FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: British Shorthair

British shorthair er en blød, venlig og ret selvstændig race, der har det rigtig godt som indekat. Den har et mildt temperament og tålmodighed nok til at bo i en børnefamilie. Og så er den intelligent og kan nemt trænes og lære små tricks. Den er ikke en udpræget kælepotte, men nyder at være i nærheden af sine mennesker og holde øje med hvad der foregår og hvis den så gerne vil kløes lidt bag øret, så skal den nok sige til. British shorthair er nok bedst kendt som den blå-grå skønhed med orange-gyldne øjne, men den findes faktisk i mange farvevariationer i både pels og øjenfarve. Det er en stor kat, der med sin brede krop, fyldige korte pels og sit smilende ansigt har et smukt, harmonisk og meget venligt udtryk. Den er ikke specielt snakkende og den har et moderat aktivitetsniveau. Den kan altså fungere meget fint som lejlighedskat – så længe der selvfølgelig er plads til, at den kan tage nogle spurteture en gang i mellem for at brænde energi af.

Læs mere
British Shorthair

Karaktertræk for en British Shorthair

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

British shorthair er en meget rolig race med et afslappet gemyt, der kommer fint ud af det med de fleste mennesker og andre dyr. Den er ikke udpræget kælen, men den er venlig og mild af sind, og har ikke meget temperament. De vil, som de fleste andre katte, have episoder hvor de styrter rundt og brænder energi af, men racens generelt afslappede gemyt gør, at den er et godt valg til dem, der gerne vil have en indekat. At den ikke er særligt afhængig af social interaktion gør, at den godt kan klare at være alene hjemme i længere tid end andre racer, hvilket betyder, at den nok skal passe fint ind i den travlere familie. Det er en tolerant kat der gerne udviser tålmodighed og accept, også overfor familiens yngste, så hvis børnene skal vokse op med kat, så er denne race et godt valg. Det er desuden en ret intelligent kat, der godt kan trænes og lære små tricks. British shorthair bliver i hovedreglen mellem 13 og 16 år.

 

Udseende

British shorthair er en ret stor og tung kat, der som fuldvoksen vejer mellem 3 og 8 kg. Det er en robust og muskuløs kat med et rundt hoved og dens tætte, korte, plyssede pels forstærker et rundt og nærmest buttet udseende. Den har afrundede ører og halen er med sin tætte pels meget rund i udtrykket. Der findes i det hele taget ingen skarpe kanter på denne race. Den findes i et utal af farver, men er nok bedst kendt som blå-grå og afhængig af pelsfarve, kan øjnene være blå, grønne, kobber eller guldfarvede. Racen er kendt for at smile. De to puder hvorfra knurhårene udspringer, er runde og placeret så det ser ud som om, at katten smiler til dig hele tiden og kombineret med den runde krop med bløde kurver, giver det racen et utroligt venligt og fint udtryk.

 

Historie

British shorthair er nok Storbritanniens ældste katterace, da man mener, at dens forfædre kom til landet med romerne i det første århundrede e.Kr. Romerne brugte dem som rotte- og musefangere, og det blev også racens rolle i de større byer på de britiske øer. På et tidspunkt er man begyndt at avle målrettet på racen og især én mand, Harrison Weir, får meget af æren for at ophøje Storbritanniens originale kat til en unik og avlsværdig race. Weir var kunstner og dyreelsker og især optaget af katte og hønsefugle. Han var med til at organisere den første katteudstilling, vi kender til i 1871, hvor der også deltog british shorthair. Både han og hans bror var dommere til udstillingen. I 1887 grundlagde han National Cat Club, der fungerede som et register. I 1910 sammenlagde man National Cat Club og et tilsvarende register Cat Fanciers' Association og kaldte det nye register Governing Council of the Cat Fancy (GCCF), der stadig eksisterer i dag. Han nærede en stor kærlighed til den britiske katterace og deltog selv med racen til udstillinger, og den blev da også mere og mere populær hos katteentusiaster. Racen led dog meget under begge verdenskriges fattigdom og hungersnød, og til sidst var der så få tilbage, at avl blev besværliggjort på grund af bekymringer om indavl. Derfor krydsede man racen med perserkatten og chartreuxkatten, og derved findes der nogle slående ligheder mellem især sidstnævnte og british shorthair. I dag er racen den absolut mest populære katterace i dens hjemland.

 

Pleje og pasning

British shorthairs korte og tætte pels er nem at holde og man kan nøjes med at børste eller kæmme den efter behov. Når vinteren er ovre, vil den fælde sin vinderpels og i disse perioder kan det være nødvendigt med hyppigere kæmning. Idet racen er forholdsvist inaktiv og nok ofte fungerer som indekat, så er det vigtigt at holde øje med dens klør. Aktive udekatte slider automatisk kløerne ned løbende og aktive brugere af kradsetræet gør ofte det samme. Men denne races rolige og afslappede tilgang til hverdagen betyder, at den er i risiko for ikke at slide kløerne tilstrækkeligt og i så fald skal de klippes. At klippe klør på en kat er en ret følsom situation der, hvis det ikke gøres ordenligt, kan påføre katten smerte, så det anbefales at blive guidet af en person med forstand på den slags, første gang det skal gøres.

 

Helbred og sundhed

British shorthair er generelt en sund katterace, dog er der nogle sygdomme som desværre opstår oftere i denne race end i andre racer. Hypertrofisk Kardiomyopati, forkortet HCM, er desværre en sygdom som forekommer hos mange katte. Det er en hjerte-kar-sygdom der kan resultere i blodpropper, væske i lungerne, hjertemislyd eller pludselig død. Det er i Danmark obligatorisk at teste sin hankat for HCM inden avl, hvilket er en god ting, med det er desværre ikke en garanti for at din kat ikke kan få det. Hæmofili B er en arvelig blødersygdom som også findes i denne race. Hertil findes der en mindre risiko for at din british shorthair får problemer med nyrerne, hvilket muligvis er noget racen har arvet gennem krydsning med perserkatte. Der findes en del forskellige test og scanninger, som kan screene for disse sygdomme i racen og det er altid en rigtig god idé at stille opdrætteren alle de spørgsmål som, du skulle have og desuden prøve at finde ud af hvilke test der er blevet lavet på killingens forældre.

 

Vidste du, at…

·      British shorthair spillede en fremtrædende rolle i et af de første memes der blev populære på nettet? Kattens smilende ansigt lagde baggrunden til ”I can has cheezburger?”-memet, som måske faktisk var startskuddet til memefænomenets massive indtog i internetkulturen.

 

·      British shorthair, på grund af dens høje pris, flere gange er blevet taget til gidsel i menneskers pengemæssige mellemværende? Da en borger i Novosibirsk i Sibirien havde ubetalt skattegæld på 12.000 rubler, tog fogeden hans british shorthair og dens killinger, da det var det mest værdifulde han fandt i lejligheden. Borgeren fandt de penge, han skyldte og fik heldigvis sine katte igen. En anden borger i Krasnoyarsk, også i Sibirien, skyldte 20.000 rubler og fik sin british shorthair ved navn Yasmin og sin kanin beslaglagt indtil han kunne betale.

 

·      Den Engelske british shorthair-kat Maggie blev kidnappet (eller katnappet?) af en gruppe af mystiske østeuropæiske mennesker, der af Maggies ejere forlangte 5000 engelske pund i løsesum. De formåede at få hende tilbage efter en lyssky udveksling af Maggie for 1500 pund i kontanter.

British Shorthair til salg

2740 Skovlunde
Britiske killinger med kort hår
Køn
Race
British Shorthair
Alder
Alder
-
Salgsklar
Salgsklar d.
15.06.2024
Pris: 2.000 kr.
2750 Ballerup
Muchi søger nyt hjem
Køn
Race
British Shorthair
Alder
Alder
8 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
10.06.2024
Pris: 6.500 kr.
7250 Hejnsvig
BSH Britisk korthår kattekatte
Køn
Race
British Shorthair
Alder
Alder
-
Salgsklar
Salgsklar d.
15.11.2023
Pris: 1.999 kr.
6270 Tønder
Blå killinger
Køn
Race
British Shorthair
Alder
Alder
-
Salgsklar
Salgsklar d.
30.05.2024
Pris: 7.500 kr.
6500 Vojens
Smukke britiske killinger
Køn
Race
British Shorthair
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
31.05.2024
Pris: 6.000 kr.