FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Britisk Langhår

Blandt de mest kendte af de europæiske katteracer er British Shorthair. Du kender sikkert den runde, bløde kat med det finurlige Chesire Cat smil – men vidst du, at den har en langhåret fætter. Britisk Langhår er måske ikke en lige så kendt race som British Shorthair. Men du kan roligt regne med at denne fluffy udgave af den elskede klassiker er mindst lige så vennesæl, legesyg og glad for selskab som sin nære slægtning. I det følgende kan du læse mere om British Longhair, og forhåbentlig blive klogere på om der er tale om en kat for dig.

Læs mere
Britisk Langhår

Karaktertræk for en Britisk Langhår

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Britisk Langhår – en langhåret opgradering

Faktisk er Britisk Langhår og British Shorthair i forholdsvis tæt familie. Dette afspejles i nogle af de primære fysiske karakteristika, hvor det, der primært adskiller Britisk Langhår fra British Shorthair er den tykke, tætte pels. I det følgende kan du læse mere om tilblivelsen af denne type kat, og om hvad der gør Britisk Langhår til noget ganske særligt. Du kan få yderligere information om pleje af den lækre kat, og på hvad den egentlig kræver af dig som ejer.

 

Historien bag Britisk Langhår

Britisk Langhår er en videreudvikling af British Shorthair, idet opdrættere i begyndelsen af det forrige århundrede besluttede at krydse den populære British Shorthair med katte af Perser racen. Målet var oprindeligt at redde British Shorthair racen, som på det tidspunkt var tæt på udryddelse. Senere hen har opdrættere avlet med det formål at opnå en mere langpelset og fluffy variant af den skønne race – og dette projekt lykkedes til fulde! Men selv Britisk Langhår faktisk hurtigt gik hen og blev populær, er racen kun godkendt som selvstændig og legitim race af en håndfuld katteorganisationer på verdensplan. Og i forhold til race standarden svarer Britisk Langhår til Britisk Langhår, med pelsen som eneste forskel.

 

Ydre kendetegn og racekarakteristik

Lagene i Britisk Langhår pelsen er tætte og glatte, og står ud fra kroppen således at den mellemstore krop kommer til at synes større og mere robust end den egentlig er. Pelsdragten er tyk og blød, og kommer i farver så som sort, lilla, chokolade eller gylden. Der kan sagtens forekomme aftegninger i pelsen hos en Britisk Langhår. I modsætning til flere af de andre langhårsracer er Britisk Langhår forsynet med en tyk underuld, hvilket bærer en del af ansvaret for kattens tætte og robuste fremtoning. Fysisk har Britisk Langhår dog flest racekendetegn til fælles med fætteren British Shorthair.

 

I lighed med British Shorthair er Britisk Langhår udstyret med et rundt, let kraftigt hoved. Sammen med de runde øjne, den brede, mellemlange næseryg og de brede kæber, som giver katten sit tilforladelige smil, bibringer disse karakteristika Britisk Langhår et sødt og nærmest bamse-agtigt udseende. Ørerne er små og afrundede, og middelhøjt ansat på hovedet i fin symmetri med skallen, næsepartiet og nakken. Øjnene er som nævnt runde, og kan variere i farverne blå, grøn, gul eller kobber. Kroppen er velproportioneret og muskuløs, med en mellemlang hale, korte ben og runde poter. Britisk Langhår hører til i den middeltunge ende, og kan for hannernes vedkommende veje helt op til otte kilo.

 

Sindelag og temperament hos Britisk Langhår

Britisk Langhår lægger sig i høj grad efter begge sin primære stamfædre, nemlig Perser og British Shorthair, når det handler om personlighed. Her har vi at gøre med en endog særdeles socialt anlagt kat, som nyder menneskeligt selskab, hvad end det handler om kæl og hygge eller morsom leg. Du kan med sindsro anskaffe dig en Britisk Langhår hvis du er på udkig efter en rigtig sofaløve. Du bør dog være opmærksom på at kattens behov samtidig fordrer aktiviteter som for eksempel katten efter musen lege og mulighed for at komme højt til vejrs.

 

Disse katte kommer godt ud af det med de fleste mennesker – og det behøver ikke at være et problem at skulle introducere an Britisk Langhår for andre dyr i familien. Så længe katten føler sig tryg i situationen, og har mulighed for at søge privatliv, skulle dette glide helt glat.

 

Sundhed og helbred

Generelt er der ikke den helt store tendens til genetisk betingede lidelser og dårligdomme hos Britisk Langhår Du bør dog være opmærksom på, at katte af denne race potentielt kan udvikle sygdomme, som gør sig gældende hos såvel British Shorthair som hos Perser. De mest prævalente sundhedsproblemer, som Britisk Langhår er tilbøjelige til at udvikle, omfatter:

 

1. Hypertrofisk kardiomyopati - en tilstand, hvor mængden af blod, som hjertet pumper ved hver sammentrækning, reduceres. Dette kan forårsage besvimelse, træthed og andre tegn på hjertesygdomme.

2. Polycystisk nyresygdom (PKD) - en tilstand, hvor cyster, der findes i nyrerne fra fødslen, gradvist øges i størrelse, indtil nyren ikke kan fungere normalt, hvilket resulterer i nyresvigt. En genetisk test er tilgængelig for denne sygdom.

3. Løse knæskaller – en tilstand, som desværre rammer temmelig arbitrært på tværs af racer. Dyrlægen kan hjælpe dig med at teste, om din kat er så uheldig at være belastet af denne lidelse.

 

Da Britisk Langhår lige som British Shorthair er en temmelig robust bygget kat, kan det godt være svært at se med det blotte øje, om katten er overvægtig. Men du bør holde øje, og om nødvendigt mærke efter om du kan føle alle ribbenene under skindet. En overvægtig kat er nemlig særligt udsat når det gælder farlige og smertefulde sygdomme som for eksempel diabetes, hjerte kar sygdomme og gigt.

 

Din dyrlæge kan hjælpe dig med at lægge en kostplan, som kan holde din kat sund og slank. En Britisk Langhår hører ikke til de mest aktive katte, hvilket kan gøre det nødvendigt at regulere kosten, så katten ikke bliver smælderfed.

 

Pasning, pleje og ernæring

En Britisk Langhår kræver lidt mere pelspleje end en British Shorthair, på grund af det lange hår. Du bør børste katten grundigt en gang om ugen. I den anledning bør du holde øje med om der er tendens til dannelse af filtklumper i pelsen. Hvis det er tilfældet, kan det blive nødvendigt at finde trimmeren eller saksen frem. Du kan også bruge en såkaldt Furminator, som knuser filtknuderne på effektiv vis. Det er dog ikke alle katte, der bryder sig om den behandling. På grund af den tætte og tykke underuld kan Britisk Langhår katte med fordel trimmes om sommeren – eventuelt med en flot løveklip.

 

Det er altid en god idé at børste tænder på katten. På den måde kan du slippe for dyre tandlæge regninger, og samtidig spare din kat for smerter fra eksempelvis karies eller parodontose. Brug en blød tandbørste til børn, eventuelt i kombination med en tandpasta med leversmag. Kattens negle bør klippes cirka hver sjette uge, for at forhindre at de vokser ned i trædepuden. Især på ældre katte, hvor neglene nemt fortykkes, er det nødvendigt at opretholde denne rutine. Lad dyrlægen vise dig hvordan du med en særlig negleklipper klipper negle på katten uden at ramme nerven.

 

Britisk Langhår hører som bekendt ikke til de mest aktive katteracer. Derfor bør du fodre dem med kattemad, som er særligt tilrettet steriliserede katte. Du bør rådføre dig med dyrlægen omkring kattens daglige kost. Har din kat tendens til overvægt, kan det sagtens ske at den skal på diæt i en overgang – eller måske resten af livet. Dyrlægen kan eventuelt anvise specialfoder til formålet. Det er smart at supplere med eksempelvis kattemalt eller lignende, som kan hjælpe langhårskatte med at komme af med hårboller. Og der ud over bør du vælge kalorielette godbidder til leg og socialisering.

 

Er en Britisk Langhår noget for mig?

Hvis du er så heldig at finde en dansk opdrætter, som fører Britisk Langhår i sit sortiment, kan du som nævnt roligt føje et medlem af denne race til din husstand. Der er her tale om en sød og kælen kat, som ikke gør det store postyr af sig. Som nævnt er det dog så som så med anerkendelsen af Britisk Langhår som selvstændig race, så det bedste bud er nok at finde en British Shorthair opdrætter som har fået en ekstra og særligt langhåret killing med i et kuld. Det gen, som koder for lang pels transmitteres, nemlig recessivt, og videreføres derfor i racens genpulje på skjult vis. Det betyder, at der ind imellem produceres langhårede katte flere generationer senere. Temperamentsmæssigt vil du vinde lige så meget ved at anskaffe en British Shorthair, som er meget nemmere at finde. Og er det en langhåret kan, du ønsker dig, går du heller ikke galt i byen med Norsk Skovkat, Maine Coon eller Perser.

Britisk Langhår til salg

5672 Broby
Britiske dreng med stamtavle søger nyt hjem
Køn
Race
Britisk Langhår
Alder
Alder
3 år
Salgsklar
Salgsklar d.
13.01.2024
Pris: 3.500 kr.
2720 Vanløse
British longhair
Køn
Race
Britisk Langhår
Alder
Alder
2 år
Salgsklar
Salgsklar d.
08.06.2024
Pris: 3.000 kr.
8520 Lystrup
Şanslı søger nyt hjem 🌸
Køn
Race
Britisk Langhår
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
10.07.2023
Pris: 4.000 kr.
8520 Lystrup
Bamse søger nyt hjem 🌸
Køn
Race
Britisk Langhår
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
10.07.2023
Pris: 4.000 kr.
8520 Lystrup
Pamuk søger nyt hjem
Køn
Race
Britisk Langhår
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
10.07.2023
Pris: 4.000 kr.