FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Bichon Frisé

Bichon frisé er noget nær den perfekte selskabshund. Den er loyal og omgængelig, glad og begejstret, kvik og legesyg. Den er ikke udpræget motionskrævende, men vil meget gerne med på tur, hver gang dens mennesker går ud af døren. Den har nemlig et stort socialt behov og har det ikke godt med at være alene i for lang tid af gangen. Den har også et godt intellekt der betyder, at den har brug for daglige, stimulerende øvelser der sætter sanserne og den fine lærevillighed i spil. Den vil nemlig gerne samarbejde med sine mennesker og så lærer den ret hurtigt – især sjove og spændende tricks er den meget modtagelig overfor. Selvom bichon friséen ikke umiddelbart ser særligt skræmmende ud og, hvis socialiseret rigtigt, gerne møder fremmede med en logrende hale, så kan den også godt være lidt vagtsom, og gø en del hvis den fornemmer noget, som den synes du skal være opmærksom på. Den kendes på sin lille størrelse og den hvide, krøllede pels der er blød og silkeagtig at røre ved. Den hvide pels fremhæver også de fine runde og mørke øjne og den sorte snude. På grund af dens lille størrelse trives den fint i langt de fleste boligformer, uanset om det er en mindre lejlighed eller et stort hus med have. Den bliver typisk mellem 12 og 15 år.

Læs mere
Bichon Frisé

Karaktertræk for en Bichon Frisé

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Bichon frisé er en livlig lille pelsbold, der er med sit glade og sociale væsen er en virkelig god selskabshund. Den er kvik og charmerende, og den knytter et meget tæt bånd med sit menneske. Den er ikke særlig motionskrævende, men den kan godt lide at komme med sin familie på tur, og så har den godt af at lege nogle lege der stimulerer dens kvikke hjerne. Den lærer ret hurtigt og vil gerne samarbejde med mennesket om træning og opdragelse. Bichon friséen trives ikke hvis den er ladt alene i længere tid af gangen, men vil elske at komme med sin familie når de skal noget. Den kan godt være lidt følsom, og den responderer klart bedst når kommunikationen foregår i en positiv og opløftende tone. Små hunde skal trænes, helt ligesom de store, og bichon friséen lærer med positiv motivation og gode belønninger nemt nye tricks og husets regler. Den kan godt finde på at gø, hvis den ser noget, som den synes at du skal være opmærksom på. På grund af dens størrelse og gode tilpasningsevne, så trives den fint både i den mindre lejlighed og i det store hus med have. Den er meget omgængelig med andre hunde og dyr, og den kan også godt fungere sammen men børn.

 

Udseende

Bichon frisé er en lille hund der ikke bliver mere end 30 cm, og vejer mellem 3 og 6 kg som voksen. Den fine, tæt krøllede pels er silkeblød at røre ved og den har et lag af underuld, der holder den varm. Den findes forskellige nuancer af hvid. Den har store, runde og helt mørke øjne og en sort snude til at matche. Det kan være svært at se for al pelsen, men dens ører er flade og hængende. Den bærer sin opadbøjede hale kækt over ryggen, så det lange halehår falder nedad.

 

Historie

Bichon frisé menes, ligesom de andre bichon hunde maltese, havanese og bolognese, at have sin oprindelse på De Kanariske Øer. Nogen mener, at man kan spore den lille hvide hund specifikt til øen Tenerife, hvilket har givet navn til den nu ikke længere eksisterende bichon tenerife. Denne race er nok forfaderen til det, vi i dag kender som bichon frisé. Disse små hvide hunde blev meget moderne blandt adlen i 1200-tallet, og satte sig for alvor tungt i stuerne på de sydeuropæiske slotte og herregårde under renæssancen. Lykken varer dog ikke evigt – heller ikke for en smuk lille hund der er vant til et liv i luksus. Den franske revolution satte en brat stopper for aristokratiets dekandente livsførelse og markerede samtidigt begyndelsen på en turbulent tid, ikke kun i Frankrig, men store dele af Europa. De små hvide luksushunde boede nu på gaden og mange blev adopteret af gadeartister, der trænede de små fine hunde til at lave tricks for en ekstra mønt. Herefter gjorde mange bichoner karriere som cirkushund på grund af deres fine udseende og deres lærevillighed, og sådan overlevede racen som gøglerhund i 1800-tallet. Så kom endnu en udfordring: Verdenskrigene. Første og anden verdenskrig tog hårdt på rigtig mange hunderacer og bichonerne er ingen undtagelse. I krisetider er der ikke mange, der går i cirkus eller giver penge til gadeartister, og de blev kun reddet fordi nogle få ildsjæle med stor interesse for racen samlede dem op på gaden i Frankrig og Belgien og derved bevarede racen gennem endnu en krisetid. I 1933 blev racen accepteret af den franske kennelklub som Bichon a Poil Frisé, altså bichonen med den krøllede pels. Den første bichon frisé kom til USA i 1950’erne og til Danmark i 1978. I Danmark hører bichon friséen under Klubben for Små Selskabshunde, der er en specialklub under Dansk Kennel Klub. 

 

Pleje og pasning

Den fine pels kræver en vis indsats fra mennesket for at holde sig fin. Bichon friséen skal børstes dagligt og skal jævnligt i bad. Mange vælger at klippe pelsen omkring hovedet og poterne. Det er en god investering at bruge en del tid, mens den er hvalp, på at vænne hunden til at blive håndteret og puslet om i længere tid af gangen. På den måde vil pelspleje-sessionerne blive en fornøjelig tid sammen i stedet for en frustrerende oplevelse når hunden bliver voksen. Bichon friséen kan godt have en tendens til at udvikle tandproblemer, og derfor en det en god idé at give tandrensende godbidder/ben, børste tænder på den jævnligt og indtænke et tandtjek i det årlige dyrlægebesøg. Den fælder ikke, og for nogen vil det betyde at den er allergivenlig. Et fuldstændigt allergivenligt pelsdyr findes dog desværre ikke, og hvis man har allergi bør man teste om man kan tåle hunden inden man køber en.

 

Sundhed og helbred

Bichon friséen er generelt en ret sund race og listen af sygdomme, som den er i særlig risiko for at få er relativt kort. Hofteledsdysplasi hvor hoftebenet ikke sidder rigtigt i hofteskålen, og patella luxation hvor knæskallerne løsner sig fra deres plads er to lidelser, som det er en god idé at være særligt opmærksom på, når man køber sin lille nye bichonhvalp. Man bør også løbende gennem hele dens tilværelse have særlig opmærksomhed på hundens hud og ører, og sikre sig at der ikke kommer betændelse og andre infektioner og så bør den særlige opmærksomhed på god tandhygiejne også nævnes igen.

 

Vidste du, at…

·      Bichon friséen har en plads i den danske kongefamilie? Da prisesse Marie i 2008 blev gift med prins Joachim havde hun en bichon frisée ved navn Apple med, der blev parrets trofaste følgesvend indtil 2019, hvor den døde i den flotte alder af 14 år. Familien fik samme år en ny hund af samme race, som fik navnet Cerise.

 

·      Bichon hundene, herunder også friséen har været sat sit præg i kunsten? Store billedkunstnere som Francisco de Goya, Auguste Renoir og Albrecht Dürer har alle givet en plads i deres værker til de små hvide hunde.

 

·      Du kan klippe din bichon frisé i et væld af forskellige frisurer? Den klassiske frisé-frisure er den, hvor hunden får et fyldigt rundt hoved og meget bløde former på kroppen så den nærmest kommer til at ligne en lille blød bamse. Men med sådan en imponerende hårpragt som friséens, så er der et væld af muligheder for at få en hund med lige dét look, som du finder allersmukkest.

 

· Har du brug for mere nyttig viden om hunderacen Bichon frisé kan læse endnu mere ved at klikke på navnet.