FB

Andet udstyr til gnaver

Hvilket tilbehør skal du vælge til din gnaver - hvad er vigtigt? Er du en af dem, der har kastet alt din kærlighed efter en gnaver, bør du læse med her. Her kan du nemlig finde gode råd samt tips og tricks til, hvordan du giver din gnaver de bedste betingelser. Du kan læse om forskelligt udstyr, blive klogere på de forskellige gnaveres behov og læse om, hvorfor det blandt andet kan give god mening at købe noget af udstyret brugt. 

 

Opret annonce

Vælg hvilken kategori du søger dyretilbehør indenfor

Hvilke fordele er der ved at købe brugt udstyr, og er der andet man bør overveje?

Der findes et stort marked for brugt udstyr - eksempelvis burer. Mange af disse er fremstillet i gode materialer, og de har derfor en relativt lang holdbarhed. Derfor kan de også sagtens anvendes igen, selvom de tidligere har huset en anden gnaver. 

Med denne løsning kan du hurtigt og nemt spare penge og samtidig også tage de fornødne hensyn til miljøet. Det er dog altid vigtigt at prioritere en grundig rengøring af eksempelvis et brugt bur, inden du sætter din egen gnaver ind i buret. Har der tidligere været sygdom og dermed bakterier, kan disse fortsat befinde sig i buret. Selvom det sjældent kan overføres direkte til din gnaver, er det altid godt at være på den sikre side. 

Vælg det rigtige bur til dine gnavere:

Gnaverracen er stor og indeholder alt lige fra kaniner og marsvin til mus og hamstre. De kræver alle forskellige burer, da de har forskellige behov samt adfærdsmønstre. Du bør altid tilgodese dette, inden du vælger bur - og dette er desuden også en god tommelfingerregel i forhold til alt andet udstyr, du anskaffer dig.

Har du eksempelvis mus eller hamstre, kan du med fordel vælge et bur, der giver anledning til leg, udfordring og ikke mindst stimulering af din gnaver. Disse gnavertyper holder af at bygge gange og huler. Her kan du eksempelvis tilvælge et bur, der enten har indbygget "legetøj," eller et bur der har plads til det. Det er dog meget vigtigt, at buret ikke har mindre plastikstykker, som i værste fald kan bides af og sluges af din gnaver. Vælg derfor altid et bur i gode materialer, der ikke kan udsætte din mus eller din hamster for unødig fare. 

Et udendørs bur 

Har du eksempelvis en kanin eller et marsvin, har begge arter godt af at spise græs. Det kan derfor være ideelt at vælge et bur, der tillader dyret at komme udenfor og græsse. Sørg dog altid for at indhegningen er tæt, således din gnaver ikke slipper væk. Derudover skal gnaveren have mulighed for at søge tilflugt indenfor - særligt om natten. Det er også væsentligt at huske på, at andre rovdyr - såsom ræve og måre - kan tilluske sig adgang til buret, hvis ikke buret er tildækket ordentligt. Dette gælder særligt, hvis buret har et udeareal. 

Hvis ikke det er muligt med et bur, der har et udeareal, kan man altid skaffe diverse udendørs bure, som man kan lade sin kanin eller marsvin bevæge sig frit i. Bemærk dog at flere af disse bure, er gode at have under opsyn, når gnaveren befinder sig i det. 

Er der andet tilbehør, der er godt at overveje?

Har du eksempelvis en kanin, bør du vælge et bur, som giver kaninen adgang til forskellige "rum." Det kan eksempelvis være, at den ynder at sove i et mindre og mere mørkt rum, og at den ellers holder af at opholde sig under mere lyse omgivelser. Kaninen - og de øvrige gnavere - vil desuden som regel finde et bestemt hjørne at besørge i. Netop derfor er det også ideelt at vælge et bur med flere opholdsrum. På den måde kan alle kaninens behov dækkes med et mørkt rum til søvn, et lysere rum til ophold, hvor den kan kigge ud, og et hjørne til toiletbesøg.

Når du først ved, hvor din gnaver har installeret toilettet henne, kan du købe forskellige "toiletter." Disse kan tildækkes med både savsmuld samt hø og halm, således gnaveren ikke "opfatter toilettets tilstedeværelse." På den måde kan du hurtigt og nemt gøre din gnavers toilet rent ved blot at løfte toilettet op. Dermed kan du hjælpe din gnaver til at leve i gode og rene omgivelser. 

Snor til udendørs leg og hop

Derudover er det også en god idé at anskaffe sig en snor, hvis man har en kanin eller et marsvin. Dermed kan du tage din gnaver med ud på græsset. Mange kaniner er også glade for at hoppe, og du kan dermed bygge forhindringer, som udfordrer og aktivere din kanin, på græsplænen. 

Til mus og hamstre kan du derimod vælge små huse og hytter. Her kan de små gnavere gemme sig og bygge både huler og redder. Dette kan både være udfordrende, aktiverende samt tryghedsskabende for det lille dyr. Her kan gnaveren også søge tilflugt om natten.

 Der findes desuden et stort udvalg i gode materialer som træ. Disse kan både købes som nye og ellers i brugte versioner. Fælles for alle gnavere er, at det er godt at investere i en holder, der sørger for, at dyret altid har adgang til frisk hø. Hø er nemlig sundt og nærende for alle gnavere.