FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Køb din chiranian her

Er du på udkig efter en ny hund? Så er du på den helt rigtige hjemmeside. Her på portalen kan du finde mange forskellige hunderacer til salg. Vi har både salgsannoncer fra private sælgere og professionelle opdrættere, og her er både plads til de små hvalpe og de ældre hunde der savner et nyt hjem. Du kan helt sikkert finde din næste hund her. Se alle salgsannoncer for Chiranian herunder.

Læs mere i vores leksikon om racen Chiranian.

Køb chiranian

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.


Chiranian

En Chiranian, også kaldet en Pomchi, er en bevidst krydsning mellem en Chihuahua og en Pomeranian. En Chiranian er ikke en anerkendt race, men er en blanding, som i disse tider oplever en stigende popularitet.

 


Oprindelse og historie

Det vides ikke præcis hvornår man begyndte bevidst at krydse en Chihuahua og Pomeranian for at skabe en Chiranian, men det antages at det er i nyere tid. I starten havde den nye "race" det svært, men med tiden er den blevet mere og mere populær. Racen er ikke anerkendt som i Danmark eller af den store, internationale hundeorganisation FCI (Fédération Cynologique Internationale).

 

Udseende og kendetegn

En Chiranian er en blanding af en Chihuahua og en Pomeranian og har derfor udseendemæssige træk fra begge racer. Det er selvsagt en lille hund, da både en Chihuahua og en Pomeranian er blandt nogen af de mindste hunderacer. Den vejer således kun mellem 2,2 kg og 5,4 kg og er mellem 12 og 23 cm høj.

 

Pelsen er typisk mellemlang og plysset og kommer i en lang række forskellige farver som fx lysebrun, rød, beige, hvid og sort. En Chiranian er bl.a. kendetegnet ved at have et meget rundt hoved, store runde og mørke øjne samt mellemstore opretstående ører. Da der ikke er tale om en racehund, kan der dog være ganske store udseendemæssige forskelle mellem dem. Det skyldes bl.a. at der ikke er nogen racestandard for hunden, netop fordi ikke er tale om en ægte hunderace.

 

 

Adfærd og mentalitet

En Chiranian er det man kalder for en rigtig skødehund. Den elsker at være tæt på sine ejere – gerne helt tæt og hele tiden. Den er meget social, loyal og hengiven over for sine ejere. Den binder sig dog typisk til særligt én person. En Chiranian er også en ganske energisk, legesyg og intelligent hund, som gerne vil lege og lave forskellige opgaver.

 

Trods sin beskedne størrelse, kan en Chiranian dog også være ret territorial og beskyttende. Den vil som udgangspunkt forsøge at beskytte sine ejere og dens territorie og kan derfor godt være en anelse gøende overfor fremmede eller pludselige lyde. Nogle Chiranianer kan udvikle angst, hvis ikke de socialiseres tilstrækkeligt fra hvalp.

 

En Chiranian er en hund, som skal opdrages så tidligt som overhovedet muligt, da den ellers godt kan udvikle en problematisk adfærd. Den kræver desuden også en del motion og aktivering. Den behøver dog ikke nødvendigvis et kæmpe areal at bolstre sig på, hvorfor den sagtens kan holdes i en lejlighed.

 

Pleje

En Chiranian's pels varierer i type alt efter om det er generne fra Chihuahuaen eller Pomeranianen som er mest dominerende. Den kan således både have dobbeltlag-pels eller enkeltlag-pels. Uanset hvilken pelsvariant, der er tale om, kræver hunden dog en god børstning regelmæssigt. Som hovedregel kan man nøjes med at børste hunden én gang ugentligt hvis den kun har ét lag pels, mens varianten med tolags-pels bør børstes 2-3 gange om ugen. Det er sjældent nødvendigt at trimme pelsen.

 

Sundhed og sygdom

Som de fleste andre små hunde, kan en Chiranian blive ret gammel. Gennemsnitslevealderen er således mellem 12 og 18 år. Der er indtil videre ingen kendte alvorlige arvelige eller genetiske sygdomme forbundet med "racen", hvilket dog kan hænge sammen med, at den fortsat er så ny og ikke så udbredt endnu. Dog har krydsninger generelt tendens til at være meget sunde.

 

Man må dog forvente, at en Chiranian kan få lidelser eller sygdomme, som er relateret til både Chihuahuaen og Pomeranianen. En Chiranian bør ikke holdes ude for længe af gange i meget koldt vejr, da de kan have tendens til at fryse og blive kolde ret let.