Der er mange ting at overveje, inden man endeligt lægger sig fast på at man vil købe en hest eller en pony. Hesten er en stor investering, både økonomisk og tidsmæssigt. God pasning, pleje og aktivering af en hest kommer man ikke sovende til. Inden du tager springet ud i at købe en hest, er det en god idé at tænke over om det er den løsning der passer bedst til dig? Du bør have erfaring med heste, både i forhold til at ride dem, passe dem og håndtere dem. Du bør overveje om du er klar til at ofre en ikke ubetydelig mængde frihed og fritid og virkeligt prioritere hesten – ideelt set på en daglig basis. Heste bliver gerne 25 til 30 år, hvilket også er værd at have i tankerne, når man køber hest. Hvis du er uerfaren med at ride heste til, så gå udenom de helt unge heste. Find hellere et dejligt dyr i 6- til 10-årsalderen, som passer til dig i temperament og håndtering. Hvis du vælger dette, så får du et erfarent og tilredet dyr som samtidigt stadig er så ung, at der er mange gode år tilbage, inden den bør få lov til at gå på pension som ridehest.
Med mindre at du er meget seriøs i bestemte konkurrencer, så betyder racen faktisk ikke så meget som man kunne tro. Det allervigtigste er, at du og hesten har god kemi, at du kan håndtere den, at du synes om dens temperament og at den er sund og rask. Med så stor en investering, så må du gerne bruge noget tid på at vente på den perfekte hest, i stedet for at lade dig forføre af idéen om at have hest og så skynde sig at købe en der bare er ”fin nok”.
Her på siden kan du se en oversigt over alle hesteracer, og du kan klikke dig ind på hver og en og læse mere om deres forskellige egenskaber, temperamenter og kvaliteter. Det er måske ikke alle racer som er udfyldt, for vi arbejder hårdt på at skabe Danmarks største online dyreleksikon, og måske er vi ikke kommet til din yndlingsrace endnu. Det beklager vi, men vi håber også at du stadig vil bruge denne side til at skabe dig et overblik over de forskellige racer og måske blive inspireret til at gå på opdagelse i de mange forskellige heste og ponyer, som kunne være noget for dig.
Man skelner normalt mellem koldblodsheste og varmblodsheste: Koldblodsheste er dem, som de fleste nok kender som de store, tunge arbejdsheste. På trods af deres bastante størrelse, så er de ofte rolige, arbejdsomme og blide og har et meget venligt temperament. Selvom man ikke hører så meget om koldblodsheste i konkurrencesport som dressur, så vær ikke bekymret, hvis det er en koldblodshest, der går hen og stjæler dit hjerte. Disse store, venlige skabninger kan sagtens trænes, og også til sådan at en grad at de kan deltage i konkurrencer på lige fod med varmblodshestene. Du skal måske bruge en lidt anden tilgang til din koldblod, end du ville med en varmblod, men det er helt sikkert ladsiggørligt. Varmblodheste kendes ofte på den slanke, lettere figur. De er avlet til at være gode rideheste. De har ofte et større temperament end koldblodsheste, og der vil være mere ”pep” i dem. Hvilken type du skal vælge er helt op til hvad du foretrækker i størrelse og temperament.
Man skelner også imellem heste og ponyer. Det der adskiller de to er simpelthen højden. Helt simpelt. Ponyen er mindre end 148 cm i stangmål, altså målt over manken, og ponyer inddeles igen i efter størrelse i kategori 1, kategori 2 og kategori 3 ponyer, hvor kategori 3 er den mindste størrelse. Når der eksempelvis står i en salgsannonce, at der er en 1’er pony til salg, så er det altså en pony der er mellem 138 cm og 148 cm i stangmål. Vær opmærksom på, når du køber pony, at dyret og rytteren skal passe sammen i vægt og størrelse. Reglen er, at du ikke må veje mere end 20% af dyrets vægt, for at undgå at ponyens ryg bliver ødelagt.
Der er i hovedtræk fire punkter, som det er værd at være særligt opmærksom på, inden du køber hest. Hvis du bruger disse som tjekliste kan du undgå rigtigt mange ærgerlige overraskelser og uheldige køb:
1: Besøg hesten flere gange inden køb. Det er altid en god idé at besøge den hest, du tænker på at købe, flere gange inden du køber den. Du skal huske at se efter og mærke efter. Prøv gerne et par rideture og mærk efter hvordan dens temperament matcher dit, hvordan den er at håndtere og hvordan kemien er mellem jer. Det er enormt vigtigt, at du er ærlig med dig selv om hvor god oplevelsen er. Det behøver selvfølgelig ikke være en fuldstændig perfekt ridetur første gang du sætter dig op den, men du kan godt mærke, om der er potentiale til at få et rigtigt godt samarbejde. Husk også gerne at spørge sælger om du må få lov til at tage hesten ud, strigle den, rense hove og sadle op. Det er vigtigt at du tjekker, at den ikke har dårlige vaner, som du måske ikke får lov til at se inden du køber den.
2: Tag en du kender, som ved noget om heste med ud på besøg. Uanset om du er mere eller mindre erfaren med heste, så er det en god idé at tage en du kender med, som har forstand på heste. To par øjne er bedre end ét og specielt hvis det ene par (dine) ser hesten gennem et filter af forelskelse og betagelse. Tag en med som ved hvad de skal se efter, hvad de skal mærke efter og som kan vurdere, hvordan du fungerer sammen med hesten. Lad dem være ærlige og tag deres vurdering til efterretning.
3: Få lavet en handelsundersøgelse. Det er en rigtig god idé at få lavet en såkaldt handelsundersøgelse af en autoriseret dyrlæge med forstand på heste. Sørg for at det er dig, der vælger dyrlægen og ikke sælger og hvis muligt, så vælg en dyrlæge der er helt uafhængig af både dig og sælger. På den måde sikrer du den mest objektive vurdering af hestens helbred. Den undersøgelse som dyrlægen laver, når du køber hesten, er også rigtig god at have når du skal forsikre hesten.
4: Hav styr på papirerne. Her mener vi købskontrakt, hestepas og ejercertifikat. Når du gør en så betydelig investering, som hesten jo er, så er det altså en virkelig god idé at udforme en kontrakt, så det bliver beskrevet på papir hvilken handel der er blevet indgået. Hvis du er i tvivl om hvordan sådan en skal se ud, så kan du med fordel downloade en gratis skabelon, som kan findes på nettet. Skriv gerne ind i denne hvad resultatet af handelsundersøgelsen var, eller lav en særskilt køber-sælger-erklæring med disse informationer. Dette er så der ikke senere kan opstå tvivl om hvad forståelsen har været på tidspunktet for salg. Du har nemlig reklamationsret hvis du senere efter køb skulle opdage, at der er fejl og mangler på hesten, som sælger ikke oplyste inden handlen. Derfor er det altså vigtigt, at have papirer på hvad du vidste på tidspunktet for salg, hvad hesten er købt for, hvornår den er købt og af hvem. For hvis du ikke kan bevise disse ting, så er du markant dårligere stillet i en eventuel reklamationssag. Hestepas og ejercertifikat er lovpligtige papirer, som du skal have med ved køb af hesten. Hestepasset er hestens ID-papirer og skal altid følge hesten, men det siger ingenting om, at det er dig der er ejer af hesten. Derfor er det vigtigt at du også har ejercertifikatet med når du køber hesten, så du har juridisk bevis for, at det faktisk er dig der er ejeren af hesten
Vi ønsker dig rigtig god søgning efter den perfekte hest eller pony!