FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Löwchen

Er du fan af de små selskabs- og skødehunde, som kan være i en håndtaske – og ønsker du dig en lille hund med en stor personlighed? Så bør du tjekke den søde og charmerende Löwchen. Löwchen betyder ”lille løve” på tysk, hvilket henviser til hundens lidt løveagtige udseende med den store ”manke” omkring ansigtet. Det faktum, at løveklip – en frisure, hvor bagkroppen trimmes tæt, mens ben, poter, hale, bryst og hoved går fri – er en populær stil når den lille hund skal klippes, spiller også ind på racens navn.

 

Löwchen tilhører Bichon typen, og deler derfor mange træk med racer så som Bichon Maltese, Bichon Bolognese, Bichon Havanese, Coton de Tuléar og Bichon Tenerife. I lighed med disse racer er Löwchen lille af statur, men med et sindelag som faktisk lige så godt kunne tilhøre en større hund – eller en løve. Löwchen har tradtionelt været brugt som selskabshund hos adelen rundt omkring i Europa, her under især Frankrig. Og det er ganske vist, at den fine lille hund udmærket er klar over at den er af ædel byrd. Hvis du overvejer at anskaffe dig en Löwchen, kan du med stor fordel læse med her. Denne artikel er nemlig dedikeret til racen, som kan datere sit stamtræ helt tilbage til renæssancen, og som gennem generationer er blevet opdrættet som ren selskabshund.

Læs mere
Löwchen

Karaktertræk for en Löwchen

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Den lille hund med det imponerende ophav er først og fremmest en hund, der er skabt til menneskeligt selskab. Racen tilhører da også FCIs gruppe ni for selskabshunde og ”toy dogs”, og bærer alle de karakteristika, der kendetegner en social og menneskekærlig hund. En Löwchen er nysgerrig, venligt anlagt, og generelt meget legesyg. Langt de fleste Löwchen ejere, kan skrive under på, at der her er tale om en yderst social hund med mange gode egenskaber, som gør den velegnet som familiedyr.

 

Du kan med sindsro anskaffe en Löwchen hvis du søger en sød og trofast legekammerat til dine større børn. Hunden er ikke videre krævede når det kommer til motion og aktivering. En Löwchen kan sagtens trives i en lejlighed, såfremt den blot kommer ud og gå mindst tre gange om dagen. Du skal selvfølgelig påregne at sætte tid af til leg og træning. Uanset hvilken hunderace, du anskaffer, er det vigtigt at din hund er lydig og kan begå sig i mødet med andre hunde og mennesker. Det er også vigtigt at hunden får kærlig opmærksomhed fra sin familie i det daglige – ellers vil den hurtigt mistrives og blive ulykkelig.

 

En Löwchen kan have tendens til at gå og bjæffe, da hunde af denne race er meget opmærksomme på deres omverden. Tidlig træning og socialisering kan dog begrænse problemet. En Löwchen er nemlig endog særdeles lærenem, hvilket samtidig betyder, at du kan få stor glæde af hunden i forbindelse med agility konkurrencer og hundeshows.

 

Udseende

Den officielle racestandard for Löwchen beskriver en lille hund med et muntert og livligt temperament og et opvakt udtryk. Hunden fremstår robust og velproportioneret, med fine linjer og klassiske træk.

 

En Löwchen er kvadratisk bygget, hvilket betyder, at kropslængden fra skulder til sædeben er den samme som hundens højde målt over skulderen. Kroppens overlinje er lige, og såvel lænd som bryst veludviklede og muskuløse.

 

Bugen er godt optrukket, og halen ansat lidt lavere end ryglinjen, med bæring ind over ryggen uden dog at røre. Både for- og bagben er velstillede og lodrette, med runde, kompakte poter.

 

Hovedet er forholdsvis kort og med god bredde fra skallens top til næsepartiet. Skallen er lige så bred som den er lang, og fremstår flad. Næsepartiet er bredt, og næsen ligger i lige forlængelse af næseryggen, som er lige. Kæberne er stærke med perfekt saksebid og et komplet tandsæt.

 

Øjnene er placeret godt fremme i ansigtet og samtidig bredt ansat. De er relativt store, mørke og nærmest cirkelrunde. Ørerne er ansat i højde med øjnene og bæres hængene. Halsen er af længde proportionalt til kroppen, med en harmonisk overgang fra baghovedet til skulderpartiet og manken.

 

Pelsen på en Löwchen er lang, bølget og silkeagtig, med god tæthed, og ingen underuld. Alle farver og farvekombinationer er tilladt i denne race.

 

Löwchens bevægelse beskrives som jordvindende og energisk, med parallelle ben. Bevægelsen understreges af den flyvende manke af bløde, lange hår.

 

Historie

Denne race ses repræsenteret i op til flere lande så langt tilbage som det sekstende århundrede, hvor den lille ”løvehund” afbildes i mange kunstværker. Det er ikke helt klart om disse hunde alle var af Löwchen racen, eller om de blot var små hunde af typen Bichon, der var blevet løveklippet. Löwchen har som tidligere nævnt en fin historie som selskabshund for de velhavende og eliten. Racens moderne historie kan spores helt tilbage til 1800 tallets Europa i de områder der i dag kendes som landene Belgien, Tyskland og Holland. Det menes, at racens forfædre var hunde, der blev bragt ind af rejsende fra de fjerne østlige lande så som for eksempel Tibet og blandet med lokale hunde såsom Spitz og Terrier. Som århundrederne gik, faldt Löwchens popularitet. I 1944 påbegyndtes et decideret avlsprogram foranstaltet ved den belgiske raceentusiast Madame Bennerts med hjælp fra dyrlæge Dr. Rickert. I fællesskab formåede de at genoplive racen ved hjælp af blot to hunner og en enkelt han. I 1968 blev Löwchen importeret til Storbritannien, og i 1971 blev racen officielt anerkendt af Kennel Club (UK).

 

Samme år satte den første hund af racen Löwchen pote på amerikansk jord, hvorpå The Löwchen Club of America (LCA) blev dannet. Racens navn, som indtil da havde været ”Little Lion Dog”, blev i den anledning officielt ændret til ”Löwchen”. Racen blev optaget i American Kennel Club Diverse-klasse i 1996 og blev derefter fuldt anerkendt som selvstændig race med egen racestandard i 1999. Desværre er racen i fare for at uddø. Antallet af Löwchen hunde på verdensplan er faldet støt gennem de seneste årtier. Senest er et forsøg på at forhindre racen i at uddø blev startet sammen med en lignende indsats på tværs af andre sjældne racer.

 

Pleje og pasning

Den lille løvehunds varemærke er den spøjse løveklip. Denne består af en manke af hår, der strækker sig fra hovedet til det sidste ribben, hårpuffer, der danner ”manchetter” omkring anklerne, en bar bagende og en bar hale med en hårfane i spidsen. Hundens pels er lang, tæt og blød at røre ved. Den er dog temmelig plejekrævende, idet der er tendens til dannelse af filterknuder og måtter af sammenfiltret hår. Faktisk bør du hver eneste aften tjekke pelsen for filter – brug eventuelt en filterknuser designet til formålet. Og mindst én gang om ugen skal hele pelsen børstes grundigt igennem med en kraftig børste. Selve løveklipningen bør udføres af en professionel hundefrisør. Du behøver ikke at trimme pelsen helt i bund, hvis denne frisure ikke appellerer til din personlige smag.

 

Hundens negle skal tjekkes en gang om ugen – især hvis hunden ikke er så meget ude. Neglene skal klippes efter behov, hvilket cirka er hver anden uge for denne type hund. Da især hunde af de mindre racer har øget tilbøjelighed til parodontose, bør du børste hundens tænder hyppigt. Din dyrlæge kan vise dig hvilken tandbørste og tandpasta, du kan anvende.

 

Du bør samtidig rådføre dig med dyrlægen angående hundens kost. En overvægtig hund vil have tendens til sygdomme og lidelser, som kan påvirke dens livskvalitet og nedsætte dens forventede levealder. Mindst én gang om året skal du og din Löwchen forbi dyrlægen til et sundhedstjek samt de lovpligtige vaccinationer. Her vil hunden få foretaget diverse tests – for eksempel afførings- og blodprøver – som kan afsløre om hunden bærer på parasitter eller infektioner. I forbindelse med dette besøg vil hunden blive vejet. Har hunden taget på eller tabt sig siden det sidste besøg, vil dyrlægen kunne hjælpe dig med at tilrettelægge en diæt, som kan hjælpe din hund til at trives optimalt.

 

Helbred og sundhed

Stort set alle hunderacer døjer med genetiske prædispositioner for bestemte sygdomme – og Löwchen er ingen undtagelse. I det følgende kan du læse mere om hvad du skal være opmærksom på når det gælder din Löwchens helbred.

 

Desværre kan Löwchens arve eller udvikle en række forskellige øjensygdomme, hvoraf nogle kan forårsage blindhed, hvis de ikke behandles med det samme. Desuden kan nogle af disse faktisk kan være ekstremt smertefulde – og derfor bør du være særligt obs på hundens øjne.

 

Grå stær er en almindelig årsag til blindhed hos ældre Löwchens. Du skal være opmærksom på om linserne i hundens øjne bliver mere uigennemsigtige. Mange hunde kan godt leve med nedsat syn eller blindhed – men grå stær kan også behandles kirurgisk.

 

Distichiasis er en tilstand forårsaget af ekstra hår, der vokser inde i øjenlåget og gnider på glaslegemets overflade. Dette er en af de mest almindeligt arvelige sygdomme hos hunde, og Löwchen er mere tilbøjelig end andre hunde til at udvikle denne smertefulde tilstand. Hvis lidelsen ikke behandles, kan hårene forårsage hornhindesår og kroniske øjensmerter. Der er flere behandlingsmuligheder, og prognosen er god, når hårene er fjernet permanent.

 

Progressiv retinal atrofi (PRA) er en arvelig sygdom, hvor øjnene er genetisk programmeret til at blive blinde. Desværre er Löwchens lidt mere tilbøjelige end andre hunde til at have denne tilstand.

 

PRA er ikke forbundet med smerter, men kan heller ikke helbredes. Hos hunde med det dårlige gen begynder tidlige symptomer såsom natteblindhed eller udvidede pupiller generelt omkring tre til fem års alderen. En genetisk test er tilgængelig for denne tilstand.

 

Diabetes mellitus er en ret almindelig sygdom hos hunde. Hunde af alle racer kan påvirkes, men hos Löwchen ses en forekomst over gennemsnittet.

 

Hunde med diabetes er, i lighed med menneskelige diabetikere, ikke i stand til at regulere metabolismen af sukkerstoffer i blodet og kræver daglige insulininjektioner. Det er en alvorlig tilstand, som er vigtig at diagnosticere og behandle så tidligt som muligt.

 

Symptomerne omfatter øget spisning, drikkeri og vandladning sammen med vægttab. Selv om velregulerede diabetiske hunde har i dag samme forventede levetid som andre hunde, er det dog altid tilrådeligt at du gør hvad du kan for at forebygge udvikling af denne sygdom.

 

Du bør holde øje med hundens foderstand, og sikre at den ikke udvikler overvægt. Lige som hos mennesker kan fedme hos hunde medføre øget risiko for udvikling af diabetes og andre livsstils sygdomme så som for eksempel hjerte/kar sygdomme.

 

Vidste du, at …

- Löwchen, sit lave antal til trods, faktisk ligger som nummer 147 på American Kennel Clubs rangliste over populære hunderacer? Hundens popularitet skyldes ikke mindst dens fremragende sociale egenskaber, der gør den populær som familiehund, samt dens store tilpasningsevne som muliggør livet i en lejlighed.

 

- Den lille hund faktisk er umådeligt intelligent, og blandt de mest anvendte inden for lydighed og agility? Löwchen er faktisk både hurtig og adræt, og er samtidig en aldeles pligtopfyldende hund der elsker at udføre opgaver for sin ejer.

 

- Hunden Freeway i detektiv serien Hart to Hart fra firserne var en Löwchen? Den karismatiske lille hund med det legesyge sind og store sans for klovnerier er oplagt som sidekick i showbizz!

Löwchen til salg

8961 Allingåbro
Bomulds hundehvalp
Køn
Race
Löwchen
Alder
Alder
56 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
06.06.2024
Pris: 10.000 kr.
9300 Sæby
Løwchen/havapoo
Køn
Race
Löwchen
Alder
Alder
21 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
19.07.2024
Pris: 15.000 kr.