FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Chesapeake Bay Retriever

En klassisk arbejdshund - Du kender muligvis mestendels til hunde af retrievertypen i form af Golden Retriever og Labrador Retriever. Disse hunderacer er nemlig særdeles populære både herhjemme og i resten af verden, og tjener som både jagthunde, servicehunde, arbejdshunde og familiehunde. I samme ”familie” finder vi den nordamerikanske race Chesapeake Bay Retriever. Racen blev udviklet til jagt på især vandfugle under barske vejr forhold. En Chesapeake Bay Retriever er således avlet til at kunne arbejde lige så effektivt i vand som på land, og nærer faktisk en stor passion for at pjaske rundt i selv isnende koldt vand.

 

Selv den dag i dag anvendes hunde af Chesapeake Bay Retriever racen i forbindelse med jagt. Hunden er fremavlet til netop dette formål, og har det allerbedst med at kunne løse opgaver af netop denne type. Dette – og mange andre fakta – er værd at tage med i overvejelserne inden du anskaffer dig en Chesapeake Bay Retriever. I det følgende kan du få yderligere information om racens særlige træk, og forhåbentlig blive klogere på om en Chesapeake Bay Retriever er det rette valg for dig.

Læs mere
Chesapeake Bay Retriever

Karaktertræk for en Chesapeake Bay Retriever

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Chesapeake Bay Retriever karakteristik

Hunde af Chesapeake Bay Retriever hører under FCIs Gruppe 8, som består af typerne apporterende jagthunde, stødende jagthunde og vandhunde. Her er hunden i rigtig godt selskab, idet denne gruppe samtidig omfatter klassiske familiehunde så som Labrador Retriever og Golden Retriever. Du kan i nedenfor stående kapitler læse meget mere om den smukke race, og danne dig et indtryk af hunden som sportshund, jagthund og familiehund.

 

Ydre racekendetegn ved en Chesapeake Bay Retriever

Den smukke og harmonisk byggede Chesapeake Bay Retriever kan set udefra godt ligne en brun Labrador Retriever. Men ved nærmere eftersyn vil du kunne iagttage signifikant forskelle de to racer imellem. Først og fremmest er pelsen en Chesapeake Bay Retriever en del kraftigere, længere og mere krøllet end på en Labrador Retriever. En Chesapeake Bay Retriever kan ligne en Labrador Retriever som har været en tur til frisør og fået permanent krøller. Den kraftige overpels dækker over et tykt lag underuld, der tjener som isolering og udgør en vandtæt barriere – lidt på samme måde som andens fjer og dun.

 

Samtidig vil en Chesapeake Bay Retriever kun kunne antage variationer af farven brun, hvor en Labrador Retriever findes i hvid, brun og sort. Og så er en Chesapeake Bay Retriever generelt en smule højere og tungere end en Labrador Retriever. FCIs race standard for Chesapeake Bay Retriever foreskriver en bred og afrundet skalle med et næseparti af tilsvarende længde. Næsen bør aftage udefter, men aldrig være spids. Hovedet er ansat på en muskuløs hals af middel længde, som gradvist bliver smallere ind mod skulderen.

 

Øjnene er middelstore, bredt placerede, og varierende i farve fra gullig til rav. Ørerne er forholdsvis små og højt ansat. De opmærksomme øjne og ditto ører giver et årvågent og intelligent udtryk. Kroppen er middellang, muskuløs og atletisk, og med forholdsvis lange ben. Halen er middellang, og bæres lige eller i en svag bue. Alt i alt en harmonisk og velproportioneret hund, som udstråler styrke og agilitet.

 

Sind og temperament

En Chesapeake Bay Retriever har et temperament som svarer til dens type: Opvakt, fornuftigt og præget af en passion for sit arbejde. Hunden vil som regel udvise et positivt sind, og er glad af natur. Dette selvfølgelig forudsat at dens behov for leg, arbejde og opmærksomhed imødekommes af dens mennesker. Sørger du for at give en Chesapeake Bay Retriever den rette træning helt fra de tidlige hvalpeår, og giver du den passende udfordring i hverdagen, får du en veltilpasset og afbalanceret hund. Og så er der ingen grænser for den kærlighed og hengivenhed, din Chesapeake Bay Retriever vil vise dig.

 

Egenskaber så som intelligens, arbejdsvillighed, og evnen til at lære er ønskværdige i racen, og er gennem århundreder blevet fremmet gennem målrettet avl. Du er således, såfremt du køber din Chesapeake Bay Retriever hos en ansvarlig opdrætter, sikret en hund med en fremragende karakter og et smukt sind. Du bør dog være opmærksom på, at det er i sindelaget at de egentlige forskelle mellem en Chesapeake Bay Retriever og så en Labrador Retriever virkelig fremtræder. Hvor en Labrador Retriever anser alle mennesker som potentielle legekammerater – og derfor vil udgøre en aldeles nyttesløs vagthund – er en Chesapeake Bay Retriever opmærksom og agtpågivende over for fremmede. En Chesapeake Bay Retriever er i højere grad en arbejdshund end en familiehund. Og derfor kræver en Chesapeake Bay Retriever en fast hånd fra starten, hvis du vil være sikker på at hunden kender sin plads, og ikke udvikler sig i en uheldig retning.n

 

Chesapeake Bay Retriever sundhed og helbred

De fleste store racer er disponeret for den lidelse, som kaldes hoftedysplasi – og Chesapeake Bay Retriever er ingen undtagelse fra denne regel. De fleste ansvarlige opdrættere screener for denne skavank i forbindelse med avl. Du bør dog alligevel selv være obs på hundens adfærd, og med jævne mellemrum få dyrlægen til at tjekke om alting er som det skal være. Der ud over er Chesapeake Bay Retriever en sund race uden de store sygdomsmæssige dispositioner. De hængende ører nødvendiggør regelmæssigt tjek og rensning af ørerne, så der ikke opstår ophobninger af skidt og snavs. Dette kan nemlig udgøre de perfekte livsbetingelser for svamp og bakterier, som kan foranledige infektioner i ørerne.

 

Pasning og pleje af pels, poter og tænder

Selv om den forholdsvis korte pels ikke kræver den helt store pleje og pasning, er det stadig en god idé mindst én gang om ugen at børste hunden godt igennem fra snude til halespids. På den måde kan du undgå hundehår over hele huset. Du bør børste hyppigere i fældeperioderne forår og efterår hvis du vil have det hele med. Ligesom det gør sig gældende for alle andre hunderacer, har en Chesapeake Bay Retriever tendens til opbygning af tandsten. Derfor bør du børste hundens tænder mindst en gang om ugen. Dette kan forebygge tandkødsbetændelse og parodontose. Og du kan med fordel supplere med et tyggeben, som også gør en del af arbejdet.

 

Du bør tjekke hundens poter med jævne mellemrum, og klippe dens negle når de trænger. Dette vil typisk være en gang hver sjette uge. Få eventuelt dyrlægen tl at vise dig hvordan du klipper negle på din hund, at du ikke kommer til at klippe ind i nerven.

 

Kost og motion

Det er vigtigt at du konfererer med din dyrlæge omkring hundens kostplan. Denne skal nemlig modsvare såvel hundens alder, størrelse og generelle sundhedstilstand som dens daglige aktivitets niveau. En hvalp har andre ernæringsmæssige behov end en unghund eller en fuldvoksen hund. Og når hunden kommer op i årene, er det på tide at skifte til senior foder.

 

Du skal være opmærksom på overvægt, også hos den unge hund. Selv om hunden endnu er hvalp, og stadig vokser, må den ikke blive overvægtig. Dette kan føre til for hurtig vækst og overdrevet dannelse af fedtceller, hvilket på sigt øger sandsynligheden for udvikling af dårligsomme så som hoftedysplasi, inflammation i muskler og led samt diabetes og hjerte kar sygdomme hos hunden. Af samme grund skal hunden motioneres hver eneste dag. Du skal selvfølgelig gå tur med hunden, men også sørge for at den får rigtig motion. Du kan med stor fordel opsøge en lokal hundepark eller hundeskov, hvor hunden kan få lov at strække ud. Og det er en fordel hvis du selv er en aktiv person, så du kan tage del i løjerne.

 

Træning og aktivering af Chesapeake Bay Retriever

Som nævnt i et tidligere afsnit, stiller en Chesapeake Bay Retriever noget højere krav til træning hvis dens gode egenskaber skal blive dominerende. Hvalpe- og unghundetræning er et absolut must når du anskaffer dig en Chesapeake Bay Retriever. Her vil hunden blive socialiseret, og samtidig lære at begå sig blandt andre hunde og mennesker uden at dens beskytter instinkt løber af med den. Du bør tage træningen meget alvorligt, og mindst én gang om ugen deltage i lydighedstræning med din Chesapeake Bay Retriever. Træningen skal selvfølgelig foregå på daglig basis i hjemmet, hvormed hunden vil lære sin plads i hierarkiet at kende. Men socialisering er en vigtig del af hundens træning – for kun på den måde kan hunden forblive rolig og afbalanceret i mødet med andre hunde og mennesker.

 

Samtidig kan du med stor fordel tilmelde hunden et agility hold, hvor den kan få afløb for sine instinkter og evner inden for opgaveløsning. Agility er en rigtig god måde hvorpå hunden kan komme af med sit krudt, og få rigtig god fysisk motion. Vælger du dertil at træne spor med hunden, kan den få glæde af sin meget fine lugtesans. Det er meget vigtigt at en Chesapeake Bay Retriever får mulighed for at bruge sin krop og sin hjerne. Ellers risikerer du at ende med en ulykkelig hund, som lader sine frustrationer gå ud over dine møbler og øvrige ejendele.

 

Chesapeake Bay Retriever – en hund for dig og din familie?

Nu ved du forhåbentlig nok om Chesapeake Bay Retriever racen til at kunne vurdere om denne type hund vil passe ind i dit liv. Der er som nævnt rigtig mange gode grunde til at vælge en Chesapeake Bay Retriever. Du bør dog gøre dig nogle overvejelser omkring hundens trivsel inden du opsøger en opdrætter. En Chesapeake Bay Retriever er en meget tilpasningsvenlig hund. Du bør dog ikke vælge en Chesapeake Bay Retriever hvis du ikke har mulighed for at lukke den ud i haven og lege. En Chesapeake Bay Retriever er ikke en hund, som trives i en lille lejlighed.

 

Hvis du vi være sikker på at din tid som hundeejer bliver en succes, bør du vælge hund efter din livssituation. Er du sikker på at du har plads til den forholdsvis store Chesapeake Bay Retriever i dit liv, vil du til gengæld få en loyal følgesvend gennem mange år.

Chesapeake Bay Retriever til salg

4270 Høng
Hvalpe
Populær annonce
Hvalpe
Køn
Race
Chesapeake Bay Retriever
Alder
Alder
28 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
16.07.2024
Pris: 8.500 kr.