FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Kurilean Bobtail

Måske er du stødt på navnet Bobtail – for eksempel Amerikansk Bobtail, Japanese Bobtail eller Mekong Bobtail – og undret dig over hvad dette mon betyder. Katteracer, som benævnes Bobtail, skiller sig ud fra de øvrige racer i kraft af deres unikke hale – eller mangel på samme. Som følge af en naturligt forekommende genetisk mutation har disse katteracer ikke den lange, udtryksfulde hale som de fleste tamme katte er udrustet med. I stedet har de enten noget eller ingen af den fulde halelængde. En Bobtail kat med en hale vil typisk blot have en meget kort en af slagsen, eller lille stump. For nogle Bobtail typer kan denne stumphale være lige, bøjet eller krøllet, med ekstra luftighed i pelsen eller som en kaninhale. Bobtails varierer i såvel kropsbygning som størrelse, farve, aftegninger og personlighed. Der er med andre ord ikke tale om én fælles race – den manglende eller meget korte hale er blot et fællestræk på tværs af de forskellige Bobtail racer.

Læs mere
Kurilean Bobtail

Karaktertræk for en Kurilean Bobtail

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Kurilean Bobtail – den stumphalede russer

Denne artikel har fokus på Kurilean Bobtail, som er den russiske variant af Bobtail typen. Kurilean Bobtail er en naturligt forekommende race, som har sit ophav på Kuril øerne mellem Sibirien og Japan, hvor racen har trives i hundredevis af år.

 

Du kan læse om kattens ydre karakteristika samt dens temperament og personlighed. Og når du har læst artiklen til ende, er du forhåbentlig meget klogere når det handler om valg af denne katterace.

 

Historie og oprindelse

De smukke og interessante katte med det vilde udseende har været kendt på den russiske ø Sakhalin og Kuril øgruppen i mindst 200 år. Kuril øgruppen strækker sig helt til den japanske ø Hokkaido, så kattene har sandsynligvis en relation til Japanese Bobtail, som fortaber sig i tidens tåger. Der er dog tale om to meget forskelligt udseende katteracer, hvilket vi vil komme nærmere ind på i et senere afsnit.

 

Kattene blev kendt uden for disse øer, da russisk militærpersonel og videnskabsmænd bragte dem hjem til fastlandet. Russiske katteelskere blev interesserede i de spændende nye katte, og begyndte at avle målrettet på racen. Katten er i øjeblikket bedre kendt i Europa end i USA, hvor antallet af eksemplarer kun tæller omkring de 100. Katte af racen Kurilean Bobtail har konkurreret på internationale udstillinger siden 2002. I Nordamerika er Kurilean Bobtail anerkendt af American Cat Fanciers Association, Canadian Cat Association, Cat Fanciers Federation og The International Cat Association, men endnu ikke CFA.

 

Udseende og racestandard

Racestandarden for Kurilean Bobtail er udstukket af FIFe – Fédération Internationale Féline – og beskriver en kat som er medium til stor i størrelse, med robust knoglestruktur og solid muskeltegning og en vild, utæmmet fremtoning. Kattens stumpede hale er en naturligt forekommende egenskab og kan variere i længden. Faktisk har ingen Kurilean Bobtail katte haler, der ligner nøjagtigt hinanden. Fælles for samtlige eksemplarer er dog et fluffy og pom-pom-agtigt udseende, lidt lige som kaninens hale.

 

Hovedet er stort, kraftigt markeret og trapez-formet, med god bredde over kindbenet og en let afrundet profil. Næsen er bred og medium lang, med antydning af et dyk fra panden og ned mod begyndelsen af næseryggen men uden et brat stop.

 

Ørerne er af medium størrelse, brede ved basen, og afrundede i spidsen, med et let fremaddrejet vip. De er højt og bred ansat – afstanden mellem ørerne svarer til bredden på et øre.

 

Øjnene er runde, med god afstand imellem sig, og let skråtstillede. Farven findes i alle nuancer fra gul og rav til lysende grøn, med forekomst af heterokromi (forskelligt farvede øjne).

 

Kroppen er kompakt og muskuløs, med proportionalt lange ben og en smuk kurve i ryggen. Alt i alt er Kurilean Bobtail en harmonisk og vel afbalanceret kat.

 

Pelsen er særdeles tæt, dog meget fin i teksturen. Kurilean Bobtail findes i to varianter – den langhårede og den korthårede. For den langhårede type gælder, at pelsen er medium lang, med antydning af beskyttende dækhår og en ikke så kraftig underuld. Den korthårede Kurilean Bobtail har en tilliggende dækpels med en veludviklet underuld.

 

Kurilean Bobtail – sindelag og personlighed

Med en Kurilean Bobtail får du en kat, som ikke har glemt sine vilde rødder. Selv om disse katte ynder at slænge sig, slappe af og putte med deres mennesker, er Kurilean Bobtails altid på udkig efter eventyr. Vi har her at gøre med en nysgerrig og udadvendt kat, som nyder at udforske sin omverden og tage del i næsten alt, hvad du laver. Selv om Kurilean Bobtails er jægere af natur, er deres adfærd aldrig aggressiv.

 

Kurilean Bobtails er ekstremt intelligente katte. Du bør sørge for at katten er udfordret med spil og legetøj på daglig basis – og du kan med stor fordel træne din Kurilean Bobtail til nye tricks og kunster.  Du kan også sagtens lære din Kurilean Bobtail at den ikke må hoppe op på bordet – det kan den sagtens forstå. Om den vælger at følge ordren, er en anden sag – Katteracen er utroligt selvstændige og egenrådige katte.

 

Katten er gode springere, hvilket skyldes den seje muskulatur, især i kattens bagpart. Denne oprindeligt skovboende kat ynder at komme højt til vejrs, hvor den er i sikkerhed for rovdyr og samtidig kan observere hele sit territorium. Derfor bør du sørge for, at boligen er indrettet med klatretræer og huler, så din Kurilean Bobtail rigtig kan føle sig hjemme. Denne race er også berømt for sin manglende frygt for vand. Den tidligere øbo er kendt for at kunne tilbagelægge mange afstande til vands, og er samtidig forsynet med en vandafvisende pelse. Så bliv ikke overrasket hvis din Kurilean Bobtail hopper op i badekarret til dig, eller går på jagt i din eller naboens guldfiskedam!

 

Helbred og sundhed hos Kurilean Bobtail

Som sådan er der ingen rapporteringer om helbredsmæssige problematikker udelukkende forbeholdt Kurilean Bobtails. Men den generelle bekymring omkring årsagen til den manglende eller stumpede hale er generel for samtlige Bobtail og Manx racer, vil denne også gælde Kurilean Bobtail. Mangel på hale kan skyldes en genetisk defekt, som samtidig forårsager deformitet af rygraden. Det defekte gen, der er ansvarlig for tabet af halen, påvirker også andre dele af rygsøjlen og kan forårsage alvorlige spinale og/eller neurologiske problemer. 

 

Tilstanden kaldes ”Manx syndrom” og kan omfatte flere symptomer, blandt andre en forkortet rygsøjle, tarmproblemer eller begrænset mobilitet i bagbenene. Dette kan føre til flere alvorlige problemer med kattens sundhed. Eksempelvis kan katte med stumpe eller manglende haler komme til at opleve problemer med vandladning eller afføring, og tilstanden kan sagtens gå hen og udvikle sig i en invaliderende retning.

 

Pasning, pleje og fodring af Kurilian Bobtail

En Kurilian Bobtail kat er udrustet med en fin og silkeagtige pels, som selv om den er tæt ikke har tendens til at danne filtplader eller knotter. Derfor er den helt store forkromede pelspleje ikke en nødvendighed med denne race. Din Kurilian Bobtail vil sandsynligvis fint selv kunne klare den daglige pleje af pelsen. Du kan dog med fordel hjælpe den lidt på vej med en blød børste, som fjerner løse hår. Børst katten en gang om ugen, gerne flere i løbet af de to årlige fælde perioder. Så slipper du også for hår i møblerne. Du kan også sagtens bade din Kurilian Bobtail – det vil den vandglade kat ikke modsætte sig.

 

Cirka en gang om måneden bør du klippe negle på din Kurilian Bobtail, og rense dens ører med en opvredet klud. Tænderne kan børstes med en blød tandbørste én gang om ugen – på den måde forebygger du ophobning af tandsten, som kan give anledning til lidelser i tænder og tandkød. En Kurilian Bobtail er en kat med et medium aktivitets niveau, og det bør afspejles i kostplanen. Hold godt øje med kattens foderstand, og lad dyrlægen rådgive dig omkring en diæt som matcher kattens størrelse, alder og køn. Så sikrer du, at katten får et langt og sundt liv uden alle de kvaler, der følger med fejlernæring og overvægt.

 

Er en Kurilian Bobtail den rette kat for mig?

Nu ved du forhåbentlig en del mere om Kurilian Bobtail end du gjorde før du læste artiklen. Har du stadig mod på at berige din – og din eventuelle families – liv med en stumphalet følgesvend, er det bare om at finde et opdræt. Til alt held findes der faktisk op til flere Kurilian Bobtail opdræt på dansk jord. Husk at forespørge om en helbreds attest på din killing. Og køb gerne to af slagsen – en Kurilian Bobtail trives nemlig ikke uden selskab!