FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Greyhound

Greyhound er en myndehund. Mynderne er en gruppe af slanke og hurtige hunde, som oprindeligt var vagt- og jagthunde og i nyere tid oftest er brugt som væddeløbshunde, samt som selskabs- og udstillingshunde. Greyhoundene er gode familiehunde, der er glade og kærlige og holder meget af børn. Hvis den har levet sammen med kat fra hvalp af, så har den det også fint med dette. Den holder meget af at ligge blødt – meget gerne i sofaen – og hygge med sine mennesker, og så er den meget tilpasningsdygtig, og kan passe ind i mange hjem. Greyhounden er mindre motionskrævende end man måske ellers kunne tro, når man ser på dens stærke, strømlignede krop og dens store rolle i væddeløb. Det er en sprinter (den kan løbe op til 70 km i timen, men kun i kort tid af gangen), så hvis den kan få lov at komme ud et par gange om ugen og strække kroppen helt igennem, så har den det helt fint med almindelige mellemlange gåture for resten af ugen. Den er selvsagt dygtig til aktiviteter som racing og lure courcing, men også aktiviteter som eksempelvis agility kan også være en god aktivitet at lave med sin greyhound. Den bliver typisk mellem 10-12 år.

Læs mere
Greyhound

Karaktertræk for en Greyhound

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Greyhoundens egenskaber som familiehund og førstegangshund er ret undervurderet. Det er en kærlig og intelligent hund, der har det dejligt i selskab med børn, og i modsætning til hvad mange måske tror, så har den ikke brug for helt uoverskuelige mængder motion. Det er også værd at være opmærksom på at greyhounden er sprinter og ikke maratonløber, så den er faktisk ikke særligt udholdende, og har ikke brug for mange timers gåtur hver dag. Hvis man et par gange om ugen tager i hundeskov eller andet sted hvor hunden kan være uden halsbånd, og giver den lov til at tage et par gode spurteture, og ellers går en almindelig frisk tur resten af ugens dage, så vil greyhounden være glad og tilfreds med sin hverdag. Nogle bliver overrasket over hvor forholdsvist beskeden den er i kravene til dens familie. Den er glad og venlig, ret omstillingsvillig og tilpasser sig gerne nye situationer. Den elsker en plads på sofaen sammen med sine mennesker, og en god putteaften hjemme i stuen vil passe den mere end udemærket. Den foretrækker i det hele taget at lige godt og blødt vil helst ikke forstyrres i en god lur. Den opdrages ret nemt og vil gerne være med til sjove aktiviteter som agility eller lure coursing (en sport hvor hundene jager en kanin af plastic og under løbet bliver bedømt på hurtighed, agility, udholdenhed, følge og motivation. Den vinder, ikke på at komme først, men på at få flest point).

 

Udseende

Greyhounden er en ret stor hund, der bliver mellem 68 og 76 cm og vejer mellem 28 og 32 kg. Tæverne er ofte mindre og lettere end hannerne. Den er imponerende af bygning; høj og slank, strømlignet i udtrykket, lang hals og et lille, smalt og spidst hoved. Musklerne er fremtrædende og stærke. Pelsen er kort og glat og findes i et utal af farver og farvekombinationer. Greyhounden bliver avlet i to linjer, der har fokus på henholdsvis udseende og hastighed. Ved førstnævnte avler man hunde, der gør det godt på udstillinger, og et smukt og harmonisk udseende er altså alpha og omega i disse hunde, mens den fysiske performance træder lidt i baggrunden. Hos de hunde der avles for hastighed, er fokus slet ikke på udseende på samme måde, og man arbejder her udelukkende på at skabe en stærk og hurtig hund.

 

Historie

Man mener at mynderne er nogle af de ældste hunde i verden. Man har blandt andet fundet afbildninger, der tyder på at ægypterne, romerne og grækerne har haft hunde der deler en slående lighed med de hunde, vi i dag kender som myndehunde. Man ved også, at kelterne på de britiske øer i 375 f.v.t. har haft myndehunde, og der er flere teorier om hvordan de er kommet dertil. En er, at de måske er kommet dertil fra Mellemøsten og Nordafrika under folkevandringen omkring år 1200 f.v.t. Man mener, at deres hurtighed har været brugt til jagt på meget hurtige dyr, som forskellige hjortedyr, ulve og harer/kaniner, som mynden kunne løbe op og nedlægge, somme tider i flok. De har også den lidt specielle egenskab at de jager ved hjælp af synet, og ikke med næsen, som de fleste jagthunde vi kender i dag, hvilket betyder, at de har haft en utroligt hurtig reaktionstid, når byttedyret fx skiftede retning e.l.

 

 

I løbet af middelalderen blev mynden mere og mere værtsat som den dygtige og effektive jagthund den er. De var især en yndet jagthund hos adlen og de kongelige, og er generelt gennem historien blevet betragtet som ophøjede i forhold til andre hunderacer. I 1500-tallet begyndte man at arrangere væddeløb med de hurtige hunde, og derved kan det tænkes at man nok også i højere grad begyndte at avle specifikt for hurtighed. Dronning Elizabeth I besluttede, at der skulle nedfældes officielle regler for sportsgrenen coursing, der i bund og grund blot er kontrolleret jagt af kaniner og harer som tilskuer sport. Her viste man hundens hurtighed, elegance og dygtighed. Greyhounden er desuden den eneste hunderace der nævnes i Kong James’ engelske oversættelse af biblen, som første gang blev udgivet i 1611. Dette beviser ikke nødvendigvis, at greyhounden har levet på den tid og det sted, som bibelteksten beskriver, da det er en oversættelse, som kan fortolkes lidt forskelligt. Det giver dog et indtryk af 15- og 1600-tallets Englands bevidsthed om og beundring af racen.

 

I slutningen af 1600-tallet og starten af 1700-tallet begyndte flere og flere ”almindelige” ikke-adelige mennesker at få adgang til greyhounden og mulighed for at bruge dens gode jagtegenskaber til at bekæmpe skadedyrene på de markarealer, der i disse år blev flere og flere. I 1700-tallet begyndte de, der brugte deres hunde til coursing at lave stamtavler på deres hunde, hvilket blev begyndelsen på den mere strukturerede avl. Racen bredte sig til Amerika, hvor den blev brugt som jagthund, inden man senere begyndte at interessere sig for coursing som tilskuersport. Det er også i Californien at den første mekaniske lokkehare blev opfundet, og de bredte sig meget hurtigt, da det blev en mere og mere populær tilskuersport hos den almene befolkning. Sportens popularitet peakede i sidste halvdel af 1900-tallet, og siden er det gået både frem og tilbage, dog mest tilbage, for hundesporten. I Danmark findes to baner, hvor man kan opleve hundevæddeløb: Kallerupbanen i Hedehusene, der var den første bane der åbnede herhjemme i 1968 og Midtjysk Greyhound Stadion i Bjerringbro. Hertil kan man opleve lure cursing flere steder herhjemme, selvom det ofte er på midlertidige baner. I Danmark bruger vi ikke levende kaniner og harer til denne aktivitet, da samme jagtinstinkt kan udløses hos hundene med et stykke hurtigt bevægende plastic. Hundesport har fået et ry for at have dårlige forhold for hundene i lande som England og Australien, hvor der er betydeligt flere penge at vinde, end der er i fx Danmark.

 

Pasning og pleje

Greyhounden skal helst ligge blødt, da de kan være i særlig risiko for at få liggesår o.l. hertil bør man være opmærksom på at tjekke greyhoundens pels og hud dagligt, da den store hastighed, som den løber med og den danske natur i kombination kan give rifter og sår, der kræver forskellig grad af behandling. Den fælder ikke meget, og man kan nøjes med at børste den med en gummi børste eller tørre den med et vaskeskind med jævne mellemrum, for at sikre at pelsen holder sig glat og blank. Som med alle andre hunde, skal kløerne klippes efter behov og en god tandhygiejne er vigtigt for at sikre hundens generelle sundhed. Man bør ikke tvinge greyhounden til at sitte i længere tid af gangen, da den stilling er ret unaturlig og ukomfortabel for hunden, og i nogle tilfælde er det nærmest helt umuligt for den. Brug altså helst ligge-kommandoer i stedet. 

 

Sundhed og helbred

Greyhound er en meget sund hunderace, der dog er bygget anderledes end mange andre hunde. Den har et større hjerte, større lunger, en højere kropstemperatur og flere røde blodceller end andre racer, hvilket alt sammen understøtter den ekstreme fart, som greyhounden kan skyde. Derfor kan greyhounden også føles anderledes for nogen, der ikke er vant til at være i nærheden af sådan en hund. hunde med store, dybe brystkasser, som greyhounden er i øget risiko for at få mavedrejning, der er en smertefuld og potentielt dødelig lidelse, hvor mavesækken snor sig helt eller delvist om egen akse. Det er vigtigt at være opmærksom på symptomer som forsøg på opkast hvor der ikke kommer noget op, øjeblikkelig opkast af den mad hunden lige har spist, smerte og rastløshed samt udspilet bug. Hvis din greyhound skal opereres, så vær meget opmærksom på at vælge en dyrlæge, der har erfaring med mynder, da narkose er anderledes i greyhounden. Den har ofte brug for mindre end andre hunde, og kan blive meget dårlig eller dø af for meget.

 

Vidste du, at…

·      Selvom greyhounden oprindeligt blev brugt til at jage større og mindre hurtige dyr, så er det i dag ulovligt at bruge myndehunde på jagt?

 

·      Santa’s Little Helper, Simpsons-familiens hund i det populære tv-show er en greyhound? Homer spillede de penge, som han havde tjent på at være julemand i indkøbscenteret, på Santa’s Little Helper på hundevæddeløbsbanen, der dog kom allersidst. Hundens ejer forlader ham i frustration over alle de tabte løb, og Homer og Bart ender med at tage ham med hjem, som en gave til familien til jul. Han har boet hos Simpson-familien lige siden.

 

·      Greyhounden er nævnt op mod 11 gange i Shakespeares forskellige værker?