FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Ocicat

Er det en leopard? En gepard ? Eller en jaguar? Nej, der er såmænd blot tale om en af de mere populære katteracer i nyere tid, nemlig den plettede Ocicat. Hvis du er fan af de store, smukke kattedyr, som befolker de mere eksotiske egne af vor klode, vil du helt sikker synes om den lækre Ocicat. En Ocicat er nemlig med sine flotte markeringer og aftegninger noget af det tætteste du kommer på at kunne holde disse dyr som kæledyr. Du kan med fordel læse denne artikel, hvis du ønsker yderligere information omkring Ocicat, og gerne vil finde ud af om dette er den rette katterace for dig.

Læs mere
Ocicat

Karaktertræk for en Ocicat

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Ocicat – hvad er nu det for en størrelse?

I modsætning til hvad mange tror, er der ingen spor af vildkat i en Ocicat. En Ocicat er 100% tamkat – ikke en hybrid som eksempelvis Savannah katten, der er et resultat af en krydsning mellem en tamkat og en Serval. Derfor er der ingen af de relaterede risici ved at holde Ocicat, som – navnet til trods – ikke har så meget som en dråbe Ocelot blod i årerne. Navnet er udelukkende tilfaldet den fine kat på grund af dens flotte ydre. I det følgende kan du læse mere om den gældende racestandard samt om Ocicat racens historie, sindelag, og krav til sin ejer.

 

Ocicat – historie og ophav

Den smukke Ocicat er et resultat af en tilfældig parring mellem en Abyssinier hankat og en Siameser hunkat, som blev krydsavlet i 1964 med det formål at frembringe killinger med Abyssinier aftegninger. Et par generationer inde i dette program fremkom til opdrætter Virginia Dalys store overraskelse en elfenbensfarvet killing med gyldne pletter. Dalys datter bemærkede killingens lighed med en Ocelot og sagde, at han skulle kaldes en Ocicat. Killingen, der hed Tonga, var smuk – men da han ikke var den type kat, Daly søgte at fremavle,  men han var ikke det, Daly ledte efter, blev han kastreret og solgt som kæledyr.

 

Dette er dog ikke ikke slutningen på historien. I et brev til genetiker Clyde Keeler beskrev Daly den smukke Tonga. Keeler, som var interesseret i at reproducere den nu uddøde egyptiske plettede fiskekat, foreslog Daly at genoptage avlen og forsøge at frembringe et lignende resultat. Dette skete med succes, og i forbindelse med den fremtidige avl blev American Shorthair føjet til opskriften med det formål at videreføre mere substans i kropsbygningen samt en sølvfarvet pels. Andre opdrættere fattede hurtigt interesse for de plettede katte, og flere avlsprogrammer blev startet op. CFA – Cat Fanciers Association – begyndte at registrere kattene i 1966, men gav dem først fuld anerkendelse i 1987. The International Cat Association anerkendte Ocicat i 1986.

 

Ydre kendetegn og racestandard for Ocicat

Katte af Ocicat racen er mellemstore til store og atletisk byggede. Med en muskuløs krop, som kan præstere en god fylde omkring bryst og flanker, samt kraftige og middellange ben, udstråler denne kat på én og samme tid styrke, ynde og vitalitet. Særligt betegnene for en kat af denne race er det ”vilde” udseende, som kommer til udtryk i pelsens mønster og kattens generelle karakteristika. Hovedet beskriver en modificeret kile, med en let kurve fra næsepartiet ned mod kinden og en blid stigning op imod brynet. I profil synes næsepartiet en anelse firkantet og med en god længde. Hage og kæber er stærke og markerede.

 

Ørerne er store og relativt bredt ansat, gerne med los-agtige ørespidser. Øjnene er store og mandelformede, med en let vinkling opadtil mod ørerne, med tydelig sort ”eyeliner”. Alle øjenfarver undtagen blå er tilladt, og der er ingen nødvendig sammenhæng mellem øjenfarve og pelsfarve. Pelsen er kort, glat og satin-agtig i sin tekstur, tætliggende og med en smuk og skinnende glans. Der er ikke antydning af uld.

 

Der er tolv accepterede Ocicat-farver opdelt i otte farveklasser, hvor alle eksemplarer har mørkere pletter, som fremstår i dyb kontrast til en lysere baggrund. Hvert hår (undtagen på halespidsen) har flere farvebånd. Det er der, hvor disse bånd falder sammen, at der dannes en plet med en facon nærmest som aftrykket af en tommelfinger.

 

Den lyseste farve findes normalt i ansigtet omkring øjnene og på hagen og underkæben. Den mørkeste farve findes på halespidsen. I panden ses et karakteristisk tabby-M, som fortsætter i tilsvarende markeringer over hovedet og mellem ørerne, hvorpå de omkring nakke og skuldre brydes op i et plettet mønster. Rækker af runde pletter løber langs rygsøjlen fra skulderbladene til halen, som har vandrette penselstrøg vekslende med pletter fra haleroden og ned til den mørke spids. Pletterne er spredt ud over skuldrene og bagparten, der strækker sig langt ned ad benene.

 

Temperament og personlighed

Ocicat er en selvsikker, udadvendt kat, der elsker sin familie og samtidig godt kan lide at møde andre mennesker. Denne kat går målrettet efter et godt skød at sidde i eller en ny legekammerat, selv hos ukendte gæster. En Ocicat trives fint i en aktiv familie, hvor den kan få masser af opmærksomhed i form af leg, kæl og udfordringer. Katten følger interesseret med i alt hvad du laver, uanset om du kokkererer, gør rent eller læser avis. Denne race er ikke egnet til at være alene hjemme i mange timer ad gangen, hvorfor du altid bør anskaffe endnu et kæledyr – gerne en anden Ocicat, eller måske en kattevenlig hund.

 

Vi har her at gøre med en endog særdeles intelligent og lærenem kat. Du kan med fordel udfordre din Ocicat fysisk og kognitivt ved at gemme dens mad i dertil indrettede madautomater, som kræver en indsats førend foderpillerne frigives. En Ocicat holder af at komme op i højden, hvorfra den kan holde et vågent øje med sit habitat. Du bør indrette stuer og værelser med klatretræer eller hylder, som giver din Ocicat mulighed for at udleve denne del af sit instinkt.

 

Helbred, sygdom og sundhed hos Ocicat

Ocicat er overordnet set en rask og sund race, som dog er i farezonen for at udvikle nogle af de arvelige sygdomme og lidelser, der hidrører fra hans stamfædre. Blandt disse finder vi Renal amyloidosis, en nyresygdom som er forårsaget af en unormal sammenklumpning af proteiner. Klumperne samler sig i organer og væv og kan føre til organskader og helbredsproblemer, herunder nyresygdom.

 

En anden frygtet nyresygdom, som kan risikere at ramme Ocicat er

Pyruvatkinase (PK) mangel, som er en arvelig enzymsygdom, der forårsager kronisk hæmolyse. Det er den næstmest almindelige RBC-enzymdefekt, men er den hyppigste årsag til kronisk hæmolytisk anæmi, altså blodmangel, fra en RBC-enzymmangel. Endelig er Ocicat katte i risikozonen for at udvikle Hypertrofisk kardiomyopati, som er en sygdom, hvor hjertemusklen bliver fortykket (hypertrofieret). Den fortykkede hjertemuskel kan gøre det sværere for hjertet at pumpe blod. Og så er Ocicat i lighed med mange andre racekatte særligt disponeret over for tandkødsbetændelse, også kaldet gingivitis.

 

Pleje og fodring af Ocicat

Ocicat kattens korte pels er nem at pleje. En tur med en plejehandske eller en blød gummibørste én gang om ugen kan fjerne døde hår og trække fedtstof fra huden ud i pelsen, hvilket er med til at give den glans. Brug eventuelt et rent vaskeskind, som kan glatte pelsen ekstra. Hvis du ønsker at bade din Ocicat, bør du bruge en katteshampoo som er designet til at understøtte pelsens smukke farver. Du kan kigge efter bronze-tone til brune, chokolade og kanel plettede tabbies, perlemor tone til blå og lilla katte, eller en sølvtonet shampoo til sølverne nuancer.

 

Der ud over skal neglene klippes efter behov for at forhindre at de gror ned i trædepuden. Du kan rense ørerne med en blød klud opvredet i lunkent vand. Og endelig bør du, da katten som nævnt nemt får tandkødsbetændelse, børste tænder på den mindst én gang om ugen. En Ocicat kræver ikke noget særligt foder. Den aktive kat bør fodres med kattemad, som i videst muligt omfang er baseret på friske, naturlige ingredienser, og som ikke indeholder så meget stivelse. Husk at kattens behov for næring ændrer sig hele livet igennem – og tag en snak med dyrlægen om en særligt tilrettelagt diæt, skulle din kat begynde at svinge i vægt.

 

Er en Ocicat noget for mig?

Som beskrevet oven for er en Ocicat en meget social kat, som sagtens kan passe ind i en aktiv familie med større børn eller ander kæledyr. Er du indstillet på at sikre kattens trivsel ved at indrette hjemmet derefter, og i øvrigt ikke lade den være alene alt for længe ad gangen, er der ikke noget i vejen for at du anskaffer dig en Ocicat. I Danmark kan du sagtens finde en Ocicat opdrætter, som kan hjælpe dig med netop den killing du ønsker dig. Du skal være forberedt på at en Ocicat killing fra et anerkendt opdræt koster i omegnen af fem tusind kroner – men så er den også både neutraliseret og vaccineret, og har fået sit første sundhedstjek hos en dyrlæge.