FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Køb din jämthund her

Jämthund er en af de mindre kendte spidshunderacer. Racen er en nordisk spidshunde race og ligner ikke udbredt andre spidshunde som er mere almindelige. Hvis du overvejer at få denne hund, så finder du herunder alt hvad du skal vide om denne knap så kendte race.

Læs mere i vores leksikon om racen Jämthund.

Køb jämthund

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.

Egenskaber hos den svenske Jämthund

Som en af de største nordiske spidshunderacer, udviser denne hund en utrolig ro. Man plejer at sige at den er stoisk, hvilket betyder at den er helt i balance med sig selv. Det er på trods af, at spidshunde generelt er mere energiske. Roen er både fysisk men også mentalt, hvilket giver denne race utrolige fordele. Fordelene gælder både hvis man bruger den som jagt, eller arbejdshund, men også som familiehund.

Som de fleste andre spidshunderacer er Jämthunden meget skeptisk og på vagt overfor fremmede og den gør mere end de fleste andre racer. Dens meget dybe gøen, har en hypnotiserende effekt på elge, hvilket gør den oplagt som jagthund. Samtidig vil den være meget hengiven overfor sin egen familie og passe på dem for enhver pris.

 

Da jagtinstinktet hos denne race er meget stort, kræver den en del træning og en tidlig indsats. En hund som kræver en del plads og opmærksomhed og det anbefales derfor ikke at man anskaffer sig den, som førstegangskøber.


Racens udseende

Som en del af spidshunde racen har denne hund den kendte krøllede hale, spidse snude og strittende ører. Men derudover har den sine sine helt egne kendetegn. Det er en ret stor hund i forhold til, at det er en spidshund. Hannen kan blive op til 65 cm høj (hunnen 60) og vil veje et sted mellem 19 og 21 kg.

 

Hunden vil oftest have en grålig grundfarve i varierende toner og have aftegninger i enten grå eller creme farvet. Aftegningerne vil sidde på hals, under munden og på brystkassen. Da tonerne i farverne ligger tæt op af hinanden får den et mere vildt udseende og minder meget om en ulv eller en Husky. Dens øjne er oftest brune.

 

På grund af dens farver mener man at hunden er en krydsning mellem en hund og en ulv, men det vides ikke med sikkerhed, da racen blev opdaget for så mange år siden, at man ikke har registreret et officielt avlsprogram.


Historien om Jämthunden

Jämthunden stammer fra Sverige og er generelt bedst kendt fra de nordiske lande. Det er en race der har været kendt, så længe der har boet mennesker i det Nordlige Sverige, så sandsynligvis også mange år før. Det var dog først i 1940’erne racen officielt blev anerkendt som en race.

 

Den blev i mange år forvekslet med den Norske Elghund, som dog er meget mindre. Det var på baggrund af den sammenligning, at racen blev registreret som en selvstændig hunderace. Den bliver i dag anerkendt som Sveriges nationalhund og bruges stadig til elgjagt, som den er enestående til. Tidligere blev racen også brugt til jagt af bjørne og los, men bruges i dag kun til elgjagt. Udover jagt, har mange familier i de nordlige lande denne race som kæledyr og bor man på et landsted er den også god som vagthund. Det er især på baggrund af dens årvågenhed og skepsis overfor fremmede. Selvom racen er svensk, ses den også både i Finland og Norge.


Pleje og pasning

Denne race kræver ikke den store pelspleje. Den har en tæt pels, med underuld, som beskytter den i alt slags vejr. Selvom den ligner meget hunde der lever i koldere klimaer, som eksempelvis slædehunde, har denne race en lidt mindre pels. Det betyder også at den kun fælder lidt og det er nemt at holde nede med en børste tur i ny og næ.

 

Der hvor racen kræver lidt mere pasning end andre hunde er i form af socialisering og træning. Her har den et stort behov for motion og vil gerne ud at løbetræne. Samtidig elsker den udfordringer og træning, der indebære at den skal bruge sin lugtesans. På den måde får den stimuleret sit stærke jagtinstinkt.

 

Helbred og sundhed

Denne meget store og robuste hund, er ikke en der generelt er kendt for at være syg, eller fejle noget. Som med alle andre racer er det vigtigt man holder øje med sin hunds trivsel og samtidig fodre den balanceret efter dens størrelse og energiforbrug. Med rette pleje kan den blive op til 14 år gammel, hvilket er meget for en race af denne størrelse.

 

For at opretholde dens mentale sundhed, er et stærkt socialt liv med mennesker og dyr, vigtigt for dens trivsel. Den vil knytte sig meget stærkt til sin familie, men vil ofte udvælge en person den bliver særligt knyttet til.


Fun fact om Jämthunden

1. Racen er opkaldt efter en lille Svensk provinsby

2. Den velkendte svenske bog “hunden” har denne race som hovedperson.

3. Hvis din hund løber langt væk, kan den godt selv finde hjem igen

4. Den vil først vende hjem, når den selv syntes