FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Langhåret kat

De fleste af os har mødt en eller flere katte af de langhårde racer i løbet af vores liv. Samtidig er det de færreste, som ikke kan genkende den fladsnudede Perser, den imponerende store Maine Coon eller den elegante tyrkiske Angora kat. Men disse er så langt fra de eneste langhårs racer der findes inden for kattenes verden. I denne artikel vil vi gennemgå et udvalg af langhårede katteracer, og se på deres individuelle karakteristika.

Læs mere
Langhåret kat

Karaktertræk for en Langhåret kat

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Langhårede katteracers – historik og oprindelse

Den langhårede kat menes at være opstået i den vestlige del af Asien, og har igennem mange århundreder været holdt som husdyr og kæledyr verden over. De første langhårede huskatte blev i løbet af 1500-tallet importeret til Europa – og efter pestens hærgen i midten af det 17. århundrede skete der en opblomstring af kattepopulationen, da det blev opdaget, at de smarte jægere kunne bruges i forbindelse med at holde rottebestanden nede. Den langhårede kattetype blev allerede i det tidlige 1500-tal etableret i Italien – meget kort tid, og få generationer, efter at de første eksemplarer blev indført i Europa. Den lange pelse gjorde det muligt for kattene at overleve i det kølige nordeuropæiske klima.

 

De første moderne, formelle racer af langhårede katte var Perseren og Angoraen (opkaldt efter Ankara, Tyrkiet) og siges at være kommet fra disse to områder. Den norske skovkat er en anden langhåret katterace, som kan have udviklet sig uafhængigt af disse to racer. Katten menes at stamme fra Tyrkisk Angora og Sibirisk Kat, som vikingerne bragte hjem til Norge fra deres togter, og fra almindelige huskatte som med tiden har tilpasset sig de koldere egne ved at udvikle lang, beskyttende pels med isolerende underuld.

 

Skovkatten og den Sibiriske kat menes at være stamfædre til den nordamerikanske Maine Coon – en af de mere imposante langhårede katte. En anden historie lyder, at den franske dronning Marie Antoinette i forbindelse med et flugtforsøg fra Frankrig lod seks af sine yndlingskatte – alle langhårede, af racerne Tyrkisk Angora og Sibirisk Kat – skibe til Amerika, hvor de gennem parring med andre katte lagde grunden til Maine Coon racen.

 

Hvorfor er nogle katte langhårede?

Årsagen til den lange pels er endnu ukendt, og til stadighed genstand for mange spekulationer. Pelsen kan være et resultat af et muteret recessivt gen. Parres en langhåret kat med en korthåret, vil afkommet udelukkende være forsynet med kort pels. Men disse killingers afkom kan være langpelset. I slutningen af det 18. århundrede fremsatte Peter Simon Pallas hypotesen om, at manulen (også kendt som Pallas’ kat, en vild asiatisk kat) kunne være forfaderen til den langhårede huskat. Denne hypotese blev begrundet i anekdotiske beviser som indikerede at selvom hankillinger, der fremkom som resultat af en parring mellem Pallas kat og en almindelig kat, ville være sterile hybrider, kunne hun-afkommet igen formere sig med huskatte og videregive en lille del af manulens gener.

 

I 1907 afviste zoologen Reginald Innes Pocock denne påstand, idet han påpegede kranielle forskelle mellem manul og tidens angoraer og persere. Denne tidlige hypotese overså potentialet for krydsning inden for kattedyrsfamilien. For eksempel er Savannah-katten en krydsning mellem en korthåret huskat og en vild serval, som begge har forskellige kranier og evolutionær afstamning. Ydermere har hybridhunner i den beslægtede slægt Panthera, såsom ligere og tigoner (løve- og tigerhybrider), parret sig med succes og produceret tiligers og litigoner.

 

De mest kendte langhårede katteracer

Nu kender du lidt til historien om de langhårede racer. Men hvilke katte karakteriseres egentlig som langhårede – og hvad er deres særlige kendetegn?

 

I det følgende kan du blive klogere på racer så som Norsk Skovkat, Maine Coon og Tyrkisk Angora samt mange andre variationer over temaet langhåret kat.

 

Perser

Vi lægger ud med Perser katten – måske den mest kendte af de langhårede katte racer. Perseren er særligt kendt for sin lange, smukke pels og det karakteristiske fladsnudede <em>look</em>, har eksisteret i meget lang tid. Racen opstod i Mesopotamien, altså det område som den dag i dag kaldes Iran. I 1626 blev de første perserkatte importeret til Europa af en rejsende adelsmand ved navn Pietro Della Valle. I dag som dengang er Perser katten elsket for såvel sit smukke udseende som for sit rolige, behagelige temperament, og er meget populær som kæledyr.

 

Hellig Birma

Hellig Birma er ligeledes af østerlandsk afstamning, som navnet måske nok kan antyde. Hellig Birma menes at have sin oprindelse i Burma, et land, der i dag er kendt som Myanmar. I følge legenden var racens utrolige og iøjnefaldende udseende, strålende hvid pels med farvede spidser og blå øjne, resultatet af en velsignelse fra en smuk gudinde, der belønnede en tempelkat for dens kærlighed og hengivenhed til en bestemt præst. Hellig Birma katte er kendt for at have personligheder der ligner den korthårede Siameser, dog uden al det hylen, vrælen og brægen, der følger med katte af denne race. Racen er karakteriseret ved en smuk, langhåret pels, som er hvid med colorpoint markeringer på ben, hale, øre og ansigt.

 

Sibirisk Kat

Sibirien er et barskt, subarktisk miljø, som kan vanskeliggøre overlevelse for arter, der ikke formår at tilpasse sig. Som modsvar har den sibiriske katterace udviklet en lang, tyk pels. Denne har igennem årtusinder beskyttet katten mod lave temperaturer igennem de lange, kolde og hårde vintre. Den sibiriske race er gammel, men blev ikke førend for ganske nylig importeret til USA. De sibiriske katte satte ikke pote på amerikansk jord før 1990. Kort tid efter, i 1996, blev racen anerkendt af International Cat Association, men modtog først officiel anerkendelse som selvstændig race fra CFA, Cat Fanciers Association.

 

Tyrkisk Van

Mens de fleste katte er kendt for at være ret vandsky, er Tyrkisk Van katte blandt de få undtagelser der bekræfter reglen. Katte af netop denne race er faktisk kendt som svømmekattene, da de elsker at lege i vand. Tyrkisk Van racen opstod i Tyrkiet for århundreder siden. Det er en naturligt opstået race, hvilket betyder at ingen mennesker har haft en finger med i spillet når det gælder racens udvikling. Legenden fortæller, at to eksemplarer af denne race var ombord på Noahs Ark. De svømmede i land og landede på Mount Ararat, som ligger ikke langt fra Van-søen, fra hvilken racen har fået sit navn.

 

Tyrkisk Angora

Som du måske kan gætte ud fra navnet, er Tyrkisk Angora en anden race, der stammer fra Tyrkiet. Mange af disse katte er gennem katten blevet fragtet ud af Tyrkiet gennem århundreder som souvenirs af enten turister eller erobrere. For ikke særligt mange år tilbage var denne race tæt på at uddø. Et intensivt og særdeles effektivt avlsprogram, foranstaltet af Ankaras zoologiske have fik succes med at bringe dem tilbage fra randen af udryddelse, og de første eksemplarer af Tyrkisk Angora kom til USA i 1954. Selv om racen er anerkendt af de fleste nordamerikanske katteregistre i dag, var racen ikke først anerkendt af Cat Fanciers Association (CFA) før 1972 – og her var det kun den hvide variant, som blev accepteret. Farvede angoraer blev ikke accepteret før 1978.

 

Maine Coon

Maine Coon er den største race af huskatte. De kan veje op mod 12 kilo, og racen har endda på grund af sin lange hale og krop rekorden for den længste kat i verden. Racen Maine Coon er, som navnet antyder, fremavlet i Maine i den nordlige del af USA. Katten er som skabt til at jage mus og rotter på gårde, og kan på grund af sin lange, tykke pelse med de beskyttende yderhår og den kraftige underuld klare både vind og vejr samt lave temperaturer. Den mest kendte legende siger, at kattene enten kom til Amerika sammen med vikingerne. Andre mener at disse katte nedstammer fra krydsninger mellem Tyrkisk Angora, som Marie Antoinette sendte over Atlanten, og så korthårede amerikanske racer.

 

Norsk Skovkat

Katte af racen Norsk Skovkat har levet i deres hjemland Norge i mange århundreder, muligvis mere end et årtusinde. Ifølge myten stammer racen fra de seks gigantiske katte, der trak Freja, den nordiske gudindes, vogn. Sandsynligvis er disse katte dog fremkommet som et resultat af blandinger mellem katte, vikingerne bragte med hjem fra togter som skibskatte til at holde mus og rotter væk fra provianten, og så sibiriske katte. Norsk Skovkat er, sammen med Maine Coon og Perser, blandt de mest populære langhårsracer herhjemme. Der findes mange opdrættere af såvel Norsk Skovkat som Perser og Maine Coon i Danmark – så er du forelsket i det langhårede look, er det bare at vælge og vrage!

Langhåret kat til salg

4000 Roskilde
Smuk langhåret hankat med den lækreste bløde pels
Køn
Race
Langhåret kat
Alder
Alder
11 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
17.08.2023
Pris: 1.000 kr.
7100 Vejle
Kat
Køn
Race
Langhåret kat
Alder
Alder
2 år
Salgsklar
Salgsklar d.
24.05.2024
Pris: 2.500 kr.
4100 Ringsted
Teemo
Køn
Race
Langhåret kat
Alder
Alder
11 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
17.06.2024
Pris: 1.950 kr.
4300 Holbæk
Flora
Køn
Race
Langhåret kat
Alder
Alder
7 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
17.06.2024
Pris: 1.950 kr.