Grand danoisen er verdens største hund og selvom man måske nok kan blive en smule intimideret af størrelsen, så er der ingen grund til at frygte den store hund. Det er nemlig en kærlig, social og medgørlig selskabshund, der har et mildt og intelligent sind. Den kan sagtens være en rigtig god familiehund, så længe man er opmærksom på størrelsen (og vægten) i forhold til mindre børn. Det siger næsten sig selv, at det er en hund der har brug for en del motion. De store muskler skal motioneres og aktiveres og så skal det kloge hoved også bruges. Grand danoisen er meget modtagelig overfor træning, hvilket er rigtigt praktisk, dens størrelse taget i betragtning. Når man har så stort et dyr, så er det afgørende at man har god kontrol over det og tidlig og vedholdende træning er en absolut nødvendighed med denne race. Mange overraskes over hvor meget skødehund der egentlig er at finde i grand danoisen. Den ligger gerne og hygger i sofaen sammen med sine mennesker, helst med så meget som muligt af kroppen i skødet på et familiemedlem. Den sætter sig og ligger sig på mennesker o.l. og er faktisk meget mere en hyggehund, end hvad der er praktisk med dens størrelse. Det understreger det venlige og kærlige sind, som findes i grand danoisen. Store hunde bliver ofte ikke lige så gamle som mindre hunde, og det er det samme med grand danoisen, der sjældent bliver mere end 10-11 år gamle.
Læs mereEn grand danois er en venlig og kærlig hund, der ofte opbygger et meget specielt og hengivent forhold til familiens børn. Den er meget social, men foretrækker sin egen familie. Det er i høj grad en selskabshund med et midt og positivt sind, der på trods af sin størrelse også meget gerne indtager en plads i sofaen. Den kan godt være en smule skeptisk overfor fremmede, dog uden at blive aggressiv eller mistroisk. Grand danoisen blev oprindeligt avlet til jagt, og den har stadig noget af dette instinkt i sig. Leg med mindre hunde kan derfor godt få lidt jagtlignende undertoner hvis man ikke holder øje, og den kan have en tendens til at være meget lydig tæt på sin ejer, men at tage selvstændige beslutninger på længere afstand. Den kræver en stor del daglig motion og aktivering for at holde de store muskler ved lige og god stimulering af den gode hjerne. Den er meget modtagelig overfor træning, og kan ret nemt blive en god og lydig hund. Det er som med alle andre hunde smartest at starte allerede som helt lille hvalp med både træningen og socialiseringen. Hunden kan godt være en lille smule følsom og blive ked af det eller flov hvis den får skældud, og træning bør foregå i en positiv tone med gode belønninger.
Grand danoisen er en meget stor hund der bliver mellem 72 og 90 cm høj og vejer mellem 59 og 75 kg. Tæverne er lidt mindre og lettere end hanhundene. Den findes i 5 farvevariationer: Gul, tigerstribet, harlekin, sort og blå. Den store krop er imponerende stærk og elegant at se på. Den kaldes somme tider hunderacernes Apollo. Hunden er nærmest kantet i udtrykket, hvilket understreges af det markante hoved, der især fra siden er næsten firkantet at se på. Den har bløde, hængende ører og venlige mandelformede øjne. Somme tider ser man grand danoiser med opretstående, spidse ører, men disse er lavet af mennesker. De har altid naturligt hængeører.
Man mener at den originale version af grand danoisen var en jagthund brugt til storvildtjagt og senere til parforcejagt, der var en jagtform, der gik ud på, at hunde løb byttet træt, og når det drættede om af udmattelse, kunne jægeren nemt blot stige af hesten og dræbe dyret. Netop til denne form for jagt var hundene essentielle, da det jo var dem der bedrev langt det meste af selve jagten, og derfor var der stor interesse for at avle den bedste hund til formålet. I 1580’erne er det kong Frederik II der for alvor sætter gang i avlen af disse hunde. Man mener, at han har parret nogle store engelske mastiff-lignende hunde, som han har fået i gave fra den skotske kong Jacob VII. Broholmerens historie starter eftersigende på nogenlunde samme måde. Man mener at disse nok er blevet parret med hoffets myndelignende jagthunde, hvilket har skabt en stor, elegant og slank hund, der samtidigt var stærk og udholdende nok til at jage og nedlægge byttet.
Arbejdet med opdrættet af gode hunde fortsætter kong Frederiks søn Christian IV, der udvikler et stort og ambitiøst opdræt af hunde. Parforcejagten blev dog forbudt ved lov i 1777 og i tiden op til dette har man foræret de mange jagthunde væk i forventningen om det snarlige forbud. Det betød, at racen fik et liv hos adlen og det bedre borgerskab, hvilket betød at den blev mere udbredt end den havde været hidtil. I en periode bliver avlen også understøttet af Københavns Zoo. Racens danske specialklub blev dannet i 1928, og er derved en af de ældste raceklubber herhjemme. Den første bestyrelse bestod af nogle prominente mennesker, som godsejer etatsråd Jørgen Wendelboe Larsen og hustru, ritmester Knud Greve Danneskiold-Samsøe og hustru, og Theodor Kjølner der var kunstner og underglasurmaler hos Royal Copenhagen.
”Ejerskabet” over racen har skiftet mellem Danmark og Tyskland. I 1937 beslutter FCI at racen er dansk og at tyskerne ikke længere kunne kalde racen tysk. Senere blev det dog besluttet at den er tysk. I 2015 fik Dansk Kennel Klub adgang til de oplysninger som man brugte til at fastsætte Danmark som oprindelsessted i ’37, og kom derved frem til, at racen altså er dansk. Sagen om igen at gøre racen dansk verserer endnu.
Den korte pels kræver ikke meget pleje, men hunden kan fælde en del, og det kan være en rigtig god idé at tørre den over med et opvredet vaskeskind dagligt for ikke at have de mange korte hår i møblerne. Den har alene på grund af dens størrelse brug for rigtigt meget plads, og dette gerne i et hus der har adgang til en have. God, daglig tandpleje og jævnlig klipning af klør er altid anbefalelsesværdigt i alle hunde, og grand danoisen er ingen undtagelse.
Grand danoisen har øget risiko for at få en del af de sygdomme, som rammer store hunde. Hjertesygdomme, mavedrejning og andre maveproblemer, hofteledsdysplasi, vækstproblemer og knoglekræft er nogle af de sygdomme som racen især er disponeret for at få. Det betyder selvfølgelig ikke, at alle grand danoiser får disse sygdomme, men det er fornuftigt at være opmærksom på dem, og desuden være opmærksom på at købe fra en god og ansvarlig opdrætter, der laver sunde og raske hunde.
· Den populære mysterieløsende tegneseriehund Scooby Doo er en grand danois?
· Den største hund nogensinde registret i Guinness Rekordbog var grand danoisen Zeus der var hele 111,8 cm i skulderhøjde?
· Grand danoisen ikke kun har en imponerende størrelse, men faktisk også godt kan følge med nogle af de hurtigste hunde? De lange ben og den stærke krop gør, at den kan sprinte op mod 48 km/t!