FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Japansk Spids

Et charmerende bekendtskab

Leder du efter en lille, trofast kompagnon med et højt aktivitetsniveau og humør? Så er den japanske spidshund sandsynligvis noget for dig. Denne lille, hvide trold er, som de fleste spidshunde i øvrigt, en følsom hund med et energisk temperament. Og har den først kastet sin kærlighed på dig, har du en følgesvend som ikke viger fra din side.

 

I det følgende kan du læse mere om den japanske spids og alle dens forskellige egenskaber. Du kan blive klogere på racens karakteristika – og du vil herefter nemmere kunne tage stilling til om en japansk spidshund er den rette for dig.

Læs mere
Japansk Spids

Karaktertræk for en Japansk Spids

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Historie og baggrund

Den japanske spids, på originaltsproget kendt under navnet Nihon Supittsu, er en lille til mellemstor hunderace af spidstypen. Racen blev udviklet i Japan i begyndelsen af det forrige århundrede gennem krydsninger af forskellige spids racer. Racen blev i 1964 godkendt som selvstændig race i FCI. FCI står for Fédération Cynologique Internationale, og er den internationale organisation for opdræt af racehunde. Siden hen har kendskabet til den lille, fine hund bredt sig til resten af verden – og i slutningen af 70’erne satte de første japanske spidshunde pote på dansk jord.

 

Japansk spidshund er godkendt af langt de fleste nationale og internationale kennelklubber verden over, med undtagelse af American Kennel Club. Dette skyldes at hunden bærer for mange fælles træk med den hvide Pomeranian samt den amerikanske eskimo hund og Samojed spidsen. En japansk spidshund er større end en Pomeranian, selv om der rundt omkring i verden hersker forskellige standarder hvad angår hundens ideelle størrelse. Selv om racen som tidligere nævnt er forholdsvis ny, er den hurtigt gået hen og blevet endog særdeles populær, blandt andet på grund af det skønne temperament.

 

Primære raceegenskaber hos den japanske spidshund

Den japanske spids er omtrent 30 centimeter høj over skulderen. En hanhund af denne race kan svinge sig op på 38 centimeter i højden, mens standarden for tæver generelt er noget lavere. Racen præsenterer med en noget firkantet krop, en forholdsvis dyb brystkasse og en meget tyk, ren hvid pels. Pelsen består af en dækhår og en ulden inderpels, med kortere pels på næseparti, ører og ben, og med en krans af længere pels omkring hundens hals.

 

Racen er desuden kendetegnet ved et kileformet ansigt, et spidst næseparti og små, trekantede, opretstående ører. Halen er lang og dækket af et kraftigt lag lang pels. Haleføringen er krøllet og liggende over hundens ryg. Øjnene er store og ovale, lettere skråt stillede med hvide øjenvipper. Den smukke, hvide pels står i flot kontrast til de mørke partier omkring næse, læber og øjenkanter samt de sorte trædepuder og kløer på hundens poter.

 

Helbred og sygdomme

Japansk spidshund er generelt en sund race med meget få helbredsproblemer. Den mest almindelige lidelse hos den lille hund er løse knæskaller, hvilket kan være smertefuldt og føre til mindre aktivitet. På sine ældre dage kan hunden, i lighed med hunde af ande racer, udvikle diverse gigt sygdomme samt overvægt og diabetes. Der ud over har visse japanske spidshunde tendens til løbende øjne. Dette er ikke farligt – men af helbredsmæssige årsager kan det være en god idé at rense øjenomgivelser med saltvand hvis det bliver for voldsomt.

 

Er den japanske spids en hund for mig?

Som nævnt i afsnittet oven for, er den japanske spids en livlig fætter. Du skal, med andre ord, belave dig på et forholdsvis højt aktivitetsniveau når du anskaffer dig en japansk spidshund. Samtidig er den japanske spids en særdeles følsom hund. Den samler lynhurtigt op på stemning og atmosfære, og er temmelig påvirkelig. Hvis du således ønsker dig en rolig hund, er det vigtigt at du kan tilbyde din japanske spids fred og ro. Den japanske spids er således ikke nødvendigvis det bedste valg for småbørnsfamilien.

 

Når det så er sagt, er den japanske spids en hund som er utroligt trofast og hengiven over for sin flok. Har du større børn, og ved du positivt at de kan lære at omgås hunden på dennes præmisser, kan en japansk spids sagtens indgå som et medlem af din familie. Du bør dog sørge for at hunden altid har et sted hvor den kan søge hen hvis den har brug for at få lidt ro på bagsmækken, og ikke stedse stresses med voldsom leg.

 

Træning og opdragelse

Den japanske spids er generelt en lærenem og meget samarbejdsvillig hund. Du kan med stor fordel tilmelde hunden hvalpetræning allerede fra den bliver introduceret i hjemmet.

 

En japansk spidshund er en intelligent hund, og vil på kort tid kunne lære de mest basale færdigheder så som sit, dæk, og gå pænt i line. Hvalpen vil elske socialiseringsdelen, og vil sætte stor pris på positiv forstærkning i forbindelse med træning. Du bør dog være lidt påholdende med belønning i form af godbidder, da den lille hund hurtigt bliver mæt. Beløn i stedet med rosende ord, klap og kæl, eller leg.

 

Pleje af pels og poter

Sin tykke pels til trods, er en japansk spids ikke en hund der kræver den vilde vedligeholdelse. Den flotte, hvide pels er i overraskende grad smuds afvisende, hvorfor støv og skidt i pelsen ikke vil være det store problem.

 

Der er således ikke behov for at vaske hunden særligt ofte. Du bør dog mindst én gang om ugen børste pelsen grundigt igennem for at undgå sammenfiltring og klumper. Og i fældeperioden bør du, såfremt du ønsker at undgå hvide hundehår overalt i stuer og værelser, børste hunden endnu hyppigere. Du bør samtidig jævnligt tjekke hundens poter. Hvis hunden er normalt aktiv, bør der ikke være det store behov for at klippe dens negle. Dette kan klares i forbindelse med hundens årlige sundheds tjek hos dyrlægen. Og om galt skulle være, kan du anskaffe en særlig neglesaks til formålet.

 

Kost og motion

Den lille, robuste hund er ikke nogen skødehund. Der banker et stort spids-hjerte bag det diminutive ydre – og du må endelig ikke tage fejl: Din japanske spids har brug for masser af stimulation til både krop og hjerne. Der er mange måder hvorpå du kan imødekomme hundens behov når det gælder såvel motion som kognitiv træning. Du kan for eksempel melde hunden til agility, og lade den more sig med at forcere forskellige forhindringer. Du kan lære hvordan du træner spor – og du kan lære hunden sjove tricks i forbindelse med jeres daglige gåture.

 

Det vigtigste er at hunden får sin daglige portion opmærksomhed fra sine mennesker. En spids trives rigtig godt når den føler at dens indsats bliver belønnet, og at den har sin faste plads i flokken. Da en japansk spids er en temmelig lille hund, er det vigtigt at du ikke overfodrer den. Helt fra hvalp skal den japanske spidshund holdes slank.

 

Derved vil hundens levealder blive forlænget, lige som at antallet af fedtceller reduceres hvilket nedbringer risikoen for overvægt i den voksne hund. Og så vil den slanke hvalp vokse langsommere – en vigtig faktor i forhold til eventuelle belastnings skader, som for eksempel hoftedysplasi. Du bør altid rådføre dig med din dyrlæge om hvornår det er på tide at gå fra hvalpefoder til voksenfoder, og fra voksenfoder til senior foder. Din dyrlæge vil samtidig kunne hjælpe dig med at finde ud af om hunden har behov for en særlig diæt eller eventuelt ekstra kost tilskud.

 

Vil du gerne vide mere om racen Japansk spids, kan du klikke på navnet for at få yderlig information.

Japansk Spids til salg

5450 Otterup
Japansk spids
Køn
Race
Japansk Spids
Alder
Alder
-
Salgsklar
Salgsklar d.
19.07.2024
Pris: 8.999 kr.
5450 Otterup
Japansk spids
Køn
Race
Japansk Spids
Alder
Alder
-
Salgsklar
Salgsklar d.
19.07.2024
Pris: 8.999 kr.