FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: West Highland White Terrier

Er du på udkig efter en frisk, charmerende og kærlig familiehund? Så er en west highland white terrier – populært kaldet en Westie – helt sikkert en oplagt mulighed. Den søde og sjove hund af terrier-typen er let at kende på den kridhvide pels, de hurtige reaktioner og det legesyge temperament. Den lille aktive hund har opretstående ører og en strid, glat pels med pandehår, som giver hunden et underfundigt udseende. En west highland white terrier vil som udgangspunkt være tillidsfuld og venlig over for fremmede – og i særdeleshed børn. Som alle andre terriere er denne race opsøgende og nysgerrig, og kræver derfor tid i forbindelse med de daglige gåture, idet den gerne vil snuse til alting på sin vej. Hunden sætter desuden pris på masser af aktivitet, og er glad for udfordringer. Derfor er det en god idé at træne med den mindst en gang om ugen, eventuelt på en hundeskole eller i en agility klub. En terrier har altid godt af at vide hvem der bestemmer – ellers går den hurtigt hen og bliver for egenrådig for sit eget bedste.

Læs mere
West Highland White Terrier

Karaktertræk for en West Highland White Terrier

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Som det er tilfældet for alle hunde af terrier-typen er westien glad for at grave. Dette er en af de egenskaber, du bør være opmærksom på, inden du anskaffer en sådan hund. Selv om west highland white terrier oprindeligt nedstammer fra en linje af jagthunde har man faktisk formået at avle det meste af jagtinstinktet ud af denne race. Det betyder at hunden er mere fredsommelig og rolig af sind, og sjældent vil forsøge sig med at jagte andre dyr. Du skal dog være opmærksom på, at west highland white terrier er en race med tendens til gøen. Derfor egner hunden sig ikke 100% til at bo i en lejlighed i en lydt ejendom. Et hus med tilhørende have er de perfekte rammer for den lille hund, som dermed kan få både sit behov for gravning og yderligere aktiviteter dækket. Westien er en social hund med et stort behov for kærlig opmærksomhed. For at hunden skal trives optimalt er det vigtigt at du passer de daglige gåture, og samtidig sørger for at snakke med hunden i løbet af dagen. Du bør samtidig se til, at hunden er socialiseret helt fra hvalpe-ben. Du kan for eksempel med stor fordel tilmelde din hvalp en hvalpeskole, hvor den kan lære at omgås andre hunde og mennesker gennem morsom og hyggelig leg. Og det er samtidig i hvalpeskolen, at fundamentet for hensigtsmæssig opførsel i fremtiden grundlægges.

 

Udseende

En west highland white terrier vejer typisk mellem 6 og 9 kg, og bliver sjældent mere en 28 cm høj målt over skulderen. De naturligt oprejste ører får hunden til at fremstå lige så opvakt som den er. Og den pjuskede pels gør den lidt fræk og gadedrengeagtig at se på. Pelsen består af en forholdsvis strid, glat overpels som dækker over en dunet underpels. Terrierhunde er generelt ikke så følsomme over for koldt vejr, netop på grund af den isolerende pels. Du skal dog belave dig på, at børste hunden ofte, især fordi den som nævnt er en aktiv hund, som hurtigt bliver snavset. Og så er det en god idé at lade hunden bade og trimme hos en professionel hundefrisør en til to gange årligt, for at undgå filtrende klumper i pelsen.

 

Historie

West highland white terrieren nedstammer fra en linje af cairn terriere – en skotsk race som primært blev anvendt til jagt. Oprindeligt blev de hvide hvalpe i et kuld aflivet, fordi man anså dem som værende svage. Men senere fandt man ud af, at det var de ikke. Hvide hunde har i øvrigt den store fordel at de ikke så let forveksles med vildtet hvilket kan føre til tragiske episoder. Derfor blev west highland white terrier til en selvstændig race, som blev anerkendt af Kennel Club of England i 1906. Igennem tiden har hunde af denne race været flittigt brugt i forbindelse med jagt på blandt andet grævling, odder og ræve samt som rottehunde. Men inden for de seneste mange årtier har dens rolle mestendels været som selskabs- og familiehund.

 

Pleje og pasning

En west highland white terrier kræver en del pelspleje, og du bør derfor sætte tid af til at børste din hund flere gange om ugen – i hvert fald hvis du ikke ønsker hundehår i hele huset. Mange Westie-ejere vælger at lade hunden trimme eller klippe et par gange om året. Dette er fornuftigt idet hundens pels ellers kan få en tendens til at danne store filtklumper som kan være svære at rede ud. Og det lange pandehår kan gøre det vanskeligt for hunden at se ordentligt ud af øjnene. Selv om hunden graver meget, er det alligevel en god idé at få klippet dens kløer mindst en gang om måneden. Dette kan du sagtens gøre selv. Du bør ved samme lejlighed tjekke om hundens trædepoter er sunde og raske, og om der er sår eller svamp mellem tæerne. Din Westie skal have børstet tænder i ny og næ – faktisk helst en gang om ugen – for at forebygge tandsten og parodontose. Du kan anvende en særlig hundetandbørste eller en tandbørste til børn. Og du kan få tandpasta med leversmag hvilket mange hunde finder aldeles henrivende.

 

Helbred og sundhed

Generelt er west highland white terrier en sund race, dog med enkelte forbehold. Der er set eksempler på at hunde fra visse linjer inden for racen udvikler grå stær når de kommer op i årene. En anden sygdom, som ofte ses hos mindre hunderacer men som dog er forholdsvis sjælden, er løse knæskaller. Og visse westier kan få problemer med hofterne som følge af en sygdom der hedder Calvé-Legg-Perthes, hvor lårbenshovedet nedbrydes på grund af en manglende blodforsyning. Hvis du sørger for at opretholde det årlige sundhedstjek hos dyrlægen er der dog ingen grund til bekymring. Dyrlægen vil hurtigt kunne gennemskue ansatser til diverse dårligsomme, og sætte ind med forebyggende behandling. Ved et dyrlægetjek vil hunden blive vejet, så dyrlægen kan se, om den har tabt sig eller taget på. Dette har betydning for den mængde foder du bør give din hund på daglig basis. Senior-hunde får desuden taget blodprøve så det kan konstateres om deres blodværdier er i orden, og de ikke for eksempel lider af diabetes. Du bør altid holde skarpt øje med din hunds helbredstilstand, og så er det altid en god idé at kigge hundens stambog igennem inden køb, for at tjekke, at du ikke får arvelige sygdomme med i købet.

 

Vidste du, at…

·      West highland white terrieren også er kendt under navnene poltalloch terrier og roseneath terrier, opkaldt efter de respektive opdrætteres slotte?

 

·      Den hvide hund har sarte ører, som let kan blive solskoldede – og at du derfor bør give dem solcreme på eller iføre din west highland white terrier en lille hat, hvis I planlægger en tur til stranden?

 

·      J. K. Rowling, forfatteren bag Harry Potter bøgerne, har en westie ved navn Brontë?