FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Engelsk Setter

Den engelske setter bliver også kaldt ”the gentleman of the dog world”. Det er en meget smuk og harmonisk hund, med semilang pels, bløde, hængende ører og venlige brune øjne. Samtidigt er det også en helt eminent jagthund der har en stor energi og en imponerende udholdenhed, når den får lov at løbet frit i naturen og det er tydeligt at den er bygget til at arbejde. Kroppen er slank, stærk og strømlinet og setteren kræver derfor naturligt også en hel del daglig motion. Hvis man er på udkig efter en hyggehund eller en selskabshund, så er dette ikke racen, man skal vælge. Den har gode evner som vandapporterende hund, og nyder meget gerne en svømmetur som afveksling fra den daglige gåtur. Den engelske setter er lavet til at bevæge sig selvstændigt over ret store vidder, og derfor har den det allerbedst uden snor. Derfor kan man med fordel lufte sin setter i en hundeskov eller andet sted hvor den kan få lov til at løbe frit. Derhjemme vil setteren være en rolig, kærlig og stilfærdig hund, der elsker at bruge tid med sin familie, og ofte knytter tætte og beskyttende bånd til familiens børn. Det er altså en ret god hund til den aktive familie der bruger naturen i dagligdagen. Den engelske setter bliver mellem 10 og 12 år.  

Læs mere
Engelsk Setter

Karaktertræk for en Engelsk Setter

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Engelsk setter har også det flotte tilnavn som verdens bedste fuglehund. Den har et intenst jagtinstinkt og enormt meget energi når man først slipper den fri til at arbejde. Derfor er tidlig og vedholdende lydighedstræning meget vigtigt med denne race. Når den er indenfor med familien og er den rolig og stilfærdig, og udvikler ofte et meget kærligt forhold til især familiens børn. Den hører bedst til i den meget aktive familie, der har et nært forhold til naturen, for hunden kræver rigtigt meget motion og rig mulighed for at stimulere sin fabelagtige næse ude i naturen. Den har også et helt specielt forhold til vand, og hvis den ikke skal apportere vandfugle på jagt, så bør man give den mulighed for at få en god svømmetur en gang imellem. Det vil den elske. Det er en meget samarbejdsvillig hund, der gerne vil lære nyt og træningen volder derfor sjældent store problemer. Ud over jagt kan man med fordel tage sin setter med til markprøver hvor der er god sandsynlighed for at den kan excellere.  

 

Udseende

Den engelske setter er en stor hund der bliver mellem 61 og 68 cm, og vejer mellem 20 og 30 kg, med tæverne lidt mindre end hannerne. Pelsen er ret speciel: Den er lang og blød, men ikke tyk. Den ligger tæt på det øverste af kroppen og hænger løst på underkroppen. Den må ikke være krøllet eller bølget, og pelsen i hovedet er kort bortset fra de lange hængeører, der bliver forstærket af de lange bløde hår. Den spættede farvetegning som man ofte ser på setteren kaldes belton og ellers kommer den i sort/hvid, brun/hvid, orange/hvid eller trefarvet. Kroppen er slank, stærk og meget hurtig og hunden er yndefuld i udtrykket.

 

Historie

Den engelske setter menes at have en meget lang historie. Teorien er, at den flere tusind år gamle setting spaniel er setterens forfader. Spanielen er en hund der blev brugt som stående jagthund til fuglejagt. Hunden opsporede fuglen, og stod så helt stille og markedere fuglens position, indtil jægeren kunne komme tæt nok på til at kaste et net over både fugl og hund og derved få byttet med hjem. Da man begyndte at gå på jagt med skydevåben, så blev det mere praktisk med en hund der drev fuglen op, så jægeren kunne skyde den, og så apporterede hunden efter fuglen efter skuddet. Den engelske setter som vi kender den i dag er skabt af Edward Laverack i 1800-tallet, og racen havde også en overgang navn efter ham: laveracksetteren. Han skrev bogen The Setter i 1872, som senere udgjorde grundmaterialet for udarbejdelsen af den engelske standard for setteren. En anden mand der bør nævnes, når vi taler om setteren, er Richard Purcell Llewellin. Han tog udgangspunkt i Laveracks setter og udviklede i sidste halvdel af 1800-tallet videre på racen med målet om at skabe den perfekte arbejdshund. Han blev, og er stadig, meget respekteret for det arbejde han gjorde for setteren. Man kan stadig i dag se træk af Llewellins hunde i de moderne arbejdshunde, og man ser stadig opdrættere betegne deres engeske settere som llewellinsettere.

 

Setterens popularitet bredte sig, og blandt andet Amerikanerne tog kærligt i mod den dygtige jagthund. Da den Amerikanske Kennelklub først blev stiftet i 1878 var den engelske setter en del af den allerførste gruppe af hunde, der blev registreret som race. Den første hund nogensinde registreret og indehaver af racenummer 1 hos AKC var en engelsk setter ved navn Adonis. Omkring overgangen fra 1800-tallet til 1900-tallet var den engelske setter blevet velkendt og anderkendt som en dygtig jagthund, men også som populær udstillingshund, og flere og flere racespecifikke kenneler dukkede op i disse år, både i hjemlandet og i andre lande. Herhjemme blev Engelsk Setter Klub Danmark stiftet i 1918. Af danskere som har gjort en betydelig indsats for racen herhjemme kan Thøger Jagd nævnes. Han var forstinspektør, altså en der arbejder med skovbrug, og interesserede sig for naturen, skoven, hunde og jagt og var også formand for Engelsk Setter Klub Danmark fra 1926-36. I England voksede behovet for én central klub der kunne fungere som samlingspunkt for den engelske setters interesser og i 1951 blev The English Setter Association stiftet som den officielle raceklub.

 

Pasning og pleje

Engelsk setter har en pels, som skal plejes med jævne mellemrum. Den skal børstes en gang om ugen, og benene og halen skal helst have en gennembørstning en gang om dagen, da disse er særligt udsat for snavs og skidt og risiko for filtrer. Hvis man plejer pelsen godt, så fælder setteren meget lidt. Et bad efter den våde jagttur kan være en god idé, da pelsen ellers godt kan holde på en del skidt. De lange ører kan også samle lidt af hvert til sig, og man bør tjekke og rense hundens ører jævnligt for at forhindre infektioner og betændelse. Hvis der gror lange hår omkring fødderne og ansigtet på setteren, så kan det være rart for den, at dette trimmes. Hertil bør man som med alle andre hunde være opmærksom på kløernes længde og hundens mundhygiejne.

 

Sundhed og helbred

En engelsk setter er en generelt en meget sund hund, og der findes ikke mange arvelige sygdomme eller lidelser i racen. En dygtig og ansvarlig opdrætter vil tjekke for almindelige lidelser som hofteleds- og albueledsdysplasi inden de avler på deres dyr. Setteren kan rammes af mavedrejning der betyder, at maven drejer helt eller delvist om egen akse og medfører store smerter og i yderste tilfælde døden. Symptomerne på mavedrejning er hård og udspilet mave, utilpashed og rastløshed og at hunden kaster det mad op, som den lige har spist, eller at den tydeligt forsøger at kaste op, uden at der kommer noget op. Hvis man handler hurtigt, så kan en dyrlæge ofte godt redde en hund med mavedrejning, så det er rigtig vigtigt at være særligt opmærksom på symptomerne, og altid tage til dyrlægen hvis man er i tvivl.

 

Vidste du, at…

·      Der findes en legende om den engelske setter Jim? Han levede i 1930’erne og kunne spå om fremtiden, forstå en stor mængde sprog selvom hans ejer kun talte engelsk, og ovenikøbet var han en rekordsættende jagthund. Han blev kaldt Jim the Wonder Dog og er en sand legende i Marshall, Missouri i USA, hvor han har fået en hel mindepark med vandinstallationer, hyggekroge og en statue for at markere hans betydning. Hans magiske evner blev vidt beskrevet, undersøgt og beundret i hans levetid, og det er værd at dykke ned i historien om alle de ting han forudså.

 

·      Jim ikke er den eneste kendte setter der har fået en plads i hundehistorien? Den engelske setter Count Noble levede i slutningen af 1800-tallet og var på grund af sin store dygtighed i især shows kendt som ”$10.000 hunting dog”. Han var så dygtig, at når han stillede op, så nægtede andre setterejere at lade deres hunde konkurrere mod ham. De gav simpelthen op på forhånd. Han blev så kendt, at da han døde kom hans dødsannonce i New York Times. Count Noble er kommemoreret på både portrætter, i bøger og på museer.

 

·      Den engelske setter er på listen over sårbare racer i sit hjemland? I England er en race sårbar, eller truet, hvis der laves mindre end 300 nye hvalpe på et år, og setteren har lagt under dette tal i flere år. Dog med et dramatisk lavt antal i 2020, hvor der kun kom 140 nye setterhvalpe til verden.

Engelsk Setter til salg

6000 Kolding
Viggo leder efter sit 4-ever hjem 🩵
Køn
Race
Engelsk Setter
Alder
Alder
10 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
16.11.2023
Pris: 3.700 kr.
6000 Kolding
Marie leder efter sit 4-ever hjem 🩷
Køn
Race
Engelsk Setter
Alder
Alder
10 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
16.11.2023
Pris: 3.700 kr.