Norsk skovkat er en venlig, social, men samtidigt ret selvstændig race, der elsker sin familie, og meget gerne vil holde øje med sine mennesker. Den har ikke nødvendigvis brug for store mængder nus og kælen, men den vil meget gerne være i rum med sin familie, og den følger dem gerne fra rum til rum for at være lidt med i hverdagen, dog helst lidt på afstand. Dens ophav som skovkat gør, at den elsker at klatre, den befinder sig godt i højden og man finder den ofte liggende på det højeste punkt den kan finde, hvorfra den holder øje med sit lille kongerige. Der er ret stor forskel på hvor store hannerne og hunner bliver, så det er svært, sådan kategorisk at beskrive det som en stor kat, selvom det nok ofte er sådan de fleste tænker om den. Den har lang, tæt, smuk pels, der er tykkere og vinteren og tyndere om sommeren og kan være et utal af farver og mønstre. Norsk skovkat kan blive mellem 12 og 16 år.
Læs mereDen norske skovkat er en intelligent, social og venlig race der fungerer rigtig godt i familier. Dens sociale gen betyder, at den gerne vil holde øje med hvad dens familie laver og hvor de er, og den vil nok følge dig rundt i huset. Dog har den det fint med at betragte dig på afstand og dens opmærksomhed på sin ejer betyder ikke nødvendigvis at den vil klappes, holdes eller kæles med hele tiden. Den kan godt være en smule skeptisk overfor fremmede, og vil typisk gerne lige have et øjeblik for sig selv til at bedømme den nye person i huset. Den kommer meget fint ud af det med børn, og er derfor et godt valg som familiekat. Den kan godt være ret talende, men dog uden at være larmende som sådan. Du skal være forberedt på, at skovkatten er den fødte klatrer, der meget gerne vil op på det højeste punkt den kan komme til, og hvis du en dag ikke kan finde skovkatten så husk at kigge op. Den sidder nok oven på borgreolen
Der er stor forskel på hvor store hunkattene og hankattene indenfor denne race bliver. Hunkatten er med sine 3 til 5 kg ofte markant mindre end hannens 5 til 8 kg. De er først helt udvoksede i en alder af 3-4 år. Den norske skovkat har tyk, halvlang pels, der udmærker sig ved at have to lag: Et lag tæt underuld inderst, der er dækket af en lang vandskyende pels yderst. Den skifter pels efter årstiden, og om vinteren får den en tykkere og mere fyldig pels. Den har en ”krave” af pels der giver den et smukt og ret majestætisk udtryk. Den har en lang og busket hale, der forbliver den samme hele året og trekantede ører, somme tider også med hårtotter i. Den norske skovkat kan godt have en lidt tung og næsten tilsyneladende ”olieret” pels, hvilket kommer af den vandskyende funktion.
Den norske skovkats oprindelse er ukendt, men man mener, at den har en historie der går meget, meget langt tilbage. Den kommer måske fra tyrkiske eller russiske katte, som vikingerne kan tænkes at have haft med hjem fra deres rejser. Katte blev ofte brugt på skibe til at fange mus og rotter. Måske kommer den rent faktisk oprindeligt fra Norge, og har bare udviklet sig over mange år i naturen indtil menneskene valgte dem som hjælpere og senere kæledyr. Man begyndte målrettet opdræt af de langhårede naturkatte i 1930’erne og i 1938 kom den første norske skovkat på udstilling. Den norske skovkat kom faretruende tæt på udryddelse under anden verdenskrig, men blev genoprettet igen i 1960’erne og ’70’erne af en lille flok af ildsjæle. Racen blev anderkendt det norske racekatterigsforbund i 1972 og fik i denne sammenhæng en beskrevet racestandard.
Killingerne bør håndteres dagligt, så du fra en tidlig alder træner dem til at blive plejet og håndteret. På den måde kan man få lov til at kæmme den og tage den til dyrlægen uden at katten bliver utryg eller ukomfortabel. Den har det ikke godt med at være for meget alene, da det er et socialt dyr, og en legekammerat til når du ikke er hjemme er klart en anbefaling. Den kommer godt ud af det mad andre dyr, men vil nok have det allersjovest med at lege med en anden kat. De er også meget aktive, og vil gerne have adgang til en have eller lignende, og deres trang til at være i højden gør, at det er en god idé at anskaffe et ret højt kradse/klatretræ.
Den norske skovkat kan være genetisk disponeret for at udvikle nogle sygdomme, som er værd at holde et vågent øje med. Hofteledsdysplasi ses desværre en gang i mellem i de store katte, og kan hvis det går galt være en meget smertefuld oplevelse for katten. En desværre almindelig hjertesygdom hos katte er Hypertrofisk Kardiomyopati og udvider hjertemusklen og kan give blodpropper eller forringet ilttransport. Flere sygdomme hos katte kan opdages tidligt ved scanninger, og det er altid en meget god idé at se stamtavle og sygdomshistorik for kattens forældre inden du køber.
· Den norske skovkat måske er kærlighedsgudinden Frejas katte? Hun havde en vogn der blev trukket af store, pelsede katte, der næsten kun kan være den norske skovkat.
· Kong Olaf den 5. Udnævnte den norske skovkat til Norges nationalkat?
· Genetiske test indikerer at skovkatten nok er i familie med maine coon katten? Måske har vikingerne haft skovkatten med til Amerika på deres togter, og disse vikingekatte har måske dannet grundlaget for udviklingen af maine coon katten.