FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Shih Tzu

Shih tzu er en lille, aktiv og legesyg hund. Den er åben og tillidsfuld overfor mennesker og andre dyr, men ejer også en markant selvstændighed, der til tider kan tolkes næsten som en arrogance. Det er en selvstændighed som man oftere ser i katte end i hunde, og en underdanig shih tzu er en sjældenhed. Det betyder dog ikke at den ikke kan trænes, da den er ret legesyg af natur, og meget opsat på sjove aktiviteter med sit menneske, hvilket betyder masser af dejlig kvalitetstid mellem ejer og hund. Shih tzuen har meget langt hår, der virkelig kræver en ordentlig omgang pelspleje på en daglig basis. Nogen vælger at klippe deres shih tzu korthåret, hvilket letter arbejdet med pelsen, men uanset, så kan man ikke komme udenom at skulle give den lille hund en stor del plejende opmærksomhed i hverdagen. Dens størrelse og forholdsvist lave gå-turs-behov gør den til en ret god lejlighedshund, og den vil elske at bo hos nogle mennesker, som har tid til at give den rigtig meget opmærksomhed. En shih tzu kan blive op til 15-16 år gammel.

Læs mere
Shih Tzu

Karaktertræk for en Shih Tzu

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Shih tzu er en hund der passer godt ind i et familieliv, da den er legesyg og meget glad for mennesker. Den er loyal og kærlig overfor sin familie og elsker at få opmærksomhed. Den vil gerne være i nærheden af sine mennesker så meget den kan komme til det, og er både klar på en gåtur og på at putte på sofaen. Dens store menneskekærlighed betyder også, at den ikke er god til at være alene hjemme i længere perioder i løbet af dagen, og det bedste hjem til en shih tzu er et, hvor dens ejere tager den med, når de skal ud af huset. Den er dog også meget selvstændig af væsen og derfor er det en god idé at starte med træning så tidligt som muligt og være vedholdende, for at etablere hvem der bestemmer hjemme hos jer. Den er meget opmærksom, og vil gø når den fornemmer fremmede i nærheden af hjemmet. Den er dog en dårlig vagthund, da dens begejstring for at møde nye mennesker hurtigt vil tage over for årvågenheden. Det tager kun et par øjeblikke før shih tzuen bliver venner med nye mennesker.

 

Udseende

En shih tzu er en meget lille hund, der kun vejer mellem 5,5 og 9 kilo. Den bliver ikke mere end 20-30 cm over skulderen. Den kan kendes på den meget lange, glatte og bløde pels, der kan have stort set alle farver og have forskellige aftegninger. Pelsen omkring snuden vokser i mange retninger som en krysantemum, og giver derfor et fint, lidt pjusket udseende når den klippes. Den har underbid og et forkortet kranie, også kaldet brachycephalt syndrom, der giver en flad snude. Halen bæres kækt over ryggen og har fine lange hår.

 

Historie

Shih tzuens historie går så langt tilbage, at man er meget usikker på hvornår racen rent faktisk er opstået, men man er ret sikker på at den (eller i hvert fald dens forfædre) kommer fra Tibet hvor de blev opdrættet som tempelhunde. Kælenavne for denne hunderace indebærer ”hellige hunde”, ”løvehunde” og ”dødsdragehunde”, og man mener, at de havde en fast plads i templerne som vogter og hjælper. De små hunde havde altså en vis status, og senere fik de en fast og eksklusiv plads hos Kinas kejsere, der i en periode nærmest tog patent på avlen og ejerskabet af den lille hund. Senere lettedes grebet en smule om shih tzuen og flere adelige fik fingrene i en, men det var stadig meget eksklusiv hund. Faktisk var det først i 1900-tallet at de første shih tzuer landede i USA og Europa, og racen blev først anerkendt som selvstændig race i Storbritannien i 1929. Herfra blev racen mere og mere populær i den vestlige verden, men i takt med kommunismens indtog i Kina blev racen, der var et symbol på den absolutte overklasses status, og anset som komplet ubrugelige, meget trange kår og efter kommunismens endelige sejr i Kina i 1949 blev mange simpelthen aflivet. Derfor har det siden 1900-tallet været en vestlig opgave at føre arven fra den lille løvehund videre. Man mener, at den første shih tzu i Danmark kom hertil i 1937.

 

Pleje og pasning

Shih tzu har en lang fin pels der kræver rigtig meget pasning og pleje. Det er nødvendigt at børste og pleje den hver dag, og at bade den jævnligt. Den lange pels kan sagtens komme til at feje alt muligt, som kviste og jord, med op når de er ude på tur, og det skal børstes ud af pelsen. Der kan også hurtigt komme filtrer i, som både kan være ret ubehagelige for hunden, og som kan skabe forskellige problemer i huden. Man bør også være ekstra opmærksom på flåter og lignende, da de hurtigt kan komme helt ind bag den lange pels og gemme sig. Hvis man har lyst og gerne vil nedbringe den daglige plejeindsats en smule, så kan man få shih tzuen klippet, hvilket vil nedbringe tiden man skal bruge på at børste og bade hunden.

 

Helbred og sundhed

Shih tzuens brede og korte kranium, også kaldet brachycephale-syndrom, betyder at den er disponeret for en række helbredsproblemer. Disse drejer sig især om forskellige øjensygdomme og åndedrætsproblemer. Derfor bør du også være ekstra opmærksom når du køber en shih tzu. Det er vigtigt, at du undersøger grundigt om opdrætter er forsvarlig med avlen og stiler efter en sund og helbredsmæssigt robust shih tzu. Den lange pels kan medføre en øget risiko for forskellige hudproblemer, øregangsbetændelse og overophedning, hvilket dog ofte kan kommes i møde ved at tage sine forholdsregler og sørge for forebyggende pleje.

 

Vidste du, at…

·      Der findes en fortælling om Buddha der havde en lille shih tzu-lignende hund som følgesvend. Da han en dag omringedes af røvere forvandlede den lille hund sig til en stor, frygtindgydende løve, der effektivt skræmte røverne væk. Buddha kyssede den lille hund på panden i taknemmelighed, om man siger, at man i dag stadig på mange shih tzuer kan se aftegninger i panden, der er et symbol på Buddhas velsignelse.

 

·      Det er forholdsvist unikt at en hund kan have så mange forskellige farver? Især for de mindre skødehunde er det specielt, da mange af dem kun findes i én eller meget få farvevariationer.

 

·      De kendte er vilde med shih tzuer? Listen af prominente personligheder, der har kastet deres kærlighed på denne race indeholder blandt andre Beyonce, Nicole Richie, Mariah Carey, Bill Gates og ikke mindst dronning Elisabeth.

Shih Tzu til salg

4970 Rødby
Shih tzu blanding
Køn
Race
Shih Tzu
Alder
Alder
21 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
15.07.2024
Pris: 7.000 kr.
7470 Karup J
Shih tzu hvalpe
Køn
Race
Shih Tzu
Alder
Alder
14 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
01.07.2024
Pris: 11.800 kr.
6800 Varde
Sød shih tzu hvalp
Køn
Race
Shih Tzu
Alder
Alder
42 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
30.06.2024
Pris: 13.000 kr.
9270 Klarup
Shih Tzu Hvalpe (boomer)
Køn
Race
Shih Tzu
Alder
Alder
28 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
15.07.2024
Pris: 8.000 kr.
9850 Hirtshals
Shih Tzu/Malteser
Populær annonce
Shih Tzu/Malteser
Køn
Race
Shih Tzu
Alder
Alder
56 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
29.03.2024
Pris: 10.000 kr.
2670 Greve
Shih Tzu hvalp / tæve
Køn
Race
Shih Tzu
Alder
Alder
28 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
29.06.2024
Pris: 10.000 kr.
4300 Holbæk
Lækker blandingshund mangler et hjem
Køn
Race
Shih Tzu
Alder
Alder
49 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
17.06.2024
Pris: 10.000 kr.
7080 Børkop
Shih tzu tæve
Køn
Race
Shih Tzu
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
16.05.2024
Pris: 8.000 kr.
6823 Ansager
3 hvalpe
Køn
Race
Shih Tzu
Alder
Alder
21 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
13.01.2024
Pris: 13.000 kr.