 63 cm, og vejer mellem 25 og 30 kg. Hannerne bliver større end hunnerne. Den korte pels har ingen underuld, og kan enten være en nuance af gul eller tigret med sort maske. Den kan også have hvide aftegninger fx på brystet eller mellem øjnene. Dens hoved er stort med et bredt, fladt snudeparti, underbid og højtsiddende næse. Dens trekantede ører sidder højt og kækt og folder forover. Boxeren har en stærk, og tydeligt muskuløs krop, der nærmest virker kantet i udtrykket. De store, hængende overlæber dækker meget af underansigtet og fremhæver underbiddet. Der har været en lang historie for at kupere boxerens hale og ører. Både halekupering og ørekupering er ulovligt i Danmark, og det er altså strengt forbudt herhjemme. Ifølge racestandarden skal boxeren også stå med lang, urørt hale og de fine foldede ører.

 

Historie

Der var en gang en hunderace, der hed bullenbeisser, også kaldt den tyske bulldog. Racen er uddød i dag, men i 1800-tallet blev den brugt til tyrekampe. Nogen mener også, at de blev brugt på jagt til at holde byttet fast, indtil jægerne kunne komme og aflive det. Den store mund, underbiddet og den højtsiddende næse gjorde at hunden kunne bide sig hårdt fast i lang tid, og stadig trække vejret. Nutidens boxer stammer fra disse tyske kamphunde og bulldogs importeret fra England, og deler derfor mange af de fysiske træk med bulldoggerne. De første boxere blev fremavlet i 1890’erne. En af de første boxere hed Meta von Passage og regnes som regel for at være boxerracens stammoder, på trods af at hun på mange punkter ikke lignede den boxer vi kender i dag. Den første standard blev først beskrevet i 1905, og er faktisk ikke blevet ændret synderligt i siden. I første verdenskrig spillede boxeren en vigtig rolle som budbringer, vagthund, angrebshund o.l., men blev ikke rigtig populær før efter anden verdenskrig - en krig som også gik ud over racen.

 

Som så mange andre kæledyr og husdyr, så var krigen hård ved boxeren. Der var i mange hjem ikke penge eller rationer nok til at holde dyr for meget andet end ernæringsmæssige grunde. Hertil blev boxerne også denne gang sendt i krig for at hjælpe tropperne. En af de helt store personligheder inden for boxeravl hed Friederun Stockmann. Hun skabte nogle meget gode og smukke boxere, der i høj grad har præget udseendet på den boxer vi kender i dag. Men også hun måtte sende en del af sine bedste hunde væk, da den lurende krise begyndte at forme sig i årene op til krigens udbrud. Hun sendte dem heldigvis i sikkerhed i USA, hvilket betød, at racen som hun udtænkte og udviklede den fik lov at leve videre på den anden side af Atlanterhavet. De amerikanske boxere har dog udviklet sig ret anderledes fra dem, vi i dag kender som de tyske eller europæiske boxere, da de har haft et anderledes fokus i avlen. Herhjemme blev Boxerklubben Danmark stiftet i 1932 med et hovedfokus på bevarelse og formidling af den tyske boxer, hvilket stadig er deres mission i dag.  

 

Pleje og pasning

Da boxeren ikke har nogen underuld under den korte pels, kan den god være lidt følsom overfor kulde. Den bør derfor så vidt muligt være i bevægelse når den er udenfor i køligere vejr. Den fælder meget lidt, og et fugtigt vaskeskind kan tage hovedelen af de løse hår der måtte komme. Boxere kan godt få forskellige tandproblemer, og det er altid en god idé at lave god tandpleje på sin hund. Hvis man vænner den til at få børstet tænder og tjekket i munden som hvalp, så bliver det en nem og overskuelig opgave når hunden er voksen. Hertil kan man med fordel få dyrlægen til at fjerne tandsten og foretage undersøgelser af munden til det årlige dyrlægetjek.

 

Sundhed og helbred

Boxeren er i øget risiko for at få de to hjertesygdomme subaortal stenose (SAS) og pulmonal stenosis (PS), der begge kommer af at essentielle blodårer er forsnævrede. Derfor har blodet ikke fri passage, og hjertet overanstrenges når det skal pumpe hårdere for at få blodet ud i hele kroppen og tilbage igen. Sygdommene er arvelige. Man kan scanne hunden for at tjekke for sygdommen, men det er op til køberen, at sikre sig at finde en ansvarlig opdrætter og sikre sig, at hunden og dens forældre har fået denne undersøgelse – og hvad resultaterne blev. Hofteledsdysplasi er ofte et problem i større hunde og boxeren er ingen undtagelse. Dette er også en lidelse som boxeren er genetisk disponeret for at få, og kan ende med at være meget smertefuldt for hunden. Man kan fotografere hunden og tjekke efter lidelsen, og det er en god idé kun at købe hunde fra en opdrætter, der kan vise, at de har tjekket forældrehundene inden de avlede på dem. Boxeren er desuden i risiko for at blive født med nyresygdommen JRD. Sygdommen er uhelbredelig, og hundene dør unge. Der forskes stadig i at udvikle en DNA-test der skal kunne fortælle om hunden kan udvikle denne sygdom.

 

Vidste du, at…

·      Rekorden for den længste hundetunge nogensinde er holdt af en boxer? Hun hed Brandy, boede med sit menneske i Michigan, USA og havde en tunge på intet mindre end 43 cm! Hun døde i 2002, samme år som hun fik rekorden.

 

·      Boxerens vindende væsen har gjort den til en favorit blandt kendte? Celebre personer som Cameron Diaz, Jennifer Love Hewitt, Justin Timberlake og Ryan Reynolds, samt mange andre har haft og holdt af en boxer.

 

·      I 2020 slog en boxer ved navn Wilma en 70 år gammel rekord for den mest vindende boxer nogensinde? Hun har nu vundet en imponerende 122 ”Best in Show”.