FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Cairn Terrier

Den lille, vakse cairn terrier er en glimrende familiehund. Racens særlige mentale karakteristika så som nysgerrighed og loyalitet gør den ædle skotske hund til en god legekammerat og familiens modige beskytter. Cairn terrieren er oprindeligt en jagthund – og jagtinstinktet fornægter sig ikke. Derfor er det nødvendigt, at imødekomme hundens behov for aktivitet på daglig basis og samtidig følge kurser i lydighedstræning. I hvert fald hvis hunden skal forblive lydhør og reagere på kommandoer, selv når den bliver distraheret. Med en cairn terrier keder du dig aldrig. Den sjove lille charmetrold er en trofast følgesvend for dine børn og udgør herligt selskab på alle dine gåture. Hunden er forsynet med en god mængde selvtillid, men er sjældent pågående over for andre hunde eller mennesker. Møder du en cairn terrier på gaden er du ikke i tvivl. Det opvakte blik, de opretstående ører og den pjuskede frisure får den lille hund til at fremstå kæk og gadedrengeagtig. Og anskaffer du en cairn terrier til familien, vil der ikke gå lang tid før I får hundens kærlighed, loyalitet og lyse sind at mærke. Den bliver mellem 12 og 15 år gammel.

Læs mere
Cairn Terrier

Karaktertræk for en Cairn Terrier

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Hunde af cairn terrier-racen er kendt for deres høje intelligens og stærke vilje. Lige som de fleste andre hunde af terriertypen, vil en cairn terrier være glad for at løse opgaver og blive belønnet derfor. Hvis en cairn terrier ikke bliver stimuleret og aktiveret i tilstrækkelig grad, eller på anden måde forsømt når det gælder opmærksomhed, kan den udvikle uheldige træk. Det kan for eksempel være uhæmmet gøen og bjæffen, eller den kan forfalde til at gnave i sko eller møbler. Det er derfor vigtigt, at man som cairn terrier-ejer sørger for, at hunden har adgang til legetøj, og samtidig hver eneste dag bliver motioneret og nusset med. En Cairn Terrier elsker at grave, i lighed med andre hunde af terrier-typen. Det er derfor en fordel hvis hunden har adgang til have eller en mark, hvor hunden kan få dækket dette behov. Så vil den nemlig trives bedst. Med den rette træning kan hunden lære et utal af kommandoer og tricks. Du vil med stor fordel kunne træne eksempelvis agility eller spor med hunden, lige som du kan lære den at gå hinter, sidde pænt, gi’ pote og alle de andre hundekunster. Og det vil være mindst lige så sjovt for dig som for hunden.

 

Udseende

En cairn terrier bliver omtrent 30 cm høj målt over skulderen, og vejer mellem 6 og 7 kg. Således er der ikke tale om en stor og tung hund. Men tag endelig ikke fejl: En cairn terrier kan være lige så krævende som enhver anden jagthund! Den typiske Cairn Terrier pels er strid og glat i overpelsen, som dækker over et lag af underuld. Pelsen beskytter hunden mod vind og vejr – og det er derfor de færreste hunde af terrierracen som har behov for at få en varm frakke på om vinteren. Du kan dog vælge at købe et regnslag til din cairn terrier hvis du ikke ønsker at få en sjaskvåd hund ind i boligen med alt hvad det indebærer af dårlig lugt fra pelsen. Farven kan variere mellem alt fra creme og hvedefarvet over rød til lysegrå, mærkegrå eller sort, med diverse former for aftegninger og mønstre. Ørerne er små og trekantede, og naturligt opretstående. Og så er cairn terrieren altid meget opsøgende, hvilket du ikke vil være i tvivl om i mødet med den lille charmetrold.

 

Historie

Cairn terrieren stammer fra Isle Of Skye, hvor hunde af denne race primært blev anvendt i kampen mod skadedyr, for eksempel rotter, på gårdene. Racen har således eksisteret i mange hundrede år, men blev først i 1912 anerkendt som separat fra west highland white terrier og skotsk terrier. Og i 1925 blev der indført strenge regler for avl – blandt andet at cairn terrier skulle holdes skarpt adskilt fra west highland white terrier. Selv om de søde cairn terriere opnåede stor popularitet efter anden verdenskrig, er racen dog svundet ind og der er den dag i dag ikke mange opdrættere tilbage. Og det er faktisk synd, idet de arbejdsomme og trofaste hunde ikke blot er herlige kompagnoner, men også repræsenterer en del af den britiske kulturarv.

 

Pleje og pasning

Som andre terrier-hunde vil en cairn terrier kræve regelmæssig børstning af den stride overpels mindst en gang om ugen. Dette for at forebygge filtrende klumper i pelsen, og for at undgå hår over hele huset i fældningsperioden. Du bør børste tænder på hunden en til to gange om ugen. På den måde kan du forebygge de værste tandlidelser så som karies, parodontose og tandsten. Det anbefales, at du tillige tager din hund med på salon et par gange om året. Her kan din firbenede ven få trimmet såvel pels som negle. Og hvis din cairn terrier er som terriere er flest, vil den sikkert trænge til et dejligt varmt bad.

 

Helbred og sundhed

Generelt er cairn terrier en sund hunderace, med tendens til ganske få arvelige sygdomme. Blandt disse kan nævnes Legg-Calve-Perthes disease (LCPD) som er en knoglesygdom, der forårsager nedbrydning af lårbensknoglens kugleformede hoved, og som kræver kirurgi. Din hund kan også allerede fra en ung alder vise tegn på en nedsættelse af leverfunktionen, som går under navnet portosystemisk shunt. Og endelig kan hunden i sjældne tilfælde være disponeret for globoid celle leukodystrofi (GCL), også kaldet Krabbes Sygdom, en alvorlig arvelig sygdom som påvirker nervesystemet. Du bør altid sørge for at hunden kommer til dyrlægen mindst én gang om året. Det årlige besøg giver din dyrlæge mulighed for at følge hundens sundhedstilstand og spore ansatser til diverse dårligdomme. Hunden vil blive vejet og få tjekket sin temperatur, og senior-hunde vil tillige få taget en blodprøve. I forbindelse med dyrlægebesøget vil hunden samtidig kunne få vaccinationer og en tandrens. Og dyrlægen kan rådgive dig omkring fodring af hunden i forhold til dens mål, vægt og alder.

 

Vidste du, at …

·      Dorothys hund Toto i den berømte filmklassiker Troldmanden fra Oz er en cairn terrier? Rollen som Toto blev spillet af hunden Terry, som fik hele 125 $ om ugen for sit arbejde – en ganske hæderlig sum i 1939 – og spillede med i over 16 film indtil sin død som elleveårig.

 

·      Navnet ”cairn” på dansk betyder varde – altså en form for stensætning, som var almindelig mellem bakkerne i det skotske højland fra hvilket cairn terrieren stammer?

 

·      Cairn terriere er venstrefodede, og desuden har ganske usædvanlige fødder? Forpoterne er bredere end bagpoterne hvilket giver den lille hund en stor fordel når der skal graves.