FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Abyssinier

Et charmerende bekendtskab - Den lille, vævre Abyssinier kan ligne en legetøjskat, på grund af den smækre fremtoning og den tætte, plysagtige pelse med hvide aftegninger på maven. Hvis du nogen sinde har set en Abyssinier, er du ikke i tvivl om hvorfor så mange mennesker verden over har forelsket sig i den lille, adrætte fætter. En Abyssinier har et indladende og legesygt væsen, og er ikke bleg for at indlade en mjavende samtale med selv vidt fremmede. Den lille kat vil hurtigt have charmeret sig ind på selv de mest skeptiske mennesker. Er du en af dem, som har stiftet bekendtskab med racen og nu overvejer at anskaffe dig et eksemplar, kan du med fordel læse med i det følgende. Her kan du få mere at vide om den fine race, herunder dens historie og dens særlige kendetegn.

Læs mere
Abyssinier

Karaktertræk for en Abyssinier

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Oprindelse og historie

Selvom Abyssinieren er blandt ældste kendte katteracer, hersker der den dag i dag stor usikkerhed omkring racens oprindelse. Den smukke og slanke Abyssinier har mange af sine ydre træk – blandt andet den muskuløse krop, den smukt buede hals, de store ører og de mandelformede øjne – til fælles med de katte, som er afbildet i egyptiske malerier og skulpturer, men bærer samtidig en slående lighed med Felis Lybica, den afrikanske vildkat der regnes som alle huskattes forfader.

 

På trods af at Abyssinien er Etiopiens tidligere navn, mener man ikke at denne region er racens oprindelige hjemstavn. Navnet er tillagt katten, fordi de første eksemplarer af racen, der blev udstillet i England, angiveligt blev importeret fra Etiopien. Desværre er der ingen skriftlige optegnelser, der sporer de tidlige Abyssiniere til de importerede katte, og mange britiske opdrættere er af den opfattelse, at racen faktisk blev skabt gennem krydsningen mellem eksisterende sølv og brune tabbies og indfødte britiske katte.

 

Abyssinier – racetræk og kendetegn

Det er let at falde for den lækre, lille kat, som både virker årvågen, kærlig og opmærksom. I de følgende afsnit kan du læse mere om racens fortræffeligheder. Du kan danne dig et overblik over Abyssinierens udseende, personlighed og sindelag. Og du kommer forhåbentlig tættere på at kunne træffe en beslutning om hvorvidt en Abyssinier er noget for dig.

 

Ydre racekarakteristika for Abyssinier

De mest fremtrædende kendetegn ved Abyssinieren er dens smukke, dybe farve. Pelsen er kort og tætliggende med fine markeringer og med dramatiske ansigtsaftegninger. Hvert hår i pelsen er mørke i spidsen og lysere ved rødderne, hvilket giver et helt unikt farvespil i den lækre pels. Hos den ideelle Abessinier er farven ved hårets rod lys og matcher farven på dens underside og indersiden af dens ben. Abyssinieren er elegant og smidig i fremtoning, og overraskende let – en Abyssinier vejer mellem tre og fem kilo. Kroppen er slank og muskuløs, og halen tilsvarende lang og slank.

 

Hovedet er harmonisk og kileformet, med store, mandelformede øjne som enten er gule eller grønne. Udtrykket er opmærksomt og dragende. Ørerne er forholdsvis store, og gerne forsynet med fine hårtotter. Den fine pels kommer i farver så som flere forskellige nuancer af brun, varm blå, beige og silver. Det er ønskeligt med markeringer på undersiden samt på indersiden af benene.

 

Abyssinier – personlighed og sindelag

En Abyssinier er ikke en alenekat. Hvis du overvejer at anskaffe dig en Abyssinier, skal du være opmærksom på at denne kat har et stort behov for selskab. Din Abyssinier vil gerne være tæt på dig, og vil gennem mjaven gøre opmærksom på sig selv hvis den mangler affektion fra dig. Du får med en Abyssinier en legesyg og hengiven kat, som gerne lader sig underholde i timevis hvis det betyder at den får din opmærksomhed.

 

Samtidig får du en aktiv kat, som gerne vil have mulighed for udfoldelse. Du kan sagtens have en Abyssinier i din lejlighed, hvis den er opdrættet som indekat. Du bør dog sørge for at katten har mulighed for at komme op i højden, for eksempel ved at indrette din stue med klatretræer og lignende. Samtidig er det en god idé at anskaffe en anden kat i stedet for kun at have den ene. På den måde kan du sikre at din Abyssinier ikke kommer til at kede sig, eller bliver ulykkelig hvis du er væk flere timer ad gangen.

 

Kost og pleje

En Abyssinier er generelt low maintenance. Den korte pels behøver stort set ingen pleje. Du kan selvfølgelig vælge at børste katten med en blød børste eller en plejehandske i løbet af fælde perioden hvis du ikke vil have kattehår over hele huset. Hvis katten har adgang til kradsetræ eller kradsebræt, bør det ikke være nødvendigt at klippe dens negle særlig tit. Du bør selvfølgelig holde øje med neglenes længde.

 

Især ældre katte kan have tendens til fortykkelse af neglene, hvilket kan nødvendiggøre hyppig trimning. Snak med din dyrlæge, og lad ham eller hende vise dig hvordan du klipper kattens negle uden at ramme nerven. En Abyssinier har, i lighed med alle andre katte, behov for sund og nærende kost. Du bør veksle mellem tørfoder og vådfoder – og du bør vælge en diæt med et højt indhold af proteiner, da Abyssinieren er en særdeles aktiv kat.

 

Kattens diæt bør tage udgangspunkt i dens alder, størrelse og generelle aktivitetsniveau. Killinger har andre behov end voksne katte – og det samme gælder for senior katte. Drægtige eller diegivende hunkatte kan desuden have behov for ekstra kosttilskud. Du bør lade dyrlægen rådgive dig angående fodring af din Abyssinier.

 

Sygdom og helbred

Er du den glade ejer af en Abyssinier, bør du holde dig for øje, at netop denne race er særligt disponeret over for følgende lidelser og dårligdomme:

 

Pyruvat Kinase Deficiency (PKD) – en genetisk betinget tilstand, som påvirker energimetabolismen i røde blodlegemer og kan forårsage anæmi (blodmangel).

Progressiv Retinal Atrofi (PRA) – en øjensygdom som kan forårsage blindhed hos katten.

Patella Luxation, også kaldet løse knæskaller – en relativt normal lidelse hos både katte og hunde, hvor knæskallerne løsner og forskyder sig.

Hoftedysplasi – ligeledes en forholdsvis almindelig tilstand, som kan føre til slidgigt.

 

Du bør være opmærksom på om katten har tendens til overvægt. Fedme hos katten kan føre tilalt fra diabetes til hjerte kar sygdomme og nyreproblemer, hvilket kan forårsage sygdom og alt for tidlig død.

 

Er Abyssinier den rette kat for mig? 

Uanset om du bor i hus eller lejlighed, vil du sagtens have plads til en Abyssinier. Den lille kat er ikke så krævende hvad angår fysisk plads. Når det handler om hjerterum og opmærksomhed, er det straks en anden snak. Det er vigtigt at din Abyssinier ikke kommer til at føle sig alene. Er du udearbejdende eller på farten i mange timer eller endog dage, kan du risikere at katten bliver meget ulykkelig.

 

Derfor bør du ikke anskaffe dig en enkelt Abyssinier, hvis du ikke regner med at kunne være hjemme hos den hver dag. I så tilfælde er det bedre at anskaffe to katte, så de kan hygge sig i hinandens selskab. Når du køber kat – eller adopterer en kat fra et af de mange internater i Danmark – skal du være opmærksom på at der følger et stort ansvar og mange forpligtelser med. Din kat skal hvert år til dyrlæge og have de nødvendige – og påkrævede – vaccinationer samt et sundhedstjek.

 

Bor du i hus, er du forpligtet til at holde katten på egen matrikel. Det betyder at du skal indhegne din have eller dele heraf, så katten ikke strejfer. Og bor du i lejlighed, skal du være indstillet på at skovle kattebakke hver eneste dag. Hvert år havner i titusindvis af katte på de danske internater, fordi deres ejere ikke kunne løfte opgaven. Hvis du ikke ønsker at være en del af denne statistik, skal du tænke dig godt om før du hjemtager en lille pelskugle fra opdrætteren. God fornøjelse med din søde Abyssinier!

Abyssinier til salg

3600 Frederikssund
Kat
Køn
Race
Abyssinier
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
05.06.2024
Pris: 1.200 kr.