FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Cirneco Dell Etna

Antik elegance - Cirneco dell'Etna er en traditionel jagthund af siciliansk oprindelse. Racen menes at være beslægtet med Pharao Hound og Ibizahunden, idet alle tre racer nedstammer fra hunde af mellemøstlig oprindelse. Disse blev bragt fra Mellemøsten til Europa af fønikiske handlende omkring år 1000 f.Kr. Den karakteristiske hund med de store, flotte ører findes afbildet såvel i skulptur som på mønter, hvilket dokumenterer dens årtusindlange tilstedeværelse på øen Sicilien. Racen har en ganske særlig plads i den sicilianske historie, idet Cirneco dell'Etna blev – og stadig bliver – brugt som både jæger og værdsat ledsager.

Racen var ukendt i det meste af verden indtil det tyvende århundrede, hvor en italiensk dyrlæge ved navn Maurizio Migneco skrev om dens truede status i et nationalt tidsskrift i 1932. Han var sammen med baronesse Donna Agata Paternó Castello medvirkende til genpopulariseringen af racen i løbet af de følgende tredive år, og blev den første præsident for den officielle raceklub, da denne blev stiftet i 1939. Selvom racen stadig er sjælden, kan Cirneco dell'Etna nu findes over hele verden, idet de fleste af de store internationale kennelklubber har givet den fuld anerkendelse som en gammel ren race.

Læs mere
Cirneco Dell Etna

Karaktertræk for en Cirneco Dell Etna

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Racekarakteristika og temperament

Den slanke og spændstige hund med de lange, senede ben og det årvågne udtryk kan let forveksles med en mynde. Men faktisk hører Cirneco dell'Etna til i FCIs gruppe 5, som tæller en bred variation af spidshunde. Her er hunden i selskab med hunde af lignende udseende som for eksempel den ligeledes gamle race Pharao Hound, og så den elskelige Podenco Ibicenco – også kaldet Ibiza hund – som er tiltagende populær herhjemme. Cirneco dell'Etna deler dog en lang række såvel ydre karakteristika som mentale træk med de elegante myndehunde, hvilket vi kommer ind på i de følgende afsnit. Her kan du samtidig blive klogere på om hunden er noget for dig, og om du vil kunne imødekomme dens krav.

 

Ydre racetræk ved Cirneco dell'Etna

I følge racestandarden for Cirneco dell'Etna er der her tale om en middelstor hund med en elegant og slank skikkelse – en smule langstrakt, let bygget og med en kvadratisk kropsbygning. Den høje og lette hund har et stangmål på 46 til 50 centimeter for hanner og 42 til 46 centimeter for tæver. Hannerne vejer mellem 10 og 12 kilo, hvor tæverne vejer mellem 8 og 10 kilo.

 

Hovedskallen er oval i længderetningen, med en overlinje som er parallel med næsepartiets. Hvælvingen på skallen er næsten ikke eksisterende. Pandefuren er kun let markeret, og øjenbryns buerne kun let fremtrædende. Det samme gør sig gældende for både nakkeknude og nakkekam. Næsen er nærmest rektangulær og forholdsvis stor. Øjnene fremstår relativt små, og er som regel okkerfarvede, ravfarvede eller grå. Ørerne er højt ansatte, helt opret stående og meget stive. Selv om de trekantede ører er temmelig store, må længden på ørerne ikke overstige halvdelen af hovedets længde.

 

Halsen er lang og muskuløs, med en konveks overlinje og med en form som en keglestub. Kroppen er slank og ligeledes muskuløs, og benene lange og stærke. Halen er lang og lavt ansat. Pelsen på en Cirneco dell'Etna er cirka tre centimeter lang, glat og tæt liggende, med stive hår. Generelt er pelsen ensfarvet i forskellige nuancer af fauve, hvor hvide aftegninger kan forekomme.

 

Sind og temperament

Den hurtige og elegante jagthund har et temperament som en sådan: Agtpågivende, optimistisk og med masser af krudt et vist sted. En Cirneco dell'Etna er fremavlet til jagt på kaniner, hvilket fordrer hurtige reflekser og en evne til at tænke selvstændigt. Der er her tale om en intelligent hund med masser af ressourcer og gå på mod. Samtidig vil en Cirneco dell'Etna altid være 100% hengiven og kærlig over for sin ejer – og sætter selvfølgelig pris på masser af opmærksomhed.

 

Der er for så vidt intet til hinder for at holde Cirneco dell'Etna som familiehund. Det kræver dog at familien er indstillet på et aktivt liv med masser af sportslig udfoldelse. En Cirneco dell'Etna er nemlig ingen sofaløve, men ynder at boltre sig i det fri og blive udfordret mentalt såvel som fysisk. Hunden er legesyg og venlig af sind – men du bør alligevel ikke introducere hunden i en husholdning hvor der residerer katte eller andre mindre kæledyr. Husk at hunden er den fødte kanin jæger, og per instinkt vil jage alt hvad der bevæger sig som sådan og har nogenlunde samme størrelse.

 

Helbred og sygdomme

Cirneco dell'Etna er en utroligt hårdfør og faktisk kernesund race, som ikke udviser tegn på genetiske dårligdomme. Med den rette ernæring samt årlige helbredstjek skulle en Cirneco dell'Etna snildt kunne leve som en sund og rask hund i ti til fjorten år. Du bør selvfølgelig altid holde øje med hundens sundheds tilstand, og sikre dig at den ikke virker sløj. At racen generelt har et godt helbred er ingen garanti for at hunden ikke kan blive syg eller få en infektion.

 

Pasning og pleje af Cirneco dell'Etna

Den korte, tætte pelse behøver stort set ingen pleje. Du kan børste hunden et par gange om ugen, eventuelt hyppigere i fældeperioden, med en blød børste – alternativt med en plejehandske. De store ører skal renses regelmæssigt med en klud opvredet i lunkent vand for at forhindre opbygning af ørevoks samt ophobning af snavs og skidt. Du bør klippe hundens negle cirka engang hver sjette uge. Og mindst én gang om ugen skal hundens tænder børstes for at forebygge parodontose.

 

Cirneco dell'Etna kost og motion

En Cirneco dell'Etna kræver ingen særlige kost planer ud over dem som er passende for dens alder, aktivitets niveau og generelle helbred. En hvalp har andre behov end en voksen hund, lige som det gør sig gældende for en senior hund. Og hvis din tæve er drægtig, skal den selvfølgelig have særlige kost tilskud. Du bør holde øje med overvægt hos hvalpe og unghunde. Selv om hunden er i vækst, er det ikke sundt for den at opbygge tendens til fedme fra en ung alder. Det kan betyde udvikling af for store fedt depoter samt risiko for alt for hurtig vækst, hvilket kan føre til blandt andet hoftedysplasi.

 

Af samme årsag bør du sørge for at hunden bliver motioneret på daglig basis. En Cirneco dell'Etna er en jagthund, som har behov for at strække ud og få brændt krudtet eftertrykkeligt af. Har du ikke adgang til have, skal du på anden måde sørge for at hunden kan udfolde sig på daglig basis. Ellers risikerer du at den bliver deprimeret og lad, med risiko for overvægt til følge.

 

Træning og aktivering

Foruden den daglige motion, vil din Cirneco dell'Etna sætte stor pris på udfordringer hvor den kan bringe sine nedarvede evner og instinkter i spil. Cirneco dell'Etna er et hit på agility banen, hvor den uden problemer forcerer en hver forhindring. Du kan tage din Cirneco dell'Etna med på terræn løb – og hunden vil elske at træne spor. Du bør desuden deltage i hundestræning med din Cirneco dell'Etna helt fra den er ganske ung. På hvalpeskolen kan hunde lære at socialisere med andre hunde og deres mennesker. Hvalpetræning bør følges op af unghundetræning – og du bør faktisk tilmelde hunden lydighedstræning med jævne mellemrum.

 

Er en Cirneco dell'Etna den rette hund for mig og min familie?

Hvis du har forelsket dig i den charmerende kaninjæger, har du sikkert overvejet om du og din familie skal indlemme en sød lille Cirneco dell'Etna hvalp i husstanden. Du bør dog tænke dig grundigt om, og blandt andet overveje om du kan imødekomme hundens høje krav til fysisk aktivitet.

 

En Cirneco dell'Etna vil nemlig aldrig føle sig tilpas ved bare at ligge på sofaen og se tv sammen med jer andre. Denne hund skal ud og lege hver eneste dag – i regn og slud og sne og frost. Du kan ikke holde fri fra en hund af denne type. Det er, med andre ord, en livsstil at holde Cirneco dell'Etna. Du skal også være indstillet på at sætte dig i respekt over for hunden. Det samme gælder de øvrige medlemmer af familien. Selv om en Cirneco dell'Etna er god med børn, er det bedst at vente med at introducere hunden til børnene har en alder hvor de kan forstå at håndtere den.