FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Dansk Svensk Gårdhund

Dansk/svensk gårdhund er med sit venlige og rolige sind og sin milde og tillidsfulde tilgang til mennesker en rigtig god familiehund. De er meget lærenemme og samarbejdsvillige og derfor kan de nemt trænes og lære tricks. Gårdhunden bliver nogle gange fejlagtigt omtalt som en terrierhund, og ofte forveksles den med foxterrieren. Dansk-svensk gårdhund er faktisk en race af pincher-typen og ejer slet ikke terrierens iltre temperament. Den grundlæggende forskel ligger i, hvad de to typer hunde er avlet til. Terrieren er avlet som jagthund til fx rævejagt mens pincherhundene er gårdhunde, og derved er der naturligt forskelle i de to typers bygning, sind og instinkter. Dansk/svensk gårdhund har stærke instinkter for at grave og jage mus, rotter og andre smådyr, og det er værd at have med i overvejelserne inden man anskaffer sig en gårdhund. Disse instinkter kan ikke trænes væk, og den vil helt sikkert grave haven op, hvis den kan komme til det. Dette kombineret med en stor del selvstændighed i racen betyder, at den ikke nødvendigvis er det rigtige hundevalg for alle. Racens personlighed gør dog også, at den elsker at arbejde, og hvis man er klar på at motionere, aktivere og arbejde med racen, kan man få en rigtig sjov lille hund ud af en dansk/svenske gårdhund. Den bliver mellem 11 og 14 år.

Læs mere
Dansk Svensk Gårdhund

Karaktertræk for en Dansk Svensk Gårdhund

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Gårdhunden er venlig, livlig og mild af sind og kan være en rigtig god familiehund. Den er ret selvstændig, er ofte fræk og kæk, og så er det en arbejdshund med stort instinkt for at grave og jage rotter, mus og andre smådyr. Den vil rigtig gerne samarbejde og lære nye ting, men den skal føle, at der er en fordel i det for den, ellers så slår selvstændigheden til, og den vil give sig til at lave noget andet. Den er ikke god til at kede sig. En af dens opgaver på gårdene har i mange år været at give lyd når der kommer fremmede til gården, og dette indistinkt har den stadig. Den vil dog hurtigt acceptere de nye mennesker i hjemmet, og den er ikke aggressiv, den advarer blot.

 

Udseende

Gårdhunden er en lille, kompakt og robust hund, der bliver mellem 30 og 39 cm i skulderhøjde og vejer mellem 7 og 11 kilo. Hanhundene vil ofte være større end tæverne. Pelsen er kort og lettere kradsbørstig og kan forekomme i mange farvekombinationer, blot så længe hvid er den dominerende farve. Den typiske gårdhund vil have aftegninger i hovedet og pletter på kroppen. Nogle gårdhunde kan fødes med stumpe haler, mens andre kan have lange haler, som bæres hævet over ryggen.

 

Historie

Dansk/svensk gårdhund har igennem historien, som navnet antyder, ofte boet på gårde hvor den har haft rollen som rottebekæmper og vagthund. Dens forfædre har højst sandsynligt boet på danske gårde igennem de sidste 1000 år, men der skulle gå mange år, før vi i Danmark fik systematiseret avlen og fik nedskrevet en rigtig racestandart. Dansk/svensk gårdhund fik sit navn i 1987, da den danske og svenske kennelklub blev enige om, at godkende racen og give den et officielt navn. Inden da gik den under navne som rottehund, skåneterrier og dansk foxterrier. Da man besluttede at påbegynde systematisk og målrettet avl på racen, inviterede man til mønstring i forsamlingshuse, hvor hundeejere kunne tage deres måske-dansk/svenske med, for at få bedømt om lige netop deres hund kunne blive stamfader til fremtidens racerene dansk/svenske gårdhunde. I alt 130 hunde blev godkendt. Verdenshundeudstillingen i 1989 blev første gang at gårdhunden optrådte som udstillingshund, men vi skal faktisk helt op til 2018 før den blev internationalt anerkendt som racehund.

 

Pleje og pasning

Der er ikke meget pasning og pleje i den dansk/svenske gårdhund. Dens korte pels uden underuld er utroligt nem at holde. Man kan børste den en gang i mellem, og så har man egentlig gjort det rigtig godt. Den fælder dog, og man må indtænke et par ekstra runder med støvsugeren om ugen med denne race. Den har brug for rigtig meget motion og aktivering, og det er vigtigt at man som ejer indtænker dette i hundens hverdag for at sikre, at den har det godt.

 

Helbred og sundhed

Dansk/svensk gårdhund er generelt en meget sund hunderace, der ikke har de store problemer med arvelige sygdomme. Derfor kan den selvfølgelig godt blive syg. Det kan alle. Men i hovedreglen har vi her at gøre med en meget sund lille hund.

 

Vidste du, at…

·      Dansk/svensk gårdhund er én ud af kun 5 ægte danske hunderacer? De 4 andre er gammel dansk hønsehund, Grønlandshunden, dansk spids og broholmeren.

 

·      Man stadig i dag i Danmark bruger gårdhunden til at fange rotter?

 

·      Dansk/svensk gårdhund også er kendt som en ”Kvik-hund” efter grisehandler Oluf Larsens hund i TV-serien Matador? Dette kan måske have haft indflydelse på den forvirring omkring den glathårede foxterrier og dansk/svensk gårdhund, som nogle gange kan opstå. For den første Kvik er faktisk spillet af en foxterrier, selvom denne race i den tid, som Matador forsøger at portrættere, normalt var jagthunde eller skødehunde for det bedre borgerskab. Det ville altså være mærkværdigt hvis en grisehandler havde sådan en hund. Det er altså nærliggende at forestille sig, at Kvik i serien er en dansk/svensk gårdhund. Kvik nr. 2 er da også spillet af en gårdhund.

Dansk Svensk Gårdhund til salg

1550 København V
Dele hund
Køn
Race
Dansk Svensk Gårdhund
Alder
Alder
5 år
Salgsklar
Salgsklar d.
Nu
Pris: 150 kr.