FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Colourpoint

Måske har du set katte med mørke aftegninger i ansigtet, hvilket kan få katten til at se ud som om den har en maske på. Dette look er ingen tilfældighed, men tvært om endog særdeles eftertragtet – især i bestemte racer. Katte med denne type aftegning kaldes Colourpoint. Colourpoint er således ingen særskilt race, men betegnelsen for et ydre kendetegn. Du finder Colourpoint katte inden for en række racer, hvilket du vil kunne læse mere om i det følgende.

Læs mere
Colourpoint

Karaktertræk for en Colourpoint

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Hvad er Colourpoint?

For at en kat skal kunne bryste sig af betegnelsen Colourpoint, skal den kunne udvise de karakteristiske aftegninger. Disse indbefatter den distingverede ansigtsmaske, som giver katten et helt særligt udtryk samt mørke markeringer på ben, hale og ører. De fleste mennesker vil forbinde den elegante Siameser med disse markeringer, som optræder i en særlig kontrastfyldt grad hos netop denne race. Men faktisk findes aftegningerne hos flere racer, og har givet navn til en særlig variation af korthårsracen, nemlig Colourpoint Shorthair. Denne specifikke race er en krydsning mellem American Shorthair og Siameser, og har arvet langt de fleste af sine racekarakteristika – her under aftegningerne – fra Siameseren.

 

Colourpoints er født helt hvide, og udvikler først senere de mørke markeringer. Disse kan være mørkebrune, blågrå, lysebrune, grålilla eller rødlig orange. Farven og pelsmønsteret er genetisk recessive egenskaber, hvilket betyder, at ingen af disse kendetegn er synlige i det umiddelbare afkom af en Colourpoint, som er parret med en ikke-Colourpoint. Der skal, med andre ord, to Colourpoint forældre til for at skabe killinger med disse særlige aftegninger, som er manifestationer af temperaturfølsom albinisme, hvor det sorte pigment eumelanin, en type melanin, er koncentreret i kattens ekstremiteter. I denne artikel kan du læse om de i øvrigt meget forskelligartede racer, som udviser dette smukke og særegne træk. Og du kan blive klogere på hvilken Colourpoint som vil passe bedst til din familie!

 

Siameseren – den elegante original

Siameseren er en kendt figur i både tegnefilm og litteratur. Denne katterace hører til de ældste i verden, og er gennem mange generationer blevet forædlet og forfinet. Siameserens historie går helt tilbage til det fjortende århundrede, hvorfra den første officielle dokumentation for racens eksistens stammer. I 1884 bragte den den engelske generalkonsul, Edward Gould, et par siameserkatte, Pho og Mia, tilbage til Europa fra Bangkok og forærede dem til sin søster.

 

Næste år besluttede hans søster at importere yderligere to siameserkatte, og lagde dermed grunden for en kendt og elsket race. Der gik ikke lang tid før opdrættere i Europa blev fascineret af de elegante og raffinerede katte med de mørke ansigter, og så deres potentiale. Og i 1906 blev racen officielt anerkendt af CFA – Cat Fanciers Association. Siameseren er en kortpelset kat, med lange, slanke lemmer og et spidst ansigt. Der findes faktisk tre anerkendte variationer af Siameser racen, nemlig Traditionel Siameser, Klassisk Siameser og Moderne Siameser.

 

Traditionel Siameser menes at være direkte efterkommer af de oprindelige thailandske katte, og har proportioner der minder om en almindelig huskat. Klassisk Siameser er mere lang og slank i sit udtryk, men menes også at være en original type fra Thailand. Og Moderne Siameser er en variant, som er fremavlet til et ekstremt slankt og kileagtigt udseende, med meget store ører og fremtrædende øjne. Siamesere er ekstremt legesyge og sætter stor pris på aktivering. Faktisk kan du med lidt træning lære din siameser kunster, lige som en hund!

 

Hellig Birma – en guddommelig skønhed

En anden kendt Colourpoint er Hellig Birma – en rigtig charmetrold med den blødeste og mest fluffy pels der findes i katteriget. I følge legenden har denne smukke kat arvet sine safirblå øjne fra en gudinde – og alle, der nogen sinde er stødt på en Hellig Birma, vil være tilbøjelig til at tro på dette. En mere troværdig historik er at Hellig Birma fremkom gennem en krydsning mellem Siameseren og så langhårskatte. Efter Anden Verdenskrig var der stort set ingen katte af denne race tilbage i Europa, hvilket betød at en heftig avls indsats blev sat i værk. Det lykkedes at bevare racen – og i 1966 blev Hellig Birma officielt anerkendt af CFA.

 

Hellig Birma er en særdeles intelligent race, hvilket uden tvivl stammer fra Siameseren. Katte af denne race knytter sig i høj grad til mennesker, og du vil med en Hellig Birma aldrig mangle hyggeligt selskab. Der er tale om en mellemstor kat, som på trods af sit bastante udseende (der mestendels skyldes pelspragten) sjældent vejere mere end 6 – 7 kilo. Kroppen er slank til kompakt, med en medium lang hale. Hellig Birma er på grund af sine fine egenskaber blevet brugt i forbindelse med frembringelse af nye racer som for eksempel Ragdoll. Og da der her er tale om en af de mere populære racer, behøver du ikke at lede længe efter en Hellig Birma opdrætter i Danmark.

 

Ragdoll – en ægte sofaløve

Den bløde, omgængelige og til tider lidt dovne Ragdoll er hurtigt gået hen og blevet en af de mest populære katteracer. Denne type kat er blandt de få, som egner sig fint til indelivet og ikke stiller de helt store krav til aktivitet. Ragdoll er en forholdsvis stor kat med kraftige knogler og ditto muskulatur. Historien går at Ragdolls har fået deres navn fordi de er fremavlet til at blive helt slaskede når man tager dem op. Dette har dog ikke noget på sig – kludedukke-navnet refererer udelukkende til pelsen, som på grund af markeringerne, som kan antage flere forskellige former.

 

Som nævnt i afsnittet oven for, er Hellig Birma en vigtig del af Ragdolls historie. Hellig Birma er blevet brugt i forbindelse med forfinelse af racen, blandt andet i forhold til de flotte markeringer, der kendetegner en ægte Colourpoint. Så for de fleste Ragdolls vedkommende vil der langt ude i stamtræets grene findes en Siameser!

 

Balineser – yndefuld som en danser

Den smukke Balineser kaldes også for ”den langhårede Siameser” – og det er faktisk mere eller mindre hvad der er tale om her. Balineseren blev til hen imod midten af det forrige århundrede, da Siameser opdrættere fra tid til anden fandt langpelsede varianter i killingekuld. I stedet for at sortere disse killinger fra, blev der avlet på denne egenskab, hvilket lagde grunden til den racekat, vi i dag kender som Balineseren.

 

Balineseren er, i lighed med sin siamesiske fætter, et socialt og meget aktivt bekendtskab. Lige som andre variationer over temaet Siameser er der her tale om en virkelig intelligent kant med et smukt ydre og en ganske særlig personlighed. De farvede markeringer er på Balineseren såvel som på Siameseren meget tydelige, og kommer i flere farver, her under sort, lilla, chokoladebrun og lysebrun. Denne utroligt lækre kat er ikke lige så udbredt som eksempelvis Hellig Birma eller Ragdoll, men du kan godt være heldig at finde et opdræt i Europa, hvis du er faldet for denne skønhed.

 

Himalayan – sød og charmerende

Himalayan er en krydsning imellem Siameser og Perser – to umiddelbart temmelig forskellige kattetyper. Siameseren er kendt for sin spidse snude og slanke krop, hvor perseren er en stumpnæset og mere bastant karakter med korte ben. Denne race fremkom som et resultat af et avls eksperiment i begyndelsen af det tyvende århundrede. Målet var at skabe en langhåret kat med Colourpoint markeringer som en Siameser. Opdrætterne Clyde Keeler og Virginia Cobb samarbejdede om at skabe den første langhårede Colourpoint. Først krydsede de en Siameser hunkat med en sort Perser hankat for at få sorte korthårede killinger. Dernæst gentog de succesen med en sort Perser hunkat og en Siameser hankat med samme resultat.

 

Udfordringen med at skabe en langpelset Colourpoint er at genet for de karakteristiske Colourpoint markeringer er recessivt, hvilket også gælder for genet for lang pels. Parret valgte derfor at tage en han fra det første kuld og en hun fra det andet og sætte dem sammen. Resultatet af denne romance var en kat med Siameserens aftegninger og Perserens pelslængde.

 

Himalayan er en middelstor kat, som har arvet de fleste af sine fysiske karaktertræk fra Perseren – her under den korte snude, den lange, silkebløde pels og den robuste krop. Faktisk er det kun markeringerne som afslører kattens ophav. Den søde og omgængelige kat er blandt de mest populære af ale Colourpoints. Med en Himalayan får du en social og hengiven følgesvend, som gerne både snakker, leger og putter.

 

Colourpoint Shorthair – den ultimative Colourpoint

I mange kattekredse vil ordet ”Colourpoint” forbindes med Colourpoint Shorthair – endnu en Siameser krydsning. Som beskrevet indledningsvis er denne race fremkommet ved en krydsning mellem Siameser og American Shorthair, og kattens ydre karakteristik tager mestendels efter Siameseren. Udefra set ligner en Colourpoint Shorthair en moderne Siameser – se oven for. Katten er lang og slank, og udtrykker sig i meget tydelige vendinger – præcis som sin siamesiske stamfader.

 

Faktisk er det kun den imponerende farveskala af 16 ikke traditionelle Colourpoint farver, som afspejler kattens American Shorthair ophav. Således er det ikke alle katteregistre og organisationer, der anerkender Colourpoint Shorthair som selvstændig race. Flere klassificerer den som endnu en variation af Siameseren. Colourpoint Shorthair er, i lighed med såvel Siameser som American Shorthair, en venlig, social og legesyg kat, som i høj grad sætter pris på menneskeligt selskab. Vælger du at anskaffe en Colourpoint Shorthair får du en snakkesalig kat, som elsker at lege og udføre kunster.