FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: American Curl

En ung race - American Curl er en af de katteracer, som har sin oprindelse i USA. Du er ikke i tvivl når du møder en American Curl. Det helt særlige kendetegn for katte af denne race er nemlig de bagud krøllede ører, som er ganske unikke for American Curl. Foruden de krøllede ører, har den søde og spøjst udseende kat en imødekommende personlighed og et venligt sindelag. Det er svært ikke at falde pladask for den lille charmetrold – og det er der da også rigtig mange mennesker der gør. American Curl er i løbet af mindre end fire årtier blevet en af de mest populære katteracer i USA – og europæerne er også så småt ved at få øjnene op for den finurlige kat. Går du overvejelser om at finde en American Curl hos en opdrætter, og indlemme katten i din husstand? Så bør du læse med i det følgende. Her kan du nemlig blive meget klogere på den unge og fremadstormende race.

Læs mere
American Curl

Karaktertræk for en American Curl

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Historie og oprindelse

Historien om American Curl tager sin begyndelse i 1981, hvor en lille, sort killing kom til verden i Californien. Killingen var, foruden en silkeagtig, sort pels, forsynet med bemærkelsesværdige krøllede ører. Alle katte af racen American Curl kan spores tilbage til Shulamith, som blev navnet på den fine lille killing. Shulamith er den feminine version af det hebraiske navn Salomon. To af de fire killinger i Shulamiths første kuld var nemlig velsignet med de samme kendetegn. Og dette blev starten på en verdensomspændende avlsindsats, som havde til formål at fremme dette helt særlige racekendetegn.

 

Allerede i 1983 blev et selektivt avlsprogram, som havde til hensigt at bevare genet for de sjove, krøllede ører, udviklet. Den berømte britiske katte-genetiker Roy Robinson analyserede i samarbejde med opdrætterne samtlige data på 383 killinger fra i alt 81 kuld. Herved blev det bekræftet, at genet for de særlige krøllede ører var helt unikt, og at det samtidig er det man kalder for et autosomalt dominant gen. Dette betyder, at en hver kat med blot én kopi af dette gen vil udvise den egenskab for hvilket genet koder – i dette tilfælde de krøllede ører. I december 1989-udgaven af Journal of Heredity rapporterede forskeren i en artikel, at han ikke havde fundet nogen defekter i nogen af de krydsninger, han havde analyseret. Og så var der basis for en ny og sund katte race.

 

American Curl – hvad er det for en størrelse?

Den søde og charmerende American Curl findes i to versioner, nemlig den langhårede og den korthårede. For begge varianters vedkommende gælder, at pelsen kan antage et hav af forskellige farver. Både den lange og den korte pels er karakteriseret ved at være fladliggende med minimal underuld. Som følge heraf er der begrænset fældning, og pelsen kræver stort set ingen pleje. Selv om det mest vigtige kendetegn ved denne race er de sjove, krøllede ører, findes der dog andre spændende karakteristika. Den mellemstore, valnøddeformede øjne med det intelligente udtryk og den robuste, rektangulære krop i mellemstørelse er blot et par af dem.

 

Alle katte af racen American Curl er født med ører, som ligner almindelige killingers. Efter tre til fem dage vil ørerne begynde at krølle sig bagud, og som en knopskydende rose langsomt ”springe ud” indtil de efter omtrent seksten uger når deres endelige form. Graden af krølning kan variere i et spænd fra 90-180 grader. For at undgå indavl, sørger ansvarlige opdrættere for at gennemføre krydsavl med katte uden krøllede ører. Her vil mindst halvdelen af de killinger, som kommer til verden, have krøllede ører. I en ren avlsproces mellem to katte af racen American Curl - såkaldt Curl to Curl-avl – vil samtlige killinger være forsynet med dette særlige racetræk.

 

Katte med normale ører, som stammer fra krydsninger mellem American Curl og almindelige katte, vil besidde samme gode temperament og personlighed som deres krøl-ørede brødre og søstre. Disse katte udgør mindst lige så gode og kærlige familiedyr. Katte af racen American Curl er velproportionerede katte med afrundede hoveder, et markant næseparti, og en elegant fremtoning. Udtrykket er sødt og årvågent, pelsen blød og silkeagtig, og halen smuk med fjeragtig pels.

 

American Curl – personlighed og temperament

American Curls er generelt søde, venlige og kærlige katte, som holder et vågent øje med alt hvad der sker omkring dem. Disse katte tilpasser sig nemt livet i en familie, og har et tålmodigt sindelag når det gælder de yngste i husstanden. Du bør være opmærksom på, at din American Curl helst vil være i nærheden af dig. Dette gælder uanset om du er i bad, i køkkenet eller i haven. Katten giver gerne en hjælpende pote, og kan være endog særdeles snakkesalig.

 

Katte af racen American Curl passer bedst til indelivet, hvorfor denne type kat faktisk vil trives fint i en lejlighed uden adgang til have. Dette forudsætter naturligvis at den er vant til at leve på den måde. Ansvarlige opdrættere sørger for at killinger, der kan imødese en fremtid som indekatte, opdrages som sådan. Det betyder at killingen for eksempel ikke får adgang til have eller voliere i løbet af sin opvækst.

 

Sundhed og helbred hos American Curl

Generelt er American Curl en sund race, hvis opdrættere gennem tiden har holdt fokus på at skabe diversitet og dermed holde diverse lidelser og dårligdomme ude af genpoolen. I modsætning til mange andre katteracer er American Curl således ikke særligt udsatte når det gælder arveligt betingede sygdomme. Dette er dog ikke ensbetydende med, at en kat af racen American Curl ikke kan blive syg. Lige som alle mulige andre katte kan en American Curl med årene komme til at døje med eksempelvis gigt, løse knæskaller og hoftedysplasi.

 

Især i ældre katte ses en tendens til svigtende nyre funktion og problemer med øjnene. Du bør sørge for at katten hvert år kommer til sundhedstjek hos dyrlægen. Han eller hun kan hjælpe med at forebygge sådanne lidelser, eller lindre symptomerne hvis de allerede er opstået.

 

Pasning og pleje af American Curl

Har du en korthåret version af American Curl, bør du børste katten en gang om ugen for at fjerne løse hår fra pelsen. Den langhårede variant kan du med fordel børste flere gange på ugentlig basis – især i fælde perioden, hvis du ikke ønsker kattehår fra kælder til kvist. For indekatte gælder, at du bør holde øje med neglene. Når disse ikke slides på naturlig vis, skal du have neglesaksen frem i ny og næ. Lad dyrlægen instruere dig i anvendelsen af denne, så du ikke rammer en nerve når du klipper negle på Krølle-Bølle.

 

Hvis du med jævne mellemrum – for eksempel en gang om ugen – børster kattens tænder, minimerer du risikoen for tandsten og parodontose. Det er ikke alle katte, som er lige begejstrede for at få børstet bisserne. Men til alt held findes der tandpasta med leversmag. De krøllede ører bør tjekkes for tegn på rødme eller dårlig lugt, som kan indikere infektion. Du kan forsigtigt rense med lunkent vand og mild sæbe på en blød klud eller vatrondel. Pas på at du ikke bryder brusken ved håndtering af ørerne.

 

Hvad spiser American Curl?

American Curl har ikke behov for en særligt tilrettelagt diæt, men skal i lighed med alle andre katte præsenteres for en alderssvarende, nærende kost. Killinger har andre behov end voksne katte – og katte, som har tendens til overvægt (eventuelt på grund af manglende motion) bør have en kaloriefattig kost.

 

Vægtøgning ses dog sjældent hos American Curl, som for det første er god til at få rørt sig i det daglige, for det andet sagtens kan finde ud af at økonomisere med sin mad. En drægtig eller diegivende hunkat kan dog få behov for ekstra tilskud til kosten, som skal trappes ned igen når killingerne ikke længere dier.

 

Er en American Curl noget for mig?

Hvis du er faldet pladask for den søde og vennesæle lille kat med de fine, krøllede ører, skal du være forberedt på at et eksemplar kan være vanskeligt at fremskaffe. Der findes så godt som ingen American Curl opdræt i Danmark. Og er du så heldig at finde et opdræt med American Curl i Sverige, Tyskland eller et af vore andre europæiske nabolande, kan du roligt regne med at skulle have den store tegnebog frem, idet en killing snildt kan koste op imod ti tusind kroner.

 

Leder du efter en kat med sjove ører, kan du eventuelt overveje i stedet at anskaffe en Scottish Fold. Disse katte er nemmere at finde i Danmark, omend en sådan kat stadig vil stå dig i hvad der svarer til spidsen af en jetjager. Husk at de ydre kendetegn ikke er det, der bør tælle allerhøjest, når du vælger din nye firbenede og mjavende ven. Sindelag og personlighed er essentielle i denne sammenhæng – og så behøver din kat ikke at koste en formue.