En ruhåret hønsehund er måske sindbilledet på en jagthund i Danmark. De lange ben, den muskuløse krop og de stærke kæber gør netop denne race til en særskilt dygtig hund, når det handler om at jagte og apportere. Og det årvågne blik efterlader ingen tvivl om, at der her er tale om en skarp og intelligent hund med masser af energi. Du ser sjældent en ruhåret hønsehund i byen, da hunde af denne race ikke egner sig særlig godt til at bo i lejlighed. Den har et stort aktiveringsbehov og vil ikke trives på så lidt plads. Så med mindre du er indstillet på at gå, løbe eller cykle med hunden flere gange om dagen, bør du kun anskaffe dig en ruhåret hønsehund hvis du har en have eller direkte adgang til større arealer, hvor hunden kan løbe frit omkring. Den energiske hunderace er populær som jagthund, idet den nærmest kan det hele: Hunden kan jage i såvel mose som i skov og på mark. Den kan følge fært som en blodhund, tage stand som en pointer og apportere som en labrador retriever – også i vand, da den grove pels hurtigt tørrer. Således kan jægeren have sin hund med sig i al slags vind og vejr. En ruhåret hønsehund elsker denne type opgaver.
Er du forelsket i den på alle måder charmerende hunderace, kan du dog godt forsvare at anskaffe en ruhåret hønsehund, selv om du ikke er jæger og derfor kan tilbyde hunden denne type aktivitet. Du skal blot forberede dig på daglige ture i skoven eller til stranden, masser af aktivering og leg, og gerne træning på eksempelvis agilitybanen. Samtidig skal boligen i særlig grad være forberedt på en ruhåret hønsehund. Du bør ikke lade hunden være alene hjemme alt for længe ad gangen, da den så kan komme til at kede sig, og i så tilfælde udvikle en uhensigtsmæssig adfærd. Det er ikke usædvanligt at se hunde af denne race skambide møbler, paneler eller hele familiens skosamling ud af ren og skær kedsomhed og understimulation. Derfor bør du sørge for, at din hønsehund er godt underholdt og hver dag får masser af kærlig opmærksomhed. Til gengæld får du så en trofast, kærlig og hengiven hund. Og du kan roligt regne med, at en ruhåret hønsehund vil vogte dig og resten af familien med sit liv.
Læs mereEn ruhåret hønsehund har rigtig meget energi at brænde af og er en meget aktiv hund. Den er dog rolig og venlig af sind, og er meget loyal overfor sine mennesker. Den er ret skeptisk overfor fremmede og fungerer udmærket som vagthund, hvilket dog også betyder, at den kan komme til at opføre sig på en måde, der opfattes som truende af mennesker og andre hunde. Hønsehunden er en toptunet jagthund og vil derfor have stærke jagtinstinker, hvilket betyder, at hvis man ikke vil bruge den til jagt, så kræver det noget træning og anderledes aktivering, især i de unge år for at sikre, at den falder naturligt på plads i en anderledes hverdag end hvad den er avlet til. Den kræver meget motion, og vil passe godt ind i den meget aktive familie. Hertil har den brug for øvelser, som stimulerer den mentalt og sanseligt, og her er det godt at være opmærksom på, at hønsehunden er ret selvstændig og egenrådig af natur. Derfor er det en fordel at indtænke i træningen, at man viser hunden, at den kan få noget positivt ud af at samarbejde med sin ejer. Den ruhårede hønsehund fungerer rigtig fint som familiehund, så længe den er vokset op sammen med børnene i familien.
En ruhåret hønsehund bliver mellem 57 og 68 cm målt over skulderen, og vejer mellem 27 og 32 kg. Hannen er ofte større og tungere end hunden. Pelsen på en ruhåret hønsehund er, som navnet afslører, ru og grov med korte til mellemlange dækhår og en tæt underuld. Pelsens farve varierer typisk mellem brun og sort nistret eller skimlet, med eller uden mørke pletter – men du kan også finde ensfarvet brune eller lysskimlede hønsehunde. Karakteristisk for racen er dens tydelige skæg og øjenbryn der giver den et specielt og smukt udtryk. Hundens har en lang snude, kraftige kæber og trekantede ører. Kroppen er lang og bringen er bred, og den fremstår generelt stærk, smidig og muskuløs. De lange ben sætter en ruhåret hønsehund i stand til at tilbagelægge store afstande på kort tid. Og de store, brede poter giver et solidt fodfæste på alle typer underlag.
Den ruhårede hønsehund er en ret ny race i forhold til mange andre jagthunde. Man indledte i 1800-tallet i Tyskland et avlsarbejde der skulle skabe skarpere og dygtigere jagthunde, og den hønsehund vi kender i dag, er blevet til på baggrund af krydsninger af både engelske og tyske hønsehunde og jagthunde. Målet med opdrættet var at skabe en god allround jagthund, som kunne bruges til drivjagt og samtidig ville kunne apportere på land og i vand samt finde anskudt vildt. Hunden skulle samtidig være stærk nok til at kunne klare vildt af alle størrelser, såvel småvildt og fuglevildt som ræve og råvildt. Den første ruhårede hønsehund i Danmark var, så vidt vi ved, Kønigin Draga, som kom til Danmark, da den blev indkøbt af Hans Israelsen, der i 1909 præsenterede den nye race for sine jagtkammerater. De blev hurtigt vundet over af hundens alsidighed, men der skulle alligevel gå nogle år inden hønsehunden blev rigtig udbredt. Dette på trods af, at Hans Israelsen ihærdigt brugte den første halvdel af 1900-tallet på at berette om hundens fantastiske kvaliteter. Da der efter anden verdenskrig kom opsving i økonomien og det generelle overskud hos folk, fik den ruhårede hønsehund endelig den anderkendelse, som den havde fortjent, og den er i dag en af de mest populære jagthunde, både i dens oprindelsesland Tyskland, men i den grad også i Danmark.
En ruhåret hønsehund er nærmest selvrensende på grund af pelsens grove struktur. Det kan dog anbefales, at du et par gange om ugen børster pelsen grundigt igennem for at fjerne snavs og skidt. Løber din hund ofte frit omkring på marker, i skoven eller på stranden kan den godt finde på at rulle sig i eksempelvis ådsler eller kokasser. Derfor kan det blive nødvendigt at give hunden et bad, hvilket også betyder, at det kan være smart at vænne hunden at blive badet helt fra den er hvalp, så det bliver en god oplevelse for både hund og ejer. Selv en aktiv hund kan få brug for en negletrimning i ny og næ. Dette kan du selv klare, eller du kan få dyrlægen til at ordne det. Endelig er det en god idé at børste tænder på hunden mindst en gang om ugen og supplere med tyggepinde, som kan medvirke til at fjerne tandsten og forebygge parodontose.
Generelt er ruhåret hønsehund en sund og stærk race. Du bør dog altid med de større hunderacer være på vagt overfor symptomer på hofteledsdysplasi, som skyldes en misdannelse i lårbenets kugle, og som kan medføre slidgigt. Hofteledsdysplasi udarter sig i halten, da det er en meget smertefuld tilstand. Selv om din hund måske er disponeret for arveligt betinget hofteledsdysplasi er det ikke sikkert at den vil udvikle denne lidelse. Du kan gøre meget for at forebygge hofteledsdysplasi og heraf følgende gigt ved at fodre hunden rigtigt og sørge for at den får den rette mængde motion, idet sygdommen forværres ved overvægt. Du bør altid rådføre dig med din dyrlæge omkring hundens helbred. Mindst én gang om året bør du lægge vejen forbi klinikken til sundhedstjek, vaccinationer og en dybderens af hundens tænder og tandkød.
· En ruhåret hønsehund oprindeligt havde to navne, nemlig ”deutsch drahthaar” eller ”vorstehhund”? Sidstnævnte kan oversættes til ”hund der tager stand” hvilket referer til den stive positur en pointer indtager, når den spotter et bytte.
· Ruhårede hønsehunde har svømmehud mellem tæerne? I lighed med apporterende racer så som golden Retriever har ruhåret hønsehund fordelen af at have svømmehud, hvilket sætter dem i stand til ubesværet at hente anskudt bytte i søer og moser.
· At ruhårede hønsehunde på grund af deres alsidighed er populære Schweisshunde? Schweiss-registeret er Naturstyrelsens register over frivillige hundeførere der med deres specialtrænede hunde kan opspore såret vildt, så det kan aflives. Det bruges blandt andet, hvis man har påkørt et dyr, der er løbet væk efter uheldet, eller hvis et dyr er blevet anskudt og jægeren ikke er i stand til at finde dyret selv.