FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Newfoundlænder

Newfoundlænderen er en venlig kæmpe, der er rigtig god som familiehund og en fantastisk svømmer. Dens kærlige, tålmodige og milde sind gør den til en meget omgængelig hund og til en rigtig god følgesvend for familiens børn. Det gør den også til en god begynderhund, da den kræver ret lidt for en hund af sin størrelse og kommer godt ud af det med de fleste, både dyr og mennesker. Newfoundlænderen har et helt specielt forhold til vand. Den er som skabt til det. Dens tykke pels og den tætte underuld fungerer nærmest som en våddragt, svømmehud mellem tæerne gør den til den dygtig svømmer, og så er det som om den bare instinktivt bliver tiltrukket af vandet. Den passer helt per automatik på mennesker i vand og arbejder uovertruffet som redningshund. Newfoundlænderen vil have det rigtigt godt i en familie, der kan tage den med ud og svømme et par gange om ugen. Den bliver omkring 10 år gammel.

Læs mere
Newfoundlænder

Karaktertræk for en Newfoundlænder

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Newfoundlænderen er kendt for sit helt fantastisk godmodige og venlige sind, der gør den til en rigtig god familiehund, både til den erfarne hundeejer og til begynderen. Den vil helst være i nærheden af sin familie så meget af tiden som muligt, og den følger gerne familien rundt i huset, for at se, om der er noget den kan være med til. Den store hund er rolig og stilfærdig, og er tålmodig og kærlig overfor børn og imødekommende overfor både fremmede og andre dyr. Den elsker vand, og den vil hellere have en god svømmetur end en lang gåtur. Den er så dygtig en svømmer, at den endda har noget der minder om svømmehud mellem tæerne. Den tager også gerne en ekstra tur gennem vandpytten på gåturen. Ellers er det ikke synderligt motionskrævende. Den er meget samarbejdsvillig og derfor forholdsvist nem at træne, med positiv motivation. Dens godmodige sind gør desuden, at de er lette at socialisere med mennesker og andre hunde, hvilket jo er et held, alene på grund af deres størrelse.

 

Udseende

Newfoundlænderen er en meget stor hund, der bliver mellem 65 og 75 cm i højden og vejer mellem 54 og 68 kg. Nogle bliver større endnu. Hannerne er større end hunnerne. Den store krop bliver kun endnu større i udtrykket af den semilange, tætte pels der kan være helt sort, helt brun eller en blanding af hvid og sort. Den har bløde, mellemlange ører, der hænger ned på hver side af det brede, nærmest firkantede hoved med venlige, og nogle gange let hængende øjne. På udseendet bliver den nemt forvekslet med landseerhunden, der dog i Danmark er anderkendt som en selvstændig race, på trods af at den deler både historie og en række lighedstegn med newfoundlænderen.

 

Historie

Newfoundlænderens oprindelse er uklar, men det er nærliggende at tænke, at de kommer fra området Newfoundland i det østlige Canada. Måske har vikingerne, blandt andre husdyr, også bragt store bjørnehunde med på deres rejser til Nordamerika der måske har blandet sig med lokale hunderacer for derved at lave den store, godmodige hund vi kender som newfoundlænder i dag. Der er flere beretninger om en stor, tykpelset hund der i beskrivelsen lyder som en newfoundlænder op gennem historien. I 1800-tallet fortæller en rejsende i Nordamerika om store newfoundlændere, der boede hos indianerne og bl.a. passede på familierne, når mændene var ude at jage eller fiske. De hjælp desuden med det daglige arbejde, idet at de kunne trække ret tunge læs og samtidigt kunne være gode selskabshunde for børnene.

 

Hundene havde allerede på dette tidspunkt også fundet en plads i andre dele af verden. Der var en veletableret handelsrute mellem den sydengelske havneby Poole og Newfoundland-området, og derfor var hunden allerede i slutningen af 1700-tallet et velkendt syn i Poole. (det er den samme måde hvorpå man mener, at labrador retrieveren er kommet til Europa) De kunne bruges som trækhunde, der hvor hestevogne var for brede til at komme frem. Den var desuden, også den gang, en mere end habil svømmer og meget glad for vand, og det har været nærliggende at bruge den til at hjælpe med fiskeriet. Allerede i 1886 blev den første engelske raceklub for newfoundlændere stiftet og i samme forbindelse blev den første racestandard beskrevet. Denne har stort set være uændret lige siden. Interessen for den store, stærke og godmodige hund bredte sig også til resten af Europa, og især tyskerne blev begejstrede for racen. I Danmark blev Newfoundlandklubben stiftet i 1967. Dens store glæde for vand og den godmodige og kærlige forhold til mennesker har betydet at racen mange gange har reddet mennesker fra druknedøden, og den bliver i dag blandt andet brugt som redningshund.

 

Pleje og pasning

Newfoundlænderen har lang og tæt pels med en betragtelig mængde underuld, der både gør at hunden aldrig fryser og som fungerer som en form for våddragt, der er en fordel når man elsker at svømme. Der er dog også den ulempe, at den store pels nemt samler alt muligt skidt op når den er ude på tur, og at den fælder en del. Derfor er en god børstning på jævnlig basis en rigtig god ide. Newfoundlænderen kræver, på grund af sin størrelse, rigtig meget plads, især fordi den gerne vil følge familien rund over det hele og være i nærheden af sine mennesker. Den passer altså ind i de færreste lejligheder. Det kan være en idé at have en stofble eller lignende i nærheden, når man har en newfoundlænder, da den kan have tendens til at savle en hel del.

 

Sundhed og helbred

I store hunderacer som newfoundlænderen kan der forekomme forsnævringer i blodårene, der kan medføre hjerteproblemer. Lidelsen er arvelig og medfødt, hvilket betyder, at man kan teste for dette allerede som hvalp. Uanset er det smartest at købe sin hvalp fra en ansvarlig opdrætter, der har fået avlshundene testet inden parring. De kan desuden også få problemer med hofteled- og albueledsdysplasi. Newfoundlænderen er desuden i risiko for at få en svær version af cystinuri, der forsimplet betyder, at der dannes krystaller og sten i urinen, der kan være smertefuldt, blokere urinvejen, og i værste fald sprænge blæren eller give nyresvigt. Det er en arvelig sygdom, der ikke kan helbredes, der dog kan håndteres via diæt og medicin. Hunden kan altså godt leve et liv med sygdommen.

 

Vidste du, at…

·      Newfoundlænderen har gjort karriere som opdagelsesrejsende? Newfoundlænderen kaldet Seaman tilbagelagde omkring 13.000 km hen over tre år sammen med et par promente herrer fra Mississippi: Kaptajn Meriwether Lewis og sekondløjtnant William Clark, bedre kendt som bare Lewis og Clark, der havde fået opgaven at kortlægge den nyerhvervede vestlige del af USA og finde en søvej til Stillehavet. Seaman var med hele vejen på rejsen, både frem og tilbage.

 

·      Redning i vand er en disciplin du kan konkurrere med? Newfoundlænderen er måske ikke god til agility eller jagt eller andre typiske hundediscipliner, men Newfoundlænderklubben afholder stævner hvor du og din newfoundlænder kan fremvise hundens enestående egenskaber til at redde nødstedte folk i vand.

 

·      Darlingfamiliens hund Nana i historien om Peter Pan er en newfoundlænder? Selvom den ofte bliver portrætteret som en sankt bernhardshund, så har forfatteren JM Barrie faktisk skrevet Nana som en newfoundlænder med inspiration i sin sig egen landseer Luath.