FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Jack Russell Terrier

Man vil med god grund kunne kalde en Jack Russell-terrier for en arbejdsnarkoman. Den lille hund kan arbejde solen sort og går sjældent af vejen for muligheden i at udføre og løse en opgave. Racen har en fortid som jagthund, og den er stadig utrolig velegnet og vellidt til formålet i dag. Terrieren tilhører gruppen af drivende jagthunde, der har fungeret som redskab til at drive mindre rovdyr ud af deres jordhuler og op til jægeren, der kunne nedlægge byttet, primært for at sørge for, at det ikke kunne angribe deres dyrebestande og levebrød og fårebestand på de sydvestlige, engelske marker. Jack Russell-terrieren er en elsket familiehund, der på trods af sin livlige og temperamentsfulde personlighed, fungerer godt både inden for og uden for hjemmets fire vægge, hvis man formår at holde den i kort snor opdragelsesmæssigt og samtidig give den det afløb, den har brug for fysisk. Både kropsbygning og pels vidner om, at den har været tilpasset en beskæftigelse, som var afhængig af dens hurtighed, smidighed og vejrbestandighed. Den har korte ben, men er hurtig og adræt, nysgerrig og vedholdende. Den har kort, flad pels med en tæt underuld, muskuløse lemmer og et lille hoved. Dens dominerende hvide farve kombineret med brune og eller sorte aftegninger har gjort den nem for jægere at finde og se på afstand. Jack Russell-terrieren har et eminent helbred og lever ofte op til 15-16 år.

Læs mere
Jack Russell Terrier

Karaktertræk for en Jack Russell Terrier

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Den lille Jack Russell-terrier har en stor personlighed, brusende energi og sort gåpåmod. Den er kendt for sit ”klassiske” terrier-temperament, der har en tendens til at være til den iltre side, og Jack Russell-terrieren er bestemt ikke bange for at træde i karakter. Alligevel er den stabile psyke også kendetegnende for racen, og den er både meget tillidsfuld over for sin familie og ejer, social, glad og kærlig – hos en Jack Russel-terrier får du det, du giver, men den forventer også din hengivenhed. Den tilpasser sig nemt det liv, der er i hjemmet og vil meget gerne være med, der hvor dens mennesker er. Det gør racen til en velegnet familiehund i selskab med både børn og voksne, med det forbehold at børnene lærer, hvordan de skal omgås hunde, og at terrieren vænnes til socialisering fra tidlig hvalpealder. Om end godhjertet og udstyret med et godt sind, der er samarbejdsvilligt og ivrig efter at arbejde, er Jack Russell også en race, der skal opdrages principfast. Ikke hårdt, tværtimod, men det er en hund, der går sine egne veje og følger hver en fært, hvis den får lov til det. Den elsker nye udfordringer, er agtpågivende, opmærksom og hurtig, hvilket også er det, der har gjort den så succesfuld og velegnet til træning og som jagthund. Dette medvirker dog også til, at den målrettet går efter næsten alt, der bevæger sig, som var det et bytte, kan have et anstrengt forhold til andre hunde, lige som at den ikke nødvendigvis fungerer synderligt godt med katte, hamstre og andre små kæledyr. Racens personlighed er medårsag til racens udprægede tilbøjelighed til at gø.

 

 

Udseende

Jack Russell er en lille hund på 25-30 cm og 5-6 kg, der findes med tre forskellige pelsvarianter; glathåret, stikkelhåret (en mellemting mellem glat- og ruhåret) og ruhåret, alle sammen med fladtliggende hår. Underulden er tæt og blød, og den funktionelle dobbeltpels holder Jack Russell-terrieren både varm og tør, og de ruhårede og stikkelhårede Jack Russell-terrier har også strittende skæg og øjenbryn. Grundfarven uanset pelstype er altid dominerende (over 50%) hvid med sorte eller lysebrune – i sjældnere tilfælde både sorte og brune – pletter og aftegninger. Racens eksteriør er fint og afbalanceret med små, mørke øjne, små trekantede ører, der bukker fremad ind mod hovedet, en mellemlang, kraftig hale og et harmonisk hoved, hvor snuden er en lille smule kortere end hovedet er langt. Benene er korte men proportionelle til den lille, kompakte og muskuløse men smidige krop. Det har dog aldrig været udseendet, man gennem avlen har fokuseret på, men udelukkende de motoriske og mentale træk.

 

 

Historie

Den engelske præst, rytter og jæger John ”Jack” Russell er Jack Russell-terrierens far, og han dedikerede det meste af sit liv til avlen af den relativt nye race. Historien forlyder, at John, der dengang var studerede teologi på Oxford Universitet, en dag så mælkemandens hund, Trump, og til sidst fik ham overtalt til at forære sig hunden. Trump var en blanding af bl.a. black and tan-terrier/engelsk toy-terrier og den ruhårede foxterrier, og fra 1819 til 1883 avlede Russell med udgangspunkt i Trump to slags terrier; Jack Russell-terrieren og Parson Russell-terrieren, der ligner hinanden meget. ’Parson’ er det engelske ord for præst, og på den måde er begge racer opkaldt efter deres menneskelige stamfader. Formålet var at udvikle en hund, der var lille nok til at kunne være i jordgravene og dermed stadig skræmme ræve og lign. ud, men også hurtig nok til at kunne følge med de store og langbenede rævehunde. Jack Russell-terrieren er lavbenet og rektangulært bygget og Parson Russell-terrieren højbenet og mere kvadratisk, men begge hunde blev avlet med de samme egenskaber, og selv den lille Jack Russell har fart i de korte ben.

 

Der har været stor efterspørgsel på Jack Russell-terrierens alsidige karaktertræk i Australien, hvor racen er blevet yderligere forfinet, efter at man i 1960’erne første gang importerede racen fra England for at hjælpe med at holde den nye og stødt voksende bestand af ræve nede, efter at immigranter havde bragt rovdyret med sig til kontinentet. Selvom racens grundsten blev lagt i England og racen stammer herfra, kommer de fleste Jack Russell-terrier i Europa i dag fra den australske avl. Australien godkendte Jack Russell som race i 1991, og man gjorde det samme i Danmark i 2001 som en del af Dansk Kennel Klub. Under Dansk Kennel Klub findes Dansk Terrier Klub. Raceklubben blev stiftet i 1927, er blandt Danmarks største specialklubber og rummer alle 32 forskellige terrierracer, heriblandt også Jack Russell-terrieren. Klubben gør en stor indsats for et aktivt miljø blandt terrier-ejere, samt arbejder for at skabe både mentalt og fysisk sunde og raske hunde inden for alle de mange terrierracer.

 

 

Pleje og pasning

Jack Russell-terrieren kræver, at du har tid til at aktivere den både fysisk og mentalt hver dag på mere end en kort tur rundt om huset. Den kan godt være alene hjemme i længere tid, hvis den bliver vænnet til det, men bliver den ikke luftet grundigt, dvs. absolut mindst én time om dagen, kan det føre en ret destruktiv adfærd med sig, som hverken er god for hunden eller genstandene i hjemmet. Det vigtigste, hvis man vil være hjem for en Jack Russell-terrier, er, at give den masser af motion og aktivere den både fysisk og mentalt med opgaver – det er i mindre omfang et spørgsmål om hvor mange kilometer, den er ude at gå og løbe, men mere et spørgsmål om, at terrieren får lov til at bruge kræfter og bliver stimuleret mentalt. Jack Russellen sætter pris på rutiner og struktur, og det er en god idé at træne racen i kortere intervaller ad gangen, så man hele tiden har hundens interesse og opmærksomhed. Den strukturerede træning skal også hjælpe racen til at lære, forstå og respektere de grænser, du som ejer sætter, og som er nødvendige for at skabe en Jack Russell-terrier, der fungerer socialt. Eftersom den er så jagtpræget og derfor følger instinkter, fært og tendens til at jagte bytter af alle slags, kan det være udfordrende at have en Jack russell terrier sammen med katte eller andre dyr, hvis den ikke vokser op sammen med dyrene og lærer at omgås dem fredeligt. Af samme årsag fungerer det også bedst at have en Jack Russell-terrier i snor, når den ikke befinder sig på et indhegnet område.

 

Det er nødvendigt at børste racen jævnligt, og den vil have tendens til at fælde uanset pelstype. Især de ruhårede hunde og de ru områder på en stikkelhåret Jack Russell skal trimmes (som på hundesprog er en slags hårfjerning og et spørgsmål om at fjerne døde og løse hår fra hudens hårsække) et par gange om året. Dette skyldes, at hunde ikke selv kan udskille og fælde de ru hår og derfor skal have dem fjernet manuelt. Den glathårede type kræver mindre pleje end de to andre pelsfrakker, men skal stadig børstes fra tid til anden, og i tilfælde af at den har været på eventyr i jordede og våde områder, kan alle pelstyperne få brug for at blive vasket. Ligesom så mange andre hunde, bør en Jack Russell også få sine kløer klippet 1-2 gange om måneden, og det er ligeledes en god idé at børste dens tænder nogle gange om ugen, for at fjerne urenheder, forebygge tandsten og modvirke dårlig ånde.

 

 

Helbred og sundhed

Jack Russell-racen er en sund og robust race, der ikke er kendt for nogen kroniske sygdomme eller arvelige anlæg. Man er i avlen meget opmærksom på at avle sundt og teste avlsdyrene for genfejl som bl.a. løse knæskaller og forskydning af øjenlinsen, begge dele ikke lidelser, der ses hos racen, men som man aktivt forsøger at forebygge fremtidig opståen af, fordi de er utrolig smertefulde, hvis de opstår. Generelt er en Jack Russell ikke ved dyrlægen nær så ofte som andre hunderacer. De mest almindelige årsager til, at en Jack Russell får brug for at blive tilset af en dyrlæge, er mave-/tarmproblemer, skader på hud eller kløer og en lidelse kaldet neoplasmer, der er tumordannelse forskellige steder på kroppen. Dette er de mest almindelige årsager for Russellen, men frekvensen er stadigvæk mærkbart sjældnere end hos andre racer.

 

 

Vidste du, at…

·      I den amerikanske TV-serie ”Frasier” blev en Jack Russel-terrier gennem 192 afsnit en Hollywood-stjerne for sin rolle som hunden Eddie? Moose blev næsten 16 år gammel, hvoraf 7 af dem blev brugt i Frasier-studiet. Det siges, at der blev smurt leverpostej eller olie fra sardiner bag ørene eller i ansigtet på skuespillerne, for at få Moose til at slikke dem, når det var nødvendigt ift. seriens handling. Mest kendt er han nok for sit insisterende og ufravigelige blik, som han ofte sendte Frasier. Da Moose gik på pension, overtog hans søn, Enzo, rollen. Der er skrevet en autobiografi om Moose, ”My Life as a Dog”, og også lavet en kalender med portrætter af ham

 

·      Den første Jack Russell-terrier, der tilhørte præsten John ”Jack” Russell efter sigende er foreviget og afbildet på et maleri på pubben Sandringham i den engelske by North Devon, hvor hun boede med sin ejer?

 

·      Det er ikke kun i Hollywood, at Jack Russell-terrieren er populær, den engelske Hertuginde Camilla, gift med Prins Charles, er også stor fan af racen og har selv to; Beth og Bluebell? De to hunde er adopterede fra et internat i Battersea, og hun bliver angiveligt tit set på gåture med de to tæver i området i London, hvor de bor