Top banner

Fiskearter

Hvilken art leder du efter?

Fiskearter

Akvariet er virkelig en smuk og spændende måde at have dyr på for børn og voksne i alle aldre. Det er en kæmpe verden med uendelig mange muligheder, både indenfor forskellige fiskearter, men også for at tilpasse akvariet, lige sådan som du ønsker. Her på siden kan du klikke dig ind på de forskellige arter fisk og læse mere om dem og deres behov.

 

At have en fisk som kæledyr

Der er nogle, som måske ikke ville kalde akvariefisk for kæledyr, men de fleste med akvarium må nok også erkende, at man altså sagtens kan udvikle et forhold til sine fisk og akvariedyr. Man lærer deres forskellige personligheder bedre og bedre at kende, jo længere tid man har dem. Især i børnefamilier kan akvariet være kilde til stor fornøjelse, når familiens yngste sidder og kigger ind i den lille eventyrverden, der er skabt i akvariet og giver navne til alle dets beboere.

 

Når du overvejer en fisk som kæledyr, er det værd at vide, at der findes flere forskellige typer akvarier. Det er en nemlig en god idé på forhånd at gøre sig det klart, hvilken type af akvarium man ønsker at give sig i kast med, inden der indkøbes udstyr, planter og fisk. De forskellige akvarietyper har vi listet her:

 

  • Selskabsakvariet er det ”klassiske” akvarium, hvor man har flere forskellige typer af fredelige fisk, der lever sammen.

 

  • Artsakvariet er et akvarie, hvor der kun lever én type fisk. Derfor vil man med denne akvarietype kunne indrette hele miljøet til at tilgodese denne type fisk 100 %.

 

  • Cichlideakvariet er en hel akvarietype for sig selv til dig, der gerne vil nørde Cichliden – en særlig familie af fisk.

 

  • Biotopakvariet er et akvarie, hvor man tager udgangspunkt i et lille, afgrænset stykke af et økosystem og forsøger at genskabe det naturlige miljø her så præcist som muligt.

 

  • Nanoakvariet er et lille akvarie, hvor der ikke er plads til særligt meget andet dyreliv end fx rejer eller helt små fisk. Det er således et lille, dekorativt akvarie, men uden meget plads til at avancere.

  • Saltvandsakvariet og brakvandsakvariet giver helt andre muligheder i forhold til dyre- og planteliv, men de er også en anelse sværere at håndtere end et ferskvandsakvarie, og derforkræver det nok lidt ekstra research, hvis du vælger et af denne type akvarier.

 

Gode råd om akvariet

Placeringen af dit akvarie betyder en del. Det skal selvfølgelig stå et sted i huset eller lejligheden, hvor du ofte befinder dig, så du kan få glæde af det mange gange i løbet af dagen. Det er vigtigt, at akvariet står stabilt og helt plant, da risikoen for et utæt akvarie højnes, hvis det står bare en smule skævt.

 

Akvariet skal helst placeres et sted, hvor det ikke bliver udsat for direkte sollys, da dette fremmer algevæksten i akvariet. I forhold til alger så er det ikke muligt at blive helt fri for dem, men der findes forskellige nyttedyr som rejer, snegle og maller, der både spiser alger og overskudsfoder. De er altså akvariets små opryddere. Ikke alle nyttedyr-arter spiser det samme, så det kan godt betale sig at se lidt nærmere på, hvad de forskellige kan gøre, hvordan de er i forholdet med andre dyr og planter og så sammensætte en god blanding af nyttedyr derudfra.

 

Vil du gerne have store rejer, krebs og krabber i dit akvarie, forstår vi dig godt – det er virkeligt smukke dyr, men du bør være opmærksom på, at de godt kan være ubehagelige bekendtskaber for nogle af de andre beboere i akvariet. Ønsker du denne type dyr i dit akvarie, så husk derfor at være påpasselig med, hvem du sætter disse sammen med.

 

Det skal du være opmærksom på, når du overvejer akvariefisk

Forskellige fisk har forskellige behov, og derfor er det altid en god idé at læse op på hver fiskeart, inden man køber nye beboere til akvariet. Behovene afhænger af fiskens størrelse, adfærd, foderbehov, om de er bedst i flok eller alene, vandets temperatur, balance og kvalitet samt størrelsen på akvariet. Ligesom fugle skal kunne strække vingerne i buret, så skal fisk også kunne svømme frit og forholdsvist uforstyrret – og derfor er akvariets størrelse ret afgørende for dyrenes velbefindende.

 

Der findes arter af akvariefisk, som er mere robuste og lettere at passe end andre, så hvis du er nybegynder i fiske- og akvarieverdenen, så kan du også finde arter af fisk herefter. Der er masser af muligheder for at starte stille og roligt ud med få, nemme fisk og så senere avancere og udvide bestanden med mere udfordrende dyr. Det er netop det gode med akvarier – det er ikke alt eller intet. Der er mulighed for at starte småt og så løbende lære, opdage og opgradere.