FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Orientaler

Når man ser en Oriental Shorthair, kan man hurtigt komme i tvivl om hvad man mon har at gøre med her. En slank og elegant kat med store, flotte ører og en umiskendelig elegance – er det måske en Siameser. Denne spøjst udseende kat har mange ydre træk til fælles med andre katteracer, her under især den moderne version af Siameser katten. Men tag endelig ikke fejl – Oriental Shorthair er en race i sin helt egen liga. I denne artikel kan du læse om Oriental Shorthair, og lære mere om hvad der gør denne race til noget helt særligt. God fornøjelse med læsningen!

Læs mere
Orientaler

Karaktertræk for en Orientaler

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Oriental Shorthair – hvad er nu det for en størrelse?

Den lange, slanke kat med de usædvanlige ansigtstræk og de karakteristiske ører vil med sikkerhed få mange hoveder til at dreje sig på gaden. Der der ikke meget af British Shorthairs eller Perser kattens rundhed over denne race, som er karakteriseret ved et slankt, glat og særdeles yndefuldt udtryk. Oriental Shorthair er – ikke overraskende – i tæt familie med Siameser katten. Med sit karakteristiske hoved facon, de store og udtryksfulde øjne og ører samt den slanke og langlemmede krop er der ikke megen tvivl om kattens ophav – og det samme kan siges om dens personlighed.

 

Det eneste, der adskiller de to racer, er de mange forskellige farver og mønstre, som er tilladt hos Oriental Shorthair. Og så vil en Oriental Shorthair normalt have grønne øjne, mens Siameseren som regel er blåøjet. Hvis du sætter pris på dette <em>look</em, har du sikker mere end én gang overvejet at anskaffe en kat af Siameser typen. I det følgende kan du læse mere om Oriental Shorthairs særlige kendetegn, og formodentlig blive meget klogere på om det er en race for dig.

 

Oriental Shorthair – historie og ophav

Selv om denne race genetisk har rødder i Thailand, blev den formelt udviklet i USA af en række opdrættere i området omkring New York. Under ledelse af Vicky og Peter Markstein – indehavere af PetMark Cattery – som i 1971-72 var fascineret af losmønstrede og solidt farvede katte af en siamesisk kropstype hos Angela Sayers’ Solitaire Cattery og hos Patricia White, indledtes et avlsprogram med formålet at frembringe en katterace baseret på Siameserens kropsbygning men med mange flere farver og mønstre.

 

Avlsprogrammet baserede sig på ensfarvede katte med Siameser kroppe, opdrættet af baronesse von Ullmann i løbet af 1950’erne. Nogenlunde samtidig begyndte europæiske opdrættere at udvikle katten til en anerkendt race ved at krydse Siameser med katte af racerne Russian Blue, British Shorthair, Abyssinier og andre korthårsracer, og derefter krydse afkommet tilbage til siameser. I 1973 så ”Oriental Shorthairs International” organisationen dagens lys, og Peter Markstein præsenterede racen for 1976 Annual Cat Fanciers Association – faktisk samtidig med at racen Havana Brown blev præsenteret af Joe Bittaker.

 

I 1977 blev Oriental Shorthair accepteret af Cat Fanciers Association (CFA), og siden 1997 har den også modtaget anerkendelse fra GCCF og forskellige andre katteorganisationer. Racen er blandt de mest populære blandt CFAs medlemmer.

 

Racekarakteristik og ydre kendetegn for Oriental Shorthair

Det ideelle eksemplar af racen Oriental Shorthair er i besiddelse af en slank krop med lange, tilspidsede linjer – meget smidig, men stadig muskuløs. Der er ikke et gram overflødigt fedt på den lange krop, og katten kan godt fremstå en anelse skarp i konturen. Den smukke krop udgør en karakteristisk kombination af spinkle knogler og fast muskulatur. Hofterne er aldrig bredere end skuldrene. Benene er lange og slanke – bagbenene noget længere end forbenene. Halen er lang og tynd, og spidses til i enden.

 

Hovedet udgør en langstrakt og tilspidset kile, som proportionsmæssigt står i smukt forhold til kattens krop. Kilens samling tager sin begyndelse ved næsetippen, og breder sig ud i rene, lige linjer til spidsen af de store ører, hvorved den danner en perfekt trekant. Næseryggen er lang og lige, uden pause eller stop ved roden. I profil ses således en lang linje fra toppen af hovedet til næsetippen. Den underliggende knoglestruktur er markeret, og hagespidsen flugter med næsetippen i samme lodrette plan.

 

Øjnene er store og mandelformede, og hverken dybtliggende eller udstående. Der ses en svag skråtstilling mod næsen, i smuk harmoni med den før omtale kilefacon. Øjnene må ikke være ansat med mindre end et øjes bredde. Ørerne er påfaldende store, med en bred base og en let afrunding af spidsen. Pelsen på en Oriental Shorthair er kort og tilliggende, med en fin struktur som føles satinagtig ved berøring. Alle typer farver og mønstre er tilladt, i modsætning til Siameseren som altid er colorpoint.

 

Oriental Shorthair – sindelag og personlighed

Denne smukke, slanke kat tager i særdeleshed efter sine siamesiske forfædre når det handler om temperament og væremåde. Vi har her at gøre med yderst sociale katte, der brænder for menneskene i deres liv. En Oriental Shorthair vil knytte sig til sit menneske i så ekstrem en grad, at du bør forberede dig på et livslangt engagement. Faktisk vil en Oriental Shorthair have lige så svært som en hund ved at tilpasse sig tabet af deres familie eller yndlingsperson.

 

Din Oriental Shorthair vil være temmelig krævende når det handler om underholdning og aktivering. Hvis du ikke er til stede, vil katten med stor sandsynlighed selv opfinde udfordringer, og eksempelvis åbne skuffer og skabe for at gå på opdagelse heri. Det er derfor en god idé at holde katten underholdt me dertil designet kattelegetøj – og i øvrigt helst ikke lade katten være alene hjemme alt for længe ad gangen. En Oriental Shorthair er en rigtig cirkuskat. Lige som en hund, eller sin stamfader Siameseren, kan katten lære at gå i snor og lege apport. Denne race er normalt venlig over for såvel børn som andre dyr, både hunde og katte. Derfor kan en Oriental Shorthair sagtens være en fin tilføjelse til din husstand.

 

Sygdom, sundhed og helbred hos Oriental Shorthair

Oriental Shorthair katte er overordnet set vældig sunde og raske. Men da de nedstammer fra katteracer, som er disponeret for visse arvelige sygdomme, er denne race desværre også i farezonen for at udvikle disse. Det drejer sig blandt andet om Progressiv retinal atrofi, Grøn stær og Amyloidose. Progressiv retinal atrofi (PRA) er en familie af øjensygdomme, der forårsager en gradvis forringelse af nethinden. Berørte katte bliver natteblinde tidligt i sygdommen. Efterhånden som sygdommen skrider frem, opstår også synstab i løbet af dagen.

 

Desværre er der ingen behandling. Til alt held er det kendt, at tilstanden ikke forårsager smerte eller ubehag. De fleste katte vil tilpasse sig deres begrænsede eller tabte syn, så længe deres omgivelser og omgivelser forbliver de samme. Glaukom, eller Grøn stær, er en tilstand, der forårsager tryk på øjet. Herved hæmmes væske drænagen i øjet. Behandles tilstanden ikke, kan den gå hen og blive kronisk. Der kan opstå permanent skade på synsnerven, hvilket i sidste ende resulterer i blindhed.

 

Desværre bliver 40 % af katte med glaukom blinde på det angrebne øje inden for det første år, uanset behandling. Men som det også er tilfældet med Progressiv retinal atrofi, kan en kat godt leve med blindhed, hvis den får den rette hjælp. Amyloidose er en sjælden tilstand, der opstår, når et stof kaldet amyloider aflejres i forskellige organer og forårsager skade ved at fortrænge normale celler. Primært påvirker tilstanden nyrerne, men den kan også være til stede i andre organer, herunder milten, tarmene, maven og hjertet.

 

Nyresvigt opstår, fordi nyrerne bliver forstørrede og betændte, da normalt væv fortrænges af amyloiderne, så de ikke længere kan filtrere giftigt affald fra kroppen eller genoptage værdifulde aminosyrer og proteiner. De vigtigste symptomer er som regel forbundet med nyresvigt, og omfatter sløvhed, dehydrering, tandkødsbetændelse, manglende appetit og vægttab. Amyloidose udvikles generelt mellem et og fem år med progression, der varierer i hvert tilfælde fra langsom til hurtig.

 

Pasning og fodring af din Oriental Shorthair

Den korte og fine pels på en Oriental Shorthair kræver ikke den store pleje. Du kan fjerne løse hår med en plejehandske eller en blød børste en gang om ugen. Derved undgår du såvel hårboller som pels i møblerne, hvilket kan være en pine og en plage især i løbet af de to årlige fælde perioder. Da denne race er tilbøjelig til at udvikle tandkødsbetændelse, bør du børste kattens tænder mindst én gang om ugen. Så forebygger du både karies og parodontose, og slipper for dyre tanddyrlæge regninger.

 

Ligeledes bør du klippe kattens negle med jævne mellemrum – cirka en gang om måneden. Lad dyrlægen vise dig hvordan du klipper neglen uden at ramme blodkar eller nerver. Hvis du vænner katten til disse procedurer fra den er killing, vil det være nemmere for dig at vedligeholde denne pleje rutine.

 

Oriental Shorthair – er det en kat for mig?

Som nævnt slægter Oriental Shorthair Siameseren på hvad angår det sociale og hengivne. Så er du på udkig efter en aktiv, nysgerrig og lærenem kat, kan en Oriental Shorthair meget vel være lige den race du søger. Det kan godt lade sig gøre at finde et Oriental Shorthair opdræt i Danmark. Flere katterier opdrætter racer så som Siameser, Peterbald og Oriental Shorthair side om side – og i killinge sæsonen kan du helt sikkert finde en kat som matcher dine ønsker.