Er du den lykkelige nybagte ejer af en sød lille hundehvalp? Så er du sikkert opmærksom på at få den til at føle sig godt tilpas i hjemmet.
En hvalp, som netop er blevet fjernet fra sin mor, har brug for tryghed og masser af kærlig opmærksomhed. Men hvad ikke alle er klar over er at hvalpe faktisk også har brug for træning. Det er vigtigt at du træner med hvalpen, så den kan lære dig at kende. På den måde skaber du en forståelse imellem jer. Dette gør det nemmere for dig at sætte rammerne for hvordan hvalpen skal opføre sig i hjemmet. Hvalpen trives samtidig bedre når den ved hvad den må og hvad den ikke må. Og med træning allerede fra hvalpestadiet vil du kunne hjælpe hunden til at udvikle et balanceret og opmærksomt temperament.
Det er faktisk aldrig for tidligt at påbegynde træning og socialisering af din hundehvalp. Selv om visse hvalpeskoler ikke vil lade jer starte før hvalpen er mindst tre måneder gammel, bør du faktisk træne med den lille allerede fra du får den hjem. Hvalpen er kun otte uger gammel når den bliver fjernet fra sin mor og sine søskende, altså den gamle flok. Du og din familie udgør hvalpens nye rammer – og her er det vigtigt at hvalpen føler sig tryg og vel tilpas.
En hund er et flokdyr, og har brug for at kende sin plads i hierarkiet. Det betyder selvfølgelig ikke t du skal være hård og streng over for den lille hvalp. Men du skal være kar til at vise den til rette og sætte grænser. Hvalpetræning i hjemmet er den bedste begyndelse på et godt forhold. Du bør træne med hvalpen flere gange i løbet af dagen, og ikke alt for længe ad gangen. Hvis du udmatter hvalpen vil den få en dårlig oplevelse med træningen. Og så kan du risikere at den udvikler en form for indlæringsvanskeligheder, som kan være til hinder for senere træning.
Det skal være både hyggeligt og sjovt at træne med hvalpen – for jer begge to. En af de vigtigste ting ved hvalpetræning er det der kaldes positiv forstærkning. Positiv forstærkning er et system som baserer sig på belønning frem for straf eller irettesættelser. Når du belønner god og lydig adfærd i stedet for at straffe den uønskede ditto vil du få et afbalanceret forhold til din hund. Jeres forhold kommer til at bygge på kærlighed og respekt, ikke på hundens frygt for dig. Og din hund vil livet igennem kunne få glæde af at lære nye ting.
Blandt de øvelser, du kan lave med den helt unge hvalp derhjemme, finder du
Opmærksomhedstræning
Her træner du hundens opmærksomhed på dig samtidig med at den lærer sit navn at kende. Sid på gulvet sammen med hvalpen – og hav en håndfuld godbidder parat. Sig hundens navn Med en lys og venlig stemme. Når hvalpen kigger op på dig, og I får øjenkontakt, kvitterer du med et smil, et ”DYGTIG!”, en godbid og eventuelt også et klik fra din klikker.
Kontakttræning
Denne form for træning er vigtig når hunden skal lære at gå pænt når I skal ud og gå tur. Hav din hund i snor, gå et par skridt frem, stop op og afvent så hunden med front mod denne. Når hunden kommer over og sætter sig foran dig skal du rose den og belønne den.
Lær din hundehvalp at komme når du kalder på den
Det er også rigtig vigtigt at hunden tidligt lærer at komme hen til dig når du siger dens navn. Når I går tur uden snor på offentligt område, for eksempel i en hundeskov, skal du til hver en tid kunne kalde hunden til dig. Og jo tidligere hunden lære dette, des bedre. Du og hunden kan træne dette hjemme i haven eller inden døre hvis vejret ikke er til udendørs leg. Husk smil i stemmen, godbidder og masser af ros!
Hvis du ønsker at vænne hunden af med at bide i hænder, arme og tøj under leg eller træning bør du sørge for at den har masser af bide og tygge legetøj inden for rækkevidde. Hvis hunden har en bold eller et stykke tov i munden vil den ikke kunne bide i hverken dig eller dine møbler – eller dine sko.
Det at bide og gnave er naturlig hvalpeadfærd – og derfor må du ikke skælde hunden ud eller på anden måde straffe den når den i kådhed kommer til at bide dig, eller hvis den har tygget en af dine sko i stykker. Den forstår jo ikke at den har gjort noget forkert, og vil aldrig komme til at opnå denne erkendelse.
Tvært imod bør du altid huske at rose hunden når den bruger sit legetøj til at gumle på i stedet for at ødelægge tøj eller møbler. På den måde lærer hvalpen hvad den må og hvad den ikke må – noget du aldrig vil kunne opnå ved hjælp af skældud.
Når tiden er inde, kan du og din hvalp starte til træning på en hvalpeskole. De fleste hvalpeskoler starter hold løbende op. Har du ladet din hvalp skrive op til hvalpetræning fra starten vil du sikkert kunne komme til temmelig hurtigt. Det er i den forbindelse vigtigt at du er opmærksom på din hunds temperament og generelle sindstilstand. Hvalpen skal være klar til at komme på hundeskole – ellers vil den ikke få noget ud af træningen. Fornemmer du at hvalpen er nervøs eller ulykkelig ved situationen er det bedre at vente.
Selv om du godt kan træne din hvalp derhjemme er det dog en rigtig god idé at besøge hundeskolen fra tid til anden. Her får hunden nemlig den socialisering som den ikke får i hjemmet. Din hundehvalp vil lære at forholde sig roligt og harmonisk i mødet med andre hunde og deres mennesker. Hvis du og hvalpen kommer på hold med hvalpe på din hunds alder vil der typisk ikke gå længe før alle tolererer hinanden og kaster sig ud i fri leg. Og så har din hund måske fået sig en eller flere venner for livet. Samtidig vil båndet mellem dig og din hvalp styrkes af at I sammen deltager i de former for træning som tilbydes på en hundeskole. Der er masser af spændende og sjove øvelser, som I begge vil kunne have glæde af – og du kommer til at lære rigtig meget om din hund herigennem.
De hundeskoler, som tilbyder hvalpetræning, har typisk lektioner i lydighedstræning, klikkertræning, kontakttræning og opmærksomhedstræning. Der ud over tilbydes mange steder også agility og miljøtræning. Hvalpetræning består af de mest grundlæggende færdigheder som skal lære hunden hvordan den går pænt ved siden af dig når den er i snor, at komme når du kalder, og at adlyde simple kommandoer som ”sit” og ”dæk”. Samtidig lærer du hvordan man indøver disse færdigheder således at du selv kan træne med hunden derhjemme.
Der ud over vil hvalpetræning typisk involvere miljøtræning i forbindelse med socialisering. Her lærer hunden at forholde sig til larm og øvrige sanseindtryk således at den ikke bliver stresset hvis den skulle blive udsat for ukendte omgivelser, mennesker eller hunde. En dygtig hundetræner kan instruere dig i hvordan du anvender en klikker i forbindelse med positiv forstærkning. Dette kan være utroligt nyttigt hvis du ikke ønsker at din hund skal gå hen og blive kuglerund af godbidder.
Hvalpetræning vil altid tage udgangspunkt i hvalpens adfærd. Det betyder at der ikke vil være elementer af tvang eller overdreven dominans fra menneskets side. En hundetræner med speciale inden for hvalpe og unghunde kan forklare dig hvordan du træner din hund uden at skulle benytte dig af dit overherredømme på en måde som gør hvalpen utryg eller ked af det. Du og din hund har mulighed for at udvikle jer sammen gennem træning. Efterhånden som hunden bliver ældre og dygtigere, og du får tilegnet dig en bredere forståelse for dens psyke, kan I lære mere avancerede øvelser og deltage i mere intensiv træning.
Du kan for eksempel lære hvordan man træner hunden til at gå spor, eller I kan deltage i agility træning. De fleste hunde sætter pris på en god udfordring – og daglig motion er utroligt vigtig for hundens generelle trivsel. Både du og din hund vil få rigtig meget ud af at påbegynde træningen tidligt. I vil opbygge et tættere bånd og en god fælles ballast samt et solid grundlag for livslang læring. Dette gælder ikke blot hunden, men faktisk også dig.
I de fleste kommuner landet over findes der hvalpeskoler og hundeskoler med dygtige, erfarne trænere tilknyttet. Om du foretrækker en privat træner eller en lokal afdeling af en hundeforening er op til dig selv. Du kan for eksempel vælge at melde dig og hunde til gennem eksempelvis Dansk Kennel Klub, hvis I er medlemmer af denne. Her vil du altid være garanteret solid hvalpetræning i top kvalitet. Der ud over findes der en lang række private udbydere af hvalpetræning og hundetræning. Mange af disse tilbyder træning med hvalpe i samme aldersklasse og race. Dette kan være en fordel hvis man ikke ønsker at træne sin lille Chihuahua sammen med en Rottweiler hvalp.
Prisen på hvalpetræning er forskellige, og kan variere fra hundeskole til hundeskole. Vælger du at melde dig ind i en klub og træne her igennem vil det typisk være billigere end hvis du hyrer en privat hundetræner. I klub regi er du dog ikke altid garanteret en uddannet træner, da mange af disse arbejder frivilligt. Det er altid en god idé at spørge grundigt ind til de enkelte klubbers metoder og holdninger til træningsform, og måske besøge klubben med henblik på at iagttage et par trænings sessioner inden du beslutter dig for at melde din hvalp til hundetræning.
Sluttelig kan det blot endnu en gang nævnes at daglig udfordring, aktivering og stimulering af hunden er essentiel for dens trivsel, og at I begge vil kunne have stort udbytte af træning på en hvalpeskole. God fornøjelse med hvalpetræningen!
Leder du efter hundehvalp til salg kan du se vores udvalg her:
Se hvalpe til salg