FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Clumber Spaniel

Clumber Spaniel er en af de racer om hvilke der hersker stor usikkerhed og uenighed når det gælder ophav.Ingen ved med sikkerhed, hvor denne race stammer fra. En fremherskende teori siger, at racen Clumber Spaniel har sin oprindelse i Frankrig, hvorfra hunden under den franske revolution blev smuglet til England under den franske revolution. Men der er ingen beviser for, at denne teori er sand. Clumber Spaniel menes at være et resultat af krydsning mellem den tunge og kluntede Basset Hound og Alpine Spaniel, som nu er uddød. Denne blanding af egenskaber resulterede i Clumber Spaniels lave, lange krop og tunge hoved.

 

Uanset hvor Clumber Spaniel oprindeligt kom fra, ved vi, at racen har fået sit navn fra en stor ejendom i England kaldet Clumber Park, som tilhørte hertugen af Newcastle. Mange aristokratiske familier i det område opdrættede Clumber Spaniels og anvendte hundene i forbindelse med jagt. Hertugen af Newcastle og hans naboer var ikke de eneste aristokrater, der holdt Clumber Spaniels. Disse hunde var ekstremt populære blandt den britiske overklasse og britiske kongelige i det 19. århundrede. Faktisk var dronning Victorias mand, prins Albert, stor fan af Clumber Spaniels. Det samme var kong Edward VII, der regerede England i det første årti af det 19. århundrede. Selv om UK plejede at eksportere Clumber Spaniels over hele verden, er hunde af denne race meget sjældne i England, hvorfor briterne importere dem. UK Kennel Club har udpeget Clumber Spaniel som en sårbar indfødt race, med mindre end 300 nye hunde, der registreres hvert år. I USA registreres mindre end 200 hvalpe hvert år.

Læs mere
Clumber Spaniel

Karaktertræk for en Clumber Spaniel

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Værd at vide om Clumber Spaniel

I følge FCI’s race standarder placerer Clumber Spaniel sig i gruppe 8, som inkluderer apporterende jagthunde. Her er Clumber Spaniel i fint selskab med andre spaniels så som den Cocker Spaniel, Springerspaniel og Vandspaniel samt de kendte og populære Labrador Retriever og Golden Retriever. Clumber Spaniel er absolut den mest tætte af alle spanielracerne. En Clumber Spaniel er kun omkring en halv meter høj, men store hanner kan veje op til 32 kilo. Den korte og tunge statur giver Clumber Spaniel de stærkeste forudsætninger for at pløje gennem tykt krat under jagt.

 

Den tætte og tunge krop giver sammen med den tykke og pjuskede pels Clumber Spaniels et jovialt og hyggeligt udseende. Er du faldet pladask for den charmerende Klumpe-Dumpe, kan du i det følgende læse mere om racen. Så kan du forhåbentlig blive klogere på om en Clumber Spaniel er noget for dig.

 

Ydre racekarakteristik for Clumber Spaniel

Race standarder for Clumber Spaniel foreskriver et stort og nærmest kvadratisk hoved, kendetegnet ved en bred skalle forsynet med en udtalt nakkeknude, og monteret på en forholdsvis lang og kraftig hals. Stoppet er dybt og øjenbrynsbuerne svære. Næsepartiet er kraftigt og kæben stærk. Øjnene er mørkt ravfarvede med et rent omrids, mørkt ravfarvede, helst uden synlig blinkhinde. Blikket er opvakt og interesseret. Ørerne er store, af form som vinblade og godt beklædt med glatte hår. Kroppen er lige, lang og muskuløs, og benene korte som på andre spaniels. Halen er lavt ansat og båret i højde med ryggen.

 

Clumber Spaniel mentalitet og temperament

Clumber Spaniel er, som spaniels er flest, en venlig og afbalanceret hund. Du bør dog være opmærksom på at denne type er en kende mere reserveret af sind end andre spaniels. Det kan virke forvirrende hvis man forventer en imødekommende og nysgerrig hund, for ingen af delene ligger til Clumber Spaniel. Som det er tilfældet med alle andre jagthunde, vil en Clumber Spaniel være lærenem og passioneret omkring sit arbejde, og samtidig nære en dyb hengivenhed over for sin flok – det vil sige dig og din familie. Du skal være forberedt på at hunden helst vil være ved din side hele døgnet rundt, omend den ikke vil fremstå nær så opmærksomhedshungrende som hunde af lignende racer.

 

En Clumber Spaniel kan således godt fungere som familiehund, såfremt samtlige familiemedlemmer er indstillet på at imødekomme hundens behov for motion, opmærksomhed og træning. I det følgende kan du læse mere om hvordan du bedst fodrer, plejer og aktiverer din Clumber Spaniel, samt hvilke helbredsmæssige temaer du skal være særligt obs på.

 

Helbred og sygdomme hos Clumber Spaniel

Clumber Spaniel er generelt en sund race. Der er dog visse tilstande, som er tetravalente hos hunde af denne type, her under lavt stofskifte, som har bivirkninger i form af hud- og øreproblemer samt entropi eller ectropi (øjenlåg, der vender enten ind eller ud). Lige som det er tilfældet for hunde af mange andre store racer, kan en for hurtig vækst forårsage eosinofil panosteitis hos Clumber Spaniel hvalpe – en tilstand de normalt vokser ud af.

Også hoftedysplasi forekommer hyppigt i racen. Og da Clumber Spaniels kroppen er temmelig lang, vil hunde af denne race også være disponeret for intervertebral diskussygdom. Immunmedieret hæmolytisk anæmi findes også hos Clumber Spaniel, hvorfor dissehunde ikke bør behandles med sulfa præparater. Selv om Clumber Spaniel er en tung race, bør du holde øje med fedme. Selv hos hvalpe. Der stadig er i vokse alderen, kan overvægt være indikativ for en lang række dårligdomme senere hen i løbet af hundens liv, for eksempel diabetes og hjerte kar sygdomme. Husk at tage hunden til dyrlæge mindst én gang om året for vaccination og sundhedstjek.

 

Pasning og pleje af pels, tænder og poter

Lige som det gælder for alle hunderacer med lavtsiddende og hængende ører, er det nødvendigt på regelmæssig basis at gennemføre en rutinemæssig rengøring af såvel den indvendige som den udvendige del af ørerne. På den måde kan du forhindre skidt, snavs og ørevoks i at hobe sig op, og dermed forebygge øre infektioner. De tunge folder på hovedet kræver ligeledes regelmæssige gang-overs med en fugtig klud. Rynker, der ikke holdes tørre, kan nemt opsætte en gærinfektion, der lugter dårligt og er ubehagelig for hunden.

 

Neglene skal holdes korte med månedlige trimninger – få dyrlægen til at vise dig hvordan du selv klipper hundens negle. Du kan med fordel give din Clumber Spaniel et bad en gang om måneden. Den korte pels kræver ingen videre pleje ud over en omgang med kam og børste en gang om ugen – måske lidt hyppigere i fældningsperioden.

 

Kost og motion

Selv om en Clumber Spaniel virker tung på den Basset-agtige måde, er der faktisk tale om en særdeles aktiv hund, som kræver en del fysisk udfordring. Mindst tre gange om dagen skal hunden luftes ved en rask gå-, løbe- eller cykeltur. Og du bør sætte en time af hver eneste dag til at motionere din Clumber Spaniel. Hvis du er i besiddelse af et hus med have, kan hunden sagtens løbe krudtet af sig her. Du kan med fordel lege apporteringslege med hunden i haven med bolde eller andet legetøj. Og skal hunden rigtig forkæles, kan du tage den med i skove hvor det er tilladt at lade hunde løbe frit.

 

En Clumber Spaniel er en tung hund, og spiser selvfølgelig derefter. Som nævnt i afsnittet oven for, er det vigtigt at du holder øje med tendenser til overvægt hos din Clumber Spaniel. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at afgøre om din hund skal på diæt, eller eventuelt have kosten suppleret af diverse kosttilskud.

 

Aktivering og træning

Clumber Spaniel er en jagtrace, og hunde af denne type trives bedst med udfordringer der svarer hertil. Da denne type hund er vedholdende af natur, og samtidig kan virke en smule stædig, kan det godt være vanskeligt at lydighedstræne hunden hvis den ikke umiddelbart kan se et formål med træningen. Derfor bør du holde fokus på hundens arbejdsområder, og lade træningen foregå på dens egne præmisser. På den måde får du det bedste ud af din Clumber Spaniel uden at træningen går hen og bliver en sur pligt for jer begge.

 

Er en Clumber Spaniel det rette valg for mig?

Som tidligere nævnt kan en Clumber Spaniel udgøre en rigtig god familiehund – selvfølgelig forudsat at du kan imødekomme dens krav til opmærksomhed og motion. Under de rette omstændigheder har du en kærlig, hengiven og opmærksom hund, som er til glæde for alle medlemmer af husstanden.

 

Du bør være i besiddelse af et hus med have, hvis du anskaffer en Clumber Spaniel. Hunde af denne type vil ikke trives i en lejlighed. Samtidig vil hunde med denne tyngde og kropsbygning med tiden få svært ved at klare trapperne i et etage byggeri, hvorfor du vil blive nødt til at bære hunden op og ned. Og det kan godt være op ad bakke med en hund der vejer omkring de tredive kilo.