Tilbage til alle racer

Leksikon: Jämthund

Jämthunden – en stærk hund fra det kolde nord. Når talen falder på svenske hunderacer, tænker de fleste af os nok på den lille kække gårdhund – en populær familiehund også her i Danmark. Men faktisk findes der en perlerække af smukke, robuste og sunde svenske hunderacer, som er værd at tage et kig på hvis du er i markedet efter en større eller mindre hund.

 

Blandt disse finder vi Gotland hunden, Dreveren, Schiller Hound, Norrbottenspets, Hamilton Hound, Småland hunden, Vallhunden – og så den gamle jagthunderace Jämthunden.

 

Læs mere
Jämthund

Karaktertræk for en Jämthund

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Historie og baggrund

Jämthunden er uden tvivl den mest imposante blandt Sveriges hjemmehørende hunderacer. Racen menes at nedstamme fra de store jagthunde af spids-typen som findes i de skovregionen i de områder hvor Skandinavien grænser op til Rusland. Disse spidshunde kom højst sandsynligt med jagtstammer, der migrerede til Sverige for tusinder af år siden.

 

To typer ulvefarvet spids er blevet anerkendt i Skandinavien, den mindre norske elghund og den større Jämthund. Nordmændene besluttede i 1877, at den mindste skulle hedde Norsk Elghund.

 

I 1877 blev den norske elghund anerkendt som race. Jämthunden blev ikke anerkendt anerkendt som selvstændig race før så sent som i 1946, selvom der her er tale om en gammel hundetype, som har været kendt siden Nordsverige blev befolket. Dette skyldes at den lidt mindre norske elghund og Jämthunden blev skåret over én kam, og bedømt som værende samme race.

 

Dette har dog ingen hold i virkelighedens verden, da den noget større Jämthund, foruden elg, også har været anvendt i forbindelse med jagt på bjørn og los. Til dette formål kræves en stor hund med råstyrke, udholdenhed og et frygtløst temperament.

 

Et sådan findes hos den nordsvenske Jämthund. Denne modige og energiske hund med det rolige og velovervejede temperament er det der bedst karakteriseres som en blid kæmpe. Men tag endelig ikke fejl: Den tilforladelige hund besidder en styrke som få, og en vedholdenhed som sætter den i stand til at få en bjørn ned med nakken!

 

Jämthunden er en fremragende jæger, der kan spore og få en elg til at stå stille, som om den var hypnotiseret af dens kraftige, monotone gøen og tuden. På den måde får hunden elgen til at holde sig i ro indtil jægerne når frem. Og Jämthunden er ikke bleg for at stoppe en stor bjørn på selvsamme vis.

 

Ydre racekarakteristika for Jämthunden

Jämthunden hører under FCI’s gruppe 5 klassifikation, og tilhører således spidshunde typen. Hundens kropsform er rektangulær og stærk i sin konstruktion, men hunden er slank og ikke kraftig af statur. Pelsen består af et tykt lag glat og tætliggende dækpels, som dækker over en kraftig underuld. Denne pels skal beskytte hundens krop imod de til tider barske vejrlig på de nordlige breddegrader. På halen, nakken og bagsiden af lårene er pelsen lidt længere.

 

Farven er typisk grå i nuancer der variere fra lys ulvegrå til næsten sort. De såkaldte ”ulvemærker” findes i form af karakteristiske cremefarvede eller lysegrå aftegninger på ben, poter, snude, hals, bryst, kinder og mave. Ansigtet er langstrakt, med forholdsvis god bredde mellem de opretstående ører. Næsepartiet er relativt kraftigt, dog langstrakt og med en bred og lige næseryg. Øjnene er let skråtstillede og ovale, som det gør sig gældende for alle hunde af spids typen.

 

Kroppen er stærk og muskuløs, dog ikke kraftigt ansat, men med en god hvælving i brystet. Halen er lang og kraftig, og bæres oprullet over eller tæt på ryggen. Den ideelle skulderhøjde for hanner af Jämthund racen ligger på 61 centimeter, men kan variere mellem 57 og 65 centimeter. For tæver ligger ideal målet på 56 centimeter.

 

Temperament og sindelag hos Jämthunden

Som nævnt i afsnittet oven for er der her tale om en modig og udholdende hund, som samtidig udviser en stoisk ro og en ganske omgængelig adfærd. Alt i alt et ønskeværdigt temperament for en stor og stærk jagthund, der samtidig skal fungere som familiehund. Jämthund har ikke tendens til at opføre sig aggressivt over for mennesker. Generelt er Jämthunden en kærlig og trofast hund, som udviser stor hengivenhed over for de mennesker, den stoler på. Jämthunden er desuden kendt for at være blid og rolig i sin omgang med børn, og regnes som gode vagthunde da de vil gøre alt for at beskytte flokken – altså familien.

 

Da Jämthunden er meget territorial af væsen, bør den om muligt være det eneste kæledyr i familien. Skal den introduceres for andre dyr, bør dette ske fra en ung alder. På den måde har hunden tid til at finde sin plads i flokken, og stridigheder omkring myndighed og territorium kan undgås. Af samme grund bør hunden altid holdes i snor på offentlige steder – og inden for matriklen når den er hjemme. Dette for at sikre at den ikke jager mindre dyr, eller kommer i klammeri med hunde af samme størrelse.

 

Er en Jämthund noget for mig?

Selvom Jämthunden som beskrevet oven for besidder et skønt temperament og på mange måder er en kærlig, hengiven hund, er der her stadig tale om en hunderace der er temmelig krævende. Du bør derfor overveje dit valg grundigt, skulle det falde på en Jämthund. Som det gælder for de fleste spidser og jagthunde vil Jämthunden stille høje krav til sin familie når det gælder motion og aktivering. Du skal sætte tid af til mindst tre daglige ture af længere varighed, idet en Jämthund har behov for at få stimuleret alle sine sanser i løbet af en dag.

 

Hvalpetræning, unghundetræning og lydighedstræning på ugentlig basis er et absolut must for en Jämthund der skal fungere som familiehund. Hunden skal helt fra hvalpestadiet lære sin plads i hierarkiet at kende. Og så er det utroligt vigtigt at hvalpen bliver socialiseret gennem hele sin opvækst, hvis man ønsker at forebygge uheldige episoder i fremtiden. Selv om hunden af denne race generelt er gode til børn, bør du vente med at anskaffe en Jämthund til børnene er store nok til at lære hvordan man omgås en hund og respekterer dens grænser. En Jämthund kan, sit rolige og stoiske temperament til trods, godt blive stresset. I hvalpe- eller unghundestadiet kender hunden ikke nødvendigvis sin egen styrke, og kan i kådhed komme til at forårsage utilsigtet skade under leg.

 

Du bør alvorligt genoverveje dit valg af hunderace hvis du og din eventuelle familie bor i lejlighed uden adgang til have, hvor hunden kan komme ud. Og du skal være indstillet på at hunden, hvis dens behov for opmærksomhed ikke imødekommes, sagtens kan finde på at lade det gå ud over såvel sko og legetøj som husets indbo.

 

Træning og motion

Som det fremgår, har vi her at gøre med en hunderace som har et stort behov for at bevæge sig. Du kan med stor fordel tage din Jämthund med på en rask løbe- eller cykeltur. Du bør ikke lade hunden løbe frit på offentlige arealer, da du risikerer at den af territoriale årsager angriber andre hunde, eller anskuer mindre dyr som bytte. Derfor er det en fordel hvis du kan lade hunden udfolde sig i en indhegnet have – selvfølgelig under opsyn.

 

En veltrænet Jämthund vil gøre sig rigtig godt på agility banen, da hunde af denne race er både vedholdende, hurtige, stærke og adrætte. Du kan også træne spor med din Jämthund – og som de fleste hunde af jagt typen, sætter hunde af denne race stor pris på en lang, udfordrende tur i terrænet.

 

Pleje og fodring

En Jämthund kræver ikke den helt store pelspleje, da den tykke pels til en vis grad er selvrensende. Du bør børste pelsen grundigt igennem en gang om ugen for at undgå sammenfiltring og knude i underpelsen. I fældeperioden bør du børste oftere, medmindre du sætter pris på at have hundehår i hele huset. Hundens negle bør klippes hver sjette uge. Og du skal sørge for at børste tænder på din hund et par gange om ugen, da Jämthunden lige som andre større hunderacer kan have tendens til opbygning af tandsten samt parodontose.

 

Jämthunden bør fodres i følge dens behov. Hvis hunden får den mængde motion og aktivering, den har brug for, bør en næringsrig diæt bestående af 30 procent protein og 20 procent fedt kunne opfylde hundens behov. Du bør være opmærksom på at hunden ikke bliver overvægtig. Selv om en hvalp i voksealderen har et større behov for fedt og næringsstoffer i kosten, må det ikke afspejle sig i for hurtig vækst eller fedme. Dette kan føre tilhelbredsmæssige problemer som for eksempel diabetes, hjertesygdomme og hoftedysplasi senere hen i hundens tilværelse.

 
Mindst én gang om året skal hunden forbi dyrlægen i forbindelse med sundhedstjek og vaccination. Her kan du få vejledning i hundens daglige kost, og blive rådgivet angående særlige diæter eller tilskud.