FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Old English Sheepdog

En kæmpe charmetrold - Du er ikke i tvivl når du ser en Old English Sheepdog på gaden. Der er her tale om en forholdsvis stor hund med en ganske imponerende pels og et utroligt karakteristisk udtryk i det venlige ansigt. Old English Sheepdog er nærmest indbegrebet af den blide kæmpe. Den dovne, rullende gangart afspejler hundens blide natur og omgængelige temperament. Old English Sheepdog er på trods af sit lidt kluntede udseende en relativt adræt og agil hund, som nyder at gå på opdagelse og sætter pris på et højt niveau af daglig aktivitet. 

 

Under den imposante hunds dobbelte pels gemmer der sig en muskuløs krop med en solid og kompakt bygning. Old English Sheepdog er berømt for sin smidighed i gangen, selv om dette måske ikke umiddelbart fremgår ved første øjekast. Denne race er desuden kendt for sine mange gode egenskaber som familiehund, og er kendetegnet ved årvågenhed, mod, venlighed og intelligens. En Old English Sheepdog er samtidig en fornuftig vagthund, og kendes på sin høje, ringende gøen og veludviklede beskytter instinkt. Går du og overvejer at anskaffe en Old English Sheepdog som kæledyr, bør du være opmærksom på alle de faktorer der gør sig gældende i forbindelse med hold af storhund. Du kan læse mere om racen i det følgende.

Læs mere
Old English Sheepdog

Karaktertræk for en Old English Sheepdog

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Old English Sheepdog – generelle race egenskaber

Old English Sheepdog er af FCI kategoriseret i gruppe 1 – Hyrde og Kvæghunde. Den store, flotte hund er her i selskab med eksempelvis Schäfer og Border Collie samt de belgiske racer Malinois, Tervuren, Laekenois og Groenendael. Du vil nok ikke umiddelbart kunne se nogen fællestræk mellem disse forholdsvis elegante og adrætte racer og så den store, rare Klumpe-Dumpe. Og faktisk er en Old English Sheepdog teknisk set ikke en hyrdehund, men en rigtig dygtig drivhund, som udfylder en helt anden – men mindst lige så betydningsfuld rolle. I de næste kapitler kan du læse mere om hvilke ydre og indre træk der kendetegner en Old English Sheepdog, og forhåbentlig blive klogere på racen.

 

Ydre racekarakteristika

En Old English Sheepdog vil altid fremstå stærk, kompakt og afbalanceret i sin fysiske fremtoning. Hanhund måler omtrent 55 centimeter over skulderen, mens standarden for tæver er lidt mindre – cirka 53 centimeter. Hovedet er velproportioneret med en tydelig defineret kæbe og et rummeligt næseparti. Ørerne er flade og hænger tæt til hovedet, og øjnene mellemstore i brune eller blå farver. Pelsen er rig og fyldig, dog ikke i en grad så hunden fremtræder fed. Teksturen er hård og strid, ikke helt glat men aldrig direkte krøllet. Underulden udgør en vandtæt luv, når den ikke fjernes ved pleje eller sæson. Og farven er altid grå, gråsprængt eller blå, med hvid pels på hoved, hals, forpart og bug.

 

Temperament og sindelag hos Old English Sheepdog

Old English Sheepdogs temperament svarer rigtig godt overens med hundens sympatiske udseende. Den pjuskede hund er lige så rar og omgængelig af sind som den er blød og vamset i sit ydre. Du finder faktisk sjældent en mere godmodig hund blandt andre racer. Old English Sheepdog er loyal, trofast og på alle måder hengiven over for sin flok. Hunden har et åbent sind, og møder fremmede med venlighed og nysgerrighed. Og så er en Old English Sheepdog fantastisk med børn. Den største risiko, der er ved at lade et barn være i nærheden af en Old English Sheepdog, er at hunden af ren begejstring vil komme til at vælte barnet omkuld, eller skade andre i bestræbelsen på at beskytte sin nye ven.

 

Du vil også finde at din Old English Sheepdog er ovenud kontaktsøgende og social. Dette kan være en fordel hvis du af og til har behov for at overlade hunden i andres varetægt. Du skal i hvert fald ikke være bange for at hunden ikke falder til i nye omgivelser, eller er mistroisk over for andre mennesker. Derhjemme vil din Old English Sheepdog følge dig i et og alt. Der er her tale om en hjælpsom hund, som gerne giver en pote med i køkkenet eller i haven. Du skal være forberedt på at hunden helst vil være i nærheden af dig – og at den kan blive ulykkelig hvis du afviser dens forsøg på nærhed.

 

Det betyder dog ikke at du ikke kan lade din Old English Sheepdog være alene hjemme. Med den rette træning kan hunden sagtens passe sig selv mens du er på arbejde eller lignende. Du skal blot være forberedt på en overvældende velkomst når du træder ind ad døren. En Old English Sheepdog vil til hver en tid lade dig vide at du har været savnet!

 

Pleje af Old English Sheepdog pels, tænder og poter

Det siger næsten sig selv, at den lange, stride og kraftige Old English Sheepdog pels kræver en kærlig hånd fra tid til anden. Mindst én gang om ugen bør du børste den flotte pelspragt grundigt igennem med en børste eller karte. På den måde forebygger du dannelse af filt knuder i underpelsen, og sikrer samtidig at hårene i overpelsen ikke filtrer sig samen. Mange Old English Sheepdog ejere vælger at trimme pelsen på hunden i forsommeren lige inden fælde perioden indtræffer. Dette er en mulighed hvis du ikke ønsker at bruge så lang tid på pelspleje – og det er ikke forbundet med ubehag for hunden. Du kan ligeledes med fordel lade pelsen på poterne klippe, hvis du vil undgår at hunden slæber for meget skidt og møg med inden døre. Lige som det er tilfældet med alle andre hunderacer, skal en Old English Sheepdogs negle klippes så de ikke udgør en gene for hunden. Du kan selv klippe hundens negle – få eventuelt din dyrlæge til at vise dig hvordan man gør.

 

Kost og motion

Hundens kost bør altid tilpasses dens alder og generelle sundhedstilstand. En hvalp vil have brug for en anderledes sammensat kost end en ældre hund. Og diegivende tæver eller hunde med særlige helbredsmæssige udfordringer skal have en særlig diæt. Da en Old English Sheepdog er en forholdsvis stor hund med et højt aktivitets niveau, skal du påregne en næringsrig kost med et højt indhold af vitaminer og mineraler, der kan understøtte pelsens vækst og knoglernes vedligeholdelse. Tag en snak med din dyrlæge om kostens sammensætning samt eventuelle diæter eller kosttilskud.

 

Du skal påregne mindst en times relativt hård fysisk aktivitet med din Old English Sheepdog på daglig basis. En Old English Sheepdog er en arbejdshund – og dens nedarvede behov for fysisk udfoldelse fornægter sig ikke. En Old English Sheepdog er en stærk, modig og faktisk temmelig adræt hund. Du kan derfor sagtens tage hunden med på agility banen, hvor den snildt kan give konkurrenterne baghhjul i alle discipliner.

 

Helbred og sygdomme hos Old English Sheepdog

I lighed med andre store racer kan Old English Sheepdog have tendens til hoftedysplasi, øjensygdomme (PRA og arvelig grå stær), autoimmun thyroiditis, hjerteanomalier og arvelig døvhed. Til alt held findes der DNA tests for cerebellar ataksi og primær ciliær dyskinesi – to dødelige sygdomme, som nu kan undgås helt ved grundig screening fra opdrætterens side.

 

Generelt er Old English Sheepdog en sund race, som dog kan være tilbøjelig til at udvikle overvægt – især hvis hundens behov for daglig motion ikke imødekommes. Overvægt kan føre til hjerteproblemer, gigt og diabetes, hvorfor det er meget vigtigt at du holder øje med hundens vægt.

 

Er en Old English Sheepdog det rette valg for mig og min familie?

Old English Sheepdog kan sagtens være den helt rigtige familiehund – i hvert fald hvis du har tid og overskud til at opfylde alle hundens krav til pleje og aktivering. Det er vigtigt at du belaver dig på det ansvar, der følger med, når du har en stor hund i huset. Og bor du i lejlighed uden adgang til have, bør du overveje dit valg en ekstra gang.

 

Én ting er sikkert: Med en Old English Sheepdog får du og resten af din familie en intelligent og trofast følgesvend. Får din Old English Sheepdog den opmærksomhed, den fortjener, vil din kærlighed blive gengældt tifold!

 

Værd af vide om Old English Sheepdog – fem sjove facts

Den karakteristiske Old English Sheepdog er en forholdsvis ny race. Men det er klart at en hund med så karakteristiske træk har sin plads i populærkulturen og blandt celebrities.

 

Old English Sheepdog er faktisk ikke hverken gammel eller rigtig engelsk – og er teknisk set ikke en fårehund
Den søde bamse er faktisk, i forhold til mange andre lignende hunderacer, relativt nytilkommen. Med kun et par hundrede år på bagen hører Old English Sheepdog til en af de nye børn i klassen. Racen menes at nedstamme fra enten Scottish Bearded Collie eller den russiske Owtchar. Og hundens primære funktion bestod ikke i hyrdearbejde, idet hunden fungerede som drivende hund når får og køer skulle drives til markedet.

 

Et andet almindeligt navn for Old English Sheepdog er "Bobtail"

Et af Old English Sheepdog racekendetegn er den korte hale, hvilket har givet racen dette tilnavn. 

 

Da Old English Sheepdog først kom til USA, var det en velhavende persons hund

Old English Sheepdog blev i slutningen af det nittende århundrede promoveret af industrimagnaten William Wade. Mindre end tyve år senere ejede og opdrættede fem af de ti rigeste familier i Amerika racen, inklusive Vanderbilt og Guggenheim familierne.

 

Old English Sheepdog er kendt for sin "bjørnelignende" gangart

Selvom hunde af racen Old English Sheepdog generelt er både adrætte og meget kvikke, vil hunden ved lave hastigheder have en rullende gangart som kan bringe mindelser om en bjørn. Dermed kan hunden virke lad og doven. Men tag endelig ikke fejl: En Old English Sheepdog har brug for masser af motion.

 

Populærkulturen elsker Old English Sheepdog

Disneys komedie 2Shaggy Dog" fra 1959, som i 2006 blev genindspillet med Tim Allen i hovedrollen, har en Old English Sheepdog i hovedrollen. Der er animerede Old English Sheepdogs i tegnefilm klassikere så som "Den Lille Havfrue" og "101 Dalmatinere", lige som Beatles' sang "Martha My Dear" blev skrevet af Paul McCartney som en hyldest til hans Old English Sheepdog.