FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Labradoodle

Labradoodlen er ikke sin egen race. Det er en designerhund, eller en hybrid, med et andet ord. Der er forskel på en designerhund, eller en hybrid, og på en blandingshund, eller et gadekryds. Den afgørende forskel ligger i, at det forventes, at designerhundene oprindeligt er skabt af racerene hunde, og at de har alle en stambog hvori man kan se præcist hvad hunden kommer af. Det finder man typisk ikke hos gadekryds. Det betyder, at designerhundene er gode hunde til dem, der godt kan se charmen ved en blanding af flere racer, men også godt kan lide den viden og tryghed der følger med en stambog. Det er svært at tale om labradoodler som en samlet gruppe af hunde, da det for det første ikke er en race, men en designerhund eller hybridhund og for det andet er det ikke rigtigt muligt at standardisere hvordan afkommet bliver, når man skaber/opdrætter labradoodles. Derfor er de oplysninger vi har om labradoodlen her på siden, skrevet ud fra det udgangspunkt, at vi beskriver den ”optimale” labradoodle, eller den labradoodle, som der er stor chance for at man får, hvis man køber sin hvalp fra en god, seriøs og ansvarlig avler. De gode labradoodler har arvet det glade væsen og den ikke-fældende pels fra pudlen samt lærevilligheden og det unikke forhold til mennesker fra labrador retrieveren. Labradoodlen bliver typisk mellem 12 og 14 år.

Læs mere
Labradoodle

Karaktertræk for en Labradoodle

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Labradoodlen er en mild og venlig familiehund, der oprindeligt blev avlet for at få labradorens dygtighed som servicehund og pudlens allergivenlige pels. Labradoodler kan blive ret forskellige af sind og egenskaber, og det er svært rigtigt at forudsige præcist hvilken hund man får. Man kan dog godt sige noget generelt om hvad man typisk forventer af en labradoodle.

 

Både labradoren og pudlen har en fortid som vandapporterende vandhunde, hvilket både påvirker labradoodlens aktivitetsniveau, men også deres entusiasme omkring vand. Derfor vil de meget sandsynligt elske at få en svømmetur undervejs på gåturen en gang i mellem. Man har desuden også blandet to meget intelligente og samarbejdsvillige hunde, hvilket betyder, at man gerne får en hund med et vist intelligensniveau. Det er i den sammenhæng også vigtigt, at man søger for at labradoodlen bliver ordenligt mentalt udfordret og får aktiveret den hjernen dagligt, så den ikke begynder at kede sig. Hunde der keder sig udvikler ofte meget uhensigtsmæssige handlemønstre. Desuden skal labradoodlens høje energiniveau selvfølgelig tilgodeses med nogle gode lange gåture, og gerne en tur i hundeskov i ny og næ, hvor den kan få lov til at løbe frit. Man bør dog også være opmærksom på, at både pudlen og labradoren kan have et instinkt for at apportere efter fugle og andre smådyr, og derfor kan den godt momentært glemme sin ejer, hvis en fugl i skovbunden aktiverer det instinkt. I den aktive familie er labradoodlen en ganske fantastisk familiehund, der er hengiven og tæt knyttet til hele sin familie, og den har gerne både pudlens og labradorens legesyge og særdeles børnevenlige sind. Den er meget social og er ikke god til at være alene hjemme i mere end 5 timers tid af gangen. Den har et mildt og positivt sind og er ret nysgerrig på verden, og med god og tidlig socialisering kan den sagtens omgås andre hunde og fremmede mennesker.

 

Udseende

Labradoodles findes typisk i tre størrelser, der dikteres af den størrelse puddel, som man laver hunden på: Standardlabradoodlen bliver mellem 50 og 65 cm og vejer mellem 20 og 30 kg. Mediumlabradoodlen bliver mellem 43 og 50 cm og vejer mellem 14 og 18 kg. Minilabradoodlen bliver mellem 35 og 43 cm og vejer mellem 7 og 13 kg. Der er aldrig garanti for hvordan krydsninger af forskellige racer kommer til at se ud. Man kan ofte godt give et ret kvalificeret bud, men man er ikke garanteret en bestemt pelsstruktur, farve o.l. Heller ikke størrelsen er til at forudse præcist, specielt ikke hvis der er forældre af to forskellige størrelser der parres. Det er desuden værd at være opmærksom på at de to hunde – labrador retrieveren og pudlen – faktisk er ret forskellige i kropsbygning. Labradoren er ret robust hund, der ser stærk og udholdende ud, mens pudlen er slankere af bygning og er mere adræt og atletisk i udseendet. Derfor er der ikke nogen opdrætter der kan love hvilken form for kropsbygning som hunden vil arve. Det er altid en god idé at tage ud til den opdrætter man gerne vil købe og se de hunde der bliver forældrehunde til den hvalp, du gerne vil købe. Hos opdrætteren kan man få en god fornemmelse for ikke kun forholdene for hundene og opdrætterens ansvarsfølelse og professionalisme, men også for hvilken hund man kan forvente at få med hjem ved at tale med avleren om de hunde der tidligere er produceret i opdrættet.

 

Historie

Wally Conron er manden der skabte labradoodlen 1980’erne. Han arbejdede som avlsansvarlig for Royal Guide Dogs Association (i dag: Guide Dogs Victoria) i Australien, der specialiserer sig i at lave servicehunde til blinde og personer med nedsat syn. Hundene som man brugte til dette var ofte labrador retrievere, der er verdenskendt for deres fabelagtige kvaliteter som servicehunde. En dag fik Conron en henvendelse fra en kvinde med nedsat syn der havde brug for en hund, der både kunne guide hende i hverdagen, men som samtidigt skulle kunne tåles af hendes allergiske mand. Conron forsøge omkring 33 gange at træne en puddel til hende, men måtte indse, at de ikke laver gode guidehunde. Det ville bare ikke lykkes. Det var så her, at han besluttede at forsøge sig med at parre en af de dygtige labradorer med den allergivenlige puddel, hvilket skabte præcis den slags hund, som kvinden havde efterspurgt. Der kom tre hvalpe i kuldet, og da den var blevet trænet og sendt afsted til kvinden, så var der stadig to tilbage. De var også trænet som blindehunde, og Conron så derfor ingen kvaler i at afsætte dem til andre med nedsat syn. Der var dog ingen der ville have en blandingshund, og på trods af lange ventelister for at få en servicehund, var der ingen der var villige til at tage en hund, der ikke var ren labrador.

 

De to nye hunde var helt udmærkede til deres job, og i frustration over at ingen ville tage dem, gik Conron til centerets PR-afdeling og bad dem sprede nyheden om, at de havde skabt en ny, spændende og allergivenlig hunderace, som de kaldte en labradoodle. Mit sit nye, søde navn og en beskrivelse som en ny og spændende hundetype eksploderede efterspørgslen på hunden, og ikke kun blandt personer med synshandicap. Pludselig var der en kæmpe gruppe mennesker der ønskede at få fingerende i en af de nye vidunderhunde, der kombinerede det bedste fra to gode hundeverdener, og det kom lynhurtigt ud af Conrons kontrol. Han har senere udtalt, at han har fortrudt skabelsen af labradoodlen, fordi den blev så populær, at en masse uansvarlige og uetiske avlere så chancen for at tjene en helt masse penge på den store efterspørgsel. Det gav en masse hunde, der havde arvelige lidelser eller svære adfærdsmæssige problemer. Labradoodlens store popularitet lagde også grundlaget for udviklingen af en hel række puddelblandinger som golden doodle eller cavapoo, som fik deres egne udfordringer at slås med. De organiserede avlsprogrammer af labradoodle startede i Australien og USA, og bredte sig efterhånden til resten af verdenen. Nogle opdrættere taler stadig om deres hunde som ”australske labradoodler” som er avlet efter de første professionelle gode opdrætteres principper. Det er faktisk først indenfor de seneste årtier, at labradoodlen for alvor er blevet udbredt i Danmark. I dag er det en enormt efterspurgt hund.

 

Pleje og pasning

Fordi pelsen er forskellig fra hund til hund, så er der også forskellig pelseje der kræves. Hvis hunden får meget af sin pelsstruktur fra sine puddel-gener, så kræves der naturligvis mere pelspleje end hvis den mere ligner sine labrador-aner. Puddelpelsen skal børstes meget ofte og man opdage, at der findes såkaldte klippehunde og plukkehunde. Det giver bedst mening at tage en god samtale med opdrætteren om hvordan man bedst passer og plejer sin hunds pels, da de vil være vant til og bekendt med forskellige variationer der findes i disse hunde. Det er altid vigtigt at lave jævnlige tjek af hundens ører og eventuelt rense disse så der ikke opstår øreinfektioner. Hertil bør man altid være opmærksom på en god mundhygiejne i hunden samt at klippe kløerne efter behov.

 

Sundhed og helbred

Da pudlen er disponeret for epilepsi, så kan labradoodlen også være det. Epilepsi i hunde kan ofte reguleres med medicin, men i svære tilfælde kan det give skader på hjernen og de indre organer, og i de tilfælde vil man ikke kunne sikre hundens livskvalitet på en forsvarlig måde. Hertil er labradoodlen, som de andre store hunde, i særlig risiko for at lide af albueleds- og hofteledsdysplasi. Hertil kan de få diverse øjensygdomme som progressiv retinal atrofi og grå stær, som desværre er svære at behandle, så det ikke giver hunden gener. Alle disse lidelser er langt hen ad vejen genetisk og arveligt betingede, og derfor er det så vigtigt at købe sin hund fra en god og ordentlig opdrætter, som tager det ansvar, der skal til og får testet sine hunde for diverse lidelser inden avl.

 

Vidste du, at…

·      En labradoodle holder en helt bizar rekord i Guinness World Records? Rekorden for den længste øjenvippe på en hund gik nemlig i 2014 til en labradoodle fra Tokyo der hed Ranmaru og havde en øjenvippe på intet mindre en 17 cm.

Labradoodle til salg

4200 Slagelse
Labradodels
Populær annonce
Labradodels
Køn
Race
Labradoodle
Alder
Alder
49 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
01.07.2024
Pris: 12.000 kr.
4550 Asnæs
Labradoodle hvalpe
Køn
Race
Labradoodle
Alder
Alder
28 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
14.07.2024
Pris: 12.000 kr.
2400 København NV
2 SKØNNE F1B-DRENGE PÅ 9 UGER SALGSKLAR NU
Populær annonce
2 SKØNNE F1B-DRENGE PÅ 9 UGER SALGSKLAR NU
Køn
Race
Labradoodle
Alder
Alder
2 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
08.06.2024
Pris: 11.000 kr.
8472 Sporup
Labradoodle - kun tre hanner tilbage ☺️
Køn
Race
Labradoodle
Alder
Alder
2 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
10.06.2024
Pris: 15.000 kr.
8472 Sporup
Skønne labradoodle-hvalpe
Køn
Race
Labradoodle
Alder
Alder
42 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
01.06.2024
Pris: 15.000 kr.
9500 Hobro
Labradoodle F1B
Populær annonce
Labradoodle F1B
Køn
Race
Labradoodle
Alder
Alder
42 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
23.06.2024
Pris: 15.000 kr.
9490 Pandrup
3 mangler nye hjem 🙏Stor Labradoodle hvalpe 🥰
Populær annonce
3 mangler nye hjem 🙏Stor Labradoodle hvalpe 🥰
Køn
Race
Labradoodle
Alder
Alder
49 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
29.06.2024
Pris: 10.000 kr.
8800 Viborg
Labradoodle hvalpe - klar til flytning 17/7
Køn
Race
Labradoodle
Alder
Alder
28 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
17.07.2024
Pris: 8.000 kr.
5270 Odense N
Labradoodle F1b hvalpe søger dejligt hjem
Køn
Race
Labradoodle
Alder
Alder
28 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
13.07.2024
Pris: 14.500 kr.
5270 Odense N
Labradoodle hvalpe søger dejligt hjem
Køn
Race
Labradoodle
Alder
Alder
28 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
13.07.2024
Pris: 14.500 kr.