FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Chihuahua

Chihuahuaen er nok mest kendt som den lille hund med den store selvtillid. Det er en loyal, frygtløs og optimistisk hund, der udviser en utrolig hengivenhed overfor sin familie. I forhold til dens lille størrelse har den faktisk en ret stor hjerne, hvilket kommer til udtryk i en kvik intelligens. Det betyder, at i modsætning til hvad nogen måske tror, så kan chihuahuaen sagtens trænes, opdrages og socialiseres. Den klarer sig fint til hundetræning, kan løbe agility og kan lære at være tryg omkring andre hunde og fremmede mennesker. Den er dygtig som selskabshund, både til familien og den enlige, og så betyder dens lille størrelse, at den kan bo næsten alle steder – også i helt små lejligheder. Den er dog nok ikke god til mindre børn, da den ikke nødvendigvis er så tålmodig og overbærende, som det er nødvendigt at være, hvis man skal finde sig i, at blive håndteret af klodsede børnehænder. Chihuahuaen er letgenkendelig, både, selvfølgelig, på grund af dens lille størrelse, men desuden også på grund af dens meget store, runde øjne, korte, spidse snude og store, opretstående flagermus-ører. Chihuahuaer kan fås i næsten alle farver og mønstre man kunne tænke sig. De bliver typisk omkring 14 år gamle, men det er ikke ualmindeligt at man ser de små hunde blive helt op til 20 år gamle.

Læs mere
Chihuahua

Karaktertræk for en Chihuahua

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Chihuahuaen verdens mindste hund, men har måske proportionelt verdens største selvtillid. Den aner ikke selv hvor lille den er, og hvis den gør, så er den fuldstændig ligeglad. Det er en nysgerrig, nærmest frygtløs og optimistisk lille hund, der ikke er nem at slå ud. På intelligensen er den desværre ofte misforstået, da nogle mennesker tror at det lille hoved ikke skal – eller ikke kan – trænes. Det er ikke sandt. Chihuahuaen er kvik nok til at kunne trænes, både i lydighed og i sjove, små tricks. Den kan dyrke agility, og tager gerne med på gåture. Det er i høj grad ejerens aktivitetsniveau der dikterer hundens. Den er desuden også nysgerrig, og vil gerne have lov til at udforske omgivelserne på gåturen. Det er en sjov og kærlig selskabshund, der på grund af sin størrelse kan trives i stort set alle boligformer. Det er en hund der virkelig har brug for sine menneskers opmærksomhed og selskab, og den er ikke god til at være alene hjemme. Chihuahuaen kan godt være forholdsvist gøende, men god, tidlig socialisering med både mennesker og andre hunde vil kunne afhjælpe en del af dette problem. I selskab med andre, større hunde bør man dog holde et vågent øje, så ens lille bedste ven ikke ved et uheld ender som jagtbytte. Det er en meget loyal lille hund, der trods sin ringe størrelse frygtløst beskytter sin ejer, og den kan faktisk godt fungere som vagthund. Den vil, på grund af sin størrelse, ikke kunne forsvare hjemmet på samme måde som de store hunde, men dens høje gøen og dens frygtløse forsvar af det den betragter som sit, har flere gange vist sig at være effektiv beskyttelse mod farer. Først og fremmest er chihuahuaen dog en hyggelig og sjov selvskabshund.

 

Udseende

Chihuahuaen er verdens mindste hund. Den vejer blot mellem 1,5 og 3 kg. De fleste bliver mellem 15 og 25 cm høje. Den har store, opretstående flagermus-ører, og en kort, spids snude. Den har meget store, runde, mørkt brune og udtryksfulde øjne. Den findes i to forskellige pelslængder: Den langhårede chihuahua, som kan have glat eller let bølget pels, og den korthårede chihuahua, hvis pels er tæt og glat og ligger tæt til kroppen. Pelsen kan have alle farver og mønstre – det hele er godkendt i racestandarden. Chihuahuaens lille krop er kompakt og tæt i udseendet og hovedet er æbleformet. Halen holdes kækt højt og lidt buet og chihuahuaen ser i det hele taget klar og opvakt ud.

 

Historie

Man mener, at chihuahuaen kommer fra det sted i verden, som den lille hund er opkaldt efter, nemlig den Mexicanske provins Chihuahua. Måske har de små hunde levet vildt og er blevet indfanget og tæmmet af det ældgamle folk toltekerne. I den gamle by Tula, som ligger lige uden for det, der i dag hedder Mexico City, har man har fundet mere end 2000 år gamle afbildninger af små chihuahua-lignende hunde, med navnet techichi, der måske har været forfædrene til den moderne chihuahua. Man mener, at de måske også har levet som tamme hunde sammen med aztekerne eller inkaerne og at de kan have haft en speciel status og er blevet ofret til guderne. Uanset, er det ret sikkert at sige, at chihuahuaen har en lang og vigtig historie i Mexico. Det blev amerikanerne der skulle introducere den lille hund til resten af verdenen, da det er amerikanske turister/rejsende der i slutningen af 1800-tallet bragte den lille hund med hjem.

 

Der har dog været tvivl om, hvorvidt den moderne chihuahua måske i virkeligheden skulle stamme fra Europa. Grunden til dette er, at man kan se hunde, der umiskendeligt ligner chihuahuaer i malerier som Sandro Botticellis bidrag til det Sixtinske Kapel i Rom fra 1482 og Vittore Carpaccios “To Damer” fra 1490. Det giver grund til forvirring, for disse malerier er skabt flere år før spanierne overhovedet kom til Sydamerika. Hernán Cortés, der ”opdagede” Mexico, gik først i land i 1519. Det er et mysterium hvordan det kan gå til, og hvilken hund vi ser i malerierne, hvis ikke det er en chihuahua. De fleste er dog stadig tilhængere af teorien om, at den lille fine selskabshund har mexicanske rødder, ikke europæiske.

 

Den første chihuahua, der blev registreret i den amerikanske kennelklub blev skrevet ind i 1904, hed Midget og boede med sin ejer H. Raynor i Texas. 11 år senere var 30 chihuahuaer registreret. Chihuahuaens succes i USA og Europa kom ikke med det samme. I 1900-tallet foretrak mange en hund, der kunne udføre et stykke praktisk arbejde: hyrde, jage vogte o.l., og selskabshunde, som man holdt blot for hyggens skyld var hovedsageligt aristokratiets privilegie. Det kræver overskud at kunne købe en hund der ikke kan bruges til noget. Dette begyndte først at ændre sig i sidste halvdel af 1900-tallet, hvor flere og flere ønskede sig en hund for selskabets skyld og her var chihuahuaen det perfekte valg for mange. Det betød en kraftig stigning i den lille hunds popularitet, og den blev meget hurtigt en yndet selskabshund i store dele af verden. I dag er det en af de mest populære hunderacer i Europa, Australien, Nordamerika og selvfølgelig Mexico.

 

Pleje og pasning

Den langhårede chihuahua har brug for regelmæssige børstninger af pelsen, for at sikre, at der ikke kommer ubehagelige filtrer og skidtansamlinger. Den korthårede chihuahua har ikke brug for den samme grad af pelspleje. Chihuahuaen, med sin meget lille størrelse, kræver meget lidt plads, og har det udmærket, også i små lejligheder. Chihuahuaer er meget overfølsomme overfor kulde og fryser let. Man bør derfor tænke over temperaturen, når man går tur med den lille hund og købe den en overfrakke til de koldere dage. Chihuahuaen har et blødt punkt på toppen af hovedet, der kan der medføre stor skade, hvis de får et slag eller et tryk. Vær derfor opmærksom på din chihuahua og tryk aldrig på det bløde punkt.

 

Chihuahuaen kræver gengæld træning og mentalstimulering, fuldstændig ligesom andre hunde, og hvis den ikke skal stresses og overreagere, når den møder fremmede hunde eller nye mennesker, så skal den socialiseres grundigt helt fra hvalp. Den kan blive op mod 20 år gammel, og det er et rigtigt langt liv med en hund, der overreagerer på hver en lille forstyrrelse og hvert et møde – også for menneskene omkring dig. Den lille hund kan gå til hvalpetræning og andre aktiviteter, præcis ligesom de store hunde kan.

 

Sygdom og helbred

Det har i en periode været meget populært at avle de små hunde endnu mindre, hvilket har ført til en meget lille og overtypet hund, der er i øget risiko for at lide af helbredsproblemer. Eksempelvis  er de store øjne ret overfølsomme og kan let blive irriterede, og den korte snude kan lede til en grad af vejrtrækningsproblemer. Det er altså altid vigtigt, når man køber en hund som chihuahuaen, at sikre sig at man finder en opdrætter, der er dygtig og erfaren, og som vægter det at lave en sund og rask hund over eksempelvis en ekstremt lille hund. Chihuahuaer i almindelig størrelse er generelt ret robuste hunde, og de lever gerne lange, sunde liv, men man bør være på vagt overfor de helt små udgaver af hunden. De kan avles helt ned til kun at veje et halvt kilo, og unaturligt små hunde som disse er meget sårbare overfor sygdomme og det er mere alvorligt for dem at få almindelige, og for andre hunde harmløse, sygdomme. Der er dog også nogle sygdomme, som man bør være opmærksom på uanset chihuahuaens størrelse. Den lille hund kan udvikle parodontose - inflammeret tandkød, der opstår når plak og tandsten ikke fjernes. God tandhygiejne er altså ganske vigtigt hos denne race. Den kan desuden være i risiko for at få nyre- eller blæresten hvilket kan blive meget smertefuldt, og hjerteproblemer, som mitralklapsygdom. Slutteligt kan den, ligesom mange andre små hunde, få løse knæskaller, patella luxation.

 

Vidste du, at…

·      Chihuahuaen kan klatre i træer? Den lille hund er faktisk i stand til at kravle helt op i træernes top, hvilket kan komme som noget af en overraskelse, første gang man ser det. Det menes at have været en god evne at have for verdens mindste hund, da den skulle klare sig selv i den vilde natur. I træernes top er man tættere på solen og varme, og man er gemt væk fra rovdyr og andre farer.

 

·      To langhårede chihuahuaer ikke kan lave en korthåret chihuahua, men to korthårede chihuahuaer kan godt lave en langhåret chihuahua?

 

·      Det især i begyndelsen af 1900-tallet var almindeligt at se flokke af vilde chihuahuaer i det sydvestlige USA? De vilde flokke dukker stadig med mellemrum op i dag og skaber kaos og forvirring.

Chihuahua til salg

7171 Uldum
Chihuahua han med DKK stamtavle
Køn
Race
Chihuahua
Alder
Alder
49 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
10.02.2024
Pris: 16.000 kr.
2300 København S
Mini Chihuahua
Køn
Race
Chihuahua
Alder
Alder
21 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
15.07.2024
Pris: 12.000 kr.
2300 København S
han Chihuahua
Køn
Race
Chihuahua
Alder
Alder
2 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
09.07.2024
Pris: 7.000 kr.
4850 Stubbekøbing
Chihauhau, hanhund 2 år
Køn
Race
Chihuahua
Alder
Alder
2 år
Salgsklar
Salgsklar d.
29.05.2024
Pris: 4.000 kr.
9280 Storvorde
3 skønne chihuahua hvalpe
Køn
Race
Chihuahua
Alder
Alder
28 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
30.07.2024
Pris: 9.000 kr.
2200 København N
Chihuahua
Køn
Race
Chihuahua
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
Nu
Pris: 6.000 kr.
5600 Faaborg
Chihuahua hvalp
Populær annonce
Chihuahua hvalp
Køn
Race
Chihuahua
Alder
Alder
7 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
05.05.2024
Pris: 5.000 kr.
9670 Løgstør
Smuk langhåret chihuahua han på 11 uger søger nyt
Populær annonce
Smuk langhåret chihuahua han på 11 uger søger nyt hjem
Køn
Race
Chihuahua
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
30.05.2024
Pris: 8.000 kr.
2400 København NV
Chihuahua/maltipoo hvalpe
Køn
Race
Chihuahua
Alder
Alder
4 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
19.06.2024
Pris: 10.000 kr.
8700 Horsens
Chihuahua Hvalpe
Køn
Race
Chihuahua
Alder
Alder
28 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
17.06.2024
Pris: 10.000 kr.
1050 København K
fantastisk chihauhua
Køn
Race
Chihuahua
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
13.07.2024
Pris: 7.000 kr.