FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Balineser

Er du vild med Siameserens elegance og temperament samt dens flotte, mørke aftegninger, men i virkeligheden drømmer om en langpelset kat? Så er Balineseren helt sikkert lige noget for dig. Som du vil kunne læse om i det følgende, er Balineseren en spændende katterace med en fascinerende historie. Balineseren kombinerer det bedste fra begge verdener, nemlig Siameserens ynde og de langhårede racers lækre, bløde fremtoning. Læs med her, og få al den information du har brug for iden du anskaffer en Balineser.

Læs mere
Balineser

Karaktertræk for en Balineser

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Balineseren – en smuk siameser-variant

Balineseren er som oftest en slank og adræt kat med lange, elegante linjer. Katte af denne race er meget smidige, og samtidig stærke og muskuløse. Balineseren er helt unik i sin fremtoning på grund af de distinkte farver og den silkebløde pels, som dækker hele den atletiske krop. Balineser racen kaldes ofte ”den langpelsede siameser” – og dette er ikke uden grund. De karakteristiske aftegninger er nemlig ikke ulig dem, du finder på en traditionel siameser – og det samme gælder de safir blå øjne.

 

Hvis du har forelsket dig i denne fluffy charmetrold, kan du i det følgende blive klogere på racen, dens historie og dens særlige kendetegn. Og så kan du forhåbentlig beslutte, om en Balineser er det rette valg for dig.

 

Balineserens historie

I midten af det 19. århundrede blev de første siamesiske katte importeret til USA og Storbritannien fra Thailand. De daværende opdrættere bemærkede hurtigt, at racerene siamesiske kattekuld fra tid til anden indeholdt langhårede killinger. Først blev disse killinger kun solgt som kæledyr, idet de ikke levede op til Siameser katteracens standarder. I 1928 godkendte American Cat Fanciers' Federation registrering som ”langhåret siameser”. Og i 1950'erne begyndte opdrættere at avle på den langhårede genetiske egenskab.

 

Opdrættere af de traditionelle Siamesere modsatte sig dog betegnelsen ”langhåret Siameser”. En af de første Balineser opdrættere, nemlig Helen Smith, valgte derfor at opkalde racen efter de yndefulde balinesiske dansere. Op igennem 1960'erne og 1970'erne blev racen yderligere forfinet. Da Javaneser og Balineser racerne i 2008 blev slået sammen, resulterede det i den race standard, vi i dag kender for Balineseren.

 

Ydre fremtoning og racekarakteristika

Den balinesiske kat er rent faktisk en variation af den siamesiske katterace. Balineserens lange, silkebløde pels er racens kendetegn, og adskiller Balineseren fra den klassiske korthårede siameser. Pelsen er mellemlang til lang, og ganske fin og silkeagtig. Farven er enten hvid eller creme, med de samme aftegninger på ben, ansigt og ører som en siameser. Aftegningerne kan forekomme i variationer af blå, brun og lilla. Halen er lang, med fjeragtig pels, og aftegninger som matcher de øvrige i farve.

 

Balineseren har et langt, tilspidset, kileformet hoved. Kilen skal begynde ved næsen og være markeret med lige linjer, der fører hele vejen til spidserne af ørerne, og danner en tydelig trekantet form uden brud ved knurhårene. Næsen skal være lang og lige. Balinesiske katte har store spidse ører med brede baser og tydeligt spidse spidser. Ørerne er markeret i samme farver som ansigtet, benene og halen. Øjnene er runde, tætsiddende, og altid fortryllende blå som safirer.

 

Sindelag og temperament

Balineseren er en kat med en stærk personlighed og et livligt temperament. I lighed med den siamesiske fætter snakker Balineseren en del, og er en rigtig selskabspapegøje. Vælger du at anskaffe dig en Balineser, skal du være forberedt på en kat som gerne gør opmærksom på sin tilstedeværelse, og helst ser at du giver den din fulde opmærksomhed.

 

Balineseren er glad for at lege og blive underholdt. Du bør indrette dit hjem således at din Balineser har mulighed for at komme op i højden. En Balineser er en kat med en imponerende springkraft, som uden problemer kan hoppe op på såvel køkkenborde som skabe. Det er en fordel hvis du kan give din Balineser mulighed for at lege udendørs i et voliere eller en indhegning i haven – men du bør ikke lade katten løbe frit. Er katten opdraget som indekat, vil den fint kunne trives i et hus eller en lejlighed uden adgang til udendørs arealer.

 

Helbred og sundhed hos Balineseren

Alle racekatte er disponerede for et eller flere sundhedsproblemer, idet potentialet for at udvikle genetisk betingede sygdomme og lidelser øges gennem målrettet avl. Derfor er det vigtigt at du sikrer dig en form for sundheds garanti, når du opsøger en opdrætter af Balineser katte. Generelt er Balineseren en sund race. De helbredsmæssige problemer, som kan opstå hos en Balineser, er de samme som rammer Siamesere. Her under finder vi konvergent strabismus, som er en arvelig neurologisk defekt, der forårsager krydsede øjne. Skeløjethed er en almindelig tilstand hos den balinesiske race, hvorimod den i andre racer betragtes som en fødselsdefekt. Tilstanden er godartet, og har ikke den store betydning for kattens syn.

 

Arvelig leveramyloidose, som fører til leversvigt, og dilateret kardiomyopati, en tilstand, der reducerer hjertets evne til at trække sig sammen, er også kendte lidelser bland såvel Balinesere som Siamesere. Og inden for visse linjer er progressiv retinal atrofi (PRA) desværre nedarvet. Denne sygdom er forårsaget af et recessivt gen, og resulterer normalt i total blindhed. Der ud over døjer mange racekatte med tandsygdomme – et almindeligt problem hos katte over 3 år. Du bør børste din Balis tænder dagligt for at forhindre tandsygdomme i at udvikle sig, såsom tandkødsbetændelse og paradentose.

 

Det er vigtigt at du hvert år tager katten til sundhedseftersyn hos dyrlægen. Her vil dyrlægen sørge for at kattenbliver vaccineret efter planen. Og dyrlægen vil altid tjekke for diverse dårligdomme, som måtte være i anmarch, gennem en grundig undersøgelse.

 

Fodring og pleje af Balineser

Den lille, fine Balineser kommer ikke til at æde dig ud af huset. Lige som de fleste katte har din Balineser behov for foder med næringsstoffer som understøtter dens behov i kattens forskellige livsfaser. En killing har behov for en del fedt og kulhydrat samt vitaminer og mineraler, som befordrer en sund knoglevækst samt udvikling af muskler. Og ældre katte skal have en diæt som passer til det noget lavere aktivitets niveau.

 

Du bør især holde øje med overvægt hos din Balineser. Selv i killingetiden, hvor katten stadig er i vækst, kan overvægt have farlige konsekvenser. Katten risikerer senere hen i livet at udvikle lidelser så som diabetes og hjerte kar sygdomme, med alt hvad det fører med sig. Snak med din dyrlæge om hvordan du undgår overvægt hos din kat. Selv om der her er tale om en semi langhåret kat, stiller pelsen dog ikke de helt store krav til pleje. Du kan med stor fordel børste din Balineser en gang om ugen, hvis du ikke ønsker kattehår fra kælder til kvist – og oftere i de to årlige fælde perioder.

 

Tjek kattens kløer mindst en gang om måneden, og sørg for at neglene bliver trimmet så de ikke gror ind i trædepuden. Hvis du ikke selv er tryg ved denne procedure, bør du få din lokale dyrlæge til at hjælpe dig.

 

Er Balineseren en kat for mig?

Som nævnt er Balineseren en kat, der sagtens vil kunne trives både i hus og i lejlighed. Næsten uanset hvor stort eller småt du bor, vil en Balineser kunne finde sig til rette – altså forudsat at du giver den gode betingelser.

 

Dette inkluderer, foruden klatretræer og hyggekroge, godt selskab det meste af døgnet. En Balineser er ikke en kat, som bryder sig om at være alene. Er du således væk det meste af dagen, bør du anskaffe endnu en kat – helst fra samme kuld.

 

Balineseren tiller ikke de store krav til røgt og pleje, men er som beskrevet i et af afsnittene oven for, genetisk disponeret for visse lidelser. Dette bør du holde dig for øje inden du anskaffer en Balineser.