FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Cocker Spaniel

Hunde af Spaniel typen er blandt de mest populære racer i verden. Fra den søde og yndige Cavalier King Charles Spaniel, som hører under betegnelsen skødehunde, til de tungere Spaniel racer så som Clumber Spaniel, har disse langørede charmetrolde gået deres sejrsgang både som jagthund og som familiehund – og sågar arbejdshund. Måske er den mest kendte Spaniel type den elskede og elskelige Cocker Spaniel. De fleste af os kender denne race fra Disneys Juleshow, hvor Lady og Vagabonden nyder et måltid spaghetti med kødboller under akkompagnement af restauratøren og tjeneren. Den smukke Lady er en renavlet Cocker Spaniel, med alt hvad der hører sig til at lange ører med bølget pels, den fine hovedfacon, og de skønne, brune øjne.

 

Traditionel er Spaniels, her under Cocker Spaniels, jagthunde, som blev brugt til at skræmme fuglevildt op fra underskoven. Grunden til navnet skal findes i den særlige type vildt, som disse hunde er fremavlet til at jage. Der er nemlig her tale om skovsnepper, på engelsk ”woodcocks” – og her af navnet cockers, eller Cocker Spaniels. Der findes to forskellige Cocker Spaniel varianter, nemlig Amerikansk Cocker Spaniel og Engelsk Cocker Spaniel. Selv om de to racer deler et fælles ophav, er de dog på mange måder forskellige, og har også hver sin racestandard. I denne artikel vil vi have fokus på den engelske version af racen Cocker Spaniel. Denne race betragtes som den oprindelige Cocker Spaniel, og er den mest udbredte variant i Europa. Læs med og bliv klogere på disse søde, charmerende og yderst intelligente hunde.

Læs mere
Cocker Spaniel

Karaktertræk for en Cocker Spaniel

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Som nævnt er en Cocker Spaniel oprindeligt en jagthund, og har derfor både temperamentsmæssige egenskaber og instinkter, der svarer til en sådan. En god jagthund er lærenem, pligtopfyldende, loyal og venligtsindet – og alt dette kan også siges om en Cocker Spaniel. Med en Cocker Spaniel får du således en sød og hengiven hund, som sagtens kan fungere som et medlem af familien. Cocker Spaniels er generelt optimistiske og positive af sind, samtidig med at de er både åbne og nysgerrige over for fremmede. Du får muligvis ikke verdens bedste vagthund med en Cocker Spaniel. Til gengæld får dine børn en hyggelig legekammerat – og du selv en ivrig motionsmakker.

 

Du skal være forberedt på at bruge en del tid og energi på at aktivere din Cocker Spaniel. Som alle andre jagthunde racer stiller denne race store krav når det gælder motion og træning. Det er altid en fordel at tilmelde din Cocker Spaniel hvalp en hundeskole, og der ud over vedligeholde træningen på daglig basis gennem hele hundens liv. Det er en god idé at være opmærksom på disse krav inden du anskaffer en Cocker Spaniel. Tre daglige lufteture er ikke tilstrækkeligt, hvis en hund af denne type skal trives. Ideelt set har du mulighed for at lukke hunden ud i haven, eller besøge en hundeskov en gang om dagen, hvis din Cocker Spaniel skal have det godt.

 

Udseende

Cocker Spaniel tilhører FCIs gruppe otte sektion to for stødende jagthunde. Den gældende racestandard for den engelske Cocker Spaniel foreskriver en glad og robust hund med gode jagtegenskaber.

 

Højden fra jord til skulder svarer stort set til kroppens længde, og er på cirka fyrre centimeter. Tæver er generelt lidt lavere og lettere end hanhundene, som kan veje op til 14,5 kilo.

 

Kroppen er kompakt og robust, med en tæt muskulatur og et solidt skelet. Overlinjen er fast og lige, med et blødt fald over lænden mod halens rod. Brystkassen er veludviklet med en god dybde og en udtalt hvælving i ribbenene.

 

Benene er kraftige, med runde og stærke poter. Halen er ansat en smule lavere end ryglinjen, og bæres altid vandret.

 

Hovedet er stærkt mejslet og med rene linjer i en klassisk facon med et udtalt og markeret næsestop, placeret midtvejs mellem næsespidsen og nakkeknuden. Næsepartiet er kvadratisk, og kæben er stærk med perfekt saksebid (de nederste tænder overlapper de øverste). Halsen er moderat lang og muskuløs, med en smuk indlejring mellem de harmoniske, skrå skuldre.

 

Ørerne er lavt ansat og hængende, cirka i niveau med hundens øjne. De antager en dråbeformet facon, og de tynde ørelapper skal kunne nå frem til næsespidsen. Ørerne på en Cocker Spaniel er beklædt med blød pels, som føles silkeagtig ved berøring.

 

Pelsen er glatliggende og silkeagtig i strukturen. Den engelske Cocker Spaniel kommer i forskellige farver og mønstre. Den helfarvede variant kan antage nuancerne sort, rød, gylden, chokolade, black-and-tan og liver-and-tan.

 

De flerfarvede Cocker Spaniels fås i tofarvede varianter, nemlig sort og hvid, orange og hvid, liver og hvid samt lemon og hvid, og trefarvede  varianter, som tæller sort, hvid og tan samt chokolade, hvid og tan. Og endelig findes der blue roan, orange roan, lemon roan, liver roan, blue roan og tan samt liver roan og tan

.

 

Historie

Betegnelsen ”spaniel” eller ”spaynel” blev før i tiden brugt om enhver hund, der blev anvendt til at opskræmme fuglevildt i forbindelse med jagt. Den første inddeling af spaniels var efter deres formål. Således fandtes der land spaniels og vand spaniels. Der ud over blev hundene brugt i flæng, og der kunne således eksistere både Springer Spaniels og Cocker Spaniels i samme kuld. Dette skyldes at hundene blot blev benævnt efter deres arbejdsområde. Men til sidst begyndte man at avle målrettet på de to racer hver især, og indførte en decideret opdeling.

 

Der hersker således en del usikkerhed omkring racens oprindelse. De første nedfældede ord omkring ”spaynels” stammer fra værker fra det 14. århundrede. Edward, 2. hertug af York, introducerer denne type hund i sit værk fra det 15. århundrede, The Master of Game: ”Another kind of hound there is that be called hounds for the hawk and spaniels, for their kind cometh from Spain, notwithstanding that there are many in other countries”. I 1801 skrev Sydenham Edwards i Cynographia Britannica, at ”Land Spaniel” er opdelt i to typer: Hawking Spaniel, senere kendt som Springer Spaniel, og Cocking eller Cocker Spaniel. På det tidspunkt refererede dette udtryk til en række forskellige spanieljagtracer, herunder Norfolk Spaniel, Sussex Spaniel og Clumber Spaniel.

 

Selvom der ikke eksisterede nogen Sussex Cockers eller Clumber Cockers, var nogle hunde kendt som Welsh Cockers og Devonshire Cockers. Sidst nævnte blev betragtet som Cocker Spaniels indtil 1903, hvor de blev anerkendt af The Kennel Club som den Welsh Springer Spaniel. Før 1870'erne var det eneste krav for en hund for at blive klassificeret som en Cocker Spaniel, at den skulle veje mindre end 11 kilo. Dette på trods af at opdrættere allerede på det tidspunkt adskilte cockeren fra King Charles Spaniel, som er en mindre race af spaniel. Denne maksimale vægtgrænse forblev gældende indtil 1900, hvor større hunde blev klassificeret som Springer Spaniels.

 

De første engelske Cocker Spaniels satte pote på amerikansk jord da Mayflower i 1620 lagde til. Disse hunde lagde grundstenen til den race, vi i dag kender som Amerikansk Cocker Spaniel. I USA og Storbritannien udviklede racerne sig nemlig så forskelligt fra hverandre, at der var god grund til en opdeling i to separate racer. The English Cocker Spaniel Club of America blev dannet i 1935 for folk, der satte pris på den engelske Cocker Spaniels forskellige udseende og evner. American Kennel Club anerkendte den som en individuel race i 1946. Den amerikanske Cocker Spaniel blev mere populær, men elskere af den engelske variant betragter deres hunde som en velbevaret hemmelighed. I dag rangerer den engelske Cocker Spaniel som nummer 66 blandt de racer, der er registreret af AKC.

 

Pleje og pasning

Den søde og medgørlige Cocker Spaniel er nem at holde ved lige. Hunden er forsynet med en blød, mellemlang pels, som blot skal børstes et par gange om ugen. På den måde fjerne du løse hår, som ellers ville sætte sig i dine møbler og tæpper. Du undgår samtidig filterknuder i pelsen, som kan give anledning til gener for hunden. En Cocker Spaniel kan med fordel trimmes om sommeren. Hvis du lader en dygtig hundefrisør om at klippe de bløde lokker, kan d være sikker på at resultatet bliver smukt. Ligeledes vil hunden nyde at få et bad i ny og næ. Brug lunkent vand og en mild sæbe, så du ikke skaber grobund for irritation i huden.

 

Neglene på din hund skal klippes mindst en gang om måneden – og ellers efter behov. Du bør børste tænder på hunden en gang om ugen, da alle hunde har tendens til at opbygge plak og tandsten. De lange, flotte ører skal tjekkes og aftørres på daglig basis. Undgå alt for skrappe midler, og brug ikke vatpinde til dette formål. Tør med en fugtig, opvredet klud, og husk at sikre at der er rent og tørt. Ellers risikerer du at hunden udvikler en bakterie- eller gærinfektion, som kan give kløe og betændelse.

 

Helbred og sundhed

Den engelske Cocker Spaniel Engelske Cockers har nogle sundhedsmæssige forhold, der kan komme til at skabe helbredsmæssige problemer. Disse omfatter progressiv retinal atrofi, løse knæskaller, grå stær, immunmedieret hæmolytisk anæmi, øreinfektioner, nyresvigt og hypothyroidisme. Immunmedieret hæmolytisk anæmi, eller IMHA, er en autoimmun sygdom hos hunde, hvor kroppen angriber sine egne røde blodlegemer. Dette kan føre til meget lavt antal røde blodlegemer (anæmi), hvilket kræver flere blodtransfusioner. Det kan også disponere hunde for at danne blodpropper, mest i lungerne eller i hjernen.

 

Hos hunde er hypothyroidisme normalt forårsaget af en af to sygdomme: Lymfocytisk thyroiditis eller idiopatisk skjoldbruskkirtelatrofi. Først nævnte sygdom er den mest almindelige årsag til hypothyroidisme og menes at være en immunmedieret sygdom. Det betyder, at immunsystemet beslutter, at skjoldbruskkirtlen er unormal eller fremmed og angriber den. Det er uklart, hvorfor dette sker – dog er det klart, at genetik spiller en rolle i denne tilstand.

 

Ved idiopatisk skjoldbruskkirtelatrofi erstattes normalt skjoldbruskkirtelvæv med fedtvæv. Denne tilstand er også dårligt forstået. Disse to årsager til hypothyroidisme tegner sig for mere end 95% af tilfældene hos hunde. De øvrige fem procent skyldes sjældne sygdomme, herunder kræft i skjoldbruskkirtlen. Foruden disse alvorlige lidelser skal du holde øje med de hængende ører, og sørge for at der ikke opstår infektioner. Du bør også være opmærksom på hundens foderstand. En af de mest alvorlige trusler mod familiehundes helbred er fedme. Få dyrlægen til at hjælpe dig med at lægge en kostplan for din hund, hvis den over en periode har lagt sig ud.

 

Vidste du, at …

- det var en Cocker Spaniel, som første gang opsnusede kræft hos en menneske? Forskere ved nu, at hunde er i stand til at identificere kræftprøver efter duft, selvom de stadig er usikre på præcis, hvad det er hundene får færten af. Idéen blev først bekræftet af en undersøgelse udført med seks hunde i England i 2004. I den undersøgelse havde en Cocker Spaniel ved navn Tangle den bedste succesrate til at opdage kræft, med 56 procents nøjagtighed. Forskere fortsatte med at arbejde med Tangle, og hans succesrate blev forbedret til 80 procent.

 

- Mange berømtheder har eller har haft Cocker Spaniels, her under den amerikanske skuespiller g talk show vært Oprah Winfrey (Solomon og Sadie), den engelske kronprins William og Kate Middleton (Lupo), og George Clooney (Einstein).

 

- Blandt de mange præsidenter, som har ejet Cocker Spaniels, finder vi Nixon (Checkers), Hayes (Dot), Truman (Feller), Kennedy (Shannon) og Clinton (Zeke, men før Clinton var præsident).

Cocker Spaniel til salg

2730 Herlev
Cocker spaniel hvalpe
Køn
Race
Cocker Spaniel
Alder
Alder
5 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
10.07.2024
Pris: 12.000 kr.
2300 København S
Røde engelsk Cocker Spaniel Hvalpe
Populær annonce
Røde engelsk Cocker Spaniel Hvalpe
Køn
Race
Cocker Spaniel
Alder
Alder
2 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
Snart
Pris: 12.500 kr.
9510 Arden
Cocker Spaniel Hvalpe
Køn
Race
Cocker Spaniel
Alder
Alder
56 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
10.05.2024
Pris: 13.000 kr.