FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Welsh Corgi Cardigan

Welsh corgi cardigan er en lille, frisk hund som tilhører kategorien hyrde- og kvæghunde. Selv om den relativt lavstammede hund ikke synes at have nogen fællestræk med eksempelvis schæfer og border collie, har den traditionelt udført en vigtig rolle i forbindelse med hyrdearbejdet. Corgiens korte ben og hurtige reaktioner satte den i stand til at drive kvæget ved at nappe de bageste dyr i haserne uden at blive sparket. Og så har den samtidig brugt sin karakteristiske skarpe stemme til samme formål. Welsh corgi cardigan er nem at kende på sin lavstammede fremtoning med lang ryg, korte ben og buskede hale – og så det kække hoved med lang, klassisk snude og opretstående ører. I Danmark er hunde af corgi-typen særligt populære som familiehunde og byhunde. Den søde hund er nem at have med at gøre, på grund af sit omgængelige temperament. Hunden kan, med den rette træning, blive en rigtig god ven for både børn og voksne. En welsh corgi cardigan er et glimrende valg til den aktive familie, som sætter pris på en sød og hengiven hund med et forholdsvis roligt temperament. En welsh corgi cardigan bliver ofte 12 til 15 år.

Læs mere
Welsh Corgi Cardigan

Karaktertræk for en Welsh Corgi Cardigan

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Som de fleste hyrdehunde er en welsh corgi cardigan en lærenem og aktiv hund med et stort behov for opmærksomhed. Den søde og sjove hund kan få timer til at gå med at lege med ungerne i haven og du kan med stor fordel tage din Corgi med på hundeskole eller til agility. En welsh corgi cardigan elsker udfordringer og vil gerne vise dig, at den kan løse de opgaver, du stiller den. Du skal dog være opmærksom på, at hunde af denne race har tendens til at gø og bjæffe meget, især når den enten bliver agiteret eller gerne vil have opmærksomhed. Det er derfor vigtigt, at du etablerer din plads som leder i flokken. En welsh corgi cardigan er temmelig egenrådig af sind, men med den rette ledelse og god træning vil den stadig være en fantastisk partner. En hund af welsh corgi cardigan-racen vil typisk have en stor personlighed og vil optræde med loyalitet over for sit menneske. Træning, opdragelse og socialisering af en welsh corgi cardigan bør starte tidligt. Du bør derfor tilmelde din hvalp en hvalpeskole, som kan påbegyndes så snart hunden er faldet til i sine nye omgivelser. Hunden er avlet til at bevæge sig. Du bør således ikke begå den fejl at tro, at de små, korte ben er lig med et lavt aktivitetsniveau. Det er måske ikke så højt som hos større hunde – men det er der. Du skal derfor indstille dig på daglige gå- cykel- eller løbeture hvis din corgi skal trives. Ellers kan du forvente noget af et spektakel!

 

Udseende

Racen bliver omtrent 30 cm høj og vejer sjældent mere end 15 til 20 kg. Du er ikke i tvivl, når du ser en welsh corgi cardigan på gaden. Den har nemlig en ganske unik facon, som kan vække mindelser om en basset hound, men med opretstående, afrundede ører og et klassisk formet hoved. Pelsen er kort og kraftig med en tyk underuld som er beskyttende i al slags vejr, hvilket gør racen særdeles velegnet til et liv på vore til tider kolde og våde breddegrader. Blue merle, rød, brindlet, zobel og tricolour er gokendte farver og corgien kan fås med alskens mønstre og aftegninger i pelsen.

 

Historie

Welsh corgi cardigan stammer fra England, hvor disse hunde som nævnt blev brugt i forbindelse med hyrdearbejde. Der findes to corgi typer, nemlig welsh corgi cardigan og welsh corgi pembroke, som hver især er opkaldt efter deres hjembyer. Sidstnævnte type er noget mindre end cardigan-racen og har som oftest ingen hale. Selv om de to hunde kan minde om hinanden og begge kaldes for corgi, er der dog tale om to forskellige racer. Welsh corgi cardigan betragtes som den oprindelige corgi og menes, at have været i Wales i over tre tusind år. Welsh corgi pembroke fremkom ved at krydse hunde af pomeranian-racen, som senere ankom til Wales sammen med flamske migranter, med de eksisterende corgier. I mange år var de to racer separeret, men i 1925 blev de sammenlagt til én race, hvilket var temmelig frustrerende for opdrætterne. Ni år skulle der gå, før de to racer igen opnåede deres respektive anerkendelse.

 

Pleje og pasning

Corgier kræver generelt en del pelspleje. Pelsen er kraftig, og består af både overhår og et tykt lag underuld. Når fældningsperioden indtræder, bør du således være særligt grundig med børsten, hvis du ikke vil have hundehår over hele huset. Og du kan eventuelt supplere med bade for at fjerne dårlig lugt såvel som overskydende hår. For at undgå opbygning af tandsten bør du børste tænder på din hund mindst én gang om ugen. Du kan bruge en almindelig børnetandbørste eller en særlig hundetandbørste alt efter dyrlægens anvisninger. Hvis du allerede fra hunden er hvalp vænner den til at få børstet tænder regelmæssigt bør det ikke være noget problem, at få hunden til at sidde stille imens. Og da du kan få tandpasta i alskens spændende smagsvariationer – for eksempel rå lever – vil din Corgi måske endda nyde dette ritual. Kløerne på en Welsh Corgi Cardigan bør klippes 1 – 2 gange om måneden. I den anledning bør du tjekke trædepuderne for sår og rifter, samt undersøge om corgien har tendens til svamp mellem tæerne.

 

Helbred og sundhed

Generelt er corgi-hunde sunde og raske uden nogen racerelaterede eller potentielt arvelige sygdomme. Men som så mange andre lavbenede hunde med lange rygge kan din corgi på sine ældre dage opleve overbelastning af ryg og hofter, hvilket kan føre til slidgigt eller skader. Du bør være opmærksom på, at din hund ikke hopper for meget i højden, og ikke skal tilbringe mere tid på trappen end højst nødvendigt. Bor du i etageejendom bør du faktisk bære din Corgi op og ned ad trapperne, når I skal ud og gå tur. Derudover er det vigtigt, at du vælger det rette foder til din welsh corgi cardigan. Hunde af begge corgiracer har tendens til overvægt, hvilket kan medføre diverse helbredsproblemer så som hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Derfor bør du være opmærksom på, at tilpasse hundens fodertype og mængde til dens aktivitetsniveau og vægt. Du bør samtidig holde øje med om hunden går hen og bliver sløv eller uinteresseret i leg, kæl eller mad. Dette kan nemlig tyde på en underliggende sygdom – og hunde er ikke altid helt gode til at slå alarm, når der er noget alvorligt i vejen.

 

Vidste du, at …

·      Der i gamle dage herskede en overtro om at corgihunde oprindeligt tilhørte feerne – og at de blev brugt til at trække feernes små vogne gennem det engelske landskab?

 

·      Corgi betyder ”dværghund” på walisisk? Navnet består af en sammentrækning af ordene ”cor” (dværg) og ”gi” (hund)

 

·      Du kan tage til corgitræf i Californien – hvis altså din hund gider sådan en lang flyvetur. SoCal Corgi Beach Day i Huntington Beach har siden 2012 budt corgier af begge typer velkommen til en hyggelig sammenkomst, der den dag i dag tæller mere end 1100 corgier samlet på ét sted!

Welsh Corgi Cardigan til salg

9310 Vodskov
Sød han hund
Køn
Race
Welsh Corgi Cardigan
Alder
Alder
3 år
Salgsklar
Salgsklar d.
30.05.2024
Pris: 9.000 kr.