FB
Langhårede katteracer

Langhårede katteracer

Der findes en hel del forskellige langhårede katteracer, og de er vældig populære. Det er de ikke kun på grund af deres lange bløde pels, mens også for deres særegne personlighed og positive sind. Mange af de langhårede katteracer er særdeles gode familiekatte, og hver race har sine egne gode egenskaber. Du har måske hørt om norsk skovkat, maine coon og hellig birma. Alle tre er eksempler på katteracer som har lang pels. I dette blogindlæg kan du blive klogere på de langhårede katte og deres forskellige egenskaber, samt deres pelspleje.

 

Den selskabelige maine coon

En maine coon er en katterace med et behageligt temperament, som er kendt for sit selskabelige sind. Det er en forholdsvis stor kat, hvor særligt hannerne er ret store. En maine coons krop er lang, ligesom halen også er lang. Det er en meget muskuløs kat, og dens længde og facon, samt den lange pels, får den til at syne meget stor. En maine coon har en kraftig og silkeblød pels, og på maven er pelsen mere pjusket, mens hårene er kortere over skuldrene.

 

En maine coon er en blid kat, som er kendt for sit behagelige temperament. En maine coon er ligeledes meget hengiven, og den elsker sine ejere og er god til at tilpasse sig sine omgivelser. Hvis man ejer en maine coon skal man være opmærksom på, at denne katterace har brug for en del plads for at få den nødvendige motion. Nedenfor har vi samlet lidt fakta omkring maine coon-katten.

 

• Vægt: 3-6 kg

• Øjenfarve: Kobber, grøn, gylden og tofarvet

• Pels: Har brug for pleje og den fælder meget

• Pelsfarver: hvid, sort, blå, rød, cremefarvet, brun, sølvfarvet, skildpadde, blue-cream og gylden

• Pelsmønster: Ensfarvet, skildpadde, tofarvet, trefarvet, tabby, smoke og shaded

 

Den hengivne norske skovkat

Den norske skovkat er stærk og muskuløs, men den er samtidig en hengiven kat, som stoler fuldt ud på sine ejere. En norsk skovkat er særdeles stor, og dens meget fyldige pels får den til at se endnu større ud. Den norske skovkat har en kraftig bygning, og det gør også, at den vejer en del.

 

Denne katterace er sød og hengiven overfor sine ejere, og den elsker at få ros. Den knytter et stærkt bånd til sin familie, men inderst inde er den stadig en jæger. Den elsker derfor at jage sit legetøj. Den er samtidig territorial og patruljerer normalt vist rundt for at sikre sit territorium. Nedenfor finder du forskellige fakta omkring den norske skovkat.

 

• Vægt: Mere end 5 kg

• Øjenfarve: Grøn, blå, gylden og tofarvet

• Pels: Har et stort behov for pelspleje og fælder en del

• Pelsfarver: Sort, hvid, blå, rød, cremefarvet, sølvfarvet, gylden, cameo, skildpadde, blue-cream og brun

• Pelsmønster: Skildpadde, ensfarvet, tofarvet, trefarvet, tabby, ticked, smoke og shaded

 

Den maskede hellig birma

En hellig birma er en kat med maske i ansigtet og med hvide hvide poter, og så har den altid klare blå øjne. Denne kat er ret sjælden, og knap så normal som nogle af de andre langhårede katte. En hellig birma har usædvanlige aftegniner, den ligner en kat med maske, og så har den fire hvide poter, som godt kan ligne handsker. Pelsen er mellemlang, og så er den særdeles blød og føles lidt som silke. Modsat andre langhårede katte, så filtre pelsen ikke så let og er forholdsvis let at pleje.

 

Hellig birmaen er en rolig og afslappet katterace, som godt kan virke meget privat. Denne katterace har det med at knytte sig til en bestemt person, og faktisk kan en hellig birma også blive jaloux. Det bliver den hvis ejeren ikke giver den nok opmærksomhed, men selvom de er teritoriale, så er de på ingen måde aggressive. Nedenfor har vi samlet lidt fakta om den søde kat:

 

• Vægt: Mellem 3 og 7 kg

• Øjenfarve: Altid blå

• Pels: Har en moderat brug for pelspleje og fælder ligeledes moderat

• Pelsfarve: Isblå, blå, chokoladebrun, sælgrå, rød, cremefarvet, lilla, kanelfarvet og lysebrun

• Pelsmønster: Ansigtet, benene, halen og ørene har altid samme farve. Uanset disse kropsdeles farve er kroppen altid lys og i harmoni med maskens farve.

 

Den historiske tyrkiske angora

Denne katterace er en af de ældste der findes, og den kommer fra Ankara-regionen i Tyrkiet. En tyrkisk angora er en aktiv og særdeles engageret kat, som elsker at miave og som har brug for at blive aktiveret.

 

Denne katterace er en særdeles sød kat, som desværre godt kan blive lidt stresset hvis der sker for mange ændringer i dens omgivelser. På trods af, at den er særdeles aktiv, så kan den godt være rolig og afslappet. En tyrkisk angora er hengiven og trofast overfor sine ejere og så elsker den at lege. Nedenfor finder du lidt information om den tyrkiske angora.

 

• Vægt: 3-5 kg

• Øjenfarve: Kobberfarvet, grøn, blå, gylden og tofarvet

• Pels: Har et moderat behov for pelspleje

• Pelsfarve: Rød, cremefarvet, hvid, sort, sølvfarvet, blå, skildpadde, calico, dilute calico og blue-cream

• Pelsmønster: Skildpadde, ensfarvet, tofarvet, trefarvet, tabby og smoke

 

Der findes flere langhårede katteracer

Ovenfor er du blevet klogere på fire af de langhårede katteracer der findes, men der findes flere end dem. Hver især har deres egen personlighed og de kræver forskelligt af deres ejere. Når man vælger at skaffe sig en langhåret kat, skal man være opmærksom på, at man aldrig kan undgå en vis form for pelspleje, hvis man vil undgå at katten får ubehag som følge af knuder og filtringer i pelsen.

 

Sådan passer du kattens pels

I starten kan katten godt virke utilpas, når man vil yde pelspleje, men hvis man gør det korrekt, så vil den komme til at nyde det. Det er en god måde at vise sin kat omsorg nærvær, og ved langhårede katteracer er det et must, at man får ordnet dens pels jævnligt.

 

Der findes forskellige redskaber, som man kan bruge til pelspleje af katten, som kan hjælpe en med bedre at håndtere de filtringer, der kan komme i pelsen. Man kan få en metalkam, som bruges til at fjerne filtringer og som fjerner underuld. En karde kan bruges efterfølgende og giver pelsen en flot finish. Er der genstridige filtringer kan man bruge en filterkniv, mens man i fældeperioder med stor fordel kan bruge en furminator, som effektiv fjerner den løse underuld.

 

Det er vigtigt, at man vænner katten til det stille og roligt, og det gælder om at starte et sted, hvor den er mest tryg ved det. Det kan eksempelvis være på bagkroppen. En kat, som bliver tryg ved pelspleje, bliver lettere at håndtere og vil altid være mere tilpas.
Har du besluttet dig hvilken race du kunne tænke dig kan du se alle katte til salg her.

Udgivet: 21.02.2022