FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Cane Corso Italiano

En velvoksen vagthund - Cane Corso Italiano er en af de hunde, som endnu ikke har den helt store udbredelse i Danmark, men som over resten af kontinentet nyder stor popularitet. ”Cane Corso” kommer af latin, og betyder vagthund eller robust hund. I flertal vil Cane Corso hedde Cani Corsi. Cane Corso Italiano er en forholdsvis gammel race, som kan dateres helt tilbage til det antikke Grækenland. Her fungerede den tunge hund som krigerhund. Da romerne indtog de græske øer, blev eksemplarer af racen hjembragt til Italien hvor de blev krydsavlet med italienske hunderacer. Med tiden opstod den Cane Corso Italiano, vi kender for nuværende, i rollen som vagthund, drivende hund og jagthund. Måske er du tiltrukket af de store, tunge hunderacer, og muligvis har du altid ønsket dig en stor hund af molos typen. I så fald kan en Cane Corso Italiano sagtens vise sig at være det rette valg for dig. I det følgende kan du læse mere om racen, og blive klogere på dens indre og ydre egenskaber og kendetegn.

Læs mere
Cane Corso Italiano

Karaktertræk for en Cane Corso Italiano

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Ydre racekarakteristika for Cane Corso Italiano

Cane Corso Italiano tilhører FCIs gruppe 2, som tæller Schnauzere, Pinschere, Molosser og Sennenhunde. Vi har her at gøre med en virkelig stor hund. FCIs race standard for Cane Corso Italiano foreskriver et stangmål på mellem 64 og 68 centimeter og en vægt på op til halvtreds kilo for hanner. For tæver af racen Cane Corso Italiano ligger skulderhøjden på mellem 60 og 64 centimeter med en vægt på 40 til 45 kilo. Hovedet er stort og kraftigt, med et imposant udtryk og formidable træk som kan virke temmelig skræmmende og intimiderende. Næsepartiet er korteren end skallen, og nærmest kvadratisk set fra siden. Med parallelle sider og en næseryg som er lige så bred som den er lang, danner næsen en flot og harmonisk boks centralt i hundens ansigt.

 

Øjnene er ovale og bredt ansatte, med et fremadrettet blik, og med tendens til at være en smule udstående. Udtrykket er intenst og agtpågivende. Ørerne er middelstore, trekantede og hængende, og må ikke være kuperede. Som det gør sig gældende for andre hunderacer af molos typen, er Cane Corso Italiano karakteriseret ved en overmåde tæt, stærk og muskuløs krop, som er længere end hundens højde i centimeter. Halsen er stærk og muskuløs, af samme længde som hovedet. Halen er kraftig og forholdsvis højt ansat, og bæres højt under aktivitet.

 

Pelsen er kort og skinnende, med let ansats til isolerende underuld. Farven på en Cane Corso Italiano kan variere fra sort, blygrå, skifergrå over lysegrå og lys fawn til hjorterød og mørk fawn, eventuelt med brindles (tigerstriber) i varierende nuancer. Der kan forekomme hvide aftegninger på brystet, tåspidserne og næseryggen.

 

Cane Corso Italiano temperament og sindelag

Sit intimiderende ydre til trods, er Cane Corso Italiano faktisk en vældig omgængelig hund. Cane Corso Italiano er kendt for at have dominerende træk. Og da racen er frembragt med beskyttende egenskaber for øje, vil hunden på glimrende vis kunne fungere som vagthund. Med den rette træning har du i en Cane Corso Italiano en trofast og kærlig hund, som vil beskytte dig og resten af sin flok – altså din familie – med sit liv. Og det imposante ydre udgør den første afskrækkende del af forsvaret.

 

Du bør være opmærksom på at denne intense loyalitet kun gælder medlemmer af den umiddelbare familie. Faktisk er en Cane Corso Italiano temmelig ligeglad med andre dyr og mennesker. Dette er vigtigt at holde sig for øje hvis du skal have gæster, eller ikke ønsker at postbudet skal lægge sag an. Et andet vigtigt mentalt træk ved en Cane Corso Italiano er hundens høje grad af empati. En Cane Corso Italiano er en meget følsom hund, og samler lynhurtigt stemninger op. Hvis du er ked af det, kan en Cane Corso Italiano hurtigt foranlediges til at tro at den er årsagen til dette, hvilket kan gøre den lige så dybt ulykkelig. Er du der imod glad, vil det smitte voldsomt af på hundens humør og sindstilstand.

 

En Cane Corso Italiano knytter sig meget tæt til sin ejer, og vil forvente at skulle være i nærheden af dig alle døgnets vågne timer. Det kræver således en del træning af lære en Cane Corso Italiano at være alene hjemme. Og du bør stræbe efter at tilbringe så megen tid som muligt sammen med din hund – ellers risikerer du at den bliver ked af det, faktisk direkte deprimeret.

 

Sygdomme og helbred hos Cane Corso Italiano

Generelt er hunde af Cane Corso Italiano racen sunde og raske, og ikke særligt disponerede for genetiske lidelser. I lighed med andre større hunde bør du dog med jævne mellemrum lade dig dyrlæge tjekke for tegn på dårligdomme så som hoftedysplasi og løse knæskaller – begge smertefulde og invaliderende tilstande, som kan have indflydelse på hundens fysiske og mentale helbred. Store hunde med dybe brystkasser kan ligeledes være tilbøjelige til at udvikle oppustethed, hvilket i værste fald kan være livstruende. Du bør derfor tjekke hundens adfærd, og i tilfælde af ansatser til oppustethed regulere dens kost – selvfølgelig under kyndig vejledning fra dyrlægen.

 

Pleje af pels, tænder og poter

Cane Corso Italiano er udstyret med en kort pels med tilhørende underuld. Sidst nævnte fælder i løbet af to perioder, dog mest om foråret. Hvis du sørger for at børste hunden en gang om ugen året rundt, og dagligt i fælde sæsonen, kan du slippe for de værste løse hundehår over hele huset. Hundens negle skal klippes cirka hver sjette uge – dog hyppigere for hunde som ikke har så højt et aktivitets niveau. Lad din dyrlæge vise dig hvordan du klipper negle på din Cane Corso Italiano uden at nogen kommer til skade. Hundens tænder skal mindst én gang om ugen børstes for at forebygge opbygning af tandsten. Du kan med stor fordel give hunden diverse tyggelegetøj, som kan være med til at afhjælpe problemet.

 

Kost og motion

En Cane Corso Italiano er helt fra barnsben en ganske kraftig hund – og det kan derfor godt være lidt vanskeligt at vurdere om hvalpen følger sin normale vækstkurve, eller om den rent faktisk er overvægtig. Det er vigtigt at hvalpen ikke udvikler overvægt, da dette kan føre til alvorlige lidelser og skavanker senere i dens voksenliv, her under hjerte/kar sygdomme, diabetes og gigt. Du bør derfor rådføre dig med dyrlægen angående hundes diæt. Din dyrlæge kan fortælle dig hvor meget foder der skal i hundens madskål, og om der skal suppleres med kosttilskud. Og du kan altid blive vejledt i kostplaner, for eksempel om hvornår det er på tide at skifte fra hvalpefoder til voksenfoder – og videre til senior foder.

 

Træning og aktivering

En Cane Corso Italiano er en arbejdshund – og dette fornægter sig ikke i dens behov og temperament. Din hund vil trives allerbedst med at have en opgave. Cane Corso Italiano ejere beretter om en hund som gerne ”går til hånde” i haven, hjælper med børnene, og under alle omstændigheder tager sin opgave som vagthund endog særdeles alvorligt.

 

Du kan give hunde hvad den har brug for i den henseende gennem træning. Allerede fra hvalpestadiet bør din Cane Corso Italiano gå i skole, så for den første kan lære at socialisere med andre hunde og deres mennesker, og for det andet lærer at adlyde dine kommandoer. En Cane Corso Italiano har det bedst med at kende sin plads i flokken. Og hvis den ved at du er øverst i hierarkiet, vil den adlyde dine mindste vink.

 

Cane Corso Italiano hunde har ganske fine næser, og en eminent lugtesans, hvorfor du med fordel kan træne spor med den. Aktiv sport så som agility bør udøves med forsigtighed, da hunde af de tungere racer har øget tendens til at pådrage sig skader i forbindelse dermed. Du bør som minimum sætte en time af til leg og aktivering af din Cane Corso Italiano – altså foruden de tre daglige lufteture. På den måde får du en harmonisk og ligevægtig hund, som vil være din trofaste følgesvend i mange år.

 

Er en Cane Corso Italiano noget for mig?

Det er nemt at forelske sig hovedkulds i den store, lækre hund. Du bør dog være forberedt på visse faktorer inden du styrter ud og køber en lille, buttet Cane Corso Italiano hvalp. En Cane Corso Italiano har brug for plads og albuerum – ellers risikerer den at blive stresset. Derfor bør du opgive drømmen om en Cane Corso Italiano hvis du ikke er i besiddelse af et hus med have til.

 

En lille lejlighed på fjerde sal er ikke det rette sted for en Cane Corso Italiano. For det første vil hunden savne at komme ud. For det andet vil den gø af alt og alle der træder ind i opgangen. Og for det tredje risikerer du, når hunden bliver gammel og eventuelt får problemer med leddene, at skulle bære den op og ned ad trapperne. Og da en Cane Corso Italiano let kan svinge sig op på de halvtreds kilo, er der her ikke tale om nogen let tjans.

 

Selv om en Cane Corso Italiano altid vil søge at beskytte sin familie, bør du være varsom med at introducere den store hund for dine meget små børn. En Cane Corso Italiano er en umådelig stærk hund – og i kådhed kan der let ske ulykker. Større børn kan have stor glæde af en Cane Corso Italiano, og vice versa. Hunden elsker opmærksomhed, og vil trives med en stor flok som giver den al den kærlighed og omsorg den behøver.

 

Hvis du gerne vil læse endnu mere om hunderacen Cane Corso Italiano kan du klikke på navnet og læse endnu mere nyttig viden om hunden.

Cane Corso Italiano til salg

3080 Tikøb
Cane Corso
Køn
Race
Cane Corso Italiano
Alder
Alder
4 år
Salgsklar
Salgsklar d.
12.06.2024
Pris: 6.000 kr.
4583 Sjællands Odde
Heart leder efter en familie 🩷
Køn
Race
Cane Corso Italiano
Alder
Alder
6 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
30.04.2024
Pris: 3.700 kr.