FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Dansk hønsehund

Skal vi hjælpe dig med at finde dit nye familiemedlem? Hos dyreportal.dk har vi stort udvalg af salgsklare hvalpe som sælges i Danmark, du kan med sikkerhed finde det du søger her.

Her på hjemmesiden har vi både private hundesælgere men også professionelle opdrætter som sælger sine kuld gennem os. Hvis du kigger længere nede, finder du alle vores dyreannoncer indenfor denne Dansk hønsehund.

Læs mere i vores leksikon om racen Dansk Hønsehund.

Køb dansk hønsehund

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.


Dansk hønsehund

En dansk hønsehund, eller gammel dansk hønsehund som den også kaldes, er en hunderace inden for typen stående jagthunde, som – ikke overraskende – oprindeligt stammer fra Danmark.


Oprindelse og historie

Den danske hønsehunds' historie er på mange måder en del af Danmarkshistorien og en del af vores kulturarv. Racen opstod i begyndelsen af 1700-tallet, hvor en dansk bonde ved navn Morten Bak, ønskede at skabe en ny jagthunderace, som var både robust og effektiv. Han begyndte derfor at krydse lokale gårdehunde med omrejsende tateres hunde. Mange af tateres-hundene var formentlig islæt af spanske pointere og lignende racer. Gårdhundene var formentlig primært støvere af typen blodhund, som fx Sankt Hubertus-hunden.

 

Resultatet blev den danske hønsehund som vi kender den i dag. Den nye race blev hurtigt en populær jagthund, bl.a. for sin skarpe næse og gode evne til at holde kontakt med jægeren. Racen endte med at blive så populær, at den i 1800-tallet var den mest anvendte jagthund i Danmark. I 1930'erne var den populære jagthund dog tæt på at uddø. Det fik den danske jæger, Christian Bansen, til at skrive et indlæg i jagtbladet, "Jagt og Fiskeri", i 1939, hvor han appellerede til, at man gjorde en indsats for, at bevare og redde racen. Indlægget skulle vise sig at blive startskuddet til en større redningsaktion af racen. Indlægget affødte nemlig et større avlsarbejde, hvor man engageret forsøgte at genskabe racen. Det lykkedes heldigvis, og siden da har racen ikke været udryddelsestruet.

 

Tværtimod er racen i dag stadig en yderst populær jagthund, som dog i høj grad også anvendes som almindelig familiehund. I dag anslås det, at der findes mellem 1200 og 1500 gamle danske hønsehunde, hvoraf størstedelen holder til i Danmark. Der findes dog også enkelte eksemplarer i Tyskland, Norge og Sverige om end racen langt fra er lige så kendt og udbredt i udlandet, som den er i Danmark.

 

Udseende og kendetegn

Den gamle danske hønsehund er en mellemstor hund, som er mellem 50 og 56 cm høj for hunnerne og mellem 54 og 60 cm for hannerne. Den vejer mellem 26 og 35 kg. Hannerne vejer typisk mest. Snuden skal altid være brun/leverfarvet. Ørerne er lange og hængende.

 

Pelsen er hvid med brune aftegninger. Aftegningerne kan både være store eller små, og kan også bestå af mange små pletter. Pelsen er kort og tæt og uden dækhår. Selvom pelsen ikke beskytter meget mod vejr og vind, er hunden robust, hårdfør og langt fra kuldskær. Dog bør hunden alligevel holdes varm med en dækken, hvis den er ude i lang tid i køligt vejr. Den egner sig i øvrigt heller ikke til at gå rundt i en hundegård i vinterhalvåret.

 

Mentalitet og adfærd

Generelt er den danske hønsehund en rolig, afbalanceret og ligeværdig hund. Selvom hunden oprindeligt er avlet til at være en jagthund, udgør den en fremragende familiehund, da den både er rolig og tålmodig overfor børn og andre dyr. I dag anvendes hunden faktisk mere som familiehund end som jagthund, netop pga. disse egenskaber. Man kommer dog ikke udenom, at den danske hønsehund er en jagthund, og derfor har den et stort aktivitetsbehov. Særligt når den er ung, har den brug for at få brugt sin energi. Gode, lange ture, hvor den kan få lov at løbe frit, skal helst være en dagligdagsbeskæftigelse.

 

Pelspleje

Den danske hønsehund er ikke en hund, som kræver særlig meget pelspleje. En daglig børstning for at fjerne løse hår er som regel rigeligt.

 

Sundhed og sygdom

Den danske hønsehund har et godt helbred, og er ikke en hund, som er kendt for at udvikle alvorlige sygdomme eller andre lidelser. Den gennemsnitlige levealder er 12 til 14 år.