FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Tjekkoslovakisk Ulvehund

Er du fascineret af de ulvelignende racer med opretstående ører, lange snuder og grov pels som for eksempel de belgiske hyrdehunde, Schæferen og de smukke Husky typer? Så bør du tjekke (!) den Tjekkoslovakiske Ulvehund ud. Tjekkoslovakisk Ulvehund – på originalsproget kendt under det officielle navn Československý Vlčiak – er en forholdsvis ung race, og udmærker sig derved at der rent faktisk er tale om en krydsning mellem en ulv og en hund. Det betyder, at de nuværende eksemplarer af racen har ulve egenskaberne intakt. Dette har stor betydning for hundens lune og temperament, og gør den til noget helt enestående inden for hundeverdenen.

 

En Tjekkoslovakisk Ulvehund har udseendemæssigt meget tilfælles med såvel ulven som de oven for nævnte hunderacer. Det opvakte udseende og hundens stærke, robuste udstråling giver tilsammen et indtryk af en super lækker hund med stor autoritet, som vil kunne få de fleste til at vende sig om på gaden. Der er dog visse faktorer, du bør være opmærksom på inden du styrter ud og anskaffer dig en Tjekkoslovakisk Ulvehund. Denne hund er nemlig absolut ikke for nybegyndere inden for hundeverdenen.

 

Du bør som minimum have ejet – og trænet – en hund af en tilsvarende type og race før du prøver kræfter med denne ulve hybrid. Og en Tjekkoslovakisk Ulvehund vil stille store krav til dig som hundeejer – hver eneste dag. I det følgende kan du læse mere om racen, og blive klogere på om en Tjekkoslovakisk Ulvehund er noget for dig.

Læs mere
Tjekkoslovakisk Ulvehund

Karaktertræk for en Tjekkoslovakisk Ulvehund

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Som nævnt er en Tjekkoslovakisk Ulvehund et resultat af krydsavl mellem hund og ulv. Selv om alle hunderacer i princippet deler stamfader med vilde ulve, vil det for de flestes vedkommende ligge så langt tilbage, at ulvens egenskaber og temperament er forsvundet fra genpuljen.

 

Dette er ikke tilfældet når det gælder den Tjekkoslovakiske Ulvehund. Det er nemlig ikke meget mere end et halvt århundrede siden at racen opstod – og derfor vil ulvelignende karaktertræk stadig være dominerende i denne race.

 

Da racen er ny, vil der forekomme betydelige karaktermæssige såvel som udseendemæssige afvigelser i racen – endog inden for samme kuld. Det betyder, at der ikke er nogen garanti for et venligt og domesticeret temperament hos en hvalp selv om dens forældre har udvist et sådant.

 

Derfor vil du ikke have sikkerhed for, at din Tjekkoslovakiske Ulvehund er et lærenemt og familievenligt eksemplar. Af samme grund anbefales racen ikke som familiehund. Den er simpelt hen for utilregnelig – og trænes hunden ikke med fast ånd, så den kan lære sin plads i flokken at kende, kan hunden faktisk godt gå hen og blive direkte farlig.

 

En Tjekkoslovakisk Ulvehund har ikke samme evner som eksempelvis en Labrador Retriever som en Golden Retriever for at aflæse mennesker – en evne, som er forfinet gennem mange generationers domesticeret opdræt.

 

Hunde af denne race kan for eksempel have svært ved at kende forskel på leg og alvor. Og denne mangel på situationsfornemmelse kan få fatale følger, når man har med så stort og stærkt et dyr at gøre.

 

Udseende

I følge den officielle racestandard for Tjekkoslovakisk Ulvehund har vi her at gøre med en over middelstor hund med lange ben og en fast bygning, som bærer mange udseendemæssige lighedstræk med ulven. Racen er robust, stærk og modstandsdygtig over for vind og vejr.

 

Kroppen er fast og muskuløs, med en lige ryg, og et let fald hen over kryds og lænd. Brystet er symmetrisk og rummeligt, pæreformet med indsmalning mod brystbenet. Bugen er stram og optrukken, og flankerne let indtrukne.

 

Halen er højt ansat og bæres hængende lige nedefter. I aktiv tilstand løftes halen i seglform. Benene er lange, lige og muskuløse, med solid knogletegning. Poterne er store og udaddrejede og med lange, hvælvede tæer.

 

Halsen er forholdsvis lang, således at snuden uden besvær kan røre jorden. Hovedet er kileformet set fra oven, og dertil symmetrisk, med god muskulatur. Set fra siden er panden let hvælvet, med tydelig nakkeknude. Næsepartiet er bredt og næseryggen lige, med et moderat stop.

 

Øjnene er små og skråtstillede, og typisk ravfarvede. Ørerne er tynde, trekantede og korte, og altid opretstående. Det yderste punkt af ørets basis ligger på højde med den yderste øjenkrog.

 

Pelsen på en Tjekkoslovakisk Ulvehund er lige og tæt tilliggende, og består af dækhår og underuld. Der er stor forskel på hundens pels i forhold til årstiden. Vinterpelsen er domineret af fyldig underuld, som sammen med dækpelsen danner en tæt behåring der dækker hele kroppen. Farven er grå i forskellige afskygninger.

 

Hanhunde af denne race måler op fra 65 centimeter over skulderen. For tæver gælder et minimums skuldermål på 60 centimeter. Hanner vejer som minimum 26 kilo, og tæver 20 kilo.

 

Historie

Tjekkoslovakisk Ulvehund racen er et resultat af et genetisk eksperiment, som fandt sted i midten af det forrige århundrede. Idéen om at etablere en ny race, som skulle være baseret på hunde- og ulveegenskaber, opstod i de militære kenneler i det daværende Tjekkoslovakiet, hvor Karel Hartl i 1955 begyndte at overveje at krydse en grå Karpater ulv med en schæferhund som et videnskabeligt forsøg. De første hybrider af en hunulv ved navn Brita og en schæferhund ved navn Cézar kom til verden den 26. maj 1958 i Libějovice.

 

Den første generation af hvalpe havde mange lighedstræk med ulven, både hvad angik udseende og adfærd. Det viste sig at være en vanskelig opgave at træne de egenrådige hvalpe, som i høj grad tog efter deres ulve-ophav. Da hvalpene nåede den kønsmodne alder, blev de atter krydsavlet med schæferhunde. Dette bevirkede at andelen af ulveblod blev reduceret til 6,25% i fjerde generation.

 

De fleste individer af tredje og fjerde generation kunne trænes i en grad så de kunne deltage i militære tjenesteopgaver. Der var her tale om en endog særdeles anvendelig hund, som sammenlignet med de almindelige hunderacer er i besiddelse af bedre navigationsevner såvel som skærpet nattesyn, hørelse og lugtesans samt udholdenhed og ukuelighed.

 

I juni 1965 afholdt Fédération Cynologique Internationale (FCI) og the International Cynologic Congress verdensudstilling for hunde. I den anledning vakte et foredrag af Hartl vedrørende krydsning af hunde og ulve stor opmærksomhed, hvilket foranledigede Hartl til at udarbejde en foreløbig racestandard for ulvehunden.

 

Efterfølgende lagde Hartl grunden til en ny linje, idet han lod ulvetæven Brita pare med schæferhunden Kurt. En tredje linje blev lavet ved at parre ulven Argo med den tyske schæferhund Astra fra SNB. I 1977 blev en tredje generations hybridtæve ved navn Xela bedækket af ulven Sarika; han parrede sig også med tæven Orta fra grænsevagterne, og bragte således frisk ulveblod ind i linjen.

 

Det var dog op ad bakke for racen at opnå anerkendelse. I løbet af 1970’erne blev de fleste avlshunde flyttet til de slovakiske militærkenneler nær Malacky under opsyn af vicekommandant Major František Rosík. Mellem 1971 og 1981 blev Tjekkoslovakisk Ulvehund kuld kun født i Slovakiet. I 1982 blev Club of Czechoslovak Wolfdog Breeders (Klub chovatelů československého vlčáka) grundlagt i Brno, med myndighed over hele det tidligere Tjekkoslovakiets territorium.

 

I 1982 søgte opdrættere atter anerkendelse af racen, og denne gang gav anstrengelserne pote. Tjekkoslovakisk Ulvehund racen blev den anerkendt af de tjekkoslovakiske opdrætterforeninger som en national race.

 

Den sidste tilføjelse af ulveblod fandt sted i 1983. Hunulven Lejdy fra Ohrada Zoo i Hluboká nad Vltavou fødte den sidste linje af den nye race, idet faderen til hvalpene var schæferhunden Bojar von Shottenhof. Siden dengang er avl kun blevet udført i lukkede populationer, og den udviklede race kaldes Tjekkoslovakiske Ulvehunde.

 

I 1989 blev racen foreløbigt anerkendt som FCI standard nr. 332, gruppe 1 (Hyrde- og Kvæghunde), sektion 1. Ti år senere bekræftede racen sin levedygtighed, og da den opfyldte alle FCI’s kriterier opnåede den fuld anerkendelse som selvstændig race med egen officielle standard.

 

I 2012 talte racen 168 voksne hunner og 170 voksne hanner officielt registreret i Tjekkiet. Fra januar 2014 er der registreret flest hvalpe hvert år i Italien, i Tjekkiet og i Slovakiet. Racen er også blevet voldsomt populær Storbritannien, hvor repræsentanter fra racen Tjekkoslovakisk Ulvehund fortrinsvis tjener som arbejdshunde hos redningstjeneste, politi og militær.

 

Pleje og pasning

Er du i besiddelse af en Tjekkoslovakisk Ulvehund, gælder de samme regler for pasning og pleje af pels, poter og tænder som for lignende store hunderacer. Den tætte og tykke pels skal børstes grundigt igennem cirka en gang om ugen – i hvert fald hvis du gerne vil være fri for hundehår over hele huset. Om vinteren og i fældeperioderne kan du med stor fordel børste hyppigere.

 

Hundens tænder skal ligeledes børstes. Tjekkoslovakiske Ulvehund er, lige som alle andre hunderacer, tilbøjelige til at danne plak og tandsten. Ved at børste hundens tænder kan du forebygge udvikling af parodontose og andre tandlidelser. På den måde kan du spare hunden for tandpine og dig selv for lommersmerter som følge af dyre regninger fra tanddyrlægen.

 

Du bør jævnligt tjekke hundens ører for tegn på infektion. Tør ørernes inderside med en fugtig klud for at fjerne snavs, som kan give grobund for bakterier og svamp. Er der rødme eller udslæt i øret, bør du lade dyrlægen tage et kig.

 

Mindst en gang hver fjortende dag skal du tjekke hundens negle. Hvis de bliver for lange, kan de være til stor gene for hunden. Lad dyrlægen vise dig hvordan du trimmer hundens negle på sikker vis, så du undgår at beskadige nerver eller blodkar.

 

En Tjekkoslovakisk Ulvehund er en aktiv hund, som har behov for den rette næring for at kunne vedligeholde sit aktivitetsniveau. Du bør dog holde godt øje med hundens foderstand – viser hunden tegn på overvægt, bør du omlægge dens kost.

 

I forbindelse med det årlige sundhedstjek vil dyrlægen veje hunden, og tjekke om den har for meget sul på sidebenene. Er dette tilfældet, kan han eller hun tilrettelægge en foderplan, som kan sikre at hunden både taber sig og holder den slanke linje.

 

Helbred og sundhed

I lighed med andre større hunderacer har Tjekkoslovakisk Ulvehund tendens til at udvikle dårligdomme så som hofte- eller albuedysplasi – en relativt normal lidelse hos firbenede dyr. Tilstanden opstår som følge af en misdannet ledskål eller ditto knoglehoved på henholdsvis overarm eller lårben, hvilket gør at leddet ikke fungerer normalt. Dette kan føre til gigt og nedsat mobilitet.

 

En af de hyppigste årsager til denne tilstand er overfodring, som fører til fedme. Det er derfor, som også tidligere nævnt, vigtigt at du sikrer hundens sundhed ved rutinemæssig træning og hensigtsmæssig affodring.

 

Hunde af Tjekkoslovakisk Ulvehund er heller ikke undtaget fra risikoen for hjertekarsygdomme. Disse kan være genetisk betingede eller opstå som følge af fedme og mangle på motion. For Tjekkoslovakisk Ulvehund vil der typisk være tale om sidst nævnte årsag, hvorfor det er ekstra vigtigt at hundens ernæring tilpasses dens behov ud fra kriterier så som alder, køn og generelle sundhedstilstand.

 

Degenerativ myelopati (DM) er en dødelig neurodegenerativ sygdom, der rammer ældre hunde. Især af de større racer som for eksempel Schäfer, Siberian Husky, Berner Sennen, Boxer, Golden Retriever og Rhodesian Ridgebacks er i risikozonen.

 

Lidelsen forårsager i begyndelsen lammelse af bækkenlemmerne, og udvikler sig senere til at påvirke alle lemmer. Blære- og tarmfunktion er generelt normal i de indledende stadier af sygdommen, men efterhånden som denne forværres og lammelsen spredes, kan hunden udvikle urin- og fækal inkontinens.

 

Vidste du, at …

 

- Den Tjekkoslovakiske Ulvehund ikke er det første eksempel på en hybrid af denne type? I Jack Londons roman Ulvehunden fra 1906 beskrives netop en sådan hybrid, blot hjemmehørende i USA.

 

- Der den dag i dag findes op til flere hybrid racer, som er avlet på baggrund af krydsning mellem ulv og hund? Blandt disse finder vi blandinger mellem ulv og Siberian Husky, Labrador Retriever, Akita, Alaskan Malamute, Mastiff, Dobermann og sågar Grand Danois!

 

- At en ulvehund teknisk set ikke er en hybrid, idet ulve og hunde genetisk tilhører samme art? Dette er grunden til, at ulvehunde er fertile – i modsætning til eksempelvis muldyr og mulæsler, som er resultatet af parring mellem hest og æsel.

 

- Vil du læse yderlig information om hunderacen: Tjekkoslovakiske Ulvehund. Kan du klikke på racen og læse meget mere om hunden.

Tjekkoslovakisk Ulvehund til salg

8220 Brabrand
Små banditter i ulvehabitter
Køn
Race
Tjekkoslovakisk Ulvehund
Alder
Alder
35 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
15.04.2024
Pris: 8.000 kr.