FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: German Rex

Har du nogen sinde mødt en kat med en krøllet pels, og undret dig over hvad dette fænomen mon skyldes? Så er svaret den særlige gen mutation, som er kendt under betegnelsen Rex. Denne mutation findes i flere forskellige varianter, og står bag racer så som Devon Rex, Cornish Rex, Selkirk Rex, Ural Rex – og så den tyske version af krøllede katte, nemlig German Rex. I denne artikel kan du blive klogere på German Rex racen. Er du faldet for det ”fårede” look, er det nemlig rart at vide hvad man kan forvente, skulle man gå hen og anskaffe sig en kat af German Rex racen.

Læs mere
German Rex

Karaktertræk for en German Rex

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

German Rex – en introduktion

I lighed med de øvrige Rex varianter, præsenterer German Rex eksemplarer med en krøllet pels og et ditto temperament. Du er ikke i tvivl når du møder en Rex kat – foruden de charmerende krøller, vil du stifte bekendtskab med en mindst lige så charmerende og unik personlighed. Læs med i det følgende, og få svar på alle dine spørgsmål omkring German Rex.

 

German Rex – historie og ophav

Den tyske variant af den elskede krøltop har sin oprindelse i den tyske by Königsberg omkring år 1930. Katten Munk, som var resultatet af en heftig romance mellem en Angora kat og en Russian Blue, fremviste den karakteristiske krøllede pels, som indikerer Rex genmutationen. Munk var damernes mand, og nåede at blive far til en hel del små Krølle-Bøller i de efterfølgende år. Det egentlige opdræt af German Rex påbegyndtes dog først omtrent tyve år senere, hvor dr. Rose Scheuer-Karpin, opdagede en sort kat med krøllet pels i en hospitalshave i Berlin. Katten blev navngiver Lämmchen, hvilket betyder ’lille lam’ på tysk. Lämmchen blev til den første tyske Rex-kat, som indgik i et decideret avls program, og dermed stammoder til samtlige nuværende eksemplarer af German Rex racen.

 

I samme periode kom der opmærksomhed på krøllede katte i England, nemlig racerne Cornish og Devon Rex. Da man ikke dengang var opmærksom på, at der var tale om katte med forskellig genmutationer, avlede man på kryds og tværs, hvilket medførte, at der efter få år kun fandtes tre af de oprindelige German Rex katte. Der skulle en intensiv indsats fra de tilbageværende opdrætteres side til for at bevare racen, hvilket til alt held lykkedes. De tre dyr, som lagde arvemasse til denne indsats, er kendt under navnene Roland, Ferdi og Silke. Familien Barensfeld, som stod bag Vom Grund opdrættet, var heller ikke klar over at de nyere Rex mutationer i Storbritannien bar på en anderledes genmutation, og krydsede derfor Devon Rex ind i racen.

 

Det var først da der begyndte at optræde killinger med normal, glat pels, at det gik op for opdrætterne at der måtte være tale om forskellige gener for krøller. Familien opbyggede gennem årene et særskilt avlsprogram baseret på den tyske Rex mutation, og selv om de var nødt til at krydsavle med andre krøllede katte, lykkedes det at bevare det sjældne gen. I 1973 påbegyndtes endnu et German Rex opdræt, denne gang i det daværende Vesttyskland. Det traf sig så heldigt, at man i 1979 fandt endnu en krøllet hankat, som kunne berige avlen med sine gener. Der viste sig dog at være tale om et helt nyt og ukendt sæt krølle gener, hvorfor Kater Preu, som katten blev navngivet, måtte udgå af avlsprogrammet.

 

German Rex har endnu ikke vundet helt stor anerkendelse på den anden side af Atlanten. I Europa er racen anerkendt af Fédération Internationale Féline – FIFe – men altså endnu ikke af Cat Fanciers Association (CFA).

 

Ydre karakteristika og særlige kendetegn ved German Rex

German Rex er en velproportioneret kat af medium størrelse, med en kropsbygning som er kendetegnet ved en god muskel tonus uden dog at fremstå massiv. Benene er tilsvarende af medium længde, og poterne er smukt afrundede. Hovedet er rundt i formen, med god plads mellem ørerne. Næseryggen vil have en lille fordybning ved udspringet, men er ellers lige og med samme bredde fra ansats til spids.

 

Ørerne er af medium størrelse, bredde i basen, afrundede i toppen, og dækket med fin pels. Øjnene er ansat med god afstand til næsen, af medium størrelse, og med farver der modsvarer pelsens. Den fine, krøllede pels kommer i et væld af farver, fra sort over blå, violet, chokolade og rød til sølv, creme og kridhvid. Ligeledes er alle mønstre godkendt, fra ensfarvet og tabby til tortoise og calico.

 

Personlighed og sindelag

Generelt er katte af German Rex racen venlige og udadvendte – og så elsker de mennesker. Denne kat klarer sig fint i selskab med fremmede, og det er ikke unormalt, at German Rex katte elsker at lege med børn. German Rex katte er ofte lidt fjollet anlagt, og kan vise sig fra deres utroligt legesyge side når de ser en mulighed. Derfor er netop denne race vældig god til familier med børn.  Hvis du vælger at have katte i din familie, er det vigtigt at lære små børn at lege med dem på en tryg og sikker måde – og selvfølgelig på dyrets præmisser. Børn bør holdes under opsyn omkring katte, indtil de er gamle nok til at lege forsigtigt og hensynstagende med dyret. Dette gælder også for selv de mest tålmodige og vennesæle racer som for eksempel German Rex.

 

Da en German Rex er en forholdsvis aktiv race, bør du altid sørge for at katten har mulighed for at udleve sine instinkter når det handler om at klatre, kratte kløer, og gemme sig. Indret i videst muligt omfang din bolig med klatremiljøer og kradsebrætter, hvis du vil undgå at katten invaderer husstandens møbler.

 

Sundhed og helbred hos German Rex

Blandt de dårligdomme, som kan ramme German Rex – en generelt sund race uden kendte arvelige sygdomme af alvorlig karakter – hidrører de mest kendte fra den særegne pelspragt. Pelsen på en kat med det før omtalte Rex gen er tynd og fin, hvilket har indflydelse på kattens hud. En German Rex kan have tendens til følsom og kløende hud, som samtidig er særligt udsat for gærsvamp infektioner. Du bør tale med dyrlægen hvis problemet er af omfattende karakter, og giver katten en dårlig livskvalitet.

 

Kattens ører kan også være tilbøjelige til aflejringer af ørevoks, og kræver derfor regelmæssig rengøring. Katte med lysere pelsfarver kan kræve solcreme på ørerne i sommermånederne, da pelsen er for tynd til at yde tilstrækkelig beskyttelse mod solens skarpe UV lys. Det anbefales, at du holder din German Rex kat inden døre for at beskytte den mod alt for store udsving i temperatur og luft fugtighed samt før nævnte UV stråler. Lader du din German Rex gå ude, bør du sørge for at kattens løbegår eller voliere er tilstrækkeligt overdækket, og at det ligger i læ for vinden.

 

Pleje og fodring

Når det kommer til den fine, krøllede pels, bør du begrænse børstningen. Der er ikke megen vedligeholdelse i denne pels, og katten kan sagtens klare det selv. Brug en meget blød børste eller en ditto handske til at fjerne overskydende hår i fældeperioderne. Som nævnt i afsnittet oven for kan German Rex katte have problemer med huden. Du bør dog være opmærksom på om kattens pels er fedtet. I så tilfælde kan du afhjælpe problemet ved at give katten et bad i lunkent vand. Husk at bruge en mild, neutral sæbe, så kattens hud ikke udtørres.

 

Lige som det er tilfældet med andre katteracer, kræver en German Rex en grundig tandbørstning mindst én gang om ugen. Derved kan du holde tandsten og plak på afstand, og således forebygge karies og paradentose. Kattens negle bør holdes i en længde så de ikke er generende for dyret. Dette kan du gøre ved at lade katten kradse i dertil indrettede kradsetræer, samt klippe negle på katten cirka hver sjette uge. Selv om German Rex ikke har høje krav til særlig affodring, bør du i videst muligt omfang vælge frisk foder indeholdende essentielle fedtsyrer og med et højt indhold af protein. På den måde kan du understøtte kattens system bedst muligt, og give den de stærkeste forudsætninger for at udvikle en modstandsdygtig hud.

 

Er German Rex en kat for mig?

Hvis du ønsker dig en venlig, social og nysgerrig kat, er der intet i vejen for at vælge en German Rex. Den største hurdle i denne sammenhæng er dog at finde et opdræt, idet der stadig er tale om en forholdsvis sjælden race. Du kan altid vælge en af de mere udbredte Rex typer Cornish Rex eller Selkirk Rex. Inden for disse racer finder du op til flere danske opdrættere og katterier. Der er altså rig mulighed for at skaffe sig en lille, væver krøltop, selv om den ikke hører til German Rex racen.