FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Sphynx

Sphynx er en race, der nok mest af alt er kendt for sit særprægede udseende. Den rynkede, hårløse krop, det spidse ansigt med de store ører samt de store øjne og de meget markerede kindben er for nogen et uimodståeligt udseende og for andre et skræmmende syn. Hvad mange ikke ved, er at der inde bag det unikke udseende gemmer sig en utroligt hengiven, kærlig og kommunikerende kat der mere end noget andet elsker at være sammen sin familie. Det er en intelligent kat med et til tider barnligt sind, der gerne vil lege og aktiveres, både med godt legetøj og også med leg og træning med sine mennesker. Den er udadvendt og tillidsfuld og kommer fint ud af det med børn og andre dyr, men dens sociale væsen gør, at den ikke trives når den er ladt alene. Derfor bør man inden køb overveje, om man kan tilbyde katten alt den sociale stimulering i løbet af dagen, som den har brug for. Med i købet af en sphynx kommer desuden en del pleje, i form af jævnlige bade, rensning af ører, poter og øjne, solcreme og overtøj alt efter vejret o.l. Man skal derfor med denne race være klar på mere pleje end der typisk er nødvendig hos andre katteracer. Man kan godt være af den opfattelse, at den manglende pels gør sphynxen allergivenlig, men det er der ingen garanti for. Den kan stadig fremkalde allergiske reaktioner, selvom den ikke fælder hår. Den bliver gennemsnitligt 15 år gammel.

Læs mere
Sphynx

Karaktertræk for en Sphynx

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Sphynxen er en meget hengiven, nærmest klæbende kærlig og meget social kat, der elsker sine mennesker højt. De er meget talende og kommunikerende og prøver ofte at få opmærksomhed fra familien. Deres meget sociale væsen gør, at de ikke trives alene, og selvom de er gode med børn er det derfor ikke en kat, som trives i en familie, der har en travl hverdag med arbejde eller skole. De er ret intelligente dyr, og de kan godt trænes til at lære små tricks eller apporteringslege. De vil også nyde, at blive aktiveret med masser af sjovt legetøj, og kan godt have en meget barnlig personlighed der giver et ret specielt liv og energi til hjemmet. De fungerer bedst som indekatte på grund af deres manglende pels, der gør dem sårbare overfor vind og vejr. Men dette gør dem ikke noget, da de helst selv vil være i nærheden af familien det meste af tiden. Man kan lave en indhegnet del af haven eller kattesikre altanen, så katten har mulighed for at komme ud og snuse til det fri en gang i mellem, men besøgene udenfor bør være superviserede for at sikre, at katten ikke kommer til skade eller lider overlast. Den har en evne til at selv at finde et tæppe at putte sig under eller et varmt sted i hjemmet at lægge sig, hvis den fryser, så i modsætning til hvad nogen måske tror, er det ikke nødvendigt at give den tøj på til dagligt.

 

Udseende

Sphynxkatten er en mellemstor kat med et unikt udseende. Den vejer typisk mellem 3,5 og 7 kilo som voksen, og hannen er typisk større og tungere end hunnen. Kroppen er muskuløs, dog med en rund mave. Den har et kileformet hoved med skarpe kindben og meget store ører. Den er faktisk, i modsætning til hvad man skulle tro, sjældent helt hårløs. Kroppen er dækket af små dun og den føles overraskende blød, nærmest som en fersken. De kan have lidt hår på næsen, ved fødderne, på halen og bag ørerne, men dette er forskellig fra kat til kat. Killingerne kan være meget rynkede og se ud som om de lige skal gro ind i deres hud. De voksne er også rynkede men typisk ikke i samme omfang.  

 

Historie

Sphynxen begynder sin historie i den canadiske provins Ontario, der blandt andet huser byen Toronto, i 1966 – en hårløs hankilling blev fundet i et kuld og var et resultat af en naturlig forekommende genetisk mutation. Man havde allerede set fænomenet i Mexico, helt urelateret til den canadiske hårløse kat, så den genetiske mutation var altså ikke et helt fremmed fænomen. Den hårløse killing fik navnet Prune og man mener, at den senere blev parret med sin mor, der fødte et kuld af killinger både med og uden hår. Nogle af de canadiske hårløse katte blev importeret til Holland af opdrætteren Hugo Herenandez, hvor de to katte Punkie og Paloma eftersigende blev grundlaget for den europæiske linje af sphynxkatten. Nogle historier går på, at de to katte ikke havde noget at gøre med det oprindelige opdræt, men nærmere at de to katte blev samlet op på gaden i Toronto og så sendt til Herenandez. Uanset, blev dette fundamentet for den race, som vi kender i dag. I begyndelsen af det europæsike avlsprogram menes det, at devon rex-katte blev brugt til at udvide racen og man kan også i dag se ligheder mellem de to racer. Fordi racen er så ny, så skal vi faktisk også helt op til 2002, før den blev godkendt som race i FIFe.

 

Pleje og pasning

Fordi racen er hårløs, så kræver den lidt ekstra pleje. Den skal i bad med jævne mellemrum, fordi den ikke har pels til absorbere den olie, som huden udskiller. Det er forskelligt fra kat til kat hvor ofte dette bad er nødvendigt. De har heller ikke hår til at forhindre skidt i at komme ind i ørerne og disse skal derfor tjekkes og renses jævnligt. Sphynx har heller ikke øjenvipper til at forhindre skidt i at sætte sig omkring øjnene, så disse bør blidt tørres og renses når nødvendigt. Herudover har racen et meget højt stofskifte, fordi de bruger mere energi på at holde sig varme uden pels end andre racer. Derfor spiser de typisk også mere end andre katte, og det betyder, at hvor man med andre katteracer typisk skal passe på med at give for meget foder, så skal man med denne race passe på med ikke at give for lidt. Hertil er det en god idé at bruge lidt ekstra tid på at undersøge hvilken type foder, der passer bedst til denne sphynxen, da foder har en stor indflydelse på hvor meget olie/fedt huden producerer og derved også indflydelse på hvor ofte katten skal i bad. Et jævnligt tjek og rensning af poterne er også en rigtig smart med denne race. Manglen på pels gør den desuden også mere sart overfor vind og vejr, og hvis man lukker den ud i solskin bør man give den solcreme på, mens man bør give den en trøje på, hvis den skal ud i kulde.

 

Helbred og sygdom

Sphynxkatten er i udgangspunktet en sund race, der ikke oplever mange problemer med nedarvede sygdomme. Man bør dog altid være opmærksom på HCM, der er den mest almindelige hjertesygdom i katte. Hvis man køber fra en god opdrætter, bør det været sikret, at der ikke ligger gener i kattens stambog der disponerer den for denne sygdom. Hertil bør man passe godt på den bare hud, da den kan være ekstra udsat for at udvikle forskellige problemer. Hertil er det vigtigt at nævne, at selvom mange nok tænker racen som allergivenlig, fordi den ikke har pels, så er den det faktisk ikke. Idéen om en helt allergivenlig kat, i det hele taget, er faktisk misforstået. Det er ofte ikke pelsen der frembringer allergiske reaktioner, men en bestemt kemisk komponent i huden og i det olie/fedt, som huden udskiller, der fremkalder reaktionen, og det producerer alle katte altså uanset om den har hår eller ej. Hvis man er usikker på, om man kan leve sammen med en bestemt kat, på grund af allergi, så er det altid en god idé at låne en fra den race, som man påtænker at købe i en uges tid. Det er den bedste måde at teste kattens allergivenlighed i forhold til din specifikke allergisituation.

 

Vidste du, at…

·      Sphynxen på grund af sin meget sparsomme hårpragt heller ikke har øjenvipper eller knurhår?

 

·      Sphynxen på grund af sit kærlige og hengivne sind ofte får ros for at være en rigtig god terapikat? Dens villighed til at være tæt med sine mennesker, sove i deres seng og ”tale” med dem giver ro og tryghed for mange.

 

·      Sphynxen har haft roller på tv og på det store lærred? To mindeværdige performances værd at nævne er som Rachels ondskabsfulde kat i tv-serien Friends og Dr. Evils kat Mr. Bigglesworth i filmen Austin Powers.

Sphynx til salg

4690 Haslev
Sphynx hun kat
Køn
Race
Sphynx
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
11.06.2024
Pris: 10.000 kr.
4690 Haslev
Sphynx
Køn
Race
Sphynx
Alder
Alder
2 år
Salgsklar
Salgsklar d.
19.05.2024
Pris: 1.234 kr.
4130 Viby Sjælland
Voksen sphynx mix søger nyt forevigt hjem
Køn
Race
Sphynx
Alder
Alder
3 år
Salgsklar
Salgsklar d.
17.05.2024
Pris: 3.000 kr.