FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Mops

At mopsen er en lille charmetrold, er der vist ingen der kan benægte. Den er udpræget en selskabshund, der mest af alt elsker at bruge tid sammen med sin familie og få opmærksomhed fra mennesker. Den er god som familiehund, da den er tålmodig og kærlig af sind og dens yndlingsmotionsform er leg. Den finder sig altså godt tilpas i et livligt hjem, hvor der er masser af kvalitetstid og sjov. Mopsen er ikke en særligt gøende hund, til gengæld kan den snorke en del, hvilket mange finder rigtigt hyggeligt. Dens lille størrelse, kombineret med at den sjældent gør, og ikke har brug for lange traveture i det fri, gør mopsen til en rigtig god mulighed for dem, der bor i lejlighed eller andre mindre boligformer.  Mopsen er en af de racer, der har et forkortet kranie, der ses tydeligst i den flade snude. Det er en essentiel del af mopsens udtryk og udseende, men det kan også komme med nogle helbredsmæssige udfordringer, som du kan læse mere om nedenfor. Mopsen bliver mellem 12 og 15 år.

Læs mere
Mops

Karaktertræk for en Mops

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Mopsens charme er ikke til at komme udenom. Den er hengiven, kærlig og overbærende, hvilket gør den til en fantastisk familiehund. Den møder både fremmede og andre dyr med åbenhed og nysgerrighed. Den gør meget lidt, men til gengæld snorker den en del på grund af det forkortede kranie. Mopsen har det både godt på sofaen sammen med familien i en afslappet hyggestund, men den har også en del energi, der skal brændes af i løbet af dagen, allerhelst i form af leg. Den har humor, og laver gerne små narrestreger for at få sit menneskes opmærksomhed. Netop opmærksomheden elsker mopsen, og den vil gerne nusses, kæles, trænes og tales med. Den er dog også ret selvstændig og kan godt finde på at beslutte, at det ikke er mennesket der bestemmer. Det er altså en lille hund med en stor personlighed, der gør den på en spændende lille hund at leve sammen med. Den passer bedst ind i en familie, som ikke er væk fra hjemmet i lang tid af gangen, og hvor menneskerne har lyst til at lege og putte, så den lille forkælede mops kan få al den kærlighed den har brug for at trives.

 

Udseende

Mopsen er en lille hund der ikke bliver mere end ca. 30 cm, og vejer mellem 6 og 8 kg. Den er ret kompakt og nærmest lidt firkantet i udtrykket. Den har store, mørke øjne, en flad snude og dens små ører ligger ned langs hovedet. Den har kort, men blød pels, der har en tæt underuld. Pelsen kan have farven fawn, abrikos, sølv eller sort. Halen holdes kækt oprejst, og er helst krøllet – to krøl er det absolut fineste.

 

Historie

Det er svært at fortælle en særligt præcis historie om mopsens oprindelse, men der er rimelig konsensus om, at mopsen kommer fra Kina hvor den ligesom eksempelvis pekingeseren er blevet opdrættet som hellige og royale hunde for omkring 2000 år siden. Vi lærte den dog først at kende her i Europa langt senere, meget sandsynligt i 1600-tallet, hvor Holland blev en førende søfartsnation og Europas handelscentrum. Man mener, at hollænderne har haft mopsen med hjem fra handelsrejser, hvorefter de blev populære hos aristokratiet og de kongelige. Mopsen er associeret med fyrstedømmet Orange i Sydfrankrig, Napoleon Bonaparte og hans hustru Josephine, Marie Antoinette, kong William III og dronning Mary II, dronning Victoria samt Christian IV’s dronning Anne Cathrine. Den lille hund med det flade ansigt har altså en lang historie som yndet skødehund ved de kongelige og adellige. Den moderne mops, som vi kender den i dag må englænderne få æren for, da det er her avlsarbejdet, for at udvikle den lille mops med det udseende den har i dag, er foregået. Den første mops kom på udstilling i England i 1860’erne og de første stambøger blev skrevet i 1870’erne. I dag er mopsen en populær familiehund.

 

Pleje og pasning

Mopsen korte pels med underuld fælder en del, og derfor kan det være en fordel at tørre den med et fugtigt vaskeskind jævnligt for at tage de værste hår inden de sætter sig i møblerne. Det er nødvendigt at tørre de mange hudfolder i hundens ansigt, for at sikre, at der ikke samler sig fugt og skidt der kan føre til hudirritationer. Mopsen kan have tendens til tandsten og god tandhygiejne bør derfor få ekstra opmærksomhed i denne race. Den kan have tendens til at blive overvægtig og bør derfor både have afmålt foder og daglig motion for at forhindre vægtrelaterede sygdomme. Mopsen tåler på grund af det forkortede kranie ikke stærk varme og på sommerdage bør den daglige motion således foregå indenfor eller tidligt om morgenen/sent om aftenen. Det vejrtrækningsbesvær der hører med den flade snude bør i det hele taget få ekstra opmærksomhed fra ejeren, da det er vigtigt, at sikre at hunden ikke overopheder eller bliver for forpustet, og derved ikke kan få vejret ordenligt.

 

Sygdom og helbred

Med en race som mopsen er det ekstra vigtigt at sikre sig, at man køber hunden fra en ordentlig og erfaren opdrætter, der har fokus på at skabe sunde, glade hunde, mere end at skabe en hund med et spændende udseende. Den korte snude bør af hensyn til hundens helbred ikke avles kortere. Hvis man alligevel køber en hund, der har store vejrtrækningsproblemer, så kan det være, at der skal en operation til, for at sikre hunden et anstændigt liv. Vælg derfor en opdrætter der ikke laver såkaldt overtypede mopser. Der findes en række sygdomme, som man bør være ekstra opmærksom på i netop mopsen: hofteledsdysplasi, patella luksation (løse knæskaller), encephalitis (hjernebetændelse) samt en række øjensygdomme som cherry eye, tørre øjne, hornhindesår, øjenbetændelse, stær, o.l. Mopsen er særligt udsat for disse lidelser på grund af deres flade ansigt, og det understreger igen vigtigheden af at købe en sund mops uden for kort snude.

 

Vidste du, at…

·      Man siger, at mopsen reddede sig en særlig status i fyrstedømmet Orange, da den lille hund advarede prinsen om et andre fra fjenden, så han kunne nå at flygte og redde sit liv.

 

·      Dronning Victoria blandt hendes mange, mange kæledyr også have flere mopser, som hun brugte til at avle på? Vi ved at fem af dem hed Fatima, Olga, Minka, Venus og Pedro.

 

·      Der har fandtes en hemmelig organisation opkaldt efter mopsen? Mopsordenen blev skabt omkring 1738 da tyske katolikker blev forbudt af kirken at være frimurere. Mopsen lagde navn til ordenen som et symbol på loyalitet, troværdighed og stabilitet. Ordenen havde både mænd og kvinder, og optagelsesritualet var det samme for alle: Det involverede bl.a. at ligge på alle fire og kradse på døren for at komme ind, have halsbånd på og kysse en porcelænsmops i numsen for at vise fuldstændig dedikation.

Mops til salg

4300 Holbæk
Albus søger sit prima og blivende hjem
Køn
Race
Mops
Alder
Alder
2 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
05.05.2024
Pris: 19.000 kr.
1050 København K
Mops hun
Køn
Race
Mops
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
01.07.2024
Pris: 7.000 kr.
6870 Ølgod
Mops
Køn
Race
Mops
Alder
Alder
35 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
21.08.2023
Pris: 10.000 kr.