FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Engelsk Staffordshire Bullterrier

Finder du de robuste og solidt byggede vovser af muskelhund typen aldeles uimodståelige? Så er du ikke alene. Gennem historien har de storsmilende, joviale og kærlige hunde af Terrier typen erobret mange hjerter over hele verden – og det med god grund. Denne type hund er nemlig ikke blot stærk som en okse og særdeles intelligent. Vi har her at gøre med en loyal og trofast hundetype, som vil gøre alt for at beskytte sin familie. Samtidig er eksempelvis Engelsk Staffordshire Bull Terrier så god som dagen er lang, og har en fantastisk tålmodighed, især med børn.

En Engelsk Staffordshire Bull Terrier – ikke at forveksle med Bull Terrier eller Amerikansk Staffordshire Terrier –  er derfor et prima valg, hvis du er i markedet efter en familiehund. Med en Staffordshire Bull Terrier får du en nysgerrig og lærenem hund med sans for humor, og frem for alt et instinkt der byder den at passe på sin flok. Hvis du er faldet pladask for den bomstærke charmetrold, kan du med fordel læse med i det følgende. Denne artikel er nemlig tilegnet Engelsk Staffordshire Bull Terrier, og kan gøre dig klogere på alt fra racestandard til hundens temperament, behov og eventuelt arvelige sygdomme. Så inden du beslutter dig endeligt for at anskaffe en Engelsk Staffordshire Bull Terrier, bør du læse med her.

Læs mere
Engelsk Staffordshire Bullterrier

Karaktertræk for en Engelsk Staffordshire Bullterrier

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Selv om en Engelsk Staffordshire Bull Terrier fremstår robust og tætpakket med muskler som en lille Pit Bull Terrier, vil en hund af denne race typisk være så god som dagen er lang. I hvert fald når det kommer til mennesker, den holder af. En Engelsk Staffordshire Bull Terrier er en selvstændig og egenrådig hund, som godt kan lide at gøre tingene på sin egen måde, og foretrækker selv at bestemme. Derfor er det altid en god idé at vente med at anskaffe sig en hund af denne race indtil man er sikker på at kunne træde i karakter som hundens leder.

 

Der hersker megen misinformation omkring denne Terrier type, blandt andet at de skulle have en kort lunte og være særdeles aggressive. Dette har dog intet på sig. Faktisk finder du få hunde, der i den grad elsker mennesker og vil til hver en tid søge at beskytte de mennesker, der betyder allermest for dem. Engelsk Staffordshire Bull Terrier er en aktiv race, hvis Terrier ophav ikke fornægter sig. Hunden vil grave i haven jage katte og andre smådyr, og fungerer ikke super optimalt med andre hunde. Dette er vigtigt at tage i betragtning inden du beslutter dig for at indlemme en Engelsk Staffordshire Bull Terrier i husstanden.

 

Udseende

Engelsk Staffordshire Bull Terrieren er lille af statur, men samtidig tæt bygget, muskuløs, og med en kraftfuld udstråling. Det er ikke svært at se hvordan denne type hund har haft sine fordele i forbindelse med håndtering af kvæg. Kroppen er kompakt og robust, med korte ben, som fortil er ansat med god afstand, hvilket forstærker det overordnede indtryk af en bred bringe og en dyb brystkasse med hvælvede ribben. Overlinjen er vandret uden tendens til skråning, med en tæt muskeltegning og en kraftig knoglebygning.

 

Lændepartiet er kort og proportionalt smallere end skuldrene. Halen er middellang, lavt ansat, og tilspidset i enden. Den bæres lavt, og må ikke krølle væsentligt.

 

Når hunden bevæger sig, foregår det med spændstige bevægelser, som på én og samme tid udstråler styrke, hurtighed og agilitet. Benene bevæges parallelt, med tydeligt markeret fraskub fra bagparten.

 

Hovedet er bredt, med et tydeligt stop mellem næse og skalle. Forhovedet er kort og næsepartiet har god vidde, som underbygges af brede, kraftige kæber. Kindmuskulaturen er usædvanlig kraftig.

 

En Engelsk Staffordshire Bull Terrier er karakteriseret ved sit brede smil, som især ses når hunden halser. De stærke kæber beskriver et perfekt saksebid, det vil sige at de øverste fortænder tæt overlapper de nederste.

 

Øjnene er runde, i medium størrelse, og fremad rettede. Ørerne er enten rosenører eller halvt stående, aldrig tunge og hængende. Halsen er kort og muskuløs, og bliver bredere ved skuldrene.

 

Hunde af denne race bør have en vægt som ligger på mellem 12 og 17 kilo for hanner, og 11 til 16 kilo for tæver. Højden ligger på mellem 35 og 41 centimeter målt over skulderen, og stemmer overens med hundens vægt.

 

Pelsen på en Engelsk Staffordshire Bull Terrier er glat, kort og tilliggende. Farverne kan variere mellem rød, fawn, hvid, sort eller blå samt alle nuancer af brindles, og hunden må gerne være udrustet med hvide aftegninger.

 

Historie

Engelsk Staffordshire Bull Terrier, også kaldet Staffy eller Stafford, stammer fra de nordlige dele af Birmingham og Staffordshire, som den er opkaldt efter. Racen har sit ophav i 1800 tallets Bull Terriere, der blev udviklet ved at krydse bulldogs med forskellige Terriers for at skabe en generisk type hund, i sin tid kendt som ”Bull-and-Terrier”. Engelsk Staffordshire Bull Terrier deler således samme herkomst som den moderne Bull Terrier. Dette på trods af at de to racer udviklede sig langs uafhængige linjer og ikke ligner hinanden i det ydre. Moderne Engelsk Staffordshire Bull Terriers ligner mere den gamle type Bull Terrier, og blev anerkendt som en raceren hunderace af The Kennel Club of Great Britain i 1935.

 

Historien bag den race, vi den dag i dag kender som Engelsk Staffordshire Bull Terrier, er således kort og temmelig forvirrende på grund af de mange forskellige navne og betegnelser, der har været tilknyttet denne type hund i årenes løb. Race betegnelser og kælenavne så som ”Patched Fighting Terrier”, ”Staffordshire Pit-dog”, ”Brindle Bull” og ”Bull-and-Terrier” er blevet brugt i flæng, hvilket ikke just gør det nemmere at skelne den ene race fra den anden. Lignende krydsninger havde også aliasser som ”half-and-halfs” og halvblod.

 

”Sportsgrene” såsom tyrekamp og bjørnekamp blev af det engelske parlament forbudt med vedtagelsen af Cruelty to Animals Act i 1835. Dette tvang arrangører af hundekampe til at afvikle deres lyssky foretagener under jorden. Opdrættere gik væk fra de tungere bulldogs og introducerede terrierblod i deres krydsninger for øget aggression, hurtige reflekser og mere smidighed. De såkaldte ”Bull-and-Terrier” krydsninger lagde grunden til den avlsbestand, der i løbet af årtier udviklede sig til de moderne udstillingshunde, vi kender i dag som Engelsk Staffordshire Bull Terrier og Bull Terrier. Kort før den amerikanske borgerkrig indførte immigranter fra Storbritannien bragte ”Bull-and-Terrier” krydsninger i USA. Disse hunde blev forfædre til den amerikanske Staffordshire Terrier (AmStaff), Miniature Bull Terrier, Boston Terrier og American Pit Bull Terrier.

 

Strengere håndhævelse af Cruelty to Animals Act fra 1835 førte i midten af det 19. århundrede til, at hundeudstillinger og shows blev det nye fokus for hundeopdrættere i hele Storbritannien. Velrenommerede opdrættere behøvede ikke længere at avle på egenskaber der er nødvendige for tyrekamp eller bjørne, så hundeopdrættere fokuserede på kropsbygning og temperament for at producere de smukkeste eksemplarer. Hundeudstillingernes voksende popularitet skabte et behov for at dokumentere og bevare udstillingsresultater, etablere regler for udstilling og dokumentere stamtavler for de nye racer for at forhindre svindel. Til dette formål blev The Kennel Club grundlagt den 4. april 1873. Klubben forestod etablering af hundeudstillingsregler, men var ikke involveret i at fastlægge racestandarderne, som hver hunderace ville blive bedømt efter.

 

Sporbare stamtavler for Engelsk Staffordshire Bull Terrier eksisterede ikke før stiftelsen af The Kennel Club. Det første bind af The Kennel Club Stud Book blev udgivet i 1874, og inkluderede en liste over hundeudstillinger og navne på hunde, der blev udstillet på hver udstilling, begyndende med den første hundeudstilling i 1859. Bull Terriers og Bulldogs blev anerkendt og inkluderet i det første bind. Det var dog først i 1935, at Staffordshire Bull Terrier blev officielt anerkendt af The kennel Club, og meget senere – i 1974 – at American Kennel Club (AKC) accepterede Staffordshire Bull Terrier i sit raceregister som sin 121. officielle race.

 

Pleje og pasning

En Engelsk Staffordshire Bull Terrier har en kort, glat pels, hvorfor hundens plejebehov er yderst beskedne. Børst pelsen et par gange om ugen for at holde mængden af løse hår på et minimum. Hunden kan sagtens tåle et bad hver tredje eller fjerde måned, hvis den begynder at lugte, hvis pelsen er fedtet, eller hvis den har rullet sig i noget ulækkert. Som det er tilfældet med stort set alle hunde, har en Engelsk Staffordshire Bull Terrier behov for negleklipning mindst én gang om måneden. Lange negle, som ikke slides bort naturligt, kan være til gene for hunden og forårsage infektion.

 

Du bør børste hundens tænder ugentligt. Regelmæssig tandbørstning forhindrer plak og belægninger i at bygge sig op på emaljen og langs tandkødets kant. Hvis du ikke sørger for at børste tænder på din Engelsk Staffordshire Bull Terrier, kan du risikere at den udvikler karies eller parodontose. Og så kigger du på dyre regninger fra tanddyrlægen. Foruden den basale pleje bør du mindst én gang om året lægge vejen forbi dyrlægen med din Engelsk Staffordshire Bull Terrier. Et årlige eller halvårligt dyrlæge besøg er imperativt for hundens helbred og trivsel.

 

Dyrlægen vil sikre, at hunden får de nødvendige vaccinationer, som kan holde den fri af smitte for de mest almindelige sygdomme. Samtidig vil dyrlægen foretage et generelt sundhedstjek, og eventuelt tage blodprøver eller afføringsprøver for at tjekke for parasitter eller infektioner. Samtidig kan dyrlægen give dig gode råd omkring fodring af hunden. Har din Engelsk Staffordshire Bull Terrier tendens til overvægt, er det vigtigt at tage et kig på dens kost. Den rette diæt vil sikre, at du kan have glæde af din firbenede ven i mange år, og at hunden holder sig sund og rask gennem hele sit liv.

 

 

Helbred og sundhed

Selv om den robuste Engelsk Staffordshire Bull Terrier generelt er en sund og stærk race, re der et par helbredsmæssige problemer, det er klogt at holde øje med. Blandt disse finder vi hofte- og albuedysplasi, som er et ganske udbredt problem blandt især mindre hunde. Hofteledsdysplasi opstår idet hofternes kugleled vokser unormalt og ikke glider i leddet som de skal. Dette forårsager friktion mellem knogle og ledskål, og gradvis forringelse af leddets funktion over tid, lige som slidgigt kan opstå. Albuedysplasi er en lignende unormal udvikling af albueleddet.

 

Hudsygdomme hos Engelsk Staffordshire Bull Terrier er desværre et alt for almindeligt sundhedsproblem. De lidelser, som racen præsenterer med, er ofte tæt forbundet med allergiske reaktioner. Atopi er overfølsomhed over for mange luftbårne allergener såsom skimmelsvamp, støv, pollen og svamp. Disse er ofte sæsonbetonede og kan få din hund til at klø noget voldsomt om foråret og sommeren.

 

Der findes medicin og forebyggende foranstaltninger til at hjælpe din Engelsk Staffordshire Bull Terrier, hvis den lider af atopisk allergi. Tal med din dyrlæge om mulige behandlinger. Endelig er hunde af Engelsk Staffordshire Bull Terrier racen tilbøjelige til at få en bestemt type kræft kaldet en mastcelletumor, som er en kræft der rammer immunsystemet. Disse mastcelletumorer kan ofte være godartede og dukke op på hundens hud eller mave-tarmkanal.

 

Mastcelletumoren kan fremstå som knopper på huden, men kan være svær at skelne fra andre vækster. Symptomer på hudens mastcelletumor kan være alt fra lokaliseret kløe og irritationer til mere alvorlige smerter forbundet med mastcelletumorer, der findes i mave-tarmkanalen. Disse mastcelletumorer kan dukke op i alle aldre, men er typisk til stede hos hunde omkring 8 år. Hvis din hund har smerter eller ubehag, eller du bemærker usædvanlige vækster, skal du bestille tid hos din dyrlæge for at undersøge og teste for denne form for kræftrelateret svulst.

 

 Vidste du, at …

- I sit hjemland England kaldes Engelsk Staffordshire Bull Terrieren for ”The Nanny Dog, altså ”Barnepigehunden”. Dette skyldes hundens ry som børnenes bedste legekammerat og beskytter. På trods af sit voldsomme udseende er denne hund blid, føjelig og altid på udkig efter sjov.

 

- En af de mest berømte Engelsk Staffordshire Bull Terriers hed Sergeant Stubby (1916 eller 1917 – 16. marts 1926), og var den mest dekorerede krigshund i Første Verdenskrig. Sergeant Stubby var samtidig den eneste hund, der blev forfremmet til sergent gennem kamp. Han tjente med det 102. infanteri i skyttegravene i Frankrig i 18 måneder, og deltog i fire offensiver og 17 kampe, og viste sig fremragende til lydløst at advare sine kammerater, når han kunne høre fjenden var nær. Hans største triumf var at høre og fastholde en tysk spion, der havde forsøgt at snige sig ind i lejren en nat. Han var også kendt som en ”barmhjertighedshund”, der scannede slagmarkerne for sårede soldater og trøstede dem, mens de lå og døde, eller alarmerede paramedicinere om de sårede.

 

- Filmstjernen Vin Diesel er den glade ejer af en Engelsk Staffordshire Bull Terrier ved navn Winston. Interessant nok siges det ofte, at hunde og deres ejere matcher i personlighed – og dette må siges om denne hund og dens ejer!

Engelsk Staffordshire Bullterrier til salg

4220 Korsør
Engelsk Staffordshire Bull Terrier
Køn
Race
Engelsk Staffordshire Bullterrier
Alder
Alder
35 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
03.11.2023
Pris: 12.500 kr.
2770 Kastrup
Victor
Køn
Race
Engelsk Staffordshire Bullterrier
Alder
Alder
-
Salgsklar
Salgsklar d.
20.06.2024
Pris: 15.000 kr.