FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Amerikansk Bobtail

En stumphalet charmetrold, er du typen der falder pladask for Pelle Haleløs-typerne? Så kan en Amerikansk Bobtail meget vel være den rette kat for dig. Amerikanske Bobtails er kærlige og utroligt intelligente katte. Katte af denne race er særdeles kontaktsøgende, og knytter sig stærkt til deres menneskelige familiemedlemmer med stor hengivenhed. En Amerikansk Bobtail er ivrige efter at lege, og demonstrerer gerne deres medfødte jagt instinkter i hjemmet ved at fange flyvende insekter.

 

Selv om den Amerikanske Bobtail er forholdsvis stille af natur, er den samtidig kendt for at kvidre, klikke med kæben og slå triller med stemmen når den er glad, opstemt, eller blot veltilpas. De søde lyde er ledsaget af et opmærksomt udtryk, so ikke lader nogen tvivl herske om, at der her er tale om et utroligt intelligent dyr. Det er vanskeligt ikke at forelske sig i denne smukke og menneskevenlige race. Hvis du har tabt dit hjerte til en Amerikansk Bobtail, kan du med fordel læse videre i det følgende. Her kan du blive klogere på racen, og finde ud af om en Amerikansk Bobtail er din fremtidige kat.

Læs mere
Amerikansk Bobtail

Karaktertræk for en Amerikansk Bobtail

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Amerikansk Bobtail – oprindelse og historik

Amerikansk Bobtail er, som navnet tilkendegiver, en race som har sit udspring i USA. Racen kendes især på sin korte, stumpede hale, som er til stede, men ikke i nær så lang en form som hos andre racer. Amerikansk Bobtail har været hjemmehørende i USA igennem mange generationer. Racens egentlige udvikling fandt dog først sted i slutningen af 1960'erne, hvor John og Brenda Sanders, et ungt par, holdt ferie i i den sydvestlige del af USA.

 

 

I Arizona kørte parret gennem et indianerreservat, hvor de opdagede en omstrejfende tabby killing med en kort hale. De besluttede at tage deres nye kæledyr, Yodi, med hjem til Iowa. Her voksede Yodi op, og da han blev fertil, kurtiserede han parrets hunkat, Mishi. De killinger, som blev resultatet af denne forening, arvede Yodis usædvanlige korte hale. Venner af familien, nemlig opdrætterne Mindy Shultz og Charlotte Bentley, øjnede mulighed for en ny katterace. Ved krydsning mellem de stumphalede killinger og racerene Color Points frembragte opdrætterne de første ægte Amerikansk Bobtails.

 

I 1989 blev Amerikansk Bobtail af TICA – The International Cat Association – anerkendt som selvstændig race af naturlig og hjemmehørende art. Selv om Grundstammen for denne race består af vildtlevende katte med en naturlig kort hale fra forskellige regioner i USA og Canada, er det de kæreste opdrættere, som bruger vilde korthalede katte i deres avlsprogrammer.

 

 

Udseende og ydre racekarakteristika

Den Amerikanske Bobtail er en kat af mellemstørrelse, med en solid og muskuløs bygning, et bredt bryst og en let buet ryg. Benene er af middel længde, og bagbenene er lidt længere end forbenene, hvilket giver katten et let skrånende og atletisk udtryk. Det mest karakteristiske kendetegn ved Amerikansk Bobtail er den korte, fleksible hale. Halen kan måle mellem 2,5 og 10 centimeter, altså 1/3 af længden på en normal kattehale. Halen kan bæres både krøllet og lige, og er beklædt med en tyk pels af lange, glatte hår.

 

Hovedet er bredt med en let afrundet pande og runde kinder. Snuden på en Amerikansk Bobtail er lige så bred som den er lang, og næste er bred, med en let runding mellem øjnene. Hagen er markeret og kæberne stærke. Ørerne er mellemstore og brede, med en afrundet top, og er ansat højt med et godt mellemrum.

 

En Amerikansk Bobtail er udstyret med store ovale eller mandelformede øjne. Farven på øjnene vil harmonere med pelsens farve.

 

Amerikansk Bobtail fås i en korthåret og en langhåret version, og spænder farvemæssigt over hele spektret

 

Benene er af mellemlang længde, med bagbenene lidt længere end forbenene. Poterne er brede og runde med hår mellem tæerne. Den er genkendelig på den korte, stumpe hale.

 

Denne race kommer i både korthåret og langhåret, og i alle farver. Pelsen er dobbelt, tyk og tæt og lidt længere og kraftigere på halsen og på halen.

 

Temperament og personlighed

Selv om Amerikansk Bobtail har rødder i vildt levende katte, er de utroligt hengivne og kærlige over for deres mennesker. Amerikansk Bobtail kaldes ofte ”kattens svar på en Golden Retriever” på grund af af deres føjelige og nærmest behagesyge sindelag. Lige som hunde kan de sagtens trænes til at gå i line, og elsker at apportere eller deltage i andre lege med deres mennesker.

 

Det er nærmest overflødigt at nævne, at katte af racen Amerikansk Bobtail udgør formidable følgesvende for såvel enlige som familier med bør, og unge såvel som ældre. Man skal dog være opmærksom på at katte af denne race ikke bryder sig om at være alene. Hvorfor du bør sikre, at katten altid har selskab – enten i form af andre kæledyr eller mennesker.

 

Faktisk kommer de fleste Amerikansk Bobtails fint ud af det med andre dyr, inklusive hunde. Du kan derfor trygt introducere din nye Amerikansk Bobtail killing for husstandens øvrige medlemmer, tobenede såvel som firbenede af slagsen.

 

Sygdom og helbred

Amerikansk Bobtail er generelt en sund race, som er avlet med omtanke og derfor ikke har nogle racespecifikke sundhedsmæssige problemer. Dette er dog ingen garanti for sygdomme eller skavanker hos din kat. Visse varianter af Amerikansk Bobtail, som slet ingen hale har, kan opleve rygmarvsproblemer, der fører til fækal inkontinens. Hvis du køber en Amerikansk Bobtail hos en opdrætter,, bør du sikre dig at vedkommende kan fremvise en skriftlig sundhedsgaranti som sikkerhed mod rygproblemer.

 

Ud over den oven for nævnte rygproblematik kan katte af racen Amerikansk Bobtail opleve andre almindelige kattesundhedsproblemer som:

Polycystisk nyresygdom (PKD): Denne tilstand er karakteriseret ved udvikling af cyster på en eller begge nyrer


Hypertrofisk kardiomyopati, også kendt som fortykkelsen af hjertemusklen

 

Du bør i forbindelse med de årlige sundhedstjek hos dyrlægen sikre dig at han eller hun undersøger katten grundigt – især når den kommer op i årene. Ås kan du være sikker på at katten har de bedste livsbetingelser, og dermed de optimale forudsætninger for et langt og sundt liv.

 

Pasning, pleje og fodring

Amerikansk Bobtails kræver ikke det store når det handler om pelspleje. Det kan selvfølgelig altid godt betale sig at børste kattens pels grundigt mindst én gang om ugen – gerne flere i fælde sæsonen – hvis man ikke ønsker kattefår i hele huset. Katte af racen Amerikansk Bobtail sætter stor pris på opmærksomhed, og elsker at blive børstet. Du bør børste tænder på katten en gang om ugen for at forebygge opbygning af tandsten samt paradentose. Du kan bruge en blød børnetandbørste, eller en tandbørste som kan sættes på din pegefinger.

 

Med jævne mellemrum bør du tjekke kattens negle for at se om de trænger til at blive klippet. Lange negle kan være til gene for dyret, da de kan vokse ind i trædepuden. Når du klipper kattens negle, bør du være opmærksom på ikke at klippe dem for tæt, så du rammer nerven. Amerikansk Bobtail stiller ingen videre krav til fodersammensætning. Du bør selvfølgelig altid vælge kvalitetsmærker, da du dermed er sikker på at katten får de rette næringsstoffer i alle sine livsfaser. Og du bør rådføre dig med din dyrlæge, hvis du er nervøs for om katten har tendens til udvikling af overvægt, eller har tabt sig meget.

 

Er en Amerikansk Bobtail det rette valg for mig?

Som tidligere nævnt, er den Amerikanske Bobtail en venlig, sød og legesyg kat. Uanset om du bor alene, eller om du har en familie, kan en Amerikansk Bobtail sagtens tjene som kompagnon i din husstand. Det er selvfølgelig altid en god idé at vente med at introducere ungerne for nye kæledyr indtil de er gamle nok til at forstå hvordan man håndterer disse. Når dine børn har en vis alder, vil de dog kunne få rigtig god glæde af den søde og charmerende Amerikansk Bobtail – og den af dem!

 

Du bør sørge for at katten ikke er alene hjemme alt for længe ad gangen. Hvis hele familien er væk fra hjemmet i flere timer på daglig basis, vil katten blive ulykkelig og miste gejsten. Derfor bør du sikre, at katten har selskab – enten af mennesker eller andre familiedyr.