FB
Top banner

Gnaverracer

Hvilken race leder du efter?

Gnavere som kæledyr

Gnavere er fantastiske, små, tillidsfulde kæledyr. De er ikke særligt plads- eller pasningskrævende i forhold til mange andre dyr, og de er derfor ofte et godt valg for familier, der er klar til barnets første kæledyr. Gnaver er den fællesbetegnelse vi bruger for pattedyr der har fortænder som gror hele livet, herunder for eksempel hamstere, marsvin, chinchillaer, rotter, mus og lignende. På trods af hvad mange nok tror, så er kaninen faktisk teknisk set ikke en gnaver, men fordi den har så mange træk, der ligner gnavernes vil mange nok alligevel sætte den i samme kategori, og det gør vi derfor også. Her på siden kan du se nærmere på de forskellige typer af gnavere og undersøge, hvilken der passer bedst til dig og din familie.

 

Fordi gnavernes fortænder gror hele livet, er det vigtigt at være bevidst om korrekt fodring. Det anbefales kun at bruge foder som er tilegnet den specifikke art, da det vil være udviklet specifikt til dit dyrs mave, og desuden vil det også være sundt for tænderne. Supplér meget gerne op med forskelligt friskt grønt og dejligt, friskt hø, der både fungerer som ekstra foder og hulebygningsmateriale.

 

Den rigtige gnaver til dig

Der er forskellige faktorer der er værd at overveje inden man beslutter sig for at anskaffe sig en gnaver som kæledyr. Der er nemlig forskel på dyrene, og det er en rigtig god idé at overveje hvilke behov de skal kunne udfylde som kæledyr.

 

Gnavere som chinchillaer, hamstere og rotter er fx aktive om natten og sover meget af dagen. Derfor kan det måske være et ret understimulerende kæledyr for familiens yngste, og hvis du er på udkig efter barnets første kæledyr, er det måske en anden art du skal se nærmere på. Til gengæld er de nataktive dyr et ret godt valg til dem, som er på arbejde eller uddannelse mange timer om dagen, og bedst har tid til kæledyrspleje om aftenen. En anden faktor er flokmentalitet. Gnavere som marsvin, chinchillaer, mus og kaniner har det bedst når de er flere der går sammen, hvorfor det er vigtigt at overveje, hvad man har plads og tid til i forhold til dyrenes behov. Når det er sagt, så har gnavere jo som bekendt også en tendens til at formere sig meget hurtigt, og to kaniner kan hurtigt blive til mange flere, end hvad de fleste har plads til. Husk derfor at være opmærksom på kønnet når du eksempelvis sætter to kaniner sammen, og eventuelt, få dem neutraliseret.

 

Desuden bør du altid tænke over, inden du køber kæledyr, hvor mange år du er klar på at tage ansvar for et andet levende væsen. Der er nemlig ret stor forskel på levetiden for forskellige dyr og hos gnaverne strækker levetiden sig fra 1,5-3 år hos hamstere, mus og tamrotter og helt op til 10-20 år for chinchillaer.

 

Et godt gnaverliv

De forskellige gnaverarter har forskellige behov, som er vigtige at være opmærksom på. Fx har chinchillaer brug for et højt bur med flere niveauer, hvor der er god plads til at klatre, mens kaninen har brug for at komme ud af buret og få lov til at løbe lidt rundt, enten udenfor i en løbegård eller indenfor, frit på gulvet. Motion er i det hele taget ret essentielt for alle gnaverne og du kan nemt give dem et godt gnaverliv ved at give dem mulighed for at få noget motion og give dem mulighed for at gå på opdagelse uden for buret. Gnavere kan også nemt gøres tamme, og så længe man husker god og kærlig daglig kontakt til dyrene, så er de nogle rigtig skønne, tillidsfulde kæledyr.